I 2020 vil parcelhuset producere sin egen strøm, lukke omverdenen mere ude, selv samle vand til vask og toiletskyl og have et stort integreret væksthus. Og så kan husets vægge komposteres.

Eksperimentet begynder

Frederik, Anders, Sune og David er fremtidens arkitekter. Som nyuddannede er det deres hjerner, der skal tænke og tegne vores fysiske omgivelser de næste 30-40 år.

Videncentret Bolius satte de 4 arkitekter sammen med fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen og arkitekten Kasper Guldager Jørgensen, der er ekspert i nye materialer og bæredygtigt byggeri. De 4 unge arkitekter omsatte derefter profetierne til tegninger af fremtidens parcelhus.

- Det har været en spændende opgave. Vi har valgt at holde vores egne personlige præferencer på afstand og har i stedet koncentreret os om de ret håndgribelige input, vi fik fra eksperterne, forklarer Anders Krogdal.

6 hurtige om fremtidens parcelhus

 1. Huset producerer selv strøm
  Den yderste facade består af et stålskelet, der er besat med tusindvis af såkaldte Piezo-blade, der producerer strøm, når de svajer i vinden. Bruges bl.a. til opladning af familiens elbil.
 2. Facaden samler regnvand
  Stålprofilerne på den ydre glaskonstruktion er designet, så regnvandet opsamles i små tragte overalt på facaden. Herfra ledes vandet enten til vækstposerne indenfor eller til store opsamlingstanke, hvorfra det bruges til vask og toiletskyl.
 3. Væggene kan komposteres
  Det indre hus er bygget af et isolerende og 100 % biologisk nedbrydeligt byggemateriale. Væggene kan saves i stykker og smides på kompostbunken efter brug. 
 4. Et indadvendt hus
  Selvom den yderste skal er gennemsigtig, er fremtidens parcelhus ikke noget åbent hus. Nærmest tværtimod. Det er et hus, der kigger indad med vinduer, der er orienteret mod livet i 'mellemrummet' og mindre mod verden udenfor.
 5. Stuen bliver en hule
  Stuen flytter ud i tårnet, der er den moderne fortolkning af den hemmelige hule i træet. Her kan familien samles omkring pejsen i underetagen eller søge den ultimative ro i skyloungen på etagen over.
 6. Ude er inde – og inde er ude
  Mellem væksthuset og det indre hus opstår en helt ny slags rum 'et mellemrum' - som hverken er inde eller ude.

Isbjørnens pels blev udgangspunktet

Et af de input, som satte tanker og blyanter i gang, var Kasper Guldager Jørgensens opfordring til at bruge naturen som inspirationskilde og til at skabe huse, der er levende, dynamiske og i dialog med omgivelserne.

- Kasper Guldager henviser bl.a. til isbjørnens pels, og det var noget af det første, vi kastede os over. Pels bevæger sig, når vinden blæser. Ting, der bevæger sig, skaber energi. Vi forestillede os først en facade med tusindvis af energiopsamlende hår.

- Vi så også et arkitektonisk potentiale i løsningen: En facade, der lever og bevæger sig i forhold til vinden. Der findes allerede en teknologi på området 'de såkaldte piezo-blade', der høster energi, mens de bevæger sig som bladene på et træ. Dermed blev pelsen til blade på vores facadekonstruktion, forklarer Sune Rieper.

Familiens hemmelige træhule

Et andet udsagn, som de unge arkitekter er gået helhjertet ind i, er fremtidsforskerens profeti om stuen som hule og opladningsrum.

- Tårnet er vores svar på et opladningsrum. Vi har søgt at skabe et sted, der har nogle af de samme kvaliteter som barndommens hemmelige huler, et sted der fordrer nærvær, forklarer Frederik Beckett-Nilsson.

Individuel og kollektiv opladning i fremtidens hus

I fremtidens parcelhus er stuen et privat opladningsrum, som er løsrevet fra resten af huset. I tårnet kan man lade op på flere måder. I nederste plan handler det om den kollektive opladning sammen med andre familiemedlemmer.

Ingen vinduer ud mod verden

For at understrege hulestemningen er gulvet sænket en smule i forhold til terrænet, og væggene har bløde organiske former, der svøber sig om én. Rummet har ingen vinduer ud mod verden, men derimod et par åbninger, der vender over mod hovedhuset.

Ultimativ ro i hulens top

En stige giver adgang til øverste etage. Det er her beboerne finder den ultimative ro. Et gigantisk ovenlys bader rummet i himmellys. I tårnets top kan man kun kigge op ikke ud.

Stigen til underetagen kan trækkes op, så man kan have rummet helt for sig selv, præcis som i hulen i træet, hvor rebstigen rulles ind.

Et grønt rum der laver strøm i fremtidens hus

Fremtidens parcelhus er levende både indeni og udenpå. Indenfor er integreret et gigantisk frodigt, væksthus som på ydersiden er besat med tusindvis af såkaldte Piezo-blade.

Piezo-bladene høster strøm, når de svajer i vinden, og dermed fungerer hele husets facade som en alternativ form for vindmølle. Piezo-bladene er fremstillet i et termoplastisk materiale, kaldet PVDF, og princippet bag de strømproducerende blade er ikke nyt.

Siden 1880'erne har man vidst, at visse materialer reagerer med en elektrisk spænding, når de påvirkes af mekaniske kræfter, fx en bevægelse. I dagligdagen kender vi det bedst fra elektroniske lightere, hvor et piezoelektrisk-materiale anslås af en hammer og derved danner den strøm, der får lighterens gnist til at springe.

Facaden samler regnvand i fremtidens hus

Ud over at høste strøm fra vinden, opsamler facaden regnvand via en masse små tragte, som sidder i samlingerne mellem stålprofilerne.

Nogle tragte bruges til at væde de planteposer, der hænger indenfor i væksthuset, mens andre kan bruges til at opsamle vand til toiletskyl og tøjvask.

Huset kan genbruges og komposteres

Fremtidens parcelhus er bygget i materialer, der enten kan genanvendes eller komposteres.

Husets ydre skal er fremstillet i stål og glas og efter et særligt byggesystem, som gør det let at adskille og genanvende. Den indre del af huset er bygget op af såkaldte Greensolate-blokke, der er 100 % biologisk nedbrydelige.

Egentlig er Greensolate et isoleringsmateriale, men det kan også bruges som byggeklodser. Blokkene fremstilles af affaldsprodukter fra landbruget bl.a. kornskaller, som man får til at klistre sammen ved hjælp af svampemycelium.

De færdige svampeblokke indeholder ingen aktive svampesporer og er sunde for indeklimaet. Når huset ikke skal bruges mere, kan det saves i småstykker og komposteres.

Fremtidsforskeren: Sådan bliver fremtidens parcelhus

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, direktør for Fremforsk siger:

Krisen gør os i hule-stemning
Frem mod 2020 skifter boligen funktion fra at være en åben, inviterende og udadvendt udstilling af familiens gode smag og økonomiske formåen til at være en lukket, hyggelig hule for samvær og nærvær. Flugt er svaret på krisens grå hverdag. Verdens problemer kommer alt for tæt på, så vi søger en lille pause eller en anden verden. Firhjulstrækkeren skal på museum sammen med designerkøkkenet. I stedet kommer det introverte på mode. At sidde i skumringen og hygge sig sammen er erstatning for forbrugsfesten.

Slut med køkken-alrummet
Efter flere års fokus på fællesskabet får vi nu behov for et sted, hvor vi kan være os selv. Et stille rum til de meditative faser af livet. Da køkken-alrummet desværre har udviklet sig til en banegård, er det ikke her, freden findes. Derfor vil der ske en opgradering af de sekundære rum i boligen, særligt soveværelset, der vil udvikle sig hen imod at blive et helle, hvor de voksne kan holde fri fra børnene.

Viktualierum og værksted kommer tilbage
De gamle rum er ved at få en renæssance. Viktualierummet og værkstedet vil rykke ud af huset og være et tilbygget rum uden varmeisolering. Måske kan det bygges sammen med et depotrum og et værksted. Orangeriet, der har fået en mindre opblomstring, hører til i samme kategori af rum. Haven og terrasserne vil indeholde både udekøkken, den nye bålplads og store legearealer til børnene. Terrassen bliver det nye udendørs alrum.