Det koster de forskellige opvarmningsformer

Der er stor prisforskel på, om du varmer dit hus op med fjernvarme, træpillefyr, varmepumpe eller et gammelt oliefyr. Se, hvad det koster at varme et typisk hus op med forskellige varmekilder.

Der er taget udgangspunkt i et standard parcelhus fra 1960'erne - 1970'erne. Varmeforbruget er sat til 18.100 kWh, hvilket er hvad energiselskaberne bruger i deres statistikker.
          
(1) Træpiller giver i snit 4,86 kWh/kg. Tillæg for el 600 kWh = 1400,-
(2) Der er regnet med en gennemsnitlig energipris for de fjernvarmeværker, som er oplyst i Energitilsynets prisstatistik. Find dit selskab her
(3) Luft-vand varmepumper giver i snit 3 kWh varme, for hver kWh el, der bruges.    
(4) 1 m3 naturgas omregnes med 11 for at få kWh.
(5) Jordvarme varmepumper giver ca. 3,5 kWh varme, for hver kWh el, der bruges.   
(6) Et nyt oliefyr har ca. en årsvirkningsgrad på 95 %. 1 l. olie giver 10,1 kWh.   
(7) Et gammelt oliefyr kan have en årsvirkningsgrad ned til 65 %. 1 l. olie giver 10,1 kWh.    

Varmepumper benytter el til at lave enten luft eller jordvarmen om til brugbar varme. For luft-vand varmepumper gælder det at man får ca. 3 kWh varme for hver 1 kWh el. En jordvarmepumpe giver ca 3,5 kWh igen for hver kWh el. Hvis din bolig i BBR er registreret som elopvarmet (elvarme eller varmepumpe), slipper du for en del af elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh/år. De første 4000 kWh/år koster pt. 2,33, mens du får reduceret prisen med ca. 62 øre/kWh/år for den del der er over de 4000 kWh/år.

Husk, at dit varmeforbrug også afhænger af, hvor tæt og isoleret dit hus er. Og ofte kan det hverken lade sig gøre eller betale sig at skifte til fx varmepumper, hvis ikke huset er fornuftigt isoleret.
           
Virkningsgrad på varmepumper og fyr kan ligeledes variere meget og dermed have effekt på forbrug og pris. For eksempel har jordvarmepumper en større virkningsgrad og er dermed billigere i længden end en luft til vand-varmepumpe.

Dit varmeforbrug kan også afhænge af, om dine radiatorer er dimensioneret korrekt, og om du har gulvvarme.           

Der findes mange andre opvarmningsformer og kombinationsløsninger. Man skal være opmærksom på om den valgte varmeform kan klare arbejdet alene, eller om det vil være nødvendigt med backup fra andre anlæg. Fx kan solceller eller luft-luft varmepumper ikke stå alene for opvarmningen af et helårshus. Men i kombinationer kan de være ganske gode.

Omregning af energienheder. Foto: Rockwool

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab