Den maling, du bruger på væggene, har betydning for indeklimaet, der, hvor du bruger den.

Derfor har den danske virksomhed KALK udviklet vægmalingen REN, der 1. november 2017 vandt "Det Bæredygtige Element – Produktprisen" på Building Green-messen i København. 

KALKs maling markedsføres som et miljømærket, bæredygtigt alternativ til akryl- og silikatmaling. Der har tidligere været fokus på allergifremkaldende stoffer i maling, særligt med konserveringsstoffer, der afdamper til luften og kan give allergi. Også selvom du bruger en vandbaseret maling.

Det unikke ved den prisvindende maling er ifølge juryen, at den ikke som andre miljømærkede malinger kun rummer begrænsede mængder skadelige stoffer, men er helt fri for dem.

Fakta om "Det Bæredygtige Element: Produktprisen 2017"

Prisuddelingen arrangeres af byggebranchens innovationsnetværk, InnoBYG, og Building Green, der er Danmarks største fagmesse for bæredygtige og energieffektive bygninger. 

Årets jury bestod af: 

  • Niels Bjørn, selvstændig byplanlægningsrådgiver og formand for tænketanken Urban
  • Harpa Birgisdottir, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut
  • Signe Kongebro, partner og leder af afdelingen for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects
  • Lone Feifer, arkitekt og programdirektør for bæredygtigt byggeri i vindueskoncernen Velux
  • Kasper Lynge Jensen, udviklingschef på på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Mindre kemi i maling

Når juryen valgte at hædre KALKs maling frem for de andre indstillede produkter, skyldes det summen af flere hensyn, oplyser et af fagjuryens medlemmer til Videncentret Bolius.

- Bæredygtighed er et bredt begreb, men i juryen har vi vurderet produkterne ud fra perspektiver som miljø, økonomi og sociale kvaliteter, så vidt det er muligt.

- Og i forhold til byggematerialer ønsker vi meget gerne at se, at brugen af uønsket kemi reduceres, siger Harpa Birgisdóttir, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

Harpa Birgisdóttir understreger, at juryen ikke har testet alle de nominerede produkter, men at juryens bedømmelse sker på baggrund af producenternes oplysningsmateriale.

Maling uden mikroplast, tungmetaller og konserveringsmidler

Malingen er, som virksomhedens navn antyder, baseret på kalk, og ifølge prisuddelingens jury helt uden organiske opløsningsmidler, konserveringsmidler, blødgørere, tungmetaller, mikroplast samt biocider og fungicider.

Kalken, der bliver brugt i malingen, hentes i Faxe Kalkbrud på Sydsjælland, hvor brydningen har været i gang siden 1200-tallet. Malingen er diffusionsåben, og det betyder, at væggen kan ånde og dermed komme af med fugt og kondens.

Videncentret Bolius’ fagekspert Tine R. Sode påpeger, at en af udfordringerne med traditionel kalkning af vægge har været, at ny maling ikke binder på overfladen, hvis du beslutter, at en væg skal have en tur mere efter en årrække - eller du ønsker en ny farve. Kalk udvider sig, når det bliver fugtigt, og dermed vil der med garanti opstå afskalninger i det lag maling, du påfører.

Men i tilfældet med KALKs maling er der ingen grund til bekymring, lyder meldingen fra KALKs direktør, Rasmus Jørgensen.

- Det er som udgangspunkt ikke et problem. Men vi råder altid folk til at tjekke hos producenten af den maling, man overvejer at male med ovenpå vores produkter, siger Rasmus Jørgensen til Videncentret Bolius.

Maling fås i mange farver

Blandt fordelene ved kalkbaseret maling er ifølge producenten, at du slipper for at bruge grunder, ligesom kalken binder sig kemisk til underlagt og skaber en slags forstening af overfladen.

Den kalkbaserede maling fås i 600 forskellige kulører, men hvis du er på udkig efter meget specifikke farver, kan du risikere at støde panden mod en mur.

- Helt mørke og skrigende farver har vi ikke i paletten, men dem, vi har, følger de såkaldte NCS-farvekoder, som også bruges til almindelig maling af mange farvehandlere, oplyser Rasmus Jørgensen.

Natural Color System (NCS) er er et logisk farvesystem baseret på menneskets synsoplevelse af farver. For 10 liter REN Vægmaling skal du slippe 1.625 kr. inkl. moms, og KALK oplyser, at du skal regne med et forbrug på 6-8 m² pr. liter afhængig af underlagets beskaffenhed.

7 genveje til sundere malearbejde

  • Vælg miljømærket maling med MAL-kode 00-1 eller visse typer naturmaling – jo højere MAL-koden er, desto farligere er malingen
  • Mal om sommeren, hvor varmere temperaturer gør det mere praktisk at lufte ordentligt ud, mens du maler, og når du er færdig
  • Undgå spraymaling og spraylak
  • Brug handsker, når du maler
  • Tag et bad og skift tøj, efter du har malet
  • Vent gerne et par dage eller en uge, inden du lader småbørn sove i et nymalet rum
  • Undgå helt at male eller opholde dig i nymalede rum, hvis du er gravid