Det er én ting mindre at tænke over

Da Tina Lau Pedersen og Kim Du i 2016 flyttede ind i deres hus i Søborg, valgte de med det samme at få målt for radon. Resultatet var et radonniveau et pænt stykke over de anbefalede grænser og radonsikring for omkring 60.000 kr. – penge de føler er godt givet ud.

Tina Lau Pedersen og Kim Du bor i et ældre hus i Søborg. Det har de gjort siden starten af 2016, og allerede kort efter, de flyttede ind, besluttede de sig for, at der skulle måles for radon.

- Der havde været virkelig meget fokus på det, og vi har soveværelse i kælderen, så det var rimelig relevant for os. Vi kiggede lidt på priserne, og det var ikke så slemt i forhold til konsekvenserne i det lange løb, siger Kim.

De fik bestilt deres målere og gennemført testen. Da resultatet af målingen kom, viste det sig, at der var et forhøjet radonniveau i alle de fire rum, hvor der blev målt. Den højeste måling lød på 330 Bq/m3 i soveværelset, der ligger i kælderen – et resultat, der lå et godt stykke over de 100 Bq/m3, Sundhedsstyrelsen anbefaler som det maksimale.

- Det var rimelig højt, også heroppe i stuen, og vi tænkte ”nå, det kommer nok til at koste os nogle penge”. Så begyndte vi at tænke på, hvad man kunne gøre, og vi undersøgte hurtigt selv, hvad der var af muligheder, siger Kim.

Professionel rådgivning fra en ingeniør

I første omgang besluttede Tina og Kim sig for at få hjælp udefra, og de kontaktede samme firma, som de havde købt målingen hos. De skrev en rapport på baggrund af resultaterne, og Tina og Kim fik tilknyttet en ingeniør, der kunne give dem den rådgivning, de søgte.

Ret hurtigt begyndte et radonsug at virke som den bedste løsning. Men inden, de lagde sig fast på et radonsug, ville rådgiveren gerne vide, hvordan jorden under huset så ud, og her valgte Tina og Kim at gå gør-det-selv-vejen.

- Det var os selv, der gravede ud. Der var noget sand med nogle småsten i, og – ud fra de billeder, han fik at se – sagde han, at det var perfekt. Han var aldrig selv herude for at se det, så det var egentlig ret nemt, siger Tina.

Med visheden om, at jorden under huset var velegnet til formålet, blev projektet sat i gang og radonsuget installeret. I dag er det eneste tydelige, tilbageværende tegn et udluftningsrør, der gemmer sig ved siden af en hæk allerbagerst i haven. 

Mindre at tænke på

For at få rør under huset, udluftning i haven og et hus med – forhåbentligt – væsentligt mindre radon end hidtil, har Tina og Kim måttet give slip på lige omkring 60.000 kr., men det er dog ikke noget, der bekymrer dem synderligt.

- Jeg synes egentlig, at det er godt givet ud. Det er jo i kælderen, vi er meget af tiden, og så er det rimelig dejligt, at vi ikke skal tænke over det konstant, siger Tina.

Kim supplerer:

- Det er én ting mindre at tænke over. Vi kunne selvfølgelig også have valgt bare at gamble – dem, der boede her før, er der jo ikke noget galt med, og de har haft soveværelse samme sted. Men det er i hvert fald ikke noget, vi skal tænke på nu, siger han.

Radonsikring hos Tina og Kim:

  • Bor i et to-plans hus i Søborg.
  • Højeste radonmåling: 330 Bq/m3.
    • Radonsikring: 
  • Installation af radonsug under huset med udluftningsrør i haven.
  • Samlet investering: ca. 60.000 kr.

Tina og Kims bedste råd:

  • Er du i tvivl, om du skal måle, så gør det.
  • Køb en elektronisk radonmåler fra byggemarked, hvis radonniveauet er for højt - den kan give en indikation, om daglig udluftning måske er nok, inden I går i gang med større løsninger. 

Hvad er Radonfrithjem?

Radonfrithjem er en kampagne, der skal gøre det nemt for dig at få testet dit hjem – og som guider dig til løsninger, hvis du vil nedbringe dit radonniveau. 

Den radioaktive gasart radon er nemlig et overset problem i vores boliger, som hvert år koster menneskeliv. 

Men man kan måle sit radonniveau, og en radontest koster typisk mellem 500-1300 kroner. Den kan bestilles via Radonfrithjem, hvor du også får vejledning før, under og efter testen.

Tjek din risiko