Hvad skal du være opmærksom på, før du stiller ting i skuret, kælderen eller på loftet?

Det er fristende blot at parkere de ting, du ikke bruger så tit, i skuret, kælderen eller på loftet. Men det er ikke altid en god idé, medmindre du også sikrer dig, at tingene er opbevaret bedst muligt.

Tekstiler, bøger, fotos og elektronik, har nemlig ikke godt af blot at blive stillet i en kasse på loftet eller i kælderen, da det forkorter tingenes levetid. Temperaturen varierer ofte meget i rum, som ikke er konstant opvarmet, hvilket skaber risiko for fugtdannelse og skader på tingene.

Først og fremmest kan du overveje at finde et nyt hjem til de ting, du ikke har brugt længe - fx ved at forære dem til genbrug eller sælge dem på loppemarked. Har du ting, som du af gode grunde gerne vil beholde, men helst gemme væk, er der råd for det.

Her er en gennemgang af opbevaringsmuligheder for forskellige slags ting.

Hvordan opbevarer du tøj i længere tid?

Det er bedst at langtidsopbevare tekstiler af enhver slags tørt og ved stuetemperatur. Tekstiler har også bedst af at blive opbevaret ventileret for at undgå fugt – dvs. helst hængt på bøjler el.lign. Dette gælder dog kun hvis rummet tøjet opbevares i er stuetempereret og uden fugt. 

Det kan være svært at finde plads til det hele i skuffer og skabe, derfor kan du alternativt opbevare dine tekstiler i kasser, poser eller lign. med huller i. Hullerne er med til at mindske risikoen for, at der samler sig kondens og dermed gør tekstilerne fugtigt. Fugt gør let tekstiler jordslåede og mugne eller giver blot en grim lugt over tid.

Før du gemmer tekstiler som dyner, skitøj og barnetøj væk i halve eller hele år, er det vigtigt at vaske dem og lade dem tørre ekstraordinært godt. Det er meget vigtigt, at der ikke er restfugt tilbage i materialet, før du pakker det ned.

Det er ikke er nok at lade tekstiler tørre i en tørretumbler, da den kan efterlade en smule restfugt. Derimod bør du lade tekstilerne hænge til tørre, til al restfugt er helt væk. Selv efter en grundig tumblertur kan det for dyners vedkommende godt tage en dag eller to på tørresnoren i godt tørrevejr - ikke i en fugtig vaskekælder, før de er tørre nok til at pakke ned.

Opbevaring af tøj i kælder, skur og på loft

Du bør generelt undgå at bruge en uopvarmet og uisoleret kælder, loft eller skur til opbevaring af tøj eller tekstiler, som du virkelig holder af og med sikkerhed skal bruge igen. Men dette den eneste mulighed, vil brugen af lufttætte kasser og vakuumposer øge sandsynligheden for, at de klarer opbevaringen.

Lufttætte kasser

Lufttætte kasser eller beholdere er gode til at opbevare tøj i, på loft eller i kælder, da tøjet ellers ville blive jordslået og komme til at lugte grundet det fugtige miljø. Husk da at lukke de lufttætte opbevaringskasser helt til.

Vakuumposer

Du kan evt. bruge vakuumposer, som du tømmer for luft i videst muligt omfang. Nogle poser tømmes ved hjælp af en støvsuger, andre tømmes ved at rulle dem sammen. Luk posen grundigt til og følg den medfølgende instruktion. Nu fylder materialerne langt mindre og kan nemt stables eller stuves.

Den meget begrænsede luftmængde i posen vil modvirke dannelsen af kondens ved store temperaturskift og skærme fra udefrakommende fugt.

Vakuumposer kan du købe i større supermarkeder og i butikker, der forhandler tekstiler og sengetøj. Desuden er der en del butikker på internettet, som har specialiseret sig i at sælge vakuumposer.

Med vakuumposer kan du dog ikke fuldstændigt fjerne risikoen for, at tøjet kommer til at lugte. Du kan også risikere, at eventuelle mus beslutter sig for at bygge rede i dem (selvom de ofte foretrækker isolering, der ligger op ad opvarmede arealer). Men opbevarer du vakuumposerne i en lufttæt kasse, burde musene ikke kunne komme tl.

Hvis du opbevarer dit tøj i vakuumposer, kan du samtidig undgå, at møl - larver af klædemøl og pelsmøl - laver huller i dit tøj. Tjek dog for at der ikke sidder møl i tøjet, før du pakker det ned. 

Hvordan opbevarer du bøger og papirfotos bedst?

Ideelt set bør bøger og andre papirmaterialer opbevares mørkt, ved en luftfugtighed på 30-40 procent og en stabil temperatur på mellem 15 og 18 grader. Men almindelig stueopbevaring går også an. Det er trods alt de færreste af vores bøger, der forventes at blive læst igen om 100-200 år.

Du bør derimod aldrig opbevare bøgerne på loftet eller i skuret. Her vil papirmaterialerne efter ganske få år, få synlige skader grundet de stærkt skiftende temperatur- og fugtforhold. Desuden er flere loftskonstruktioner ikke beregnet til den ekstra last, som vægten fra bøger påfører spærene.

Meget høje temperaturer får papiret til at tørre ud og blive skrøbeligt, og høj luftfugtighed får papiret til at udvide sig. Desuden får vekselvirkningen mellem varme/kulde og fugt/tørke papiret til at arbejde, hvilket svækker det yderligere. Nedbrydningen kan konkret ses, ved at bøgerne har en tendens til at bule eller blive skæve og efter et antal år blive falde fra hinanden, når man bladrer i dem.

Ødelæggelsen kan begrænses ved at pakke bøgerne ned i lufttætte kasser. Men eftersom man ikke, som med tekstiler, kan trække hovedparten af luften ud, kan der let opstå et mikroklima, hvor der dannes kondens i kassen, hvilket kan give problemer med mug.

Har du ikke mulighed for at opbevare dine bøger tørt og ved en stabil temperatur, bør du derfor overveje at sælge eller forære dem væk.

Ligeledes bøger, bør du aldrig sætte fotoalbum, frimærkesamlinger eller andre papirgenstande af blivende værdi på loftet eller i skuret.

Derimod kan du trygt bruge dit loft til at opbevare fx regnskabspapirer i de lovpligtige fem år efter regnskabsårets udløb. Dem vil man kunne læse i hele perioden og såmænd også længe efter. Du skal dog være opmærksom på, om dit loft er beregnet til opbevaring.

Som tommelfingerregel kan loftet ikke anvendes, hvis du har gitterspær, eller lofthøjden er så lav, at du ikke kan stå oprejst. Så er loftkonstruktionen ikke dimensioneret til at optage den ekstra last, der kommer fra opbevaringen. Desuden kan opbevaring forhindre nødvendig ventilation af loftsrummet.

Hvordan opbevarer du kufferter og barnevogne?

Kufferter med dele af tekstil eller læder bør altid opbevares ved stuetemperatur, så de ikke mugner, bliver jordslåede eller kommer til at lugte grimt. 

Derimod kan plastkufferter bedre klare et års tid eller to loftet eller i skuret, såfremt at der er tørt og velventileretskur.

Tilsvarende er det risikabelt at sætte fx barnevogne på loftet, medmindre der er fuldstændig tørt og godt ventileret. Vognens stofdele og lift bliver nemt jordslået og angrebet af skimmel. Hvis dette sker er vognen ubrugelig, da det er umuligt at fjerne skimmelvæksten i en sådan grad, at den ikke påvirker børn, der skal opholde sig i den. Her er opbevaring på en overdækket terrasse eller i et godt ventileret skur en bedre idé.

Opbevaring af elektronik, computere og skærme

Hvis du har brug for at gemme fx computere, tv, skærme, højtttalere, stereoanlæg, harddiske, spillekonsoller, usb-stik, ledninger og netværkskabler, er det en dårlig ide at opbevare dem steder hvor der er uopvarmet, fugtigt og med skiftende temperaturer, da det kan ødelægge produkterne,

Derudover bør du opbevare elektronikken i en lukket kasse eller beholder, så du undgår støv, da det også på længere sigt kan skade produkterne.

Det er en god ide at gemme kablerne og ledningerne sammen med det pågældende produkt, så du ikke er i tvivl om, hvad der hører sammen - eksempelvis i produktets originale emballage. Dermed har du helt styr på, hvilke adaptere, kabler og ledninger der hører til hvad.

Gemmer du computer harddisk eller usb, er det en god idé at skrive årstal og indhold på. Læg aldrig en harddisk tæt på en magnet, da den kan ødelægge harddisken.

Generelt er det en god ide at gå de tingene igennem en gang om året og overvej hvorvidt, du stadig har brug for dem. Hvis ikke kan du evt. sælge det, aflevere det til genbrug eller på genbrugsstationen. Husk dog at slette data fra din elektronik inden, så du ikke risikerer at uvedkommende får adgang til personlige oplysninger.

Hvordan opbevarer du digital musik og film bedst?

De fysiske musik- og filmmedier fylder godt op på hylderne i mange hjem, selvom disse i mange tilfælde efterhånden er blevet overflødige, da de fleste nu streamer musik, film og serier på diverse digitale tjenester.

Det er dog knap så god en idé at lægge sine cd- og dvd-skiver på loftet eller i skuret. Som så mange andre materialer har de optiske medieskiver heller ikke godt af skiftende temperatur og fugtighed. Desuden har covers og indlæg af papir ikke godt af indeklimaet på loftet eller i skuret.

Er pladsen et problem, kan du i stedet smide alle plastomslag ud og gemme skiver samt covers og indlægsmateriale i chartekker. Her fylder de markant mindre.