Få ekstra kvadratmeter med et træhus

Et træhus skal være mindre tykt end et hus af mursten. Det giver mere plads indenfor. Få fem ekstra kvadratmeter i et hus på 150 kvadratmeter.

Et træhus kan give flere kvadratmeter til at bo i, selv om huset er på samme størrelse som et hus af f.eks. mursten.

Ifølge direktør i Træbranchens Oplysningsråd, Bjarne Lund Johansen, giver de nye energibestemmelser, hvor der er sat tal på, hvor meget energi et nybygget hus maksimalt må bruge, træhuse en fordel, fordi ydervæggene ikke behøver at være så tykke i et træhus som i et hus af mursten.

Kvadratmetre udnyttes bedre i træhus

Dermed kan den ekstra plads bruges indvendigt i huset. En beregning fra fagredaktør i Bolius Boligejernes Videncenter, Casper Kjerumgaard, viser, at der bliver omkring fem kvadratmeter ekstra plads i et træhus på 150 kvadratmeter end i et murstenshus på samme størrelse.

- I og med, at man bygger et træskelet, udnytter man kvadratmetrene bedre, siger Casper Kjerumgaard.

Et ekstra børneværelse - næsten

Bjarne Lund Johansen mener, at huskøbere kan spare penge på et træhus.

- En træhuskontruktion er en skeletkonstruktion, som man bare kan fylde ud med isolering. Det er en nem måde at lave højisolering på. Det svarer til, at man næsten kan få et ekstra børneværelse, som ellers hurtigt kan koste 100.000 kr., siger Bjarne Lund Johansen.

Træhuse er billigere, men kræver mere vedligeholdelse

Træhuse er i forvejen lidt billigere at opføre end mange andre huse. Et nyt træhus koster ca. 6.000-15.000 kr. pr. kvadratmeter, mens prisen på et murstenshus typisk ligger på 10.000-20.000 kr. pr. kvadratmeter.

Til gengæld er der lidt mere vedligeholdelse ved et træhus. Det skal males hvert 6.-8. år.

Ekstra kvadratmeter i et træhus

Ifølge de nye energikrav skal ydervæggen i et træhus mindst være 322 mm. I et træhus på 150 kvadratmeter giver det et samlet boligareal på 135 kvadratmeter. De resterende kvadratmeter bruges i ydervæggene.

I et murstenshus skal ydervæggen være mindst 406 mm. Forskellen i forhold til et træhus skyldes, at ydervægskonstruktionen er tykkere - således skal der først være mursten i det yderste lag, dernæst isolering og derpå mursten igen. Er væggene af beton skal ydervæggen minimum være 398 mm.

I et hus på 150 kvadratmeter med to gange mursten bliver boligarealet på 130 kvadratmeter. I et tilsvarende hus med betonvægge er boligarealet 130,7 kvadratmeter. Dermed er der henholdsvis 5 og 4,3 kvadratmeter mere plads et træhus.Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab