Hvor hurtigt internet har du brug for?

Er et lynhurtigt bredbånd spildt, hvis du alligevel kun tjekker mail og går på Facebook? Få gode råd til at finde den netforbindelse, du har brug for.

Hellere for hurtigt end for langsomt. Sådan tænker du måske, når du skal vælge bredbåndsforbindelse. For det er drønirriterende at vente på en langsom internetforbindelse.

Men måske har du slet ikke behov for en downloadhastighed på 100 Mbit/s. Læs her, hvilke typer forbrug de forskellige hastigheder egner sig til.

Hvad er download og upload?

  • Download: Angiver hastigheden for at downloade filer, film m.m. fra nettet. Downloadhastigheden angiver altså, hvor hurtigt du kan hente information fra nettet ned på din computer.
  • Upload: Angiver hastigheden for at uploade billeder, videoklip m.m. til nettet. Uploadhastigheden angiver altså, hvor hurtigt du kan sende information fra din egen computer til en server, som du er forbundet til via internettet.

De fleste bredbåndsforbindelser har forskellig hastighed for download og upload. Typisk henter du nemlig langt mere ned fra nettet, end du lægger op, og du har derfor behov for en højere hastighed for download end upload.

Hvilken downloadhastighed passer til dit netforbrug?

2 Mbit/s
Med en hastighed på 2 Mbit/s kan du læse nyheder og tjekke mail uden problemer, men du kan opleve, at forbindelsen hakker, hvis du fx vil se Youtube-videoer, streame musik eller downloade store filer. 2 Mbit/s er også for lidt, hvis forbindelsen skal bruges af flere computere samtidig.

10 Mbit/s 
10 Mbit/s kan fint dække dit behov for at surfe, streame musik og se tv på fx dr.dk. Du vil stadig opleve en god hastighed, selvom der er 2-3 computere på nettet på samme tid. Hvis I har 4-5 enheder i husstanden, der ofte skal bruge nettet samtidig til ”tunge” opgaver som videoer eller Skype, kan du overveje en højere hastighed.

30 Mbit/s 
30 Mbit/s giver dig en hurtig internetforbindelse til streaming, download af filer osv., selv når der er 5-6 enheder på nettet samtidig. Hvis der kun er en enkelt computer i husstanden, der skal bruge nettet, vil du typisk kunne klare dig med 10 Mbit/s.

50 Mbit/s 
Du har behov for en hastighed på 50 Mbit/s og derover, hvis I er flere i husstanden, der gerne vil bruge nettet til ”tunge” opgaver samtidig. Fx hvis I ofte downloader store filer og ser net-tv i den højeste kvalitet. Desuden kan en lynhurtig internetforbindelse være en måde at fremtidssikre sig på.

100 Mbit/s 
100 Mbit/s er langt mere, end de fleste husstande har brug for i dag. Du kan se tv på nettet i meget høj kvalitet og hurtigt hente store filer, men det kan du også med en lavere hastighed.

Uploadhastighed

1 billede

25 billeder

512 kbit/s

Knap 1,5 min/billede

37 min.

1 Mbit/s

40 sek./billede

17 min. 

2 Mbit/s

20 sek./billede

8 min. 

4 Mbit/s

10 sek./billede

5 min.

10 Mbit/s

4 sek./billede

2 min.


 Kilde: Erhvervsstyrelsen

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Erhvervsstyrelsens Bredbåndskortlægning

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab