Ubærligt hvis en af os blev syg

Da gør-det-selv-parret Bjarke og Hanne Louise Lyster flyttede i eget hus for fem år siden, var Horsens-områdets høje radonrisiko en del af overvejelserne. Familien tog chancen - og faktisk viste en måling et lavere radonniveau end forventet. For en lille investering er der nu bedre ventilation i hjemmet, og de første kontrolmålinger tyder på gode resultater.

Allerede da jeg går ind i indkørslen til familien Lysters to-etagers villa uden for Horsens, aner det mig, at jeg er kommet til et hjem med mod på gør-det-selv og egne byggeprojekter. Det bekræfter den 36-årige gymnasielærer Bjarke, da han viser mig rundt i det 200 m2 store hus.

- Huset er fra 1973, og vi overtog det i 2012. Siden vi flyttede ind, har vi blandt andet selv stået for at lægge nye gulve, restaurere den ene gavl og efterisolere loft og skunke. Det føles bare godt at spare pengene og vide, hvordan tingene er lavet. Det har gjort det muligt lidt efter lidt at forny huset, spare på varmeregningen og gøre huset mere komfortabelt at bo i, siger han.

Bjarke tager imod mig en eftermiddag, hvor den 33-årige hustru Hanne Louise er på arbejde som gymnasielærer, og parrets to små børn er i børnehave og skole.

Radon har ligget i baghovedet

Bjarkes grundige natur skinner igennem, da han over en kop kaffe fortæller, hvordan han første gang hørte om radon.

- Det går faktisk tilbage til min gymnasietid for 20 år siden. Her fortalte min fysiklærer os om radon og sundhedsrisikoen, så det har ligget i mit baghoved lige siden. Jeg ville også gerne have haft foretaget en radonmåling, inden vi købte huset, fordi det ligger i et område med stor risiko. Men det var ikke muligt, og så tog vi chancen, fordi faktorer som beliggenhed og pris jo også vejede tungt.

Nogle fandt os hysteriske

Allerede et par vintre efter huskøbet gik Bjarke i gang med at måle hjemmets radonniveau med en elektrisk måler. Men tallet var meget usikkert, så familien tog med kyshånd imod tilbuddet om radonmåling, da det dumpede ind i indbakken.

- Vi blev bekræftet i, at vi hellere måtte få lavet en professionel måling af radonniveauet. Nogle syntes vist, at vi var lidt hysteriske, men vi ville aldrig kunne bære, hvis vi ikke gjorde noget, og en af vores børn efterfølgende blev syge, siger han.

Ventilation er måske nok

Da måleresultatet kom retur, lå det overraskende lavt i forhold til familiens bekymringer. Målingerne blev foretaget i stue, børneværelse, legeværelse og familiens kontor, og det højeste niveau var på 216 Bq/m3 i legeværelset.

- Det lå jo lidt i en gråzone, men vi besluttede os alligevel for at forsøge med moderate ventilationsløsninger. Jeg har derfor installeret fire udsugningskanaler, og så har jeg selv kreeret en løsning i legeværelset. Her har jeg opsat et rør bagerst i klædeskabet, der gerne skulle lede radongassen ud af huset. Jeg er dog lidt spændt på at se, om det er nok, eller om vi skal hen og bore huller i soklen.

Vi sover godt om natten

Denne vinter skal familien have foretaget kontrolmålinger for at se, om radonniveauet er blevet bragt ned. Men Bjarke har allerede målt lidt på forskud med sin elektriske måler.

- Den viste et radonniveau på omkring 100 Bq/m3 i legeværelset. Jeg håber, det holder stik, når vi får resultaterne fra de professionelle kontrolmålinger. Hvis ikke, må vi gribe til mere omfattende løsninger. Men under alle omstændigheder sover vi rigtig godt om natten ved at vide, at niveauet ikke var så højt som frygtet - og at vi er i gang med at gøre noget ved problemet.

Radonsikring hos Bjarke og Hanne Louise:

  • Bor i to-plans villa på 200 m2 uden for Horsens.
  • Højeste radonmåling: 216 Bq/m3.
  • Radonsikringer: 
    • Installation af fire udsugningskanaler.
    • Rør i klædeskab, der leder radon op og ud af huset.
  • Samlet investering: 2.000 kr.

Bjarke og Hanne Louises bedste råd:

  • Vent med at vælge løsninger til radonsikring til efter, I får målt - måske er niveauet ikke så højt som troet, og så kan I måske nøjes med billigere løsninger.
  • Vil du gøre det selv, så søg gode råd og vær grundig - vi måtte fx bore om, da vi ramte armering i væggen.

Hvad er Radonfrithjem?

Radonfrithjem er en kampagne, der skal gøre det nemt for dig at få testet dit hjem – og som guider dig til løsninger, hvis du vil nedbringe dit radonniveau. 

Den radioaktive gasart radon er nemlig et overset problem i vores boliger, som hvert år koster menneskeliv. 

Men man kan måle sit radonniveau, og en radontest koster typisk mellem 500-1300 kroner. Den kan bestilles via Radonfrithjem, hvor du også får vejledning før, under og efter testen.

Tjek din risiko