At kreere kranse og guirlander af gran selv er hyggeligt. Og ofