Du kan spare mange penge på din elregning, hvis du ændrer adfærd og køber det mest energibesparende elektronik og de mest energirigtige hårde hvidevarer.

En gennemsnitsdansker bruger 1.500 kWh om året i sit hjem, men ifølge Energistyrelsen kan du reducere det med en tredjedel til 1.000 kWh om året. 

Med en kWh-pris på 5,68 kr. (august 2022) bruger en gennemsnitsdansker ca. 8.520 kr. om året på el, mens en gennemsnitsfamilie har en årlig elregning på omkring 22.720 kr. (forbrug på 4.000 kWh). Du og din familie kan se frem til en elregning, der er omkring 7.500 kr. lavere om året, hvis I nedsætter jeres forbrug med en tredjedel.

Det er svært at spare lige så meget, hvis du bor alene, da noget forbrug som køleskab og fjernsyn er næsten ens, uanset om man er en eller flere i husstanden.

Prisen på el har svinget meget fra slutningen af 2021 og frem, og den har været helt oppe på 8 kr. pr. kWh. Med en sådan pris bliver din besparelse markant større ved at nedsætte dit forbrug.

Sådan har vi gjort

I grafikken har vi koblet data på hhv. stigninger i elpriser og forbrug fordelt på forskellige energiforbrugende underholdningsenheder i en husstand.

Grafikken har ikke til formål at give danske forbrugere en præcis anvendelse af hjemmets underholdningsenheder. Den skal vække nysgerrighed til at søge yderligere information og viden på bolius.dk vedr. energibesparende tiltag.

Grafikken bygger på følgende data:

  • En gennemsnitsfamilie bestående af to voksne og to børn i hus med et forbrug på 4.450 kWh årligt (kilde: Energistyrelsen).
  • Stigning i elpriserne baseret på pris på el i første kvartal af 2021 og første kvartal af 2022. Prisen i 2021 (Q1) var 2,10 kr. pr. kWh, og prisen i 2022 (Q1) var 3,06 kr. pr. kWh. (kilde: NordPool).

  • Ifølge Energistyrelsen fordeler danskernes energiforbrug sig i hjemmet således, at en gennemsnitsfamilie i lejlighed bruger 39 procent af sit elforbrug på enheder, der understøtter underholdning så som spilkonsoller, tv-apparater, smartphones, computere mm. Mens en gennemsnitsfamilie i parcelhus i gennemsnit bruger 26 procent af elforbruget i husstanden på samme underholdningsenheder. Selve forbruget er det samme – men hvor stor en andel af husstandens samlede elforbrug underholdning udgør, afhænger naturligvis af størrelsen på elforbruget i husstanden. Her forbruger en gennemsnitsfamilie i hus mere end en gennemsnitsfamilie i lejlighed.

  • Fordeler man dette forbrug af underholdning ligeligt i 3 dele på tre grupper af underholdningsenheder, der repræsenterer henholdsvis de mindst energiforbrugende, de mellemste og de største energiforbrugende enheder, kan man udregne et antal timer, som hver af energigrupperingerne repræsenterer.

  • De mindste underholdningsenheder (fx tablets og mobiltelefoner) forbruger hver især cirka 25 watt. De mellemste enheder (fx spillekonsoller og computere) bruger cirka 50 watt. Det mest energislugende underholdningsenheder (fx LED-tv) bruger mellem 100 og 375 watt og beregnes derfor til cirka 200 watt i denne grafik.

Du kan også prøve Sparenergi.dk's beregner, hvor du kan beregne flere apparaters energiforbrug og din eventuelle besparelse.

Tør tøj uden tørretumbler

En af de største strømslugere i din bolig er tørretumbleren. 

Spar ca. 3100 kr. på et år ved at hænge tøj til tørre i stedet for at tumble det. Hvis en familie bruger deres tørretumbler 3 gange om ugen, vil en tørretumbler i energiklasse F i den nye energimærkning, bruge 546 kWh om året. Med en elpris på 5,68 kr. pr. kWh (august 2022), koster det 3.101,28 kr. om året i strøm. En tørretumbler i energiklasse A i den nye energimærkning) bruger til sammenligning 156 kWh, som koster 886 kr. om året.

Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.  

Hvis du bruger en tørretumbler, kan du spare op mod 10 procent af energiniveauet, hvis du husker at tømme fnugfilteret, hver gang du har brugt den. 

Husk at hænge vasketøjet ud på altanen eller i haven så ofte som muligt og luft godt ud, hvis det skal tørre indenfor.

Beregn, hvad det koster for dig at bruge en tørretumbler, i linket herunder.

Drop håndklædetørrer eller køb en med timer

Det mest energirigtige og besparende er at hænge dine håndklæder til tørre på en knage eller stang eller lufttørre dem udenfor.

Mens hvis du vil bruge en håndklædetørrer til at tørre dine håndklæder, kan du nedbringe dens forbrug ved at vælge en med timer. Ved at bruge timer undgår du, at den sluger stand-by strøm, når du alligevel ikke bruger den. Fx kan du vælge en håndklædetørrer, som har en timer på henholdsvis 2 og 4 timer, så den automatisk slukker, når håndklæderne alligevel er blevet tørre.

