Aflevér elektronik på genbrugsstation

Alle typer elektronisk udstyr lige fra mobiltelefoner til næsehårsklippere skal afleveres på den lokale genbrugsstation. Det indeholder nemlig farlige stoffer som fx kviksølv, bly og pvc, der er skadeligt for naturen og mennesker, hvis de ikke bortskaffes rigtigt.

Nogle kommuner har andre ordninger ud over genbrugsstationen, fx en miljøbil, hvor man kan aflevere gammel elektronik. Tjek, hvilke ordninger der er i din kommune.

Når du afleverer elektronik på genbrugsstationen, bliver delene sorteret, og meget bliver genanvendt.

Giv din gamle elektronik videre

Hvis din elektronik stadig fungerer, kan du give den videre eller bytte med andre, fx via hjemmesider som storskrald.dk. Husk at slette personlige oplysninger.

PC: Slet harddisken

Installér et program på din computer, der kan overskrive indholdet på din harddisk, fx KillDisk til Windows eller DBAN, der passer til alle platforme. Begge programmer er gratis.

Ødelæg harddisken

Bærbar PC: Åben bagsiden med skruetrækker og træk harddisken ud. Ødelæg den med hammer, jag en skruetrækker igennem den eller mas den på en skruetvinge. Når den er ødelagt, skal den på genbrugsstationen.

Stationær PC: Træk sidebeklædningen af og træk harddisken ud. Ødelæg den på samme måde som ved den bærbare, og aflever også denne på genbrugsstationen.

LÆS OGSÅ:Affald

Smartphone: Nulstil indstillingerne

På en smartphone bliver oplysninger lagret i telefonens indbyggede hukommelse.

Du sletter alt i hukommelsen ved at nulstille telefonen til fabriksindstillingerne. Tag herefter simkortet ud og klip det fx over.

Du skal dog stadig være forsigtig med din udtjente smartphone, for det er svært at slette data fuldstændigt. En it-kyndig vil ofte kunne hente slettede data frem igen.