Spørg Bolius

Hus fra 1959, vil sætte kælder i stand – hvad med fugt, isolering og ventilation?

Hej Bolius

Jeg har en kælder, som jeg gerne ville have sat i stand.

Vores hus er fra 1959, så der er ingen isolering under betondæk.

Jeg har søgt meget på jeres side, men ikke rigtigt kommet frem til det jeg søger, så håber i kan hjælpe mig.

Mine spørgsmål er:

1) Jeg ville gerne ligge gulvvarme i min kælder, har købt sundolitt mx250, altså det flamingo, hvor der ligger gulvvarme slanger i, med fordelings plader i alu i 16 mm. Skal jeg ligge fugtspærre under flamingo pladerne, altså på betondæk eller oven på flamingopladerne? Flamingopladerne er 30 mm tykke.

Vi ville gerne ligge trægulv over det hele, undtagen i bryggeres, der bliver fliser.

2) I den omfang jeg bygger om, skal jeg selvfølgelig have nye vinduer i med udluftning i bunden. Ved bare ikke om jeg skal vælge 2 eller 3 lags vinduer. Hvad anbefaler i? Og skal jeg installere ventilatorer eller er risten i vinduerne nok til at tage fugten?

3) Jeg er også i tvivl, om jeg lukker fugten inde, når jeg laver gulvet. Jeg kan ikke se eller lugte, at det en fugtig kælder vi har eller se saltudtræk i væggen. Jeg har prøvet at banke betongulvet op, men lige under betondækket er soklen, så jeg ville ikke til og laver ny sokkel hele vejen rundt. Derfor lukkede jeg hullet til, og førte et drænrør ud til min pumpebrønd, som går under soklen.

4) Har også læst man ikke må bruge gips til loftet i en kæder, er det bedre med vådrumsgips eller skal man vælge troldtekt plader eller noget helt andet ?

Kælder har altid været opvarmet med radiator. ( har gasfyr )

Håber i kan hjælpe mig lidt videre i mit projekt.

Med venlig hilsen David

Kære David

Tak for dine mange spørgsmål. Som jeg så ofte gør, så må jeg anbefale dig at gøre brug af en uvildig byggeteknisk rådgiver, som kan komme ud og hjælpe dig godt i mål. Det er mange spørgsmål du stiller, og det ville være bedst at stå ansigt til ansigt, i kælderen, og komme med reelle svar til den aktuelle kælder.

Der findes en række forskellige løsningsmodeller, alle med hver deres fordele og ulemper, samt prisklasser.

Men lad os se en gang..
1) Det lyder til, at du ikke banker det gamle betongulv op, men så ligger 30 mm flamingo med varmespor. Som svarede en anden i sidste uge, så er jeg ikke super glad for denne løsning. Fordi a) der er ikke meget isolering i dette, oven på et gammelt koldt gulv. For det andet b) der er ikke meget fugtsikring i denne løsning, og uagtet om du ligger en fugtspærre det ene eller andet sted, så er der risiko for fugtproblemer under gulvet, grundet de gamle typisk opfugtede betongulve. For det tredje, c) så har jeg en del dårlige erfaringer med løsninger, idet trægulve knirker og brager og klinkegulve bliver skrukke eller hultlydende.

Gulvvarmen på kun 30 mm isolering vil tabe energi nedad, og derfor kan det være en lidt dyr opvarmningsform. Men omvendt er energien og varmen ikke spildt, idet varmetabet går ud i gulve og vægge, og er med til at tørre gulve og vægge ud. Dette kan så også give problemer med netop fugt under isoleringslaget mv. Skal der lægges en fugtspærre skal det være efter producentens anvisninger, men skal det være, så må det blive mellem isoleringen/gulvvarmen og trægulvet. Fugtspærren skal primært beskytte trægulvet for fugt.

Er der (historisk) risiko for oversvømmelse af kælderen, enten pga. overfladevand eller indtrængende vand fra gulvafløb, toiletter mv. så er trægulve bare en rigtig dårlig idé i kældere.

2) Mht. vinduer så er trelagsglas bare bedre isolerende end tolagsglas. De er omvendt også dyrere, og energibesparelsesforskellen er ganske lille, så det tredje lag glas tjener sig kun meget langsomt ind umiddelbart. Men det kommer selvsagt an på tilbuddet.

Udluftningsventiler er ganske godt og fint, og det skal du da klart have i vinduerne. De sidder dog sjældent i bundkarmen(?)

Friskluftsventiler i vinduerne er ikke at sammenligne med ”RIGTIG” ventilation eller alm. udluftning. Min bedste metafor for dette er, at du skal forestille dig hele kælderen fyldt med røg. Tyk røg, så du ikke kan se en hånd for dig. Røgen repræsenterer fugt, radongasser, skimmelsporer, CO2 og andre kedelige partikler som der kan være i en kælder. Kommer al røgen ud af kælderen, (hurtigt) via friskluftsventilerne alene? Nej, det gør det ikke, og derfor skal der mere til – eksempelvis udsugning, udluftning og/eller egentlig ventilation via et ventilationsanlæg.

3) Ligger du plast i form af en fugtspærrefolie eller flamingo, (som også er plastik) på gulvet, så vil du netop indespærre noget fugt i gulvet. Det er ikke altid at det betyder det store, men det kan som sagt give en uhensigtsmæssig fugtophobning i mellemlagene, hvor der så kan dannes skimmelsvampe mv.

4) Gipspofter er fine nok. Og det behøver ikke at vådrumsgips. Lofterne er til gengæld det eneste sted, at der må være organisk materiale, (træ, gips etc.) og dermed det eneste sted hvor en tømrer må arbejde… Træ mv. hører ikke til vægge eller gulve i en ældre kælder.

Jeg håber svarene kan bruges.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden