Spørg Bolius

Vil købe dejligt ældre hus og selv sætte i stand, hvem kan hjælpe med at vurdere muligheder og økonomi?

Hej Bolius

Jeg er lidt i tvivl om det er jer jeg skal kontakte, men nu prøver jeg;0)

Vi har forelsket os i et ældre hus, som vi gerne vil købe. Huset er et vi skal renovere og sætte vores eget præg på.

Her er det så, at vi bliver i tvivl om de penge vi har sat af til renovering kan dække vores ønsker. I den forbindelse ville vi gerne have en ud der kan hjælpe og vejlede os, så vi ikke køber huset med ikke kan komme i mål, med de penge vi har.

Spørgsmålet er så hvem man kontakter i sådan en situation. Er det en ingeniør, byggesagkyndig, alm. håndværker eller ude i noget helt andet?

Jeg håber at I kan hjælpe mig på vej;0)

Hilsen Michael O

Hej Michael O

Det kommer lidt an på i hvilket omfang og hvilke bygningsdele i tænker at renovere, og i hvilken byggeteknisk tilstand huset er - og så skal i altid være opmærksomme på at der stort altid opstår uforudsete udgifter når man sætter et ældre hus i stand, både fordi der vil vise sig uforudsete byggetekniske ting og sager når man begynder at åbne og ombygge et gammelt hus, og fordi der når man er i gang vil opstå situationer hvor man "lige så godt" kan tage nogle tilstødende arbejder med når man nu er i gang - og ofte fordi man nogen gange forudsætter et generel kvalitet i prisberegningen men ofte når man er i gang  lærer meget i løbet af processen og får viden om og sans for hvad der er kvalitet, og hvad en god kvalitet betyder i den sidste ende og derfor måske vil øge kvalitetsniveauet.

Men hvis det er arbejde i selv kan og vil udføre, kan i måske lave en prioriteret rækkefølge, så i starter med det der er vigtigt og gør med det samme og så venter med noget af arbejdet til økonomien er til det, i stedet for at planlægge at alt skal ordnes på én gang –  på den måde drager man også nytte af sine erfaringer.

Men inden da er det vigtigt at få en erfaren fagmand/kvinde til at se på huset med jeres øjne – og sammen med jer vurdere jeres tanker og ønsker i forhold til forholdene på stedet, love og regler om byggeri, økonomi, hvad der er realistisk at udføre selv og hvad der skal udføres af håndværker – og ikke mindst få udarbejdet en realistisk tidsplan

Hvis det er en generel renovering af huset kan det være hensigtsmæssigt med et idemøde med en arkitekt der har erfaring fra lignende istandsættelser – hvor i gennemgår huset, hvad der er af muligheder både byggeteknisk, drøfter jeres ønsker og den afsatte økonomi i forhold til forholdene på stedet. En arkitekt med erfaring fra renovering af lignende enfamiliehuse vil også kunne vurder hvad der er økonomien i de forskellige løsningsmuligheder.
Se fx: Danske Boligarkitekter

Hvis det alene er et spørgsmål om konkrete konstruktive spørgsmål kan en ingeniør udføre de beregninger

Hvis det alene er en vurdering af husets nuværende byggetekniske tilstand, så er det en erfaren uvildig byggesagkyndig der har kendskab til lige den type enfamiliehuse fra den tid den der vil kunne hjælpe jer med den byggetekniske vurdering, forslag til hvordan det kan løses og give overslag på hvad det kan komme til at koste.

Og hvis det er særlige forhold i forhold til fx en mur, særlige tømmerkonstruktioner eller lignende kan det være en erfaren murer, tømrer eller anden håndværker der kan give det bedste svar

Det er et stor arbejde, men ofte kan det være et værdifuldt arbejde at sætte en dejligt gammelt hus i stand – og resultatet kan blive er dejligt hus der har både de faciliteter som et moderne familieliv kræver men samtidig den sjæl og egenart som et gammelt hus har og som ikke findes i et nybygget typehus

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden