Trappen fylder for meget

Et par har købt et ældre hus, hvor trappen er placeret uhensigtsmæssigt. Skal de flytte trappen, eller findes der nemmere løsninger? Se her en række gode råd fra Bolius' fagekspert.

trappe der fører ned til køkken

Susanne og Sørens nuværende trappe. Eget foto.

Trappeforløb

Vi har netop købt et gammelt hus og kunne godt tænke os nogle forslag til ændring af trappen til 1. sal, som fylder for meget i køkkenet. Den er placeret lidt for langt fra entré og indgang, men placeringen giver gode adgangsforhold til badeværelset og værelserne på 1. sal. Kan I hjælpe?

Med venlig hilsen

Susanne og Søren

Kære Susanne og Søren

Jeg er helt enig i, at den nuværende trappe både er funktionel og fylder for meget. Den måde, den nederste del af trappen er opbygget på, betyder, at man kommer i konflikt med arbejdspladsen ved køkkenbordet, og den der står og arbejder der, når man skal op eller ned ad trappen. Der vil være en del trafik på trappen, fordi både værelser, bad og toilet er placeret på 1. sal.

Forslag 1: Mal trappen

Det billigste og mest enkle vil være at male trappen hvid. Den vil så visuelt falde i ét med de hvide vægge, så rummet vil forekomme mere roligt og større. Dette forslag løser dog ikke de uhensigtsmæssige sammenstød mellem de ganglinjer, der er foran køkkenbordet, og dem, der forbinder de 2 etager via trappen. Pris: 3-5.000 kr.

LÆS OGSÅ: Gelænder

illustration af ændret trappeløb

En mulig løsning er at ændre trappeløbet. Illustration: Thomas Hjort, m4arkitekter.dk.

Forslag 2: Ændr trappeløbet (ill.)

En langt bedre løsning er det at bevare det eksisterende trappehul og den øverste del af trappen, men ændre den nederste del, så trinene vendes (se illustrationen) - altså ændre kvartsvingstrappen til en halvsvingstrappe.

Det giver bedre adgang til trappen og 1. sal, fordi I får adskilt ganglinjerne, så man kan stå og arbejde uforstyrret ved køkkenbordet, selvom fx børn og hunde løber op og ned ad trappen. Samtidig giver ændringen mulighed for at udvide køkkenet med både en spisedisk og større arbejdsplads. Det vil muligvis være lige så enkelt og billigt at udskifte trappen med en ny, der er tilpasset det eksisterende trappehul, som det vil være at ombygge den eksisterende.

Pris: 10.000 kr. og opefter + udgifter til montering på 15-20.000 kr.

Forslag 3: Flyt trappen et andet sted

Det helt store indgreb vil være at flytte trappen til rummet ved siden af entréen. Hvis I har større børn, kan det være en fordel, at de kan komme til og fra værelserne uden at skulle gennem køkken-alrummet. Løsning 3 vil frigøre arealet i køkkenet, så I får mulighed for at indrette køkken-alrum med spiseplads. Hvis I udskifter et af vinduerne med en havedør, kan I få direkte adgang til terrassen. En ændring i trappens placering vil dog også kræve, at der ændres på 1.-salen, så man kommer op til et fællesrum med adgang til værelser og badeværelse.

I skal regne med udgifter til en ny trappe, nyt trappehul, afdækning af det gamle, forstærkninger og ingeniørberegninger.

Pris: 50.000 kr. og opefter.

Med venlig hilsen Tine Nielsen, arkitekt MAA

LÆS OGSÅ: Indvendige trapper

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab