Indhold i denne artikel

Luft til vand-varmepumpe

Du kan reducere dine varmeudgifter, hvis du udskifter et gammelt oliefyr med en luft til vand-varmepumpe, som er et godt alternativ til et jordvarmeanlæg.

Du kan spare penge på varmeregningen, hvis du udskifter det gamle fyr med en luft til vand-varmepumpe.
Du kan spare penge på varmeregningen, hvis du udskifter det gamle fyr med en luft til vand-varmepumpe.

Hvornår skal du overveje en luft til vand-varmepumpe?

Står du over for at skulle udskifte et gammelt oliefyr eller gasfyr, kan du overveje en luft til vand-varmepumpe, hvis du ikke har tilstrækkeligt haveareal til et jordvarmeanlæg. Du kan spare op imod halvdelen af din varmeudgift.

En luft til vand-varmepumpe kan ligesom et jordvarmeanlæg anvendes til både rumopvarmning og varmt brugsvand.

Den økonomiske fordel ved en luft til vand-varmepumpe er en smule mindre end ved et jordvarmeanlæg. Til gengæld kræver jordslangerne til et jordvarmeanlæg, at du har dobbelt så mange kvadratmeter tilgængeligt haveareal som det boligareal, der skal opvarmes. Så hvis du ikke har have nok eller ikke ønsker din have gravet op, er luft til vand-varmepumpen et godt alternativ.

En luft til vand-varmepumpe er økonomisk særlig fordelagtig, hvis du har vandbåren gulvvarme på grund af den lave fremløbstemperatur.

Hvis du har fjernvarme, kan det i langt de fleste tilfælde ikke svare sig at overveje en luft til vand-varmepumpe. Er der fjernvarme i området, vil der oftes være tilslutningspligt til fjernvarmen. Desuden kan fjernvarme vise sig at være billigere i drift.

Varmepumper kræver, at boligen er velisoleret. Fremløbstemperaturen på det vand, som skal opvarme boligen er ikke så høj som fx. gasfyr. Derfor skal huset være velisoleret for at man kan varme bygningen op. Man kan også ofte opleve, at radiatorerne skal udskiftes til større udgaver, som har et større areal til at afgive varme.

SE TEMA: Varmepumper

Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe udnytter varmeenergien i luften, og den kan levere tilstrækkelig varme til din bolig året rundt, også når der er frostgrader i luften.

Varmepumpen bliver placeret i en boks uden for dit hus.
Varmepumpen bliver placeret i en boks uden for dit hus.

Varmepumpen sidder i en ca. 1 meter høj og bred boks (kan variere noget) placeret uden for dit hus. En ventilator trækker udeluften forbi en varmeveksler. Her overføres varmen i luften til et kølemiddel, og ved hjælp af en kompressor i varmepumpen hæves trykket og derved temperaturen i kølemidlet.

Det er samme princip som i et køleskab, hvor varmen trækkes ud af luften inde i køleskabet og afgives på bagsiden.

Det opvarmede kølemiddel ledes via et rør ind til husets varmtvandsbeholder, hvor kølemidlet opvarmer vandet og derefter løber afkølet tilbage til varmepumpen, hvor det på ny opvarmes.

Inde i huset består anlægget som regel af en lille "indedel" med styreelektronik. Der findes varmepumpemodeller, hvor kompressoren er placeret i indedelen i stedet for i udedelen.

Varmepumpen skal have strøm for at fungere, men en luft til vand-varmepumpe leverer typisk ca. 3 kilowatt varmeenergi for hver kilowatt el, den forbruger. Derfor er varmepumpen økonomisk attraktiv.

I meget kolde perioder (under -10 grader), eller hvis flere af husets beboere bruger meget varmt vand samtidig, kan det knibe med at holde temperaturen oppe. Derfor vil man for at sikre varmt vand ved spidsbelastninger normalt have en elpatron monteret i varmtvandsbeholderen.

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpes samlede pris afhænger af varmepumpens effekt, installationens omfang og andre forhold. Men regn med et prisleje på 70-90.000 kr.

Hvor meget sparer du med en luft til vand-varmepumpe?

I et mellemstort hus på 130 kvadratmeter med fire beboere ligger den årlige udgift for en luft til vand-varmepumpe på godt 12.000 kr. (el og service). Tilsvarende vil et nyt oliefyr koste knap 22.000 kr. årligt (fyringsolie og service).

Dette eksempel er udarbejdet af Teknologisk Institut for Energistyrelsen (Energisparebolig.dk), og her er der en merinvestering på 55.000 kr. ved at købe en luft til vand-varmepumpe i stedet for et nyt oliefyr. Det betyder, at der vil gå seks år, før merinvesteringen er hentet hjem. Men varmepumpen holder typisk i ca. 20 år.

Jo større huset er, des mere sparer du med en luft til vand-varmepumpe, og jo hurtigere er merinvesteringen hentet hjem.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en luft til vand-varmepumpe?

Fordele

 • Reducerede varmeudgifter ved skifte fra olie eller naturgas.
 • Slut med at tænke på olietank og oliefyr.
 • Høj driftsikkerhed.
 • Nem betjening.
 • Ingen lugtgener i fyrrum.
 • Lav fremløbstemperatur, der er velegnet til vandbåren gulvvarme.

Ulemper

 • Udedelen støjer noget. Bør ikke stå tæt på soveværelse eller skel til nabo.
 • Ikke helt så effektiv og økonomisk som jordvarme.
 • Nogle synes ikke, den er pæn at se på.
 • Lav fremløbstemperatur, der i sjældne tilfælde kan kræve nye radiatorer.
 • Skal dimensioneres korrekt til hvert enkelt hus.
 • Duer ikke i dårligt isolerede huse.

Hvordan vælger du en luft til vand-varmepumpe?

Begynd med at indhente tilbud fra to-tre installatører. Du skal ikke udføre arbejdet selv. Kun en fagmand kan optimere og udvælge anlægget, så du får varme nok og den højst mulige økonomiske fordel. Spørg også til referancer og om, hvilke serviceordning firmaet har.

Vælg installatører, som anbefales af og er uddannet af førende varmepumpefabrikanter, eller som er tilsluttet Kvalitetssikringsordningen for Varmepumpeinstallatører (se nedenfor under henvisninger).

Installatøren skal møde op hos dig og gennemgå huset, herunder husets centralvarmesystem, ligesom han skal bede om oplysninger om husets varmeforbrug og størrelse og om nuværende opvarmningsform. Det er nemlig afgørende for den økonomiske fordel, at varmepumpen dimensioneres korrekt til netop dit hus.

Installatøren vil normalt foreslå et varmepumpefabrikat, som han forhandler. Det er mest trygt for dig, hvis varmepumpen står på Energistyrelsens liste over energimærkede jordvarmepumper (se nedenfor under henvisninger). For at stå på denne "blåstemplede" liste skal varmepumpen opfylde en række minimumskrav til produktkvalitet.

Du skal sikre dig, at installatøren i sit tilbud medregner, at han fjerner et eventuelt fyr og lukker af for eventuel olietank.

Sammen med installatøren skal du finde en egnet placering til varmepumpen udenfor. Det må ikke være for tæt på skel til nabo eller lige under et soveværelsevindue, da varmepumpen larmer noget, især når den med mellemrum afiser. Varmepumpen bør dog ikke placeres for langt væk fra huset, da der kan være varmetab fra rørene, der leder det opvarmede kølemiddel ind i huset. Dette ved den uddannede installatør.

Hvordan foregår installationen af en luft til vand-varmepumpe?

Installationen af en luft til vand-varmepumpe tager typisk to dage, hvor du må påregne at være uden varme en halv til en hel dag.

Først fjernes det eksisterende anlæg, normalt et oliefyr. Derefter bores der i væggen ind til rummet med varmtvandsbeholderen hul til varmepumpens rør, og den indvendige elektronik monteres. Til sidst opstilles varmepumpen udenfor - på et stativ med afstand til underlaget, og der trækkes rør fra varmepumpen til varmtvandsbeholderens tilslutning.

Du skal anmelde det færdige anlæg til BBR-registeret og orientere dit forsikringsselskab.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (15)

 1. suanne haven
  Er der nogen der har erfaring med, at installere luft til vand anlæg i et nybygget sommerhus. Er der stadig problemer med, at et sådant anlæg larmer.
  (0)Svar og se andres svar


 2. Jens Ulrik ´Hansen
  Hej
  Vi har haft varmepumpe i 33 år nu, en til varmt vand og en til boligopvarmning, fik installeret en ny pumpe til boligopvarmning i 2006 og en ny brugsvandspumpe i 2014. Vores hus er 170m2 og bygget i 1976, har efterisoleret på loftet.
  Nu kommer pointen vi har haft et totalt elforbrug på ca. 11000 kwt, og har lige fået opgørelsen fra Energi fyn for 2014, 8800 kwt pris 12227 kr, og det er alt det strøm vi bruger. Prisen for begge varmepumper ligger på omkring 80000kr. med den levetid har de tjent sig hjem mange gange.
  Med venlig hilsen Jens
  (1)Svar og se andres svar
  1. Morten Agerlin Olsen
   Hej Jens
   Vi har et hus fra 1974 på 174 m2.
   Jeg overvejer at skifte huset luft til luft pumpe og EL varme ud med et system luft til vand. Jeg kunne godt tænke mig at høre om i har gulv varme eller radiator i jeres hus?
   Jeg tænker at det vil være bedst med gulv varme da fremløbs temperaturen ikke skal være så høj. Det vil være en større omgange at lave gulvvarme end trække rør til radiator i huset.
   Mvh
   Morten


 3. Christian Lauritzen
  Hej!
  Jeg bor i en gammel ' kasse' der ikke er specielt godt isoleret. Vi har naturgasfyr, som er 10 år gammelt. Tænkte på om en luft-vandpumpe kunne kombineres med gasfyret ( evt. suppleret med en solcelle, til el til varmepumpen)?
  Med venlig hilsen Christian
  (0)Svar og se andres svar


 4. Johnny Pedersen
  Kan det betale sig at installere varmepumpe luft/vand når alternativet er træpiller. Vi har ikke el patron til varmt vand, men til gengæld solfanger, der tager over når det er muligt. Specielt om sommeren, hvor en varmepumpe eller et fyr så vil blive slukket.
  (0)Svar og se andres svar


 5. Jens Peter Skovgaard
  Som udgangspunkt skal man lave et godt og grundigt forarbejde ved at spørge 3 eller flere varmepumpe leverandører og eller varmepumpe fabrikanter , som første punkt , er der en ordentlig support fra producenten ! punkt 2. Ved montøren noget om varmepumperne´s virkemåde og har de nogle referencer , så spørg efter adresser og evt.telefonnumre alt dette , set i bagklogskabens lys og dårlig erfaring m. bosch og IVT samt deres forhandlere.
  (0)Svar og se andres svar


 6. jens erik gottfredsen
  mangler information om krydsvarmeveksler hvor restvarmen ledes gennem fordamperen og varmen
  bruges i veksleren til at varme huset op via ventilation yderligere varme kilde en brændeovn
  formålet er at kunne undgå radiatorne i huset .Har solvarme og solceller
  (0)Svar og se andres svar


 7. Hanne Brøchner
  Hvor lang er levetiden på en luft til luft varmepumpe - ca.?
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anders Munk
   Hej Hanne.
   Som afvist i artiklen er en normal leve tid 20 år. Dette kraver dog en udgift til vedligeholdelse, som også skal med regnes. Det er en god ide at få laver et vedligeholdelses budget, inden en installatør vælges.


