Du behøver ikke at bruge masser af timer hvert år på at male trævinduerne eller træværket på gavlen, pudse facaden eller oliebehandle gulvet. Hvis du vælger de rigtige materialer, kan du slippe for det meste arbejde.

Udvendigt er det tag, facader, vinduer og døre, som bliver slidt af regn, sol og vind, og som derfor kræver vedligeholdelse. Indenfor er det gulve, vægge og lofter, der til tider skal friskes op.

Mursten holder længe og passer sig selv

Hvis du vil lave mindst muligt ved din facade, skal du bo i et hus af mursten. Et træhus skal males, efterses og evt. repareres hvert 5.-10. år, mens et hus med en godt udført pudset facade skal males med samme tidsinterval.

Heller ikke et huse med facader af gasbetonblokke, der ikke er kalket, eller med fibercementplader, er der meget vedligeholdelse i. Normalt kan du nøjes med at børste og vaske facaden af en gang i mellem, hvis du vil have evt. snavs væk.

Hvis du vil have så lidt vedligeholdelse som muligt, skal taget skal være med rejsning og bestå af fx tegl eller naturskifer med et fast undertag, og der skal være så få gennemføringer som muligt i taget til fx skorsten, udluftningsventiler, ovenlysvinduer eller kviste.

Vælg evt. cementbaserede fiberplader i stedet for træ til fx gavl og vindskede - så slipper du for at male. Det samme gør du med træ-alu-vinduer, der holder sig pæne i mange år uden den store vedligeholdelse.

Hvad kræver mindst arbejde indvendigt?

Hvis du vil have så lidt vedligeholdelse som muligt indvendigt i dit hus, skal du især tænke på husets vægge og gulve.

Væggene kommer til at se slidte ud med års mellemrum og må enten have en omgang maling eller et nyt lag tapet. Vælg maling med høj glans - så er det muligt at vaske på væggene, uden at malingen vaskes af med det samme.

Gulvene er det sted inde i huset, der slides mest. De mest vedligeholdelsesfrie gulve er laminatgulve, linoleumsgulve, klinkegulve og nogle typer naturstensgulve, og de kræver alle normalt kun almindelig rengøring. Modsat skal trægulve som regel jævnligt slibes og lakeres eller olieres.

Mange vælger at kombinere de forskellige gulvtyper, så der fx er klinker eller fliser i badeværelset, linoleum i køkkenet og bryggerset og laminatgulve i de øvrige rum.

Vil du have dit gulv til at holde i lang tid, skal du have måtter lige inden for dørene, så du ikke tager sand, jord eller andet skidt med ind. Husk også at tage skoene af med det samme.