I en ny undersøgelse svarer over halvdelen af de adspurgte boligejere, at de giver hjemmet en større omgang inden et salg.

Boligejerne investerer både i form af tid og penge for at få boligen til at fremstå så pæn som muligt. Det viser spørgeundersøgelsen, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for ejendomsmæglerkæden Home blandt 204 repræsentativt udvalgte boligejere, der enten har sat boligen til salg eller har planer om det inden for seks måneder. 

Resultaterne viser desuden, at det særligt er de unge, der renoverer flittigt, mens boligsælgere over 60 år er tilbageholdende med at lave salgsfremmende forbedringer.

Gulve og efterisolering ordnes før boligsalg

Ejendomsmæglerens tal fortæller, at boligejerne i snit bruger knap 65.900 kr. på større eller mindre salgsfremmende forbedringer op til et salg. Det overrasker Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

- Det er en overraskende stor andel af sælgerne, som faktisk laver ret omfattende forbedringer på deres bolig op til et salg for at tilfredsstille køberne og få et godt salg, vurderer Henrik Hauthorn Jensen.

Forud for et salg er de særligt tiltag som renovering af gulve, etablering af nyt gulv, nye tagrender og isolering, der hitter blandt boligejerne.

Hver tiende renoverer køkken og badeværelse før salg

Ca. hver 10. renoverer ifølge undersøgelsen køkken og bad, inden boligen rammer ejendomsmæglernes spiseseddel.

- Det er relativt dyrere rum at give sig i kast med, men alligevel er der en del af sælgerne, der gør det, og det forstår vi godt, for det er yderst vigtige rum for køberne, når de skal beslutte sig for en bolig, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Han vurderer, at de fleste holder sig fra total udskiftning af bad og køkken, men nøjes med at renovere.

De mindst populære forbedringer er professionel rengøring, fx for at fjerne spor efter rygning, samt anlæg af have og terrasser, viser besvarelserne. 

Istandsættelse er ingen garanti for øget værdi

Ifølge Tine R. Sode, fagekspert i Videncentret Bolius, er det svært at give et entydigt svar på, om det kan betale sig at gennemføre større forbedringer af huset, inden du sætter det til salg.

I nogle tilfælde kan forbedringerne være spild af penge, mens pengene andre gange kan være godt givet ud. Det kan fx være tilfældet, hvis du har en bolig med skader, der noteres under et huseftersyn.

- Har du fået lavet en tilstandsrapport, der afslører en række skader på huset, kan det gøre huset mere værd at få udbedret dem. Det vil også få listen se mindre uoverskuelig ud for køber. En lang liste med alvorlige og kritiske skader kan godt afskrække købere, fastslår Tine R. Sode.