Du kan spare mange penge på din elregning, hvis du ændrer adfærd og køber det mest energibesparende elektronik og hårde hvidevarer.

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh om året i sit hjem, men ifølge Energistyrelsen kan du reducere det til 1.000 kWh om året – eller med mere end en tredjedel. 

En gennemsnitsdansker bruger 3.472 kr. om året på el, mens en gennemsnitsfamilie har en årlig elregning på 11.284 kr. Kan du og din familie nedsætte jeres forbrug med en tredjedel, kan I altså spare ca. 3.700 kr. om året.

LÆS OGSÅ: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Videncentret Bolius har fundet en række ting, hvor du kan nedsætte elforbruget.

Tør tøj uden tørretumbler

Spar op til 1.634 kr. på et år ved at hænge tøj til tørre i stedet for at tumble det. En gennemsnitsfamilie på 4 bruger ifølge Center for Energibesparelser tørretumbleren 3,3 gange om ugen. Er din tørretumbler energiklasse C, bruger tørretumbleren 753 kWh om året. Med en elpris på 2,17 kr. pr. kWh, koster det 1.634 kr. om året i strøm.

Husk at hænge vasketøjet ud så ofte som muligt – og luft godt ud, hvis det skal tørre indenfor.

LÆS OGSÅ: Kan du tørre tøj i frostvejr?

Drop glødepærer og skift til LED-pærer

Hvis du stadig bruger glødepærer, kan du spare mange penge ved at skifte dem ud med specielt LED-pærer og A-pærer. Ifølge en beregning, som Videncentret Bolius har lavet, kan du spare op til 954 kr. om året, hvis du udskifter 15 glødepærer med mere energivenlige pærer.

Du kan også spare flere hundrede kroner om året ved at skifte halogenpærer ud med LED-lys eller A-pærer.

LÆS OGSÅ: Hvor meget kan du spare ved at droppe glødepærer?

Sluk for den dyre stand by

Har din familie tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller og routere stående på stand by i døgndrift, koster det nemt 500-1.000 kr. om året. Lær derfor dine børn at slukke på stikkontakten, når de ikke bruger maskinerne.

LÆS OGSÅ: 7 sjove ideer: Få familien til at spare på el og vand

Sluk eller skift cirkulationspumpen

Cirkulationspumpen pumper vand ud, uanset om radiatorerne er tændt eller ej, og derfor kan du lige så godt slukke den om sommeren. Her kan du spare 663 kr. på varmeregningen - her udregnet for maj-september. Alt selvfølgelig i forhold til pumpens alder, isolering af varmerør og slukningsperiode. Ydermere sparer du ca. 200 kr. på den strøm, der driver cirkulationspumpen.

Har du en gammel cirkulationspumpe, kan det også svare sig at skifte den ud med en ny A-pumpe. Du sparer 600-800 kr. om året i strøm på den konto.

LÆS OGSÅ: Værd at vide om cirkulationspumper

Pas på terrassevarmere

En eldrevet terrassevarmer kan også give en større elregning, hvis du bruger den flittigt.
En eldrevet terrassevarmer bruger ca. 1,5 kWh i timen og med en kWh-pris på 2,17 kr., koster det ca. 3,25 kr. i timen at have den kørende. Bruger du den fx 3 timer om dagen i 90 dage, løber regningen op i 878 kr.

LÆS OGSÅ: Terrassevarmer - hvilken skal du vælge?

Skrot dit gamle køleskab

Skifter du dit gamle køleskab, der bruger 383 kWh om året, ud med et nyt i energiklasse A++, kan du spare ca. 267 kWh om året, anslår Forsyningsvirksomhederne i et regneeksempel.  Med en elpris på 2,17 kr. pr. kWh bliver det til 579 kr. på et år.

LÆS OGSÅ: Køb af køleskab

Vælg et induktionskomfur

Vil du spare flest penge på den energi, du bruger til at lave mad, skal du vælge et induktionskomfur.

Her kan du spare ca. 150 kr. om året, viser en udregning, Energitjenesten har lavet for Videncentret Bolius. Hvor det koster ca. 270 kr. om året at koge kartofler og stege frikadeller med induktion, så er prisen 420 kr., hvis du bruger et almindeligt komfur.

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du på energien, når du laver mad

Køb en ny kummefryser

En ny kummefryser i energiklasse A++ bruger væsentligt mindre energi end en ældre model. Hvis din gamle kummefryser på 300 liter bruger 547 kWh om året, kan du spare 369 kWh ved at udskifte den med en energivenlig fryser, der kun bruger 178 kWh.

Med en elpris på 2,17 kr. pr. kWh vil besparelsen være 801 kr. om året.

LÆS OGSÅ: Køb af fryser