Hvad er et gipsloft?

Et gipsloft er lavet af gipsplader, som er sat op på et skelet af træ eller stål, kaldet spredt forskalling. Gipspladerne er typisk lavet af 13 mm gips, der er beklædt med et lag papir på begge sider. I siderne er der lavet kanter, så pladerne kan stødes helt op imod hinanden, og der er en forsænkning, hvor der er plads til en strimmel glasfibervæv og spartelmasse, så den samlede overflade kan blive plan.

LÆS OGSÅ: Lofter

Hvorfor vælge et gipsloft?

Gipslofter bruges i 90 procent af alle nybyggede boliger i dag. Årsagen er, at gipslofter er forholdsvis billige, men også at de kan give en pæn, ensartet overflade, som minder meget om et klassisk, pudset loft.

Når gipsloftet er sat op, fremstår det med en jævn og ensartet overflade uden revner, buler eller samlinger. Du kan dog i løbet af de første års tid opleve lidt revnedannelse i samlingerne og revner ved loft/vægsamlingen. Disse opstår især, hvis du kun har fået opsat 1 lag gips.

Du kan også få et loft med friser, bånd, buer eller andet finurligt, når du bruger gips. Gipsen er meget nem at forme og arbejde med. Der kan også sættes spots i loftet, der fremhæver frisen eller andre detaljer i loftet.

I 60’erne og 70’erne var det meget almindeligt med gipspladelofter i dimensionen 30 x 60, hvor samlingerne var tydelige. Det gav et mønster loftet. Denne type lofter findes stadig i flere parcelhuse og er ret almindelige i sommerhuse.

Hvad koster et gipsloft?

Gipspladeloftet er er ikke et af de dyreste lofter. Materialeprisen til et gipspladeloft med 2 lag gips, spartling af samlinger og maling ligger på mellem er ca. 300 og 400 kroner pr. kvadratmeter.

Hvis du skal have en håndværker til at udføre arbejdet, koster det ica. 1.000 kr. pr. kvadratmeter inkl. materialerne. (priser inkl. moms, 2019).

Hvilke fordele har gipslofter?

 • Et gipsloft minder meget om et klassisk, pudset loft.
 • Loftet er enkelt, elegant, ensartet og uden forstyrrende detaljer.
 • Gipspladerne er forholdsvist hurtige at montere, spartle og male.
 • Gipslofter er brandsikre.
 • Det er relativt let at sætte gipsplader op selv.
 • Et gipsloft er let at gøre rent, da det kan vaskes over med en opvredet klud. 

Hvilke fordele ulemper har gipslofter?

 • Gips er et forholdsvis tungt materiale, så det er vigtigt, at det eksisterende loft samt etageadskillelsen er stærkt nok til at bære vægten af gipsloftet. Hvis du er i tvivl, kan du søge råd hos en tømrer, en byggetekniker eller en ingeniør.
 • Er du ikke erfaren i at spartle kan det være meget svært at få en helt plan overflade.
 • Bruger du kun et lag gips kan der opstå revner imellem pladerne. 

Hvordan monterer du et gipsloft?

Det er relativt enkelt at opsætte et gipsloft, så det kan godt udføres som gør det selv-arbejde, hvis du ikke er alt for fummelfingret.

Du skal blot være klar over, at det er tungt arbejde, især når pladerne skal løftes op. Derfor kan det godt betale sig at leje eller låne en pladehejs. En pladehejs er en slags elevator, som gipspladerne lægges op på, så de kan hejses op til loftet og skrues fast.

Det kan også godt betale sig at have et par bukke, som du kan have gipspladerne liggende på, så du har dem i en mere behagelig arbejdshøjde. 

 1. Før du kan montere selve gipsloftet, skal du først etablere et underlag af brædder (spredt forskalling), som gipspladerne kan skrues fast i. Man anvender typisk brædder af fyrretræ, der måler 25 x 100 mm.
 2. Brædderne skrues fast i de bærende bjælker i loftet, så de sidder med 300 mm's afstand fra midten af det ene bræt til midten af det næste bræt. Det er vigtigt, at denne konstruktion af brædder er jævn og i vater, så gipspladerne ikke kommer til at ligge skævt.
 3. Hvis du gerne vil skjule de ledninger, der skal føres til loftslamperne, kan du føre dem mellem forskallingsbrædderne. Ledningerne skal føres inde i et elektrikerrør, for at det er lovligt og sikkert.
 4. Når du skal skrue gipspladerne fast i forskallingsbrædderne, skal du starte med de hele plader. De felter, der derefter er tilbage, skal dækkes af gipsplader, som du har skåret til.
 5. Gipspladerne streges op med blyant på forsiden og ridses derefter der, hvor der er spartelkant og ingen tekst. Da gipspladerne består af 2 lag papir med gips imellem, skal du også ridse pladen på bagsiden. Herefter kan du brække pladerne fra hinanden.
 6. Det er bedst at montere 2 lag gipsplader på loftet. Det andet lag sættes forskudt op i forhold til det første lag, så der ikke bliver overlappende samlinger. Du kan være heldig, at det går fint med 1 lag, men du risikerer, at der opstår revner i samlingerne mellem gipspladerne.
 7. Det er lettest, hvis du ikke lægger gipspladerne helt tæt op til væggen ude langs kanten. Hvis du lægger pladerne med en afstand til væggen på 5-10 mm, kan du bagefter fuge samlingerne med akrylfuge, så loftet bliver helt tæt. På resten af loftet skal pladerne ligge helt tæt op ad hinanden, så samlingerne bliver usynlige.
 8. Derefter skal loftet spartles og males, så samlingerne mellem pladerne bliver usynlige. Herefter er gipsloftet færdigt.

Hvilke størrelser fås gipsplader i?

Gipsplader fås normalt 90 cm og 120 cm brede. De smalle plader på 90 cm er meget almindeligt brugt, fordi de er nemmere at arbejde med.

Pladerne fås i standardlængder fra 1,80 til 4,20 meter med spring i målene på 30 cm, dvs. 1,80 meter, 2,10 meter osv.

Plader, der er mere end 3,60 meter lange, er meget besværlige at have med at gøre, og de kræver særligt håndelag. Normalt arbejdes der med plader i længderne 2,40 meter og 2,70 meter.

Men jo større plader des færre samlinger, er der at spartle. Så man må overveje, om det er det hårde arbejde med at montere tunge plader, du har lyst til at lave eller om det er det besværlige arbejde med at spartle, slibe, spartle og slibe samlingerne 

LÆS OGSÅ: Dampspærre

Kan du bruge gipsplader, når du skal renovere et ældre loft?

Gipsplader er også gode, hvis du skal renovere et ældre pudset loft eller et loft af profilbrædder. Det er relativt nemt at montere et gipsloft under det gamle loft.

Fremgangsmåden er den samme, som hvis du monterer et nyt loft. Husk at sætte en dampspærre op på det eksisterende loft, før du monterer forskallingsbrædderne, hvos loftet er ud mod kolde omgivelser fx et uudnyttet loftrum. Er der allerede en damspærre, som ikke er helt tæt, skal det skæres op eller perforeres helt inden en ny sættes op.