Rusland har lukket for gassen. To store atomkraftværker i Frankrig er lukket. Der er meget lidt vand i vandreservoirerne i Norge.

Der er masser af forklaringer på, at elpriser og varmepriser er steget voldsomt i den senere tid, og formentlig vil fortsætte med det i 2022 og 2023. Og det kan blive rigtig dyrt til vinter, hvor vi i forvejen bruger flest penge på opvarmning – specielt, hvis vinteren bliver hård.

Mangel på gas og strøm – i værste fald

Men det er ikke kun energipriserne, der kan blive til et problem. Selve energien kan også blive det.

- I værste fald risikerer vi at løbe tør for gas, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), da regeringen 8. september 2022 holdt pressemøde om forsyningssituationen i Danmark.

Også strøm kan der i værste fald vise sig ikke at være nok af. Men det er kun i værste fald. Og skulle vi komme i en situation med mangel på naturgas, garanterer regeringen, at der vil være gas nok til de private hjem.

Temperatur sænkes til 19 grader i offentlige bygninger for at spare på varmen

Men man vil gerne forebygge, at der bliver problemer med at skaffe energi nok til både private og virksomheder. Og her skal det offentlige gå forrest. Således er det besluttet, at:

  • Temperaturen i offentlige bygninger sænkes til 19 grader – i dag er den indendørs temperatur typisk 21-23 grader.
  • Der bliver først tændt for varmen i offentlige bygninger, når temperaturen er under 19 grader.
  • Unødig udendørs belysning (belysning, der skal gøre det flottere at se på bygningerne) droppes.

Det er dog ikke alle offentlige bygninger, der bliver omfattet af reglerne. Fx vil hospitaler, plejehjem og vuggestuer være undtaget for de nye regler.

Opfordring til alle danskere: Spar på energien

I private hjem bliver der derimod ingen krav om at sænke temperaturen og spare på strømmen. Men regeringen opfordrer kraftigt til, at danskerne står sammen om at spare på energien.

Derfor er Energistyrelsen ved at forberede en større kampagne om at spare på energien – du kan bl.a. få gode råd på sparenergi.dk og selvfølgelig også her på bolius.dk.

EU vil sætte grænse for høje elpriser

Elpriserne er steget voldsomt i den senere tid. I august 2022 var den gennemsnitlige elpris 5,65 kr. pr. kWh mod 2,21 kr. i 2021. Og det forventes, at elprisen vil være høj i i hvert fald halvandet år endnu.

For en gennemsnitsfamilie, der bruger 4.000 kWh om året, vil det betyde en årlig elregning på 22.600 kr., hvis man regner med priserne i august, mens en typisk dansker, der bor alene og bruger 1.500 kWh om året, vil få en årlig elregning på 8.475 kr.

EU har dog planer om at forhindre, at strømmen bliver for dyr. 9. september 2022 skal EU-medlemslandene diskutere, hvad der kan gøres. Det overvejes bl.a. at sætte loft over, hvor meget elproducenterne må tjene, så elregningen for forbrugere og virksomheder bliver lavere, end den ellers ville have været.

Elafgift sænkes med 4 øre

8. september 2022 besluttede et flertal i Folketinget også at sænke elafgiften med 4 øre pr. kWh resten af 2022 – i forvejen blev den sænket med 14 øre 1. juli 2022.

Det får dog ikke den store betydning for danskernes pengepung. Hvis nedsættelsen på 4 øre varer ved et år for den førnævnte gennemsnitsfamilie, vil familien spare 160 kr., mens den typiske dansker vil spare 60 kr. 

- Vi er klar til at kigge på alle værktøjer i kassen

På pressemødet blev der spurgt ind til, om regeringen gør nok for at hjælpe danskere, der kan komme i økonomiske problemer med de stigende priser, og om elafgiften skal sænkes langt mere – efter nedsættelsen på de 4 øre, er den på 72,3 øre pr. kWh.

- Vi ved godt, at der sidder danskere, som kan få svært ved at betale deres regninger. Men vi forestiller os ikke, at vi kan løfte alle danskere og danske virksomheder uden, at man kan mærke de høje prisstigninger. Vi er klar til at kigge på alle værktøjer i kassen, herunder elafgiften, sagde skatteminister Jeppe Bruus (S) på pressemødet.

Statsgaranti skal give sikkerhed på elmarkedet

Udover de nævnte planer har et stort flertal i Folketinget besluttet at afsætte en statsgaranti på 100 milliarder kr., der skal understøtte, at der er strøm nok til alle, og at elselskaber ikke risikerer at gå konkurs.

- Det er vigtigt, at vi handler nu for at stabilisere situation på elmarkedet, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet.