Det er langsomt gået op for mig, vi bør gøre et eller andet

Da Vibeke Andersen og Niels Steen fik testet deres hjem for radon, var resultatet 188 Bq/m3 – mindre end man kunne frygte i et gammelt hus som deres, men stadig mere end Sundhedsstyrelsens anbefalede grænse på 100 Bq/m3. Med lidt gør-det-selv og bedre ventilation i kælderen håber Vibeke og Niels, at de kan komme under den grænse.

I et hus i Vaserne lige udenfor Holte bor Niels Steen og kæresten Vibeke Andersen. Huset er fra 1923, og i 70’erne blev der bygget en stor stue til. Det er altså et gammelt hus, de bor i. 

- Jeg hørte engang en byggesagkyndig sige, at alle huse fra før 1950 burde rives ned, siger Niels, men tilføjer dog hurtigt:

- Men det ville også være synd.

Siden de flyttede ind tilbage i 2014, har Vibeke og Niels sat gang i flere projekter for at modernisere huset, og de har blandt andet fået efterisoleret og sat solfangere på taget. Efter Niels så en annonce i et blad, kom radon også på radaren, og i slutningen af 2015 satte de gang i en radonmåling. 

Mindre radon end frygtet

Gamle huse er generelt mere udsatte for radon. Risikoen for sprækker og revner, hvor den radioaktive gas kan trænge ind, er større, og med en dåbsattest fra 1923 er Niels og Vibekes hus også fra en tid før 1998, hvor radon begyndte at blive en del af bygningsreglementerne. Men det er der jo mange huse, der er, som Niels siger.

Da resultatet af målingen kom, viste den 188 Bq/m3 i den tilbyggede stue som det højeste – væsentligt mindre, end man kunne have frygtet i et gammelt hus, men stadig også et stykke over den grænse på 100 Bq/m3, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Som læge er Niels ret opmærksom på de forskellige sundhedsfarer, vi risikerer at udsætte os selv for. Måske næsten paranoid, indrømmer han. Så selvom målingen altså var lavere, end de kunne have frygtet, blev tankerne om radon hængende. 

- Der stod jo, at det ikke var så galt, og først tænkte vi, at det nok var okay. Det er først langsomt gået op for mig, at vi bør gøre et eller andet, siger Niels.

Målet er blevet, at radonniveauet skal presses ned under Sundhedsstyrelsens anbefalede maksimum på 100 Bq/m3, og allerhelst skal det endnu længere ned – jo tættere, det kommer på nul, jo bedre.

En billig gør-det-selv-løsning

For at nå derned har Vibeke og Niels talt med forskellige håndværkere, og deres råd har været, at de i første omgang skulle få lavet bedre udluftning i kælderen, men også i den tilbyggede stue, hvor der ikke er kælder under.

På den måde skulle de kunne slippe af med en god portion af det radon, der trænger op igennem undergrunden og ind i huset. De råd valgte Vibeke og Niels at følge, så i dag er der sikret bedre udluftning under stuegulvet, og i hjørnet af kælderen sidder der en ny ventilator, der kører i døgndrift. Det er Niels selv, der har installeret den, og alt i alt er det ikke noget, der har væltet økonomien.

- Vi har måske brugt 3.000 kr. på det, så derfor er jeg også spændt på, om det er nok, når vi har som mål at få det tal ned under 100 Bq/m3, siger Niels.

For at få svar på det spørgsmål, har de startet en ny måling, så de kan få kontrolleret, hvor godt den nye ventilation virker – om det er nok til at nå deres mål.

- Jeg er spændt på, hvad de nye målinger viser. For det er jo relativt simple tiltag, vi har lavet. Mere udluftning under gulvet og en ventilator i kælderen, der hele tiden trækker luft ud, siger han.

Radonsikring hos Vibeke og Niels:

  • Bor i et gammelt hus lige udenfor Holte.
  • Højeste radonmåling: 188 Bq/m3.
  • Radonsikring: 
    • Installation af ventilationsanlæg i kælderen.
    • Forbedret udluftning i stuen.
  • Samlet investering: ca. 3.000 kr.

Niels og Vibekes bedste råd:

  • Gør jer tanker om, hvor I gerne vil have tallet ned, hvis det viser sig at være for højt. Er anbefalingerne på 100Bq/m3 nok for jer, eller vil I have det endnu længere ned?
  • Start med de simple tiltag, når I skal radonsikre, og lav så trinvise målinger for at se, om det er nok til at nå jeres mål.

Hvad er Radonfrithjem?

Radonfrithjem er en kampagne, der skal gøre det nemt for dig at få testet dit hjem – og som guider dig til løsninger, hvis du vil nedbringe dit radonniveau. 

Den radioaktive gasart radon er nemlig et overset problem i vores boliger, som hvert år koster menneskeliv. 

Men man kan måle sit radonniveau, og en radontest koster typisk mellem 500-1300 kroner. Den kan bestilles via Radonfrithjem, hvor du også får vejledning før, under og efter testen.

Tjek din risiko