Hvad er en god terrasse?

En god terrasse behøver hverken være stor eller ligge badet i sollys fra morgen til aften. Den kan også kendetegnet ved at være lille og intim eller ved at have et overdække, der gør det til en oplagt afslapningskrog, når solen bager ned på de varme sommerdage.

Den gode terrasse kan både være opført i forlængelse af huset udstyret med både grill og udekøkken. Men den kan også være spartansk opført i en uforstyrret krog bagerst i haven.

Vigtigst er, at terrassen opfylder de behov, du har. Derfor er det også en god idé at overveje, hvad det er for nogle behov, din terrasse skal dække, inden du begynder at bygge den.

Stil dig selv disse spørgsmål, før du anlægger terrassen

 • Skal der være en eller flere terrasser i haven?
 • Hvor skal terrassen ligge?
 • Hvor stor skal terrassen være?
 • Hvilken form skal terrassen have?
 • Hvordan skal terrassen se ud for at passe til hus og have?
 • Hvordan afskærmer du terrassen og skaber læ?
 • Skal terrassen have en overdækning?
 • Hvilke materialer skal terrassen laves af?
 • Hvilken konstruktion skal terrassen have?

Hvad bør du overveje, før du anlægger en terrasse?

Med en grundig planlægning kan du både afklare dine behov og få en mere præcis fornemmelse af, hvor mange materialer du skal bruge, når du skal til at anlægge en ny terrasse.

Det er derfor en god idé at tegne et par grundige arbejdstegninger, før du går i gang med det praktiske arbejde omkring projektet. På den måde kan du undgå spild og ekstraomkostninger.

Det kan fx være fristende at gå i gang med at anlægge nye terrasser straks efter, du er flyttet ind i et nyt hus. Men det er en god idé at vente, til du kender stedet bedre og fx ved, hvor der er sol og skygge på forskellige tidspunkter af dagen i løbet af sommeren.

Det er ærgerligt at anlægge husets hovedterrasse et sted, hvor solen forsvinder lige før aftensmadstid, eller hvor der aldrig er læ. Vent derfor med at beslutte, hvor terrassen skal anlægges, til du har boet i huset en hel sommer.

Hvor skal terrassen ligge?

Det er altid rart med en terrasse, der ligger et solrigt sted tæt på huset og med direkte udgang fra stue eller køkken. Det giver en god forbindelse mellem hus og have, og gør det lettere at flytte møbler og de daglige aktiviteter som fx madlavning, spisning og afslapning udenfor i de varme måneder.

Men en god terrasse kan også sagtens være et lille sted i haven, hvor det er skønt at sidde lige når du kommer hjem fra arbejde. Eller et sted, som fanger solnedgangen i midsommeraftenens sene timer. Du kan med fordel placere havens terrasse nr. 2 i en hemmelig krog i bunden af haven, hvor du er lidt væk fra huset, telefoner, pc og andre forstyrrende elementer. Herfra kan du i fred og ro betragte haven og huset fra en anden vinkel. Måske har du også behov for en skyggefuld plads, hvor du kan køle af på en varm sommerdag.

Hvor stor skal terrassen være?

Hvis du ofte har mange gæster, er det fint at anlægge en terrasse, hvor der er plads til mange mennesker. Men hvis det kun sker én gang årligt, og terrassen hele resten af sommeren kun skal bruges af fx fire mennesker, kan sådan en terrasse virke for stor og ikke særlig hyggelig. Indret derfor først og fremmest terrassen efter, hvordan den skal bruges til daglig. Måske har du en græsplæne, hvor du i stedet kan dække op, når du har mange gæster.

Du kan få en idé om, hvor stor terrassen skal være, ved at stille dine havemøbler op og se, hvor meget de fylder. Sæt evt. også et ekstra bord og stole frem til gæster. Husk, at der skal være plads til at gå bag om stolene, så terrassen ikke virker for trang.

Tegn evt. terrassen og møbler på et stykke papir i et målestoksforhold. Så får du en idé om, hvor meget ting fylder og måske opdager du, at den form, du oprindeligt havde tænkt dig, ikke er passende.

Generelt er det bedre at have en længere og lidt smallere terrasse end en stor kvadratisk terrasse.

