Jeg var klar til at flytte med det samme

Med en radonmåling på knap 1000 Bq/m3 i børneværelserne var chokket stort hos familien Silkjær i Vejle. Efter den første panik fandt parret Lars og Christina dog frem til en større ventilationsløsning, hvor radonniveauet blev halveret - og huset kunne bevare æstetikken. Nu håber familien, at flere tiltag har bragt niveauet endnu længere ned.

- Jeg kan lige så tydeligt huske den dag, vi fik måleresultatet tilbage. Det var forfærdeligt. Jeg var parat til at sætte huset til salg, og jeg rykkede alle madrasser op i stuen, hvor niveauet ikke var lige så højt som værelserne i kælderen. Jeg kunne slet ikke se mig ud af det, fortæller 33-årige Christina Silkjær over en kop kaffe i det store køkken-alrum, der er hjertet i familiens villa fra 1967.

Forud for målingen var gået en bekymret tid, siden Christinas kollega i Vejle Kommune havde fortalt om radon i en frokostpause.

- Det var helt nyt for mig, at det kunne være et problem. Jeg blev helt dårlig, da hun fortalte det - især fordi der kunne være forhøjet risiko i kældre, og vores to børn havde begge værelser i husets kælder. Vi undersøgte mange forskellige løsninger og overvejede meget, hvad vi kunne gøre, siger Christina.

Skulle have vished

Ret hurtigt besluttede Lars og Christina sig dog for at få opsat radonmålere, der kunne give dem vished. Og da chokket over det høje radonniveau senere havde lagt sig, begyndte parret at indhente viden og rådgivning om konkrete løsninger.

- I samråd med en bygningsingeniør kom vi frem til, at vi skulle forsøge os med bedre ventilation. Siden vi flyttede ind i 2011, havde vi lavet en del renoveringer på huset, der gav bedre isolering - men det betød jo også, at luft og gasarter som radon havde svært ved at komme ud igen, fortæller 35-årige Lars, der arbejder som ledende designer i Aarhus-virksomheden Gaest.com.

Rådgivning gav os bedre løsning

Allerede da familien flyttede ind i den 180 m2 store murstensvilla, overvejede Lars og Christina at få lavet en ordentlig ventilationsløsning, men det blev ved tanken på det tidspunkt.

- Men nu skulle der gøres noget. Vi havde bare svært ved at se, hvordan det kunne gøres, uden at der ville være rør og udsugning overalt i huset - vi ville jo gerne bevare den æstetik og de nye rammer, vi havde lavet over årene, siger Christina.

Derfor valgte parret at få en varmegenvindingsløsning, hvor varmen fra den luft, der suges ud, bruges til at opvarme den luft, der bliver trukket ind. Selve ventilationsanlægget står på loftet, og rørene er gemt bag vægge og reol i stuen. Samtidig er ind- og udsugningskanalerne placeret på børnenes værelser i kælderen.

- Vi fik hjælp fra en uafhængig bygningsingeniør, og det er vi så glade for. Han anbefalede blandt andet, at vi fik installeret både ind- og udsug i samme rum, så luften blev udlignet - normalvis er der udsug i vådrum og indsug i husets andre rum. Det har givet os en langt bedre løsning, og vi kan klart mærke et bedre indeklima i huset, fortæller Lars.

Halveret radonniveau

Ud over forbedret luft i huset har varmegenvindingsløsningen også halveret radonniveauet på det første år. 

- Det var bare en kæmpe lettelse, da vi fik resultatet af kontrolmålingen sidste år. Jeg var så lykkelig. Selvom niveauet stadig var for højt, var vi i gang med at gøre noget, der rykkede - det gik den rigtige vej, fortæller Christina.

- Ja, nu er det bare spændende at se, hvad de næste kontrolmålinger viser. Vi har konkret sat udsugningen op fra ét til to, så der er større luftudveksling - hvis det ikke bringer niveauet ned under 200 Bq/m3, vil vi undersøge mulighederne for passivt sug i huset. Under alle omstændigheder er det bare godt at vide, at vi gør noget ved problemet, slutter Lars.

Radonsikring hos Lars og Christina:

  • Bor i halvanden-plans villa på 180 m2 uden for Vejle.
  • Højeste radonmåling: 977 Bq/m3.
  • Radonsikringer: 
    • Installation af varmegenvindingsanlæg.
  • Samlet investering: 45.000 kr.

Lars og Christinas bedste råd:

  • Lad være med at få foretaget måling, hvis du ikke vil gøre noget ved det bagefter - ellers giver det bare mavepine.
  • Lad dig ikke skræmme, hvis I får målt høje tal. Se løsninger i stedet for udfordringer - mange ting kan nemlig lade sig gøre.
  • Søg uafhængig rådgivning - det giver ro i maven at kunne spørge nogen, der har forstand på radonsikring.

Hvad er Radonfrithjem?

Radonfrithjem er en kampagne, der skal gøre det nemt for dig at få testet dit hjem – og som guider dig til løsninger, hvis du vil nedbringe dit radonniveau. 

Den radioaktive gasart radon er nemlig et overset problem i vores boliger, som hvert år koster menneskeliv. 

Men man kan måle sit radonniveau, og en radontest koster typisk mellem 500-1300 kroner. Den kan bestilles via Radonfrithjem, hvor du også får vejledning før, under og efter testen.

Tjek din risiko