Hvis du vælger en eldrevet håndklædetørrer med 120 watt, og lader den stå tændt døgnet rundt, skal du med en elpris på 5,68 kr. pr. kWh (august 2022) betale op mod 6.000 kr. om året. Til sammenligning kan en håndklædetørrer med timerindstilling på 4 timer om dagen spare dig for 5.000 kr., da den har et årligt forbrug på ca. 1000 kr.

Størrelsen på håndklædetørreren har også betydning for, hvor for meget strøm den bruger.

En eldrevet håndklædetørre er let at montere og installere, men hvis du vil have et mere energirigtigt alternativ, kan du overveje en, som opvarmes med vand.

Drop glødepærer og skift til LED-pærer

Hvis du stadig bruger glødepærer, kan du spare mange penge ved at skifte dem ud med specielt LED-pærer og A-pærer. Ifølge en beregning, som Videncentret Bolius har lavet, kan du spare omkring 2.000 kr. om året (udregnet august 2022), hvis du udskifter 15 glødepærer med mere energivenlige pærer.

Du kan også spare flere hundrede kroner om året ved at skifte halogenpærer ud med LED-lys.

Så meget koster stand-by i strøm

Har din familie produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne, transformere til halogenlamper og lignende stående på stand-by i døgndrift, kan det koste op mod 1000 kr. om året (udregnet august 2022), hvis du har ældre apparater fra før 2012, der kan have et højt standby-forbrug. Nyere apparater må ifølge en EU-forordning højst må have et standbyforbrug på 0,5 watt eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af fx tid.

Du kan mindske standby-forbruget ved at lære dine børn at slukke for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, hvis der er en sådan, eller tage stikket ud, når de ikke bruger maskinerne.

Sluk dog ikke ting, der kan tage skade af det. Det gælder dog efterhånden ikke for særligt mange elektroniske apparater - læs derfor i produktets vejledning, om det kan tåle at blive slukket helt.

Pas på terrassevarmere

En eldrevet terrassevarmer kan også give en større elregning, hvis du bruger den flittigt. En eldrevet terrassevarmer bruger ca. 1,5 kWh i timen og med en kWh-pris på 5,68 kr. (august 2022), koster det ca. 8,50 kr. i timen at have den kørende. Bruger du den fx 3 timer om dagen i 90 dage, løber regningen op i 2.295 kr.

Så meget el bruger et køleskab

Der kan også spares en del ved at udskifte de hårde hvidevarer, der altid er tændte. 

Skifter du dit gamle køleskab på 200 liter, der bruger 286 kWh om året, ud med et nyt i energiklasse A i det nye energimærke, kan du spare ca. 220 kWh om året. Med en elpris på 5,68 kr. pr. kWh (august 2022) bliver det til over 1.200 kr. på et år.

Vores anbefaling er dog, at du først skifter, når dit køleskab ikke kan mere. På den måde kan du udskyde investeringen, men også undgå, at der produceres mere end højst nødvendigt, hvilket minimerer CO2-belastningen af miljøet.

Hvad koster det at bruge en kummefryser?

En ny kummefryser i energiklasse A i det nye energimærke) bruger væsentligt mindre energi end en ældre model. Hvis din gamle kummefryser på 400 liter med energimærke C (eller F i det nye energimærke) bruger 734 kWh om året, kan du spare 564 kWh ved at udskifte den med en fryser med det bedste energimærke, der kun bruger 170 kWh.

Med en elpris på 5,68 kr. pr. kWh (august 2022) vil besparelsen være ca. 3.200 kr. om året.

Hvis du vil belaste miljøet mindst muligt, kan det som nævnt betale sig at udskyde udskiftningen. Men har du en kummefryser med det gamle energimærke A, B eller C, er det værd at overveje at udskifte den, da energiforbruget er væsentligt mindre.

Køb en fryser, der dækker dine behov. Jo større den er, jo mere strøm bruger den som udgangspunkt.

Gamle støvsugere er store strømslugere

Du kan næsten halvere din strømregning på støvsugeren ved at bruge en model med under 750 watt i stedet for 900 watt. Og endnu mere, hvis du har en ældre støvsuger, hvor du skruer helt op for styrken, når du støvsuger.

Nye støvsugere må maksimalt have 900 watt, ifølge EU’s ecodesign-krav som blev indført i 2017.

Hvis du ejer en støvsuger, som er købt før 2017, kan det være en god ide at tjekke op på, hvor mange watt den bruger. For fra 2014-2017 måtte støvsugere have op til 1.600 watt, hvilket betyder, at en gammel støvsuger fra før 2017 vil være en betydeligt større strømsluger.

Hvis en familie støvsuger 2 gange 1 time om ugen, vil en støvsuger på 750 watt gennemsnitligt bruge 78 kWh/år. Med en elpris på 5,68 kr. pr. kWh (august 2022), koster det 443 kr. årligt i strøm. En ældre støvsuger på 1.600 watt bruger til sammenligning 945 kr. om året.

Det mest klimarigtige er dog at bruge den støvsuger, du har, så længe den fungerer, da det koster energi og materialer at producere en ny. Men når du engang skal skifte støvsugeren ud, kan du med fordel købe en støvsuger med under 750 watt.  

Der er en ny energimærkning på vej til støvsugere, der muligvis kommer i 2022. Det vil sige, at du indtil videre kan kigge på støvsugerens energiforbrug, indtil de får en officiel mærkning. Energistyrelsen anbefaler, at du går efter en støvsuger som har under 750 w,  Så kan du sikre dig, at den er energieffektiv.