Det er også muligt at indrette terrassen fleksibelt. Du kan fx dele terrassen op med flytbare hegn, afskærmning af pileflet eller små træer eller buske i krukker. Så har du både mulighed for at udvide pladsen efter behov og kan samtidig skabe en intim og hyggelig atmosfære på spisepladsen til daglig.

Hvilken form skal terrassen have?

Ligegyldigt om du vælger træ eller sten til terrassen, er der stort set frit slag for, hvilken form din terrasse kan have. Du kan fx vælge en klassisk rektangulær, en cirkel- eller en amøbeform (organisk, i runde former).

Terrassen kan også bugte sig langs huset, udvide sig med små siddepladser eller pladser til et par liggestole. De forskellige rum på terrassen kan fx afgrænses med bede, hække, hegn, krukker eller espalierer.

Der er masser af muligheder, men resultatet bliver som regel bedst, hvis du laver en samlet plan for, hvordan hus, terrasse og have skal udformes.

Hvordan skal terrassen se ud for at passe til hus og have?

Når du skal vælge materialer til din nye terrasse, kan du hente inspiration i magasiner eller på internettet. Men tænk på, at det er vigtigt, hvordan terrassen passer sammen med resten af huset. Terrassen bliver mest vellykket, hvis du vælger materialer, der harmonerer med det eksisterende hus. Det gælder især de terrasser, der ligger tæt på huset.

Selvom det måske ikke er muligt at give terrassen en stil, der er identisk med husets, er det som regel muligt at videreføre detaljer eller elementer fra husets stil. Du kan fx brug nogle af de samme farver eller materialer, der er brugt i huset. Sørg også for, at terrassen passer til husets stil og proportioner.

En terrasse kan let komme til at virke for stor og dominerende i forhold til huset, især hvis huset har et enkelt og spinkelt udtryk. Så er det en god idé at anlægge en terrasse, som har et tilsvarende enkelt og spinkelt udtryk. En terrasse er rigtig god til at binde hus og have sammen, så det bliver lettere og mere oplagt at flytte udenfor, når vejret er til det.

En terrasse langs huset, hvor der er udgang fra flere af husets rum, kan fx give en dejlig fornemmelse af, at huset er meget større i sommermånederne, hvor terrassen kommer til at fungere som en forlængelse af huset.

Hvordan afskærmer du terrassen og skaber læ?

Ligesom et rum inde i huset har en terrasse både gulv, vægge og måske også et loft i form af en overdækning. Gulvet er terrassens belægning af træ eller sten, mens væggene er den afskærmning, som omkranser den. Væggene kan fx være lavet af hæk, buske eller hegn - eller det kan være, der kun er muren, terrassen er etableret opad.

Væggene har to vigtige funktioner. De forhindrer andre i at kigge ind på terrassen, og de skaber læ. Ofte ønsker man at kunne sidde ugeneret og i læ, men samtidig vil man gerne kunne se ud i haven eller kunne nyde en god udsigt. Det vil altid være en balancegang. Jo mere åben terrassen er, jo mere udsigt og træk og jo mindre ugenerthed og læ.

Hegn eller hæk bør ikke skygge for meget for solen. Jo mere solåben terrassen er, jo mere lun vil den være at sidde på om aftenen. I de sene aftentimer vil du stadig kunne mærke varmen fra de opvarmede fliser eller husmuren.

Hække

Det er en god idé at plante en hæk rundt om dele af terrassen. En hæk giver bedre læ end et lukket hegn eller en mur, fordi vinden skaber turbulens, så det trækker på bagsiden af hegnet/muren.

Som hæk er især bøg og avnbøg gode, fordi disse planter beholder deres løv hele vinteren og derfor giver læ i de første forårsmåneder, hvor vinden kan være lidt skarp.

Også stedsegrønne hække af fx tuja, taks eller buksbom er gode muligheder, hvis man vil have en grøn ramme om terrassen hele året. Både taks og buksbom vokser dog relativt langsomt.

Hvis man hurtigt vil have en stedsegrøn afskærmning af terrassen, kan man plante vedbend op ad et espalierhegn. Det er muligt at købe hækplanter, der har den fulde højde med det samme, så du hurtigt kan få afskærmet terrassen. Disse planter er dog væsentligt dyrere end almindelige hækplanter.

Læhegn

Du kan også lave et læhegn til din terrasse - enten af rafter eller brædder. Et læhegn har den fordel, at du med det samme har den ønskede højde og tæthed. Også her kan du lade slyngplanter gro op ad hegnet.

Hegn kan fås i mange forskellige design og kvaliteter og i mange forskellige prisklasser. Og du kan også relativt let bygge dit eget læhegn. Det er bedst at vælge en type hegn, der ikke er helt lukket. Dermed kan du til dels undgå, at der skabes turbulens og træk på bagsiden af hegnet.

Skal terrassen have en overdækning?

Et let lag af blade eller løv over dele af terrassen kan bestå af en pergola med slyngplanter eller et lille træ med let løv, fx røn, bærmispel eller paradisæble. Her kan du sidde i ly for solen i en behagelig flimrende skygge på hede sommerdage.

Overdækkede terrasser kan også laves med en markise/baldakin, en parasol eller af et rigtigt tag af fx glas, som lader lyset skinne igennem. En overdækket terrasse giver flere timer udendørs om aftenen, fordi overdækningen både skærmer for regn og dug, og samtidig holder på varmen.

En mere lukket og overdækket terrasse er et perfekt sted at opholde sig på forårs- eller efterårsdage, hvor vinden er kølig. Og det er også hyggeligt at side i læ under overdækningen om sommeren, når regnen trommer på taget. Husk, at hvis du laver en fast overdækning bør du melde det til dit forsikringsselskab. Så kan overdækningen også blive omfattet af din forsikring.

Desuden skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler for overdækkede terrasser.

Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at planlægge havens terrasser, så der både er mulighed for solbadning om sommeren, let skygge på varme dage, spisning i aftensol og mulighed for at krybe i læ for regn og vind på lidt kølige eller våde dage.

Hvilke typer terrasser findes der?

Den mest almindelige terrasse er en, der ligger i samme niveau som resten af haven. Men der findes flere forskellige typer af terrasser:

 • Terrasse i niveau med haven.
 • Terrasse i flere niveauer.
 • Hævet terrasse.
 • Overdækket terrasse.
 • Tagterrasse.

Terrasse i niveau med haven

Den mest almindelige type terrasse i danske haver er en terrasse, der ligger direkte på jorden i samme niveau som resten af haven. Den type terrasse har en rigtig god kontakt til haven, og den er let at udvide, hvis du senere vil have en anden størrelse eller form. Den giver også en stor frihed, når du skal vælge materialer. Du kan både vælge træ, tegl, fliser, natursten, perlesten, m.m.

Terrasse i flere niveauer

Hvis haven og huset ligger på en skråning, er det oplagt at opføre en terrasse i flere niveauer. Terrassen kan fx være opført som store, brede trappetrin, plateauer, hvor der er plads til ophold, fx et plateau til spisebordet og grillen og et andet til liggestolene, hvor mere almindelige trappetrin leder fra det ene plateau til det næste. Den type terrasse kan laves af sten eller træ, afhængigt af de konkrete forhold.

Hævet terrasse

En hævet terrasse er, som navnet siger, en terrasse, der er hævet over jorden. Typisk for at skabe direkte adgang til terrassen fra opholdsrum i huset, som ligger hævet over jorden, fx fordi huset har en høj kælder eller sokkel/fundament. En hævet terrasse har en rigtig god kontakt og sammenhæng med boligen. Den gør det nemt at sætte sig udenfor, når vejret er til det. En hævet terrasse bygges normalt af træ, hvor selve terrassen hviler på et fundament af træstolper.

Overdækket terrasse

Alle de nævnte typer terrasser kan være helt eller delvist overdækket. Overdækningen kan være af mere permanent karakter, fx en pergola af træ med plader monteret som tag. Eller den kan være mere fleksibel, fx en markise eller et sejl, der kan sættes op eller tages ned alt efter vejret. Overdækkede terrasser giver behagelig skygge i bagende sol og dejlig læ for vind og regn på kolde, våde dage. Med en overdækning er det muligt at sidde længere ude om aftenen og at bruge terrassen flere dage, både forår, efterår og i blæst og regn.

Tagterrasse

En tagterrasse kan enten etableres oven på et hus med fladt tag, eller den kan indbygges som en del af taget på et hus med taghældning, fx i forbindelse med en tagrenovering eller opførelsen af en ny 1. sal. På tagterrassen er der ofte sol i flere af døgnets timer, end der er nede i haven, hvor træer og huse skygger en del af dagen. Samtidig er der ofte en flot udsigt fra en tagterrasse. Ulempen kan være, at terrassen ligger ubeskyttet, så der er meget træk og vind.

Hvilke materialer skal terrassen laves af?

Når man skal anlægge en ny terrasse, står valget typisk mellem en terrasse af sten eller en terrasse af træ. De to materialer er begge velegnede til terrasser. Ud over at terrasser af træ og sten ser forskellige ud, er der også stor forskel på, hvordan materialerne opleves. En terrasse af træ kan føles mere glat og behagelig end en terrasse med betonfliser. Der kan også være forskel på, hvor meget og hvilken vedligeholdelse, de forskellige materialer skal have.

Terrasser af træ

Når du bygger en træterrasse og skal vælge træ, skal du skelne mellem det træ, der skal være i kontakt med jorden, og selve belægningen. Med hensyn til belægningen er det vigtigt, at træet kan tåle fugt og samtidig er lagt på en måde, så det kan tørre ud. Derudover skal det helst være en lidt hård træsort, der kan modstå tryk fra møbler, osv.

Derudover skal du tænke på, at:

 • En træterrasse opleves i høj grad som en forlængelse af huset. Den har en blød overflade, og føles varm og behagelig at opholde sig på i sammenligning med fliser.
 • Træ er som regel mere velegnet til en hævet terrasse end sten.
 • En træterrasse har godt af at få olie cirka hvert andet år.
 • Træterrasser kan være glatte i vådt vejr.
 • Der findes mange forskellige træsorter, der er velegnede til terrasser, fx lærk, eg, gran, robinie, teak, mahonie, ipé og flere andre eksotiske træsorter samt brædder af trykimprægneret træ. 

Terrasser af sten

Hvad angår prisen, er der ikke den store forskel på stenterrasser og træterrasser. Der findes både dyre og billigere sten til terrasser, ligesom der findes både dyre og billigere træsorter. Hvis du skal have håndværker til at anlægge terrassen, er en stenterrasse som regel lidt billigere end en træterrasse.

Derudover skal du tænke på, at:

 • En stenterrasse holder længere end en træterrasse.
 • Terrasser af sten kræver næsten ingen vedligeholdelse. De skal blot fejes jævnligt, og der skal evt. fjernes ukrudt i fugerne.
 • De fleste stenterrasser er ret skridsikre. Kun glaserede klinker/tegl kan være glatte.
 • Terrassefliser og sten findes både som natursten, tegl og beton i mange farver, størrelser og former.

Hvilke love og regler gælder for terrasser?

Der er kun få love og regler, når det gælder terrasser. Men der er nogle få ting i bygningsreglementet, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at anlægge en terrasse.

En terrasse er ikke omfattet af bebyggelsesprocenten, dvs. det antal m2 på din grund, der må bebygges. Dermed kan du altså både have et hus på det maksimale areal ifølge lokalplanen og også have en terrasse.

For små grunde under 300 m2 er der dog en særlig regel, der siger, at du kun må etablere glasoverdækninger og overdækninger af terrasser på maksimalt 5 procent af grundens areal. Har du en grund på 200 m2, må du derfor højst bygge en overdækket terrasse på 10 m2.

For hævede terrasser gælder et krav om afstand til skel. Den hævede terrasse må ikke placeres nærmere end 2,5 meter til skel, i sommerhusområder er afstandskravet 5 meter. Samme afstandskrav gælder for tagterrasser. Tagterrasser skal desuden sikres med et værn, fx et rækværk el.lign., der er mindst 1 meter højt. Lodrette åbninger, fx i sider, må maksimalt være 12 cm brede.

Tagterrasser skal sikres med et værn eller rækværk, der er mindst 1 meter højt. Lodrette åbninger, fx i sider eller mellem balustre, må maksimalt være 120 mm brede.

Podcast: Mig og min have

Episode 2: Stenbelægning i have og indkørsel

Dette afsnit af ‘Mig og min have’ handler om sten. Sandsten for at være mere præcis. Derfor er Jesper og Andreas taget til Sandstone lige udenfor Sorø, som laver sandstensløsninger til haven, terrassen og indkørslen. Der kan være mange gode grunde til at vælge en sandsten i stedet for beton. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer igang med at lægge sten i haven.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit