Spørg Bolius

Skal jeg få malet mit tag?

Hej Bolius

Jeg har for få måneder siden købt et rækkehus fra 1975 med bølgeeternittag. Mig bekendt er der intet gjort ved taget siden husets opførelse. Der gror en del mos på taget, især på den nordvendte side. Af de øvrige rækkehuse i bebyggelsen har en enkelt eller to vist fået skiftet hele taget. En stor del af de resterende har fået renset og lakeret/malet tagene – jeg har ladet mig fortælle, at det blev gjort med højtryksspuling, hvilket vist egentlig ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt for tage med asbest...

I tilstandsrapporten for mit hus er tagets restlevetid anslået til min. 10 år - men dette skøn er alene baseret på tabelopslag. Der er i tilstandsrapporten to K2'ere på taget - den ene en ødelagt aftrækshætte, den anden at vindskederne var nedbrudte. Begge dele er nu udbedret. Der er ingen andre anmærkninger ift. taget i tilstandsrapporten.

Mit spørgsmål er nu, om jeg bør gøre mere ved taget? Det kosmetiske går jeg ikke op i – jeg vil bare gerne sikre mig, at taget gør hvad det skal rent funktionelt.

Jeg havde Jydsk Tagteknik ude til et gratis tagtjek for et par uger siden. Deres mand vurderede, at 6 af tagpladerne bør udskiftes (pga. begyndende revner i dem). Desuden konstaterede han, at der ingen tætningsliste er mellem tagrygningen og de øverste tagplader - han anbefalede, at jeg snarest får monteret en tætningsliste. Og så anbefalede han en algebehandling af taget (og måske to for at få det hele væk) – for at forebygge, at mosset laver skader på taget.

Hvad mener I om hans vurdering? Er der hold i den? Kender I Jydsk Tagteknik, og er de en troværdig rådgiver i denne sammenhæng?

Jeg vedhæfter et billede af tagets nordside (den med mest mos) – og håber, I kan guide mig lidt.

Mvh. - og på forhånd mange tak!

Ditte

Kære Ditte Tak for dit spørgsmål. Jeg bliver så glad når jeg læser at det kosmetiske ikke betyder noget for dig. For det er hvad tagrensning og maling at taget er, stort set altid kosmetisk udbedring af taget. Det er meget sjældent at det forlænger tagets levetid.

Så det du skal have gjort ved taget er at få udbedret evt. skader, dvs revnede plader mv. Er taget pt ikke utæt er der ikke behov for at du gør noget lige nu. Dette gælder kun hvis du har adgang til loftrummet, hvor du kan se om der kommer vand eller fyge sne ind.

Kan ikke udtale mig om enkelte firmaer, men generelt kan man nok ikke forvente at firmaer, der lever af at sælge tage altid giver helt uvildig rådgivning. Men jeg tror bestem heller ikke at de bevidst vil prøve at snyde.

Hvis der er konstateret revner i pladerne bør de skiftes. Ligeledes er det helt korrekt at der bør være en tætningsliste mellem rygningen og tagpladerne for at undgå der kommer fygesne ind.

Det er temmelig sjældent at mos beskadiger tagpladerne. Og en rensning at taget vil frigive asbestfibre, derfor skal det fortages på en måde hvor vandet samles op igen.

Jeg personligt ville lade mosset være. Hvis det ikke var asbest holdige plader ville jeg nok prøve at feje det bort men er der tale om plader med asbest ville jeg slet ikke røre det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden