Der sælges masser af sikkerhedsnet til havetrampoliner, men kun få af trampolinulykkerne kan undgås med et sikkerhedsnet.
Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at ulykker med trampoliner sidste år sendte 1.800 børn på skadestuen, men kun i en ud af fem ulykker, kom børnene til skade ved at falde ned fra trampolinen. Langt de fleste ulykker skyldes, at børnene slår sig, når de lander på selve trampolinen, eller når de hopper ind i hinanden.
- Sikkerhedsnettet kan give forældrene en falsk tryghed, når de lader børnene hoppe alene i haven. Sikkerhedsnettet forebygger bestemt ikke altid ulykker, mener seniorforsker Bjarne Laursen fra Statens Institut for Folkesundhed.
Han pointerer dog, at fald fra trampolinen ofte er mere alvorlige end andre trampolinulykker, selv om de kun udgør en lille del af ulykkerne. Ved fald-ulykkerne er der flere der bliver indlagt, og over halvdelen har brækket noget, fortæller Bjarne Laursen.
Sikkerhedsnet sælger godt
Legetøjskæden Toys"R"us oplever ellers et godt salg af sikkerhedsnet.
- Kundernes efterspørgsel har været større end forventet i år, så vi har været ude for at have udsolgt og har måttet bestille flere hjem, fortæller produktsikkerhedschef i Toys"R"us, Jon Vastrup. Han vurderer, at mere end halvdelen af dem, der køber en trampolin, også køber et sikkerhedsnet.
Hold opsyn med ungerne
Hvis forældrene tror, at alt er trygt og godt, når blot de sætter sikkerhedsnettet op, bør de tro om igen, mener ingeniør Helen Amundsen fra Forbrugerrådet.
- Det er en god idé at købe et sikkerhedsnet, men det er alligevel vigtigt at holde opsyn med børnene - og det gælder også de store børn. For jo større børnene er, og jo flere de er, jo mere modige bliver de også, siger hun.
Bjarne Laursen er enig.
- En trampolin er ikke et uskadeligt stykke legetøj, som kan klare børnepasningen et par timer, mens forældrene laver noget andet, siger han.
Hop èn af gangen
Jon Vastrup fra Toys"R"us mener, at en af de vigtigste årsager til ulykker, er, at der er flere børn, der hopper på trampolinen ad gangen. De kan nemlig komme til at hoppe ind i hinanden eller skubbe hinanden ud over kanten og på den måde komme til skade.
Helen Amundsen fraråder, at du lader børnene hoppe mere end én ad gangen.
- Problemet er bare, at de store trampoliner næsten råber på, at man skal være flere, der hopper. Men det er altså ikke nogen god idé, understreger hun.
Lær børnene at hoppe rigtigt
Helen Amundsen anbefaler også, at du forbyder dine børn at lave saltomortaler og andre farlige hop. Den slags hop risikerer nemlig at give alvorlige skader, hvis man falder uheldigt og lander på hovedet eller nakken.
I følge Bjarne Laursen er nakke-skader indtil videre ret sjældne. Kun få børn får så alvorlige skader, at de må indlægges.
Efter Bjarne Laursens mening sker mange af skaderne, fordi børnene er ude af form og ikke har lært den rigtige hoppeteknik.
- Man kan ikke bare sætte sit barn op på trampolinen og forvente, at det går godt, hvis barnet er ude af form og ikke er vant til at røre sig. Det kræver træning at kunne hoppe i en trampolin uden at få forstuvninger og lignende, siger han.
Sommerhit i haven
Havetrampoliner er stadig et af de helt store sommerhit i haverne. Sidste år oplevede Toys"R"us en eksplosion i salget af trampoliner, og i år har salget være mindst lige så højt. Toys"R"us sælger endda flere af de helt store trampoliner.
- Hvis du under indflyvningen til København, kigger ned i folks haver, kan du se alle trampolinerne, stå dernede, og der er rigtig mange af dem, siger Jon Vastrup.
Trampolincenter.dk og Dansk Gymnastikforbund har udgivet en DVD om sikker brug af havetrampoliner. Læs mere om DVD'en på www.trampolincenter.dk
Det siger statistikken om trampolin-ulykker i 2005:
De almindeligste skader var:
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed |
Gode råd om sikkerhed og havetrampoliner:
Reglerne kan for eksempel være:
Kilder: Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerrådet |