Kan dit drikkevand være radioaktivt?

Jorden under os er radioaktiv, og derfor findes der også radioaktive stoffer som radon i vores drikkevand. Men hvor farligt er postevand egentlig? Få svaret her.

Radon hvad gør man?

For de fleste er radon mest kendt for at trænge op gennem gulvkonstruktioner og ind i vores boliger. Men der findes også radon i begrænset omfang i vores drikkevand. Foto: Bigstock

Jorden under vores fødder er radioaktiv. Det samme er det vand, der kommer ud af vandhanen.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) er jord den primære kilde til det radioaktive stof radon, som for de fleste mest er kendt for at trænge op gennem gulvkonstruktioner og ind i vores boliger. Men der findes også radon i begrænset omfang i vores drikkevand.

FAKTA OM RADON

Radon er en radioaktiv gasart, der primært findes i jorden.

Radon er sundhedsskadeligt og skyld i ca. 300 dødfald årligt.

Du kan hverken lugte, smage, føle eller se radon.

Hvor farligt er det at drikke vand fra den danske undergrund?

Ifølge Sundhedsstyrelsen har alle hidtidige målinger af indholdet af radon i det danske drikkevand vist niveauer, der er mindre end det anbefalede undtagelsesniveau på 100 Bq/l (becquerel pr. liter).

Vores drikkevand indeholder dog radon, omend i så små mængder, at det ikke har den store betydning for vores sundhed, når vi drikker vandet. En del af det radon, der findes i drikkevandet forsvinder nemlig ved iltning, inden det når ud i vores vandhaner.

Har du en privat vandboring, hvor vandet ikke iltes inden brug, kan det dog være nødvendigt at tage højde for radonniveauet, hvis du bor i et område, hvor der er meget klippegrund.  Sandsynligheden for, at radon i denne type vandforsyning udgør et problem, er dog stadig meget lille.

Har mængden af radon i drikkevandet en betydning for dit indeklima?

I de områder, hvor der er meget klippe i undergrunden, vil der kunne frigives en smule radon til indeluften fra drikkevandet. Det sker, når du tager brusebad, vasker tøj, har opvaskemaskinen tændt m.v.

Dog vurderer Sundhedsstyrelsen, at den mængde radon, som drikkevandet bidrager med til indeluften, er minimal i forhold til den mængde, der afgives direkte fra jorden. Derfor har den en begrænset betydning.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Statens Byggeforskningsinstitut, Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi anvisning nr. 247, Radonsikring af eksisterende bygninger, 1. udgave, 2015
  • Sundhedsstyrelsen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab