Så mange bruger genbrug i bolig og have

Se herunder, hvor mange procent af de danske bolig- og andelsejere, der har brugt genbrugsprodukter eller -byggematerialer inden for de seneste to år.

  • 22 %: Til- og ombygninger. Stolper og brædder er mest brugt.
  • 31 %: Inventar i boligen. Møbler er mest populært.
  • 34 %: I haven. Oftest fliser.
  • Mest normale anskaffelsesmetoder er at købe (50 %) eller få (45 %) genbrug. 25 % genbruger egne produkter, mens kun 4 % bytter med andre.

Kilde: Videncentret Bolius’ YouGov-undersøgelse

Uanset om du er på jagt efter brædder til terrassen, krukker til altanen eller unikke dørhåndtag, kan du med fordel overveje at bruge genbrug. Det er bedre for klimaet, oftest kan du spare penge på det, og du har mulighed for at finde noget mere unikt end en tur i byggemarkedet eller møbelhandleren, hvor alle andre handler. 

Du kan finde og købe brugte byggematerialer, produkter, inventar og meget mere til boligen og haven flere steder, men hvert sted rummer egne muligheder, begrænsninger og prisniveau. 

Vi har samlet de otte mest almindelige metoder til indkøb af genbrug samt deres fordele og ulemper. 

Otte steder, du kan købe, få og bytte genbrug


Familie og venner

Den mest almindelige måde at skaffe genbrug på er gennem ens eget netværk, det vil sige primært familie, venner og kolleger.

Fordele: Der er mindre risiko for at blive snydt både i forhold til pris, kvalitet og varens lovlighed. Dertil er det tit nemmere at afhente produktet.

Ulemper: Hvis noget går galt, kan det gå ud over jeres forhold. Sørg for at afstemme forventninger og aftaler, før I handler. Hvem er fx ansvarlig, hvis produkterne går i stykker? Og kan sælger garantere for, at produktet ikke er en hælervare?

Sådan gør du: Ganske simpelt – snak med dit netværk. Du kan enten være opsøgende og selv efterspørge konkrete produkter og byggematerialer, eller du kan være passiv og i stedet slå til, hvis du får nys om et godt tilbud.

47 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer hos familie og venner. 


Genbrugsbutikker

De fleste har fokus på genbrugsmøbler og andet inventar til boligen, men der findes også en række butikker, der sælger genbrugsbyggematerialer. Butikkerne varierer meget i både prisniveau, kvalitet og typer af varer. 

Fordele: Mange produkter er samlet ét sted, så du ikke behøver at lede flere steder. Produkterne er ofte rengjort, de mest beskadigede produkter er sorteret fra, og produkterne er ikke hælervarer. Mange genbrugsbutikker støtter velgørende formål. Leder du efter byggematerialer eller unikke genbrugsprodukter, findes der flere specialiserede butikker ofte med fagfolk ansat. 

Ulemper: Gode produkter bliver ofte solgt hurtigt, så du skal holde dig til. Dertil kan de mange produkter øge sandsynligheden for, at du foretager impulskøb. 

Sådan gør du: Undersøg på forhånd, hvilke butikker der kunne formodes at have de typer varer, du er på udkig efter. Når du besøger butikken, så hav et åbent sind og åbne øjne – og spørg de ansatte. Det, du søger, kan sagtens være gemt i masserne eller på et lager.

44 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer i genbrugsbutikker.


Loppemarkeder

Især i sommerhalvåret er loppemarkeder en oplagt mulighed, hvis du mangler genbrugsprodukter til boligen eller haven. Der findes både store og små og nogle med et specifikt fokus. Leder du efter byggematerialer, skal du dog finde dem et andet sted. 

Fordele: Måske det nemmeste sted at gøre en god handel. Der er masser af produkter af forskellig slags, sælger er oftest til at forhandle med, og priserne er generelt lavere end i butikkerne. 

Ulemper: Der kan være rigtig meget skrammel, så hvis du vil gøre et godt køb, kræver det oftest en vis del tålmodighed og en anelse held. Du har desuden sjældent tid til at undersøge varerne i detaljen, så du kan risikere at blive snydt i forhold til pris og kvalitet.

Sådan gør du: Undersøg på forhånd, hvad du kan forvente at finde på det gældende loppemarked. Gå målrettet efter det, du søger, og kom gerne så tidligt som muligt, så de bedste varer ikke allerede er solgt.

37 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer på loppemarkeder. 


Genbrugsportaler

DBA, Gul og Gratis, Facebook Marketplace og diverse Facebook-grupper er eksempler på genbrugsportaler. Konceptet bliver mere og mere populært, og nye løsninger dukker konstant op. 

Fordele: Foregår online og dækker derfor oftest hele landet, hvorfor udvalget er større, hvilket også kan gøre varen billigere. Oftest kan du selv opsøge specifikke produkter, du søger. Da det foregår online, kan du klare handlen der, hvor du er. 

Ulemper: Du ser kun varen på et billede, og du kender ikke sælger. Dermed er risikoen for at blive snydt i forhold til pris, kvalitet og varens lovlighed større. Da der er mange købere på disse platforme, kan gode produkter ryge meget hurtigt.

Sådan gør du: Det nemmeste er at søge efter konkrete produkter og så finde den bedste portal til netop det produkt. Søg gerne flere steder. Når du handler, er det klogt at lave en forventningsafstemning om, hvornår varen bliver sendt, og hvornår der skal betales. Det er bedst selv at afhente og undersøge produktet, hvis det er muligt.

34 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer på genbrugsportaler. 


Internettet

Ud over genbrugsportaler findes der mange andre løsninger på internettet. Både private og professionelle sælger ud af brugte materialer og produkter. 

Fordele: Ligesom på portalerne er der her større mulighed for at finde flere produkter og sammenligne priser på dem. Dertil kan du finde nærmest alt, du har brug for.

Ulemper: Prisen er oftest ikke til forhandling og kan være dyrere end andre steder, især hvis produktet er svært at få fat i. 

Sådan gør du: Fungerer langt hen ad vejen ligesom på en genbrugsportal, dog er processen ofte mere strømlinet, hvilket gør det nemmere for køber. Undersøg markedet og de forskellige muligheder grundigt, før du køber.

34 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer på internettet. 


Genbrugspladser

Siden januar 2023 har genbrugspladserne haft pligt til at etablere et område, hvor man både kan afsætte eller finde og tage gode genbrugsvarer. Du kan altså finde en masse godt genbrug frem for at købe nyt.

På nogle genbrugspladser sælges ting og materialer, der fra professionelle er leveret som affald, men for godt til at blive smidt ud. Det er dog ikke noget, alle kommuner gør. 

Fordele: Produkterne vil typisk være sorteret og tjekket af genbrugspladsen. De steder, hvor der sælges materialer, vil prisen oftest være lavere end andre steder.

Ulemper: Hvad udvalget er, og hvordan det organisereres kan være forskelligt. 

Sådan gør du: Undersøg mulighederne i din kommune – enten på deres hjemmeside eller hos din lokale genbrugsplads. Der, hvor der sælges ting og materialer, fungerer det normalt ligesom en butik, hvor du kan tage ud og undersøge produkterne, før du køber dem.

21 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer på genbrugspladsen. 


Storskrald

Det er faktisk ikke lovligt at tage eller købe andres storskrald. Når først en person har placeret noget til storskrald, tilhører det kommunen. Undtagelser kan være specielle ordninger i en boligblok eller grundejerforening, online på hjemmesiden storskrald.dk eller diverse Facebook-grupper eller ordninger, hvor der er udmeldt ”kom og hent”. 

Fordele: Oftest er produkterne gratis og nemme at afhente. 

Ulemper: Medmindre andet er anført, er det ikke lovligt, og du risikerer derfor en bøde. Derudover kender du ikke kvaliteten på produktet. 

Sådan gør du: Tjek, om du overhovedet må tage varen, der er sat til storskrald. Hvis det er lovligt, så følg retningslinjerne for det pågældende sted. Hvis du ikke må tage varen, så kontakt personen, der har sat varen ud, og hør, om de har lignende produkter, du kan købe eller få.

12 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer ved storskrald. 


Apps

At købe brugte materialer og produkter gennem apps er et forholdsvis ukendt fænomen. Men især blandt den yngre målgruppe vinder metoden frem. Det fungerer langt hen ad vejen ligesom genbrugsportalerne. 

Fordele: Ligesom på de andre onlineplatforme kan du finde flere produkter her – oftest er varetypen mere specifikt forankret til den gældende app, hvilket kan gøre det nemmere at finde konkrete produkter. Normalt kan du også sælge selv.

Ulemper: Ligesom på de andre online platforme stiger risikoen for at blive snydt, hvis ikke du tager nogle forholdsregler. Derudover kræver det lidt research at finde den rigtige app til netop dit formål.

Sådan gør du: Undersøg, om der findes apps, der dækker dit behov for genbrugsprodukter. Tjek, om appen har styr på sikkerheden, fx ved at læse anmeldelserne. Er du tryg ved appen, så installér den og følg den givne procedure for at finde og købe varerne.

6 procent finder genbrugsprodukter og genbrugsmaterialer via apps.