Det gamle husråd om at lufte ud slår den nye teknologi. Selv om en luftrenser til 5.000-10.000 kroner kan fjerne støv, røg og pollen fra luften, giver det et bedre indeklima at åbne vinduer og døre og lave gennemtræk et par gange om dagen.

Kort sagt: Det er bedre at lufte ud og ikke ryge indendørs end at bruge en luftrenser.

Ikke nok dokumentation

Mange firmaer reklamerer ellers netop med, at luftrensere kan hjælpe folk med luftvejsproblemer, men ifølge Astma-Allergi Forbundet kan luftrensere kun fjerne støv og partikler, mens de svæver i luften, og det gør de fleste pollen-, husstøvmide- og dyreallergener kun i kort tid - i stedet sætter de sig for eksempel i sengen eller gulvtæppet. Astma-Allergi Forbundet ønsker ikke at anbefale sine medlemmer at bruge luftrensere, fordi de ikke mener, at der er tilstrækkelig dokumenteret effekt. 

Løser ikke indeklimaproblemer

Teknisk set er nogle luftrensere effektive til for eksempel at udskille støv fra luften eller fjerne røg, men deres effekt på indeklimaet er diskutabelt, fordi indeklimaet består af mange ting. Man løser ikke sit indeklimaproblem, hvis man køber en luftrenser. Luftrensere kan dog ii visse tilfælde have en gavnlig effekt på astmapatienter.

Mange luftrensere i amerikanske hjem

Den danske luftrenserproducent, Optimair, oplever et øget salg af luftrensere. Virksomheden mener ikke, at det nok at lufte ud.

Virksomheden argumenterer for, at udluftning og ventilation kun fjerner partiklerne minimalt. I USA, hvor man er langt længere fremme, har man ifølge virksomheden næsten luftrensere i hvert andet hjem. 

Ingen grænser for effekt

Teknologisk Institut mener, at der mangler dokumentation. 

"I brochure- og salgsmateriale er der næsten ingen grænser for den effekt en luftrenser kan have på helbredet. Der reklameres ofte med, at de kan løse alle indeklimaproblemer. Men fakta er desværre, at langt de fleste luftrensere ikke kan dokumentere den lovede effekt. Nogle kan sågar forværre personers helbredstilstand", lyder det fra instituttet.

Brug emhætter og drop gulvtæpperne

Astma-Allergi Forbundet opfordrer udover at lufte ud og ryge udendørs til at bruge emhætten, når der laves varm mad, at have faste gulve i stedet for gulvtæpper, at gøre fornuftigt rent og at vaske dyner og puder i 60 grader varmt vand for at få et bedre indeklima.