Spørg Bolius

isolering af sauna i kælder

Jeg fik bygget en sauna i min kælder i 1998.

Det blev ikke konstrueret rigtigt (pap på ydervæg og isolering direkte på pap) - resultat svamp i træet ( pga kondens, som ikke kunne komme ud). Alt er pillet ned mod ydervægene.

Jeg har tænkt at rykke konstruktionen (stållægter) ca. 8 cm ud fra væggen og lave to udluftningskanaler ud i det fri for at give cirkulation bag ved saunaen. Men hvordan skal jeg isolere 1) væg? 2 loft?

Håber på et godt råd.

Jeg vil generelt fraråde dig at bygge en sauna eller lign. lukket konstruktion op imod dine kældervægge. Du nævner dog ikke hvor gammel dit hus generelt er; men hvis det er nyere, efter 1970-1980, kan vi ”snakke om det”.
At lave en indvendig efterisolering i en kælder - om som det bare er en almindelig forsatsvæg eller en sauna - vil i mange henseender være en ”tabt sag” på forhånd, da det aldrig vil blive optimalt.
Har du evt. mulighed for at lave saunaen i midten af huset, imod indvendige skillevægge i huset, (i kælderen) så saunaen ikke kom i berøring med ydervæggene? Dette ville være en fordel.
For jeg kan ikke hjælpe dig med gode holdbare løsningsmodeller til at udføre dette. Indledningsvis fordi det er meget svært at gøre over en mail uden at kende til den nøjagtige placering, husets og kælderens alder og ikke mindst beskaffen og en masse øvrige forhold.
Dernæst, og endnu vigtigere, findes der ikke gode og 100% holdbare løsninger til dette og jeg vil derfor ikke kunne give dig et rådgivningsansvar, for der vil altid være en betydelig risici for skader i form af fugt, der kan give råd og svamp eller skimmelsvampe, (som du allerede har oplevet).
Overvej at få en byggesagkyndig person ud og give forslag til projektet, jeg siger ikke det er helt umuligt, men man skal virkelig tænke sig om!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden