Spørg Bolius

Købt hus med lidt fugtig kælder - er flere radiatorer og ventilator i vaskerum eller er omfangsdræn løsningen

Hej Bolius

Hvilke tiltag, i lidt fugtig kælder, vil I anbefale?

Min kæreste og jeg har købt et ældre hus (1952) med naturgas. Kælderen er lidt fugtig, men ikke voldsomt, da der er installeret 2 radiatorer. Der er ikke lagt omfangsdræn eller isoleret.

Da kælderen bruges til at tørre tøj har vi købt en affugter. Men denne er jo dyr at have kørerende på fuldtid.

Vi planlægger at få isoleret og lagt omfangsdræn. Men i første omgang vil vi installere noget ventilation.

Vores kælder er på 76m2, med flere rum (har vedlagt tegning for nemhedensskyld).

Har læst lidt på jeres side, at I anbefaler at ventilere kælderen og at holde den på 18-20C.

Hvad vil I anbefale at vi gør i vores kælder?

Jeg påtænker at installere yderligere 2 radiatorer (viktualierummet og værksted). Der ud over tænker jeg at der skal installeres en ventilator (DUKA ONE pro 50) i vaskekælderen og i træningsrummet. Grunden til at installere dem her, er at der bliver dannet en masse fugt fra aktiviteter der er i rummene.

Men er 2 ventilatorer nok til at ventilere i kælderen? Vil I anbefale ventilationer i de andre rum eller burde det være nok med de 2 påtænkte anlæg?

Hej

Det lyder godt med de ekstra radiatorer. Det var det første jeg ville gøre, for at få en så ens og god opvarmning af alle kælderrummene.
Mht. valg af ventilation, så er DUKA One’ne en god løsning. Dine tanker vedr. placering og antal virker fin og logisk, og dette ville jeg nok starte med. Du kunne så måske med fordel få lavet nogle alm. friskluftsventiler i de øvrige rum – altså bare alm. åbninger, uden ventilatorer eller noget.

Derefter kan I se tiden an, og derfra vurdere, om der er behov for yderligere. Overvej at sætte temperatur- og fugtmålere op i kælderen et par steder, så du kan holde øje med kælderens indeklima. Der findes flere gode modeller, eksempelvis Netatmo eller IC-meter, hvor du (via apps eller computer) kan tracke bagudrettet.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden