Elregningen vokser, når det bliver efterår. Det bliver mørkere og koldere, og det kræver mere energi at holde stuerne lyse og varme. Her har vi samlet 10 gode råd, som kan gøre din efterårets elregninger mindre.

1) Sørg for, at huset er tæt

Hvis  du har en varmepumpe, kan det ses på din elregning, hvis huset ikke er tæt. Derfor skal du kontrollere, at døre, vinduer og loftrum er lukket ordentligt til.

2) Spar på lyset

Når efteråret kommer, følger de mørke dage med. Det betyder, at vi bruger mere strøm på lys og lamper. I den forbindelse er det en god idé at skifte alle glødepærer ud med LED-pærer. Belysning står for omkring 12 % af elregningen.

LED-pærer er dyrere end almindelige pærer, men de bruger mindre energi og holder markant længere – levetiden for LED-pærer kan være helt op til 50 år. Til sammenligning lever sparepærer 10 år.

Så du sparer penge over tid. Hvis du udskifter 15 glødepærer med LED-pærer, kan du spare over 1000 kr. om året.

Nu laves der endda bordlamper, hvor pæren ikke kan skiftes ud. Producenterne regner nemlig med, at du når at smide lampen ud, før LED-pæren dør.

Førhen havde LED-pæren dårligt ry for sit grimme lys. Det er ikke længere tilfældet, og lyset i nyere LED-pærer er blevet meget mere behageligt og flot.

LÆS OGSÅ: Sparepærer

3) Sluk for kontakten

Standbyfunktioner står for 10-15 % af elregningen. Så husk, at det er ikke nok at slukke fjernsynet med fjernbetjeningen. For at spare på strømmen bliver du nødt til at slukke på stikkontakten. Det gælder ting som computer, radio, spilkonsol, fladskærm, og hvad du ellers har af elektronik.

LÆS OGSÅ: Sådan får du familien til at spare på el og vand

4) Vær bevidst om dit el-forbrug

Små råd til at spare strøm i hverdagen:

  • Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, før de startes.
  • Vask tøj ved lavere temperaturer. Kun håndklæder og viskestykker skal vaskes ved 60 grader. Det meste tøj bliver rent ved 30 grader.
  • Brug mindre vand under madlavning.
  • Brug ordenlige gryder og pander. Hvis der er buler i gryder og pander, optager de ikke ligeså let varme fra varmepladerne.

Det er nemmere at spare, hvis du ved, hvor meget du bruger. Hvis du eksempelvis skriver dit forbrug ned ugentligt, kan du løbende holde øje med, om du bruger for meget el. 

LÆS OGSÅ: Find strømslugerne i dit hjem

Hvis du følger denne artikels spareråd, men samtidig kan se på dit forbrug, at det ikke virker, er det en god idé, at du skaffer dig en elmåler. Med en elmåler kan du måle de forskellige apparaters forbrug. Et gammelt fjernsyn bruger for eksempel væsentligt mere strøm end et nyt fjernsyn. 

En elmåler kan typisk lånes gratis på biblioteker og i elforretninger.

5) Hæng tøjet til tørre udenfor

Det er dyrt at tørre tøj i tørretumbleren. En ganske normal tørretumbler i energiklasse C koster omkring 1.700 kr. om året, hvis den bruges regelmæssigt.

Så selvom det er mørkt og koldt, er der mange penge at spare ved at hænge tøjet til tørre udenfor. Også i frostvejr. På grund af kulden tager det længere tid, men tøjet skal nok blive tørt.

Det kan dog ikke anbefales at tørre tøjet indendørs. Tøjet afgiver for meget fugt. Der hænger omkring 3 liter vand i tøjet efter en vask, og når det tørrer, øges risikoen for skimmelsvamp i huset.

LÆS OGSÅ: Sådan tørrer du bedst tøjet udendør

6) Drop terrassevarmeren

Det er hyggeligt at tilbringe de kolde efterårsaftener under terrassevarmeren, men det kan ses på elregningen. Er terrassevarmeren tændt 3 timer om dagen i 3 måneder, koster det cirka 1000 kr.. Så find uldtæpperne frem, eller træk indenfor i stedet.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste råd til at nedsætte varmeregningen

7) Skift de gamle hårde hvidevarer ud

Hvornår har du sidst købt nye hårde hvidevarer? Gamle vaskemaskiner, opvaskemaskiner, komfurer, frysere og køleskabe hører til husets absolut største strømslugere. Der er penge at spare ved i stedet at købe hvidevarer med energimærke A+ eller A++.

Overvej især, om det er tid til at skifte fryser og køleskab ud. Du bruger nemlig mere strøm på at lave kulde end varme.

LÆS OGSÅ: Køb energirigtige hvidevarer og spar

8) Brug energirigtige skærme

Der er stor forskel på, hvor meget strøm computer- og fjernsynsskærme bruger. Derfor er der penge at spare ved at skifte de gamle skærme ud og i stedet vælge skærme med energispare-mærkninger.

9) Brug elspareskinne

Med en elspareskinne er det nemt at slippe for at bruge for meget standby-strøm. En elspareskinne er en stikdåse, hvor der ofte er en tænd/sluk-funktion på. Du slukker for elspareskinnen, og du slukker samtidig for alle de tilsluttede apparater.

Du kan eksempelvis samle alle ledninger til fjernsynet i den samme elspareskinne og på den måde undgå at bruge standbystrøm.

10) Tjek, om din cirkulationspumpe er for gammel

Det anslås, at 7 ud af 10 husejere i dag har en forældet cirkulationspumpe. Og da den typisk står for 10 % af husstandens samlede energiforbrug, er der penge at hente ved at få en ny. Der er nemlig sket en stor udvikling i løbet af de seneste 10 år, og med en ny cirkulationspumpe kan du spare op mod 800 kr. om året.

Det koster typisk 4000 kr. at få leveret og monteret en ny cirkulationspumpe.

LÆS OGSÅ: Mindre energiforbedringer