Nu har vi fremtidssikret huset

Selvom radonniveauet hos Niels og Charlotte Poulsen kun lå lige over 200 Bq/m3, valgte parret fra Risskov at igangsætte en større ombygning af rækkehuset, der gav radonsikring og bedre varme i samme omgang. Efter en lang byggeproces begynder parret nu at høste frugterne af det store arbejde.

Da jeg træder ind i murstensrækkehuset i Aarhus-forstaden Risskov, er min første reaktion: ’Er I lige flyttet ind?’ Gulve og vægge i den kombinerede entré-køkken-stue er strippet ned til rå beton, et par madrasser gør det ud for sofa, og kaffen serveres ved borde og stole midt i byggerodet.

52-årige Niels Poulsen fortæller hurtigt, at familien har boet her siden 2001. Jeg er dog trådt direkte ind i parrets gennemgribende radonsikring og modernisering af ende-rækkehusets køkken og stue på 50 m2. 

- Vi har fjernet en række vægge, brudt det gamle betongulv op og har derefter fået lagt både radondræn og gulvvarme under et nyt betongulv. Næste skridt er at få lagt trægulv og installeret nyt køkken, forklarer Niels, der til daglig arbejder som folkeskolelærer. 

Dårlig fornemmelse

Vi starter samtalen med løsningen, da jeg besøger familien, der også tæller August på 22 og Frida på 17, midt i deres byggeproces. Men spoler vi tiden tilbage, kommer forklaringen på, hvorfor Niels og Charlotte har valgt et så omfattende indgreb, når radonniveauet på 223 Bq/m3 sikkert kunne være sænket med mere simple tiltag.

- Vi boede i et piv-utæt hus uden gulvisolering, så da målingen kom tilbage forrige vinter, gav det os skubbet til at få moderniseret og isoleret vores hus i samme proces - et ønske vi egentlig havde haft i mange år, men det havde bare været for uoverskuelig en proces at sætte i gang, fortæller 50-årige Charlotte, der er leder i kulturbranchen.

- Ja, det var oplagt, at det var i stue og køkken, vi skulle sætte ind. For syv år siden moderniserede vi kælderen på 50 m2, men i husets øvrige del vidste vi godt, at betongulvet var porøst med sprækker. Et TV-spot om radon ramte lige ind i den dårlige fornemmelse - der var nok en risiko for, at der kunne komme radon op gennem gulvet. Så jeg bestilte straks fire radonmålere, der blev sat op i kælder, stue, køkken og soveværelse, og det viste sig også, at det var i køkken og stue, at tallene var forhøjet, supplerer Niels.

Hvad hvis det ikke er nok?

Efter rådgivning fra en bygningsingeniør valgte parret en både kort- og langsigtet radonsikring. For at nedbringe radonniveauet her og nu har Niels og Charlotte fået installeret fire ét-rums varmegenvindingsanlæg. Derudover er der i processen med gulvisolering også blevet lagt et radondræn i et lag letklinker. Så kan der sættes mekanisk radonsug til, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Vi kunne sikkert have nøjedes med mindre, for eksempel bare fået et nyt betongulv. Men hvad nu hvis det ikke var nok? Så skulle vi måske bryde hele gulvet op igen. Når nu vi alligevel brød det hele op og gravede 70 cm ned, kunne vi lige så godt få lagt drænet - på den måde har vi fremtidssikret huset, siger Charlotte.

Meget bedre luft

Nu er næste skridt at opsætte kontrolmålere, der hen over vinteren skal vise, om radonsikringen har givet bonus. Parret har store forventninger til resultatet, men kan allerede nu mærke et markant bedre indeklima.

- Vi har altid døjet med meget fugt og dug i vinduerne, men det er nu helt væk. Og så er her bare en meget bedre luft og varmefordeling, fortæller Niels. 

- Ja, selvom jeg ikke var bekymret for sundhedsrisikoen ved radon, føles det rart at have gjort noget, der både giver os den ønskede modernisering og renser luften. Radonmålingen gav os skubbet, men vi ville nok ikke have igangsat så stor en proces, hvis det ikke også forbedrede vores glæde ved huset. Det er fedt, at det kunne kombineres, slutter Charlotte.

Radonsikring hos Niels og Charlotte:

 • Bor i halvanden-plans rækkehus på 95 m2 med kælder på ekstra 50 m2 i Risskov ved Aarhus.
 • Højeste radonmåling: 223 Bq/m3.
 • Radonsikringer: 
  • Ét-rums varmegenvinding i tre rum.
  • Radondræn og nyt betongulv i rækkehusets køkken/stue.
 • Samlet investering: 140.000 kr.

Niels og Charlottes bedste råd:

 • Lav en aftale med dig selv og din partner om, at I skal være parate til at reagere på radonmålingen. Ellers lad være med at foretage måling.
 • Få lavet målingen på et tidligt tidspunkt, inden I begynder at renovere på et gammelt hus.
 • Det giver bonus på humørbarometret, hvis I kan koble radonsikring med forbedringer af huset.

Hvad er Radonfrithjem?

Radonfrithjem er en kampagne, der skal gøre det nemt for dig at få testet dit hjem – og som guider dig til løsninger, hvis du vil nedbringe dit radonniveau. 

Den radioaktive gasart radon er nemlig et overset problem i vores boliger, som hvert år koster menneskeliv. 

Men man kan måle sit radonniveau, og en radontest koster typisk mellem 500-1300 kroner. Den kan bestilles via Radonfrithjem, hvor du også får vejledning før, under og efter testen.

Tjek din risiko