Hvor meget strøm, vand og varme bruger du?

  Betyder de lange brusebade, at jeres vandforbrug er større end gennemsnittet? Eller gør de energisparende pærer, at I bruger mindre strøm end en gennemsnitsfamilie?

  Videncentret Bolius har fundet frem til, hvad en typisk dansker og en typisk familie bruger af strøm, vand og varme, og hvor meget det koster, så du kan sammenligne dit/jeres forbrug med gennemsnitsforbruget.

  Husk, at der kan være stor forskel på priserne alt efter, hvilket elselskab, vandværk og specielt opvarmningsform du har. Du kan se, hvordan dit forbrug af el, vand og varme er på den seneste årsopgørelse fra dit elselskab, vandværk og energiselskab.

  Beregn din families forbrug i forhold til gennemsnittet

  Med beregneren nedenfor kan du få et bud på, hvordan dit forbrug ligger i forhold til en dansk gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn.

  Så meget strøm bruger en familie og en single i gennemsnit

  En typisk dansker har en typisk dansker ifølge Dansk Energi et gennemsnitligt elforbrug på 1.500 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.000 kWh om året.

  Hvad koster 1 kWh?

  Elprisen er især i den sidste del af 2021 steget voldsomt, og det betyder, at den gennemsnitlige elpris inkl. abonnement i januar 2022 er 2,75 kr. pr. kWh.
  Dermed bruger en gennemsnitsdansker 4.125 kr. om året på el, mens en typisk husstand har en årlig elregning på ca. 11.000 kr., hvis elprisen bliver på det samme niveau hele året. Det er ca. 1.000 kr. mere end året før.

  Hvad bruger vi strømmen på i hjemmet?

  Ifølge tal indhentet fra Energistyrelsen den 28. maj 2020 bruger en gennemsnitlig familie især strømmen på underholdning, vask, køle- og fryseapparater og tv. Underholdning dækker bl.a. over spillekonsoller, computere og hi-fi. Vask dækker opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere.

  Mere end en tredjedel af strømmen bliver altså brugt på underholdning og tv. Det er naturligvis nemmest at reducere i dit strømforbrug, hvis du kan skære ned på den strøm, som der typisk bruges mest af.

  Kun 2 procent af strømmen går til opvarmning. Strøm til fx elvarme, elvandvarme og varmepumper er dog ikke talt med.

   Bor du i lejlighed, vil du typisk have et større forbrug på underholdning, tv og køle- og fryseapparater, mens du i et hus har et større forbrug på vask.

   Så meget vand bruger en typisk familie i gennemsnit

   Vandforbruget i danske husstande er faldet jævnt gennem de sidste mange år – dog skete der en lille stigning fra 2019-2020 på grund af de mange hjemsendelser og hjemmearbejde. I 1989 brugte en dansker i gennemsnit 174 liter vand pr. dag, mens en typisk dansker brugte 104 liter om dagen i 2020.

   Der er ikke kommet tal fra 2021 endnu.

   En familie på 2 voksne og 2 børn bruger ca. 144 m3 vand om året. Med en pris på 72,35 kr./m3, giver det en årlig vandregning på omkring 10.440 kr.

   En enlig/single bruger ca. 52 m3 vand om året til en gennemsnitlig pris på 82,11 kr./m3. Altså samlet ca. 4.269 kr. om året.

   Det er en stigning på 300-500 kr. i forhold til sidste år.

   Normalt er vandforbruget lavere pr. person i en husstand med flere personer end hos en person, der bor alene. Det skyldes fx, at en husstand er bedre til at fylde vaskemaskinen, og at det kræver den samme mængde vand at vaske en gryde op, uanset hvor mange der har brugt den.

   Nogle spildevandsforsyningsselskaber bruger muligheden for at inddrage et fast vandafledningsbidrag, og det er med til at give en relativt billigere pris ved stort vandforbrug. De selskaber, der har det faste bidrag, har som regel en lavere variabel m3-pris. Prisen falder med andre ord, jo større dit forbrug er.

   Det bruger vi vandet i hjemmet til

   Ifølge DANVA bruger danskerne klart mest vand i hjemmet på bad og personlig hygiejne - bad, brusebad og vask - det står for næsten halvdelen af forbruget. 

   Du kan altså spare mange penge på at skære ned på de daglige brusebade og/eller få en sparebruser eller bruser med vandbegrænser. Hvis du bader i 5 minutter, koster det ca. mellem 3,30 kr. og 8,25 kr. afhængig af, hvilken slags bruser du har, hvor meget du skruer op for vandet, og hvad vandprisen er.

   Ikke overraskende bruger vi mest vand om morgenen fra kl. 7-9, og igen i timerne omkring madlavning og opvask fra kl. 17-20, hvor de fleste af familiemedlemmerne typisk er kommet hjem igen. 

   Toiletskyl står for 29 procent af det samlede vandforbrug i hjemmet, og her kan det altså betale sig at få et wc med lille toiletskyl, hvis du ikke allerede har det, eller skylle ud færre gange.

   Ifølge en opgørelse fra DANVA bruges vandet i hjemmet på følgende måde:

   Stor forskel på varmepriser

   Der kan være kæmpe forskel på, hvor mange penge en familie bruger på at opvarme sin bolig. Der er både stor forskel på prisen på forskellige opvarmningsformer - og forskellen er blevet endnu større med de store prisstigninger på særligt naturgas og elvarme - men også inden for de samme varmekilder er der et enormt spænd – specielt ved fjernvarme, hvor prisforskellen kan være mange tusinde kroner om året alt efter, hvilket fjernvarmeværk du hører under.

    

   Samtidig er der stor forskel på, hvilken type bolig man bor i, hvor godt boligen er isoleret, og hvor meget man skruer op for varmen.

   Så mange penge bruger vi på varme

   Vi har lavet en beregning af varmeudgiften pr. år for et typisk parcelhus fra 1960'erne-1970'erne på 130 m2. Priserne er fra 2022, og på grafen kan du se, hvilke opvarmningsformer der er billigst og dyrest i drift. Især oliefyr, elradiatorer og naturgas er dyrt at opvarme sin bolig med.