Amerikanske Tesla Motors er mest kendt for at producere lynhurtige elbiler i luksusklassen, men nu vil virksomheden også revolutionere energilandskabet i boligen. På et pressemøde har Tesla lanceret et batteri, som kan lagre strøm fra sol- og vindenergi i hjemmet.

- Det er vores mål fundamentalt at ændre den måde, hvorpå verden anvender energi på, lød det fra Tesla-chefen Elon Musk, da han præsenterede det nye system målrettet moderne forbrugere med solceller på taget og elbiler i garagen.

Tesla Powerwall-batterier kan lagre strøm fra solceller

Batterierne, der hedder Tesla Powerwall, bliver lanceret i forskellige størrelser, og er beregnet til at hænge på en almindelig husvæg eller i en garage. De måler 130 cm i højden, 86 cm i bredden og 18 cm i dybden.

For nyere solcelleejere er batteriet en god nyhed. Solceller producerer strøm i dagtimerne, men de fleste bruger mest strøm om aftenen, og derved tvinges solcelleejerne til at sælge en stor del strømmen til energiselskaberne til en lavere pris, hvilket giver en noget dårligere økonomi.

Gem strømmen på batteriet, til du har mest brug for den

Men solcellerne kan altså lade batteri op og forsyne boligen med strøm om dagen, mens batteriet sørger for strømmen, når mørket falder på, og det kan gøre det mere rentabelt at have solceller.

Sådan lyder vurderingen fra Videncentret Bolius’ solcelleekspert, Rados Nenadovic.

- Udfordringen i dag er, at vi producerer en masse strøm om dagen, hvor vi oftest ikke er hjemme til at bruge den, hvorfor strømlagring klart vil være en fordel for mange boligejere. Det er typisk om aftenen, at vi bruger den største andel af strømmen til at se fjernsyn, bruge computere og så videre, fastslår han.

Har man ikke solceller bliver det teoretisk set muligt at spare penge ved at købe strøm fra elnettet, mens den er billigst, og opbevare den til senere brug.

Gem strøm fra solceller til senere

Det har længe været muligt at lagre overskudsstrøm i batterier, men det unikke ved Teslas system er, at teknologien er gjort billigere og langt nemmere at betjene for almindelige mennesker.

Det mindste batteri får en kapacitet på 7 kWh, mens det store kan rumme 10 kWh. Til sammenligning ligger gennemsnitsforbruget for en dansk familie på 3 personer i et énfamiliehus på ca. 12,3 kWh om dagen. Tesla oplyser, at flere batterier kan kobles sammen, hvis du ønsker at øge kapaciteten.

Batterierne alene kommer i USA til at koste henholdsvis 3.000 og 3.500 amerikanske dollars (ca. 20.000 og 23.500 kr.).

Dansk lanceringsdato ukendt

Tesla har udpeget Tyskland som et nøglemarked i Europa, fordi landet har den største optagelse af solenergi i verden foran lande som Kina, Japan, Italien og USA. Ifølge en rapport fra forskningsinstituttet Fraunhofer ISE udgjorde solenergi mellem 6,2 og 6,9 procent af Tysklands samlede el-produktion i 2014.

I USA bliver batterierne lanceret over sommeren, mens det endnu er uvist, hvornår Tesla lancerer Powerwall-serien i Danmark, og hvad batterierne kommer til at koste.

Men når de kommer til landet, skal du ifølge Videncentret Bolius’ fagekspert udvise rettidig omhu, før du investerer i batterier eller anlæg.

- Undersøg især ting som garanti, batteriets levetid, vedligehold og tilbagebetalingstid. Anskaffelsesprisen er én ting, men oveni kommer formentlig også installation. Alle er faktorer, der har indflydelse på det endelige regnestykke, siger Rados Nenadovic.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla Motors’ europæiske presseafdeling.