Hvad er et kvalitetskøkken?

Der er selvfølgelig forskellige meninger om, hvad et køkken i god kvalitet er, og nok især, hvad det bør indeholde. Der er også delte meninger om design, farver og materialer.

Men overordnet handler kvalitet om gode materialer, dygtig forarbejdning, god håndværksmæssig kvalitet og ikke mindst en god funktionalitet. Har man de fire områder på plads, så har man et køkken af god kvalitet.

Et kvalitetskøkken – eller snedkerkøkken - kan have lækre fingertappede skuffer i massivt træ, som stort set lukker af sig selv ved et lille skub. Skuffen hamrer ikke i, men glider stille og lydløst i.

Det kan også være kendetegnet af, at der ikke er nogen låger, der klaprer eller hænger. Hængslerne kan være af metal og ikke af plastic, og de er skruet fast i massivt træ og ikke i spånplade. Der er rene linjer og til tider vovede materialesammensætninger.

Der kan være kogende vand i en hane, og en espressomaskine, der bipper, når caffe latten er færdig. Der er mange ting i nutidens køkkener, som ud over at forsøge at virke tiltrækkende på vores opmærksomhed, rent faktisk også er nøje gennemtænkt, flot designet og funktionelt.

Et kvalitetskøkken med gode materialer og gennemførte detaljer

I et kvalitetskøkken er materialerne rare at røre ved. Detaljerne er gennemførte, og der mangler ikke noget. Beslagene til låger og skuffer hænger ikke, og der er ikke noget, der skramler.

Et køkken i massivt træ er for mange mennesker et kvalitetskøkken. Her er elementerne sammensat af hele og massive træelementer, som oftest er limet sammen. Der er ingen spånplader med finér i disse køkkener. Spånplade oser ikke af kvalitet og lækkerhed og slet ikke, når fineren begynder at slippe spånpladen og dermed ikke sidder ordentligt fast.

I dag er de fleste køkkenelementer lavet af spånplader eller mdf-plader i varierende kvalitet. Men en spånplade bliver aldrig en egetræsplade, bare fordi der er kommet et tyndt lag finér på oversiden. Finér er et tyndt lag af den ægte træsort, der under stort pres bliver limet på pladerne.

 

Håndværksmæssig kvalitet og holdbarhed

God holdbarhed og en høj håndværksmæssig kvalitet kendetegner også et kvalitetskøkken. Der bør ikke være låger eller skuffer, der mister form eller facon, så de ikke kan åbne eller lukke. Nogle af de ting, der oftest bliver slidte at se på, fordi de ikke er skabt til hårdt brug hver dag, er bordpladen. Bordpladen er det element, der binder selve køkkenet sammen, men også det element, der udsættes for det hårdeste pres. Selvom der findes mange forskellige typer bordplader, er der dog ikke nogen, der kan opfylde alle krav til funktion, æstetik og økonomi.

Bordplader af kompositmaterialer som Corian eller af stål er meget slidstærke. Begge materialer bliver selvfølgelig slidte at se på, men de ældes med ynde. Men de kan, hvis du ikke kan leve med dette, poleres op igen, så de ser ud som ny.

Vælger du derimod bordplader af træ, skal du uanset træets hårdhed være indstillet på løbende vedligeholdelse. Det kræver lidt mere at have en bordplade af træ. Den skal altid tørres af for fugtige plamager eller andet, der kan give skjolder. Men kan du leve med den ekstra vedligeholdelse, er en bordplade af træ et smukt valg, som er behageligt at lave mad ved.

LÆS OGSÅ: Nyt køkken

God funktionalitet

Det er også vigtigt at køkkenet består af elementer, der er resultatet af godt design og gennemtænkte løsninger; køkkenelementer, som er funktionelle, hvor der er tænkt over opbevaringsplads, arbejdsfunktioner og også æstetik.

Et kvalitetskøkken skal tilpasses boligen og udnytte rumligheden bedst muligt. En arkitekt eller køkkendesigner kan sørge for, at køkkenet opfylder boligejerens behov og sikre, at køkkenet passer til såvel bolig som beboere.

Det er jo utroligt forskelligt, hvordan man bruger sit køkken. For nogle er køkkenet husstandens samlingssted, for andre er det opbevaringssted til mælken til kaffen. Et kvalitetskøkken afspejler beboernes livsstil og imødekommer deres behov. Om et køkken er i god kvalitet, kan altså også være en subjektiv størrelse, og handler udover gode materialer og godt håndværk også om funktionalitet, stil, smag og behov.

Hvis køkkenet er besværligt at arbejde i, kan materialerne være nok så gode og hvidevarerne også, men man vil ikke opleve det som et kvalitetskøkken.

"Kitchen couture"

I dag kan du også købe "kitchen couture". Det leder straks tankerne hen mod modeuge i Paris og haute couture. "Kitchen couture" er et køkken, der er blevet gjort noget helt ekstraordinært ved. Det kan være skind, som er sat på skabe og skuffers fronter, og andre finesser, der får køkkenet til at fremstå som et unika. Der bliver gjort ekstra meget ud af detaljerne, og prisen vil selvfølgelig være derefter.

Der betales normalt ekstra for:

  • Designede og anderledes løsninger.
  • Materialevalg, som regel eksklusive og/eller utraditionelle eksotiske træsorter, sten-og kompositmaterialer.
  • Massive køkkenelementer, dvs. ingen spånplade med finér.
  • Snedkerfremstillede elementer som er håndlavede på værksted.
  • Fingertappede skuffer, indlæg og bestikindsatser.
  • Specielle lukkesystemer, så skuffer næsten lukker af sig selv.
  • Underlimet eller nedfræset vask (vasken er plan med bordpladens øverste kant).
  • Kvalitetsblandingsbatterier.
  • Eksklusive hårde hvidevarer

Hvad betaler du ekstra for?

Et kvalitetskøkken eller snedkerkøkken er i mange tilfælde specialfremstillet til det pågældende rum. Du har meget større indflydelse på, hvordan køkkenet kommer til at se ud, da der ikke som almindelige køkkener er standarder for, hvordan tingene skal være. Snedkeren, der skal bygge dit køkken, vil naturligvis rådgive dig på bedste måde.

Et håndlavet kvalitetskøkken har mange lækre detaljer. Træets årringe løber igennem på alle skabe og skuffers fronter. Der er fingertappede og svalehalesamlinger på skuffer og skabe.

Når du køber et snedkerkøkken eller kvalitetskøkken, er der normalt mange fordele og kun en ulempe, nemlig prisen. Det er ofte meget dyrt at købe kvalitet. Men opholder du dig en del i dit køkken og bruger det meget, kan du have fornøjelse af det i årevis. Et kvalitetskøkken kan stort set ikke slides op, men holder form og facon, bare du passer på det.

Du betaler også mere, hvis du vælger et køkken fra et køkkenfirma, hvis løsninger er banebrydende nytænkning. I nogle tilfælde bliver køkkenet betragtet som designikon og et rent kunstværk. Der bliver leget med materialer og lavet vovede sammensætninger af eksklusive materialer - og det betaler du ekstra for.

    Hvilke materialer bruges typisk til kvalitetskøkkener?

    Det er svært at sige noget generelt om materialerne i et kvalitetskøkken, da de ofte varierer meget. Men der er dog enkle materialer, der er så dyre, at de kun findes i luksuskøkkenerne.

    I mange eksklusive køkkendesign bliver der, som et led i at være nyskabende og anderledes, satset på nye og ukendte materialer. Især i forhold til træ er der en tendens til at udforske mulighederne og eksperimentere med overflader, lakker, olier osv.

    Der bruges bløde træsorter, som egentlig ikke egner sig som køkkenmateriale, men de kan behandles med flere gange lak og kan dermed blive modstandsdygtige over for slag, hakker og ridser.

    Det er et led i køkkenbutikkernes kamp for overlevelse på et hårdt marked at inspirere og overraske med valg af materialer. Der er ingen tvivl om, at corian og andre kompositmaterialer er kommet for at blive. Men der vil formentlig også altid være efterspørgsel efter træ i køkkenet. Naturligvis gerne kombineret med andre typer materialer såsom:

    • Sten
    • Komposit
    • Kakler
    • Fliser
    • Klinker
    • Beton
    • Stål
    • Aluminium

    Følgende træsorter er dyre, men samtidig særdeles velegnede i et køkken og ses da også i sortimentet hos mange af de førende køkkenfirmaer:

    • Valnød
    • Wengé
    • Europæisk/amerikansk elm
    • Zebrano
    • Ahorn
    • Ask
    • Elm