Æstetik, pris, levetid og vedligehold er alle afgørende faktorer, som spiller ind, når du skal vælge vinduer til din bolig. Der er typisk tre materialer - træ, træ-alu og plast - at vælge imellem, når du skal skifte vinduer. De forskellige materialer har hver deres fordele og ulemper.

Vedligehold

Vedligehold er et afgørende parameter, når du skal afgøre, hvilken type vinduer du skal vælge til din bolig. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget vedligehold de mest brugte materialer kræver, og det er værd at tage med i overvejelserne, med tanke på at et vindue kan holde mellem 30 og 100 år, hvis det bliver plejet korrekt.

Ingen vinduer er helt vedligeholdelsesfri, men mens et plastvindue som udgangspunkt blot skal tørres af et par gange om året, så anbefales det, at vinduer af hårdt træ overfladebehandles hvert andet eller tredje år. Til gengæld er levetiden op til 100 år på sidstnævnte. Tre gange den forventede levetid for et plastvindue.

Æstetik og arkitektur

Både plastvinduer og træ-alu-vinduer laves i dag i høj kvalitet og har udviklet sig meget, siden de første klodsede plastvinduer kom på markedet fra Tyskland i 70’erne. De moderne udgaver kan i dag sagtens være et godt valg til mange boligtyper. Alligevel vil de fleste arkitekter fortsat anbefale trævinduer til ældre boliger som fx en klassisk murermestervilla, fordi trævinduer spiller mere harmonisk sammen med resten af boligens udtryk.

Skal vinduerne have en særlig farve, kan det begrænse udvalget, da plastvinduer og træ-alu-vinduer hos nogle producenter kun leveres i få farver.

Pris og levetid

Prisen spiller også en vigtig rolle, når vi investerer i nye vinduer. Vinduer i plast eller standardtræ vil som udgangspunkt være den billigste løsning, men har ikke samme holdbarhed som vinduer i kernetræ.

På den lange bane vil prisforskellen altså blive jævnet mere ud. Vinduer fremstillet i standardtræ har været udfaset hos langt de fleste producenter i en årrække, men findes fortsat i mange boliger.

Levetiden er også værd at have  i baghovedet, hvis man grundet æstetik eller udsigt til minimal vedligeholdelsesindsats overvejer kernetræsvinduer eller træ-alu-vinduer.

Det miljørigtige valg

Målt på bæredygtighed og miljøbelastning vil vinduer af træ være det oplagte valg. Først og fremmest er træ en fornybar ressource, hvis der altså bliver plantet nye træer. Men det har også en lang holdbarhed, hvis det vedligeholdes korrekt. Dertil kommer, at træ som naturligt materiale er nemmere at genanvende og senere nedbryde end fx PVC, når vinduet har udtjent sin værnepligt og skal kasseres.

Sammenligning af udvalgte vinduer til din bolig

Materialer til vinduer

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Plastvindue
92,03
Trævindue
46,97
Træ-alu-vindue
82,35
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for vinduer. Udgifter til professionelle håndværkere for at montere vinduerne er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.

Vinduer af træ

Danmark har en lang tradition for vinduer i træ, og det er derfor et klassisk valg for mange danskere. Særligt til ældre huse vil træ være oplagt, fordi den klassiske stil følger resten af bygningen. 

Træ er fortsat det mest udbredte materiale til vinduer i Danmark, netop fordi vi har en stor, ældre boligmasse. Det er et velkendt naturmateriale, som de fleste kender og kan forholde sig til. 

Vinduer af træ findes i flere udgaver og prisklasser. Der er stor forskel på både vedligeholdelse, levetid og udtryk for de forskellige typer træ.

Standardtrævinduer er de vinduer, som med en levetid på cirka 30 år har den korteste holdbarhed. Vinduer i standardtræ skal vedligeholdes med maling eller anden træbeskyttelse cirka hvert 5.-6. år, hvis træet skal holde  længst muligt.

Kernetræ

Tidligere var kernetræ det foretrukne materiale til vinduer på grund af den lange holdbarhed for træ produceret af fyrretræets inderste kerne. Efter en periode med vinduer i standardtræ, anvender de lfeste vinduesproducenter i dag kernetræ til fremstilling af trævinduer.

Vinduer af kernetræ har levetid på op mod 100 år – altså tre gange så lang tid som et vindue af standardtræ. Kernetræsvinduer bør males hvert 8-10. år.

Hårdttræsvinduer

Hårdttræsvinduer har lige så lang holdbarhed som kernetræsvinduer på grund af det høje indhold af olie i træet. Træets hårdhed betyder samtidig, at det ikke så let får skader. Vinduerne er oftest fremstillet af teaktræ eller mahogni, men kan også være lavet af andre typer ædeltræ med højt olieindhold.

Hårdttræsvinduer er som regel oliebehandlede. For den flotteste fremtoning bør oliebehandlingen gentages med nogle års mellemrum, men træets naturlige olieindhold holder træet modstandsdygtigt over for råd og svamp i adskillige år.

Fordele ved trævinduer

  • Vinduer af træ har en lang holdbarhed og kan holde op mod 100 år, hvis der vælges kvalitetstræ, som vedligeholdes korrekt.
  • Med trævinduer er det muligt at ændre farve eller ramme en præcis farvetone, da træet kan males. 
  • Trævinduet er den nemmeste vinduestype at reparere, hvis der opstår skader. Vinduet kan slibes og males på ny ved mindre skader, og hvis der opstår råd, kan det ødelagte træ skæres væk og skiftes ud.
  • Vinduer af hårdt træ kan desuden  næsten altid gøres pæne igen, selvom de i nogle år ikke er blevet vedligeholdt ordentligt.

Ulemper ved trævinduer

  • Vedligeholdelse er trævinduers akilleshæl. Alt efter kvaliteten af træet skal vinduet have maling, olie eller træbeskyttelse et sted mellem hvert 2. og hver 10. år, for at træet holdes sundt og pænt.

Træ-alu-vinduer

Træ-alu-vinduet holdt sit indtog i Danmark i 80’erne. Det er vinduer, som kombinerer almindeligt fyrretræ og aluminiumsprofiler, hvor aludelen sidder som en beskyttende indkapsling på ydersiden af karm og ramme.

Nogle typer er opbygget nogenlunde som traditionelle trævinduer, hvor der så monteret en beskyttende kappe af aluminium på ydersiden. I andre typer består rammen udelukkende af aluprofiler suppleret med kunststofprofiler for at bryde kuldebroer, mens karmen er lavet af træ.

Modstandsdygtig yderside

De pulverlakerede aluprofiler på vinduets ydersider giver en meget holdbar overflade, der kan modstå al slags vejr. Aluminium er et let og stærkt materiale, det er bæredygtigt, og det kan ikke ruste.

Træ-alu-vinduer kan designes, så de til forveksling ligner traditionelle trævinduer. Andre vinduer af denne type har fået deres helt egen udformning, hvor det stærke aluminium gør det muligt at lave vinduer med slanke og smalle rammer og karme, som passer godt til moderne huse.

Aluminium er pulverlakeret, og hvis lakeringen beskadiges, kan den ikke repareres, uden at det er synligt. Vinduet bliver dog ikke forringet af et par ridser, da aluminium dækkes af et beskyttende lag korrosionsmateriale.

Fordele ved Træ-alu-vinduer

  • Træ-alu-vindue er stort set vedligeholdelsesfri. De skal ikke males eller have træbeskyttelse, men kan nøjes med afvaskning et par gange årligt. Det kan især være en fordel i etagebyggeri, hvor vedligeholdelse kræver stillads.
  • Træ-alu-vinduer kan fremstilles med en meget slank konstruktion sammenlignet med traditionelle trævinduer. Det giver et større rudeareal, hvilket igen giver mere dagslys i rummet og et bedre udsyn. 
  • Det udendørs aluminium er praktisk, og træet på vinduets inderside giver et naturligt udtryk, så man kan sige, at vinduet kombinerer det bedste fra to verdener.
     

Ulemper ved træ-alu-vinduer

  • Træ-alu-vinduer er ofte dyrere end de to andre vinduestyper. Til gengæld har de en holdbarhed på omtrent 40 år. 
  • Da aluminium er en effektiv varme- og kuldeleder, kan der være fare for kuldebroer og dermed øget risiko for fugt og skimmel. Derfor er det vigtigt at vælge et vindue, hvor forbindelsen mellem de udvendige og indvendige dele brydes af isolerende elementer, fx træ eller polyuretan.
  • Vinduet ikke kan males. Farven vælges inden leveringen og kan ikke senere overmales. Det betyder også, at det er vanskeligt at reparere eventuelle skader.
     

Vinduer af plastik

Plastvinduer er vinduer, hvor rammen og karmen er lavet af pvc-profiler. Pvc isolerer ikke helt så godt som træ, så for at undgå at vinduesramme og -karm bliver en kuldebro, laves pvc-profilerne hule og inddeles i flere kamre. Den isolerende effekt ligger altså derfor i de luftfyldte hulrum. Hulrummene er desuden med til at holde vinduets samlede vægt nede. 

Hule profiler

Plastvinduer er vinduer, hvor rammen og karmen er lavet af pvc-profiler. Pvc isolerer ikke helt så godt som træ, fordi det er bedre til at lede varme og kulde. For at undgå at vinduesramme og -karm bliver en kuldebro, laves pvc-profilerne hule og inddeles i flere kamre. Den isolerende effekt ligger altså derfor i de luftfyldte hulrum. Hulrummene er desuden med til at holde vinduets samlede vægt nede.

Ramme og karm er ofte forstærket indvendigt med stålprofiler. Da stål leder varme og kulde meget effektivt, skal stålprofilerne sidde, så de hverken har kontakt med den udvendige eller den indvendige del i ramme og karm.

Begrænset farvevalg

Pvc-profilerne er gennemfarvede, og udvalget af farver kan være begrænset. Vinduer af pvc kan ikke males, men man kan få tilføjet farve ved enten at benytte folie på ydersiden eller ved at købe plastvinduer med en udvendig aluprofil, som det kendes fra træ-alu-vinduerne.

Fordele ved plastvinduer

  • Plastvinduets helt store force er, at det er næsten vedligeholdelsesfrit. Vinduet skal i det store hele blot vaskes grundigt et par gange om året, og så skal hængslerne naturligvis smøres. Hensynet til vedligehold kan være særlig relevant, hvis der er tale om etagebyggeri. Særligt hvis det vil kræve opsætning af stillads, hver gang vinduerne skal olieres eller males.
  • Plastvinduer skal ikke males, og profilerne kan ikke blive angrebet af råd eller svamp. De kan derfor være at foretrække frem for vinduer i træ, hvis boligen ligger i et område med stærk fugtpåvirkning ved kyst- eller skovområder.

Ulemper ved plastvinduer

  • Ældre plastvinduer har ofte kraftige og temmelig klodsede karme, rammer og sprosser. Moderne plastvinduer behøver dog ikke at være klodsede. De fås i dag med dimensioner, der svarer til de øvrige vinduestyper. 
  • Plastvinduer patinerer ikke som vinduer af træ, men bliver matte og grålige og kan ikke males. Nogle  producenter tilpasser farven ved enten at sprøjtemale vinduet eller lægge et tyndt lag film i den ønskede farve.
  • Skader på plastvinduer er svære at reparere. På et trævindue kan man udskifte en lille del af rammen, hvis træet er nedbrudt, det kan man ikke på et plastvindue.