 8. Thorbjørn
  Jeg vil gerne vide om det er muligt gennem en form for kasse at dæmpe lyden på udedelen. Jeg har set at der findes nogle kasser som kan afskærme for den grimme udedel, men gør disse kasser også noget ved lyden? Jeg er med på at udedelen skal have luft, men det må dog gå at lave en form for kasse og eventuelt isolerer denne så lyden ikke skaber dårligt naboskab
  (0)Svar og se andres svar


 9. Jørgen
  Det er da helt utroligt så forskellige kommentarer i 3 - Jacob, Jon og Erik - har. Er der noget at sige til, at udenforstående/ufaglærte bliver forvirrede? Hvem skal man stole på? og hvor finder man en ordentlig professionel og forståelig forklaring, så man har en chance for at tage den rigtige beslutning mht at investere i et luft til vand varmepumpeanlæg eller ikke?
  Eller er det ren "religion"/nørdethed det her?
  (0)Svar og se andres svar


 10. Erik Nørgaard
  Tilskud som øger boligens værdi, hvilket igen giver større ejendomsskat som betaler tilskuddet tilbage hurtigere end pumpen kan "tilbagebetales". Staten GIVER ikke ved dørene den TAGER.

  Teknikken er GAMMELDAGS og dagens pumper er så dårlige i COP-værdi, at det er helt til grin.
  Jeg opfatter tilskuddet som en krisehjælp til fabrikanterne, så de kan få solgt ud af deres gamle skrammel.

  Årsmiddelvirkningsgrad opmålt i perioden Oktober til April UDEN brugsvandsproduktion. Dét kan man bruge til sine økonomiske overvejelser, og producentrerne kan ikke SNYDE PÅ VÆGTEN.

  Det er da helt til grin at medregne varmtvandsproduktion i sommerperioden til en skjønmalet årsmiddel COP. Salgsgas.

  "CO2 flimmeret" er da gået helt fra snøvsen i og med at COP er langt ringere end hvad man opnår med andre kølemidler (R410a).

  COP er målet for, hvor mange kWh energi du får ud af at bruge 1 kWh på pumper og AFISNING.
  Ved en COP= 3,1 får du 2,1 kWh gratis fra naturen hver gang du bruger 1 kWh til anlægget. Det hele 3,1 kWh afsættes så i boligen som varmeenergi. (Der er dog noget der smutter væk, men det er indregnet.)

  Vedligeholdelse af en varmepumpe: NÅ! Ja du kan sørge for der ikke er isdannelser og andet skidt, der rammes af blæservingen. Derudover skal de tvungne eftersyn sikre at anlægget ikke mister kølemiddel - altså er utæt. (det er vist fordi, det er lavet for dårligt)
  (0)Svar og se andres svar


 11. Jon Danielsen
  Kommentar til Jacob Møller:

  Man kan aldrig sige noget generelt, jeg vil medgive i at hvis man ikke vedlige holder sit anlæg kan det blive slidt og støje mere. Idag er der dog sket meget og de fleste anlæg er med inverter hvilket gør en stor betydning ifht. støj.

  Jeg syntes det virkelig er på et svagt grundlag at du kommer med din kritik.

  Et rigtig godt tip til folk som overvejer denne løsning vil være at finde anlæg der kører på Co2 på kølekredesen, på disse anlæg har man ikke brug for at benytte elstave som hjælp til at opvarme brugsvand. Co2 er nemmelig istand til at lave meget høje temperature.
  Co2 anlæg har også en meget bedre *COP faktor ved lave temperature ifht. R410 anlæg som fuldstændig dør rent *COP faktor mæssigt i minus graderne.

  *COP faktor er den faktor der viser hvor meget kw varme du får ud af en kw strøm.

  Mvh Jon Danielsen
  (0)Svar og se andres svar


 12. Jacob Møller
  Ulempen: "Udedelen støjer lidt" er en grim underdrivelse. Det er hensynsløst at sætte sådanne anlæg op i haver eller sommerhuskvarterer. I begyndelsen støjer de lidt, som tiden går støjer de mere og mere helt som et køleskab bare værre. Køb kun sådan en, hvis du kan stille den inde i din egen gårdhave og er parat til at nyde synet og støjen alene.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Jens
   Har haft varmepumpe i 33 år, står ved husgavl lige op til skel, Har et fantastisk forhold til vores nabo. Selv når det fryser 15 grader kan den ikke høres inde ved dem. Kun et spørgsmål om at købe et produkt i god kvalitet, de støjer ikke og ser faktisk også pæne ud. Vores udedel er ca 75 cm høj 100 cm lang og 20 cm dyb,


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab