Spørg Bolius

Sommerhus af massive planker - hvor godt isolerer den trævæg?

Hej Bolius

Jeg har et sommerhus som er bygget af 56 mm planker i kernetræ. Hvor meget isolerer sådan en træ væg ? Så vil jeg gerne sig tak for jeres gode råd og svar.

Mvh Dieter J

 

Hej Dieter J

Det er svært, at sige hvor godt træ isolerer. For det bør sammenlignes med et andet materiale. Her ville det oplagte valg være et isolerings materiale.

For at kunne beregne, hvor meget varme der slipper ud af vores huse, er det nødvendigt at sætte tal på materialets evne til at isolere. Den gives en λ-værdi (Lambda-værdi)

Værdien angiver, hvor godt et bestemt materiale leder varme. Varmeledningsevnen angives i W/mK, der er et udtryk for, hvor mange watt (energi), der tabes pr. meter af et givent materiale ved 1 grads forskel mellem udetemperaturen og indetemperaturen. Jo højere λ-værdi, jo bedre er materialet til at lede varme. Og jo lavere λ-værdi, jo bedre isolerer materialet.

λ-værdien for træ er 0,12 og λ-værdien for den ”mest almindelige” mineraluld er 0,037

Ud fra materialets varmeledningsevne og tykkelse kan man beregne en konstruktions isoleringsevne.

Læs mere om varmetab i vores artikel her: Isolering og varmetab

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden