1) Stoppet toilet og kloak

Har du brugt for meget toiletpapir, eller er afløbet for snævert, af ældre dato eller skadet, kan dit toilet have svært ved at komme af med det, der kommer ned i kummen, og når det ikke hjælper at trække ud, spreder panikken sig. Især, hvis vandet stiger og stiger.

Hvad gør du?

Brug en svupper, hæld en stor mængde vand direkte i kummen eller fjern indholdet med en plastikpose på armen. Virker det ikke, så kontakt en vvs’er - og dit forsikringsselskab, hvis der viser sig at være hul på kloakledningen i vejen eller haven.

På den lange bane bør du moderere dit forbrug af toiletpapir, undgå at putte unødige ting i kummen, få tjekket din kloak og altid lade cisternen fyldes helt, inden du trækker ud.

2) Rotter alle vegne

De kan skrige om natten, gnave sig igennem køkkenskabe og elinstallationer og smitte med livsfarlige sygdomme som fx leptospirose.

Rotter er farlige, fordi de bærer på bakterier fra kloakkerne - selv gammel rottelort kan være aldeles sundhedsskadeligt. Desuden kan de blive meget store, gå til angreb og endda kravle op i rørene i etageejendomme og op ad dit toilet.

Hvad gør du?

Ser du en rotte , er det din pligt at kontakte kommunen og rottefængeren, så rotterne kan blive aflivet, og årsagen til rotterne findes. Kontakt desuden dit forsikringsselskab, da rotter kan være tegn på kloakbrud -  det dækker din husforsikring, hvis du har stikledningsdækning.

3) Kloak-oversvømmelse i din kælder

Et skybrud presser kloakkerne så meget, at kloakvand og -indhold presses op igennem både toiletter og gulvafløb. Vandet - og hvad der ellers er kommet med op fra kloakken - står i kælderen. Bakterier og lugtgener er fordelt over hele kælderen.

Hvad gør du?

Meld det til forsikringen, før du gør noget andet. Herefter skal du kontakte et professionelt rengøringsfirma eller skadeservicefirma, som skal stå for rengøringen.

Husk, at det er livsfarligt selv at stå for rengøringen. Når der er rengjort, skal du affugte din kælder med en affugter - og installér evt. et højtvandslukke og få foretaget en fugtsikring af din kælder.

4) Udtørret vandlås lugter fælt

Alle afløb i både vaske og gulve har en vandlås, og om sommeren, eller hvis de ikke bruges ofte nok, kan de tørre ud. Når der ikke er noget vand i vandlåsen, kan den fæle stank fra kloakken frit trænge op i dit hus - og så lugter der af kloak i hele huset.

Hvad gør du?

Hæld ca. en liter vand i afløbet, eller lad hanen løbe i et par minutter - så forhindrer vandet, at lugten fra kloakken stiger op. Hold generelt dine afløb mest muligt rene. Slip af med lugten ved at lufte ud, så forsvinder den hurtigt. Stil evt. en stor skål med eddike i rummet, så det kan tage lugten.

5) Sølvfisk eller skægkræ i hobetal

Tænder du lyset på badeværelset en sen nattetime, vil du måske opleve stimer af sølvfisk, der piler hen over dit badeværelsesgulv. Der er nemlig sølvfisk i stort set alle fugtige miljøer, men du opdager dem sjældent, da de søger ly i dagslys. Sølvfisk er ikke farlige, men de guffer løs af det snask, der er på dit badeværelsesgulv - lige fra hår til rester af toiletpapir.

Skægkræ er lidt større end sølvfisk, og de er noget sværere at komme af med. Modsat sølvfisken har skægkræ ikke brug for fugtige omgivelser, men lever godt i temperaturer på 20-25 grader, så de kan holde til i hele boligen. Skægkræ gnaver typisk i papir og kan bl.a. gå løs på bøger, tapet og malerier, men de kan også kaste dig over stivelsesholdige madvarer.

Hvad gør du?

Luft ud 2-3 gange om dagen, gør grundigt rent, men vask ikke gulvet for tit for at undgå sølvfisk.

Skægkræ er mere besværlige men fremgangsmåden er den samme - grundig rengøring. Men det kan tage op til et halvt år at få dem udryddet. 

6) Svampe i boligen

Opdager du ikke fugt i tide i din bolig, kan du ende med angreb fra skimmelsvampe eller andre svampe. Og måske også råd.  Svampe kan være farlige for din bolig og dit helbred.

Fugten kan både skyldes utætheder fra rør, tagkonstruktionen eller andre steder i dit hus - og det bliver værre og værre, hvis du ikke gør noget ved det. Det kan også skyldes manglende udluftning eller manglende varme.

Hvad gør du?

Primært skal du sørge for, at der ingen fugt er. Derfor skal du holde øje med din kælder, dit tag og diverse varme- og vandrør. Og sikre dig at du får luftet ud 3 gange dagligt.

Har du skimmelsvamp, kan du selv fjerne det med Protox, Hysan eller Rodalon - hvis det er overfladiske angreb. Er du allergisk over for skimmelsvamp - og kan du mærke at din krop reagerer på det, skal du få andre til at fjerne svampen.

Er der tale om større skimmelsvampeangreb eller andre typer svampe, som nedbryder dit hus, fx ægte hussvamp eller gul tømmerhat, skal du få fagfolk til at fjerne det.

7) Myrer i boligen og maden

Om foråret og i sommermånederne trænger der tit myrer ind i boligen. De kan komme ind stort set alle steder og går typisk i gåsegang på en fast sti, ind til maden og ud igen i boet. Myrer gør ingen skade, men kan være meget irriterende. De kan komme vidt omkring, op i flere etagers højde. 

Hvad gør du?

Der findes en masse forskellige råd mod myrer, men der er desværre ikke så mange af dem der virker. Vil du bare af med dem, kan du sætte myrelokkedåser op, og ellers trøste dig med, at de forsvinder igen, oftest i løbet af juli måned, hvor der er mad nok udendørs til, at de ikke behøver komme ind i boligen.

Det bedste råd er dog at finde og ødelægge myreboet med myrepudder, hvis det er muligt.

8) Svirrende bananfluer i frugten

Hvis der svirrer små insekter rundt i køkkenet om sommeren, er der formentlig bananfluer. De tiltrækkes nemlig af gæret frugt og grøntsager.

Hvad gør du?

Bananfluer tiltrækkes som nævnt af lidt for gammel frugt eller grøntsager, men de kan bl.a. også godt lide flasker eller kartoner med sjatter af vin, øl, mælk og eddike og rester af ketchup, eller glas med rester af marmelade, rødbeder, asier og syltede agurker. Derfor er det bedste råd at fjerne disse ting.

Du kan også bruge en støvsuger, en insektspray mod flyvende insekter eller lave en hjemmelavet eddikefælde.

9) Kattetis i møblerne

Katte er normalt søde, men det forsvinder lidt, hvis de finder på at tisse i møblerne eller andre steder, for kattetis er en af de værste lugte, du kan få ind i boligen.

Hvad gør du?

Du kan bruge desinfektionsmidlet Rodalon Indendørs, som både dræber dårlig lugt og slår bakterier ned. Typisk skal du gøre således (læs dog altid brugsvejledningen først):

  1. Påfør Rodalon Indendørs i en 1:10 opløsning (dvs. 1 dl Rodalon til 1 l håndvarmt vand) med en klud, blød børste eller svamp.
  2. Lad det sidde i 30 minutter.
  3. Rens efter med vand.

10) Insekter i potteplanterne

Det kan tage noget af glæden væk ved at have planter i boligen, hvis der konstant summer insekter som myg, fluer eller bananfluer omkring dem eller sidder bladlus i planterne.

Hvad gør du?

Læg tørrede nelliker og kanelstænger eller skrællen fra en citrusfrugt på jorden omkring planten. Ofte er insekter ikke glade for krydderier og kraftige aromaer og vil derfor holde sig væk.

Stil også stueplanterne udenfor, når det regner, forår, sommer og efterår. Så kan regnen skylle skadedyrene væk, inden de når at lægge æg.

Det er også en god idé at stille potteplanterne ved siden af hinanden, da det skaber et mikroklima, hvor planterne beskytter hinanden – det kan være med til at forhindre angreb fra myg og fluer.

Er dine planter angrebet af bladlus, kan du skylle bladlusene af planten under bruseren - sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelægge planten.

Du kan også brug godkendt insektsæbe eller sprøjtemiddel - dog ikke i fuld sol, da det kan skade planten. Skyl med vand efter nogle minutter.