Spørg Bolius

Bygger nyt hus - skal vi genbruge gasfyr eller få varmepumpe og jordvarme?

Vi står for at skulle bygge nyt hus, med første spadestik forår 2018. Vi nedriver vores nuværende hus, og bygger nyt på grunden.

Vi fik i januar 2015 installeret nyt kondenserende gasfyr  Samtidig fik vi gas til kogeplader. Vi er en familie på 4. 2 voksne, 2 børn, 9 og 12 år.

Nuværende hus:

  • Myresø fra 1969 på 140 m2 med 1 badeværelse.
  • Nye temoruder undtaget på nordsiden, skiftet af 2 omgange i 2006 og 2009.
  • Lagde 200 mm Rockwool på hele loftet i 2005, oven på de eksisterende 100 mm.

Nyt hus på ca. 170 m2 fra HHM huse.

De anbefaler at lægge jordvarme, og har givet et tilbud på Vølund F-1245 med VVB 180 L. til 63.000 kr. Jeg er i tvivl, om det kan betale sig, når man ser på vores nuværende forbrug i gas, der fra 2013 til 2017 er faldet fra 1.560 m3 til 1.082 m3 Og jeg tænker, vi kan genbruge vores gasfyr i det nye hus. Måske tilføje solceller til det nye hus?

Jeg håber, I kan hjælpe med gode råd, på forhånd tak.

Med venlig hilsen

Rasmus A

Hej Rasmus

Tak for dit spørgsmål. Det er sjovt, for jeg er lige blevet interviewet vedr. emnet ”ombygning og renovering kontra nybyg”. Og her beskriver du jo et ældre hus, som jo generelt er blevet renoveret, vedligeholdt og moderniseret ganske betragteligt de sidste par år, og som man nu river ned. Nu kender jeg ikke huset, men det lyder som en voldsom beslutning.

Men du kan ikke sammenligne dit nuværende hus’ energiforbrug med det nye, og dermed sætte et lighedstegn i form af dit gasfyr imellem.

Alle dine tanker vedr. det nye hus er fine og gode. Man genbruger sjældent ting som gasfyr og lignende i nye huse, hvilket handler om de nye energikrav. Omvendt tror jeg videre, at HHM vil sætte prisen højere, for huset, hvis de skal opsætte en ”ældre kedel”. Idéen er jo ellers logisk og fin med tanker på genbrug af ressourcer m.v. Men det er bestemt ikke kutyme, og var jeg var et typehusfirma, ville jeg have store forbehold ved det.

Når du køber et helt nyt hus er en af de største fordele netop, at det er vedligeholdelsesfrit, og skulle der være problemer de første 5 år (10 år), så skal typehusfirmaet udbedre det. Ved at installere et ”ældre” brugt gasfyr, kan de ikke give garanti for dette.

Når nu du får lavet dig et helt nyt hus, og dermed får muligheden for at konvertere til varmepumpe og jordvarme, så vil jeg helt klart, og uden tvivl vælge dette(!). Og vil du/I gå efter at ramme 2020-energikravene, så skal I have solceller på huset.

Skulle jeg selv bygge et nyt hus i dag, ville jeg både vælge solceller og solfangere, (varmt brugsvand), hertil genbrug af regnvand, ventilation med varmegenvinding og en hulens masse isolering og intelligente styringsmuligheder m.v.

I stedet for at installere gasfyret i det nye hus, kunne du vælge at sælge gasfyret ved siden af. De nyere vinduer m.v. kunne måske også være nogle penge værd sammen med andre nyere bygningsdele i huset.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Ellers vender du blot retur. Held og lykke med det nye hus.

Læs mere om at bygge nyt hus på vores temaside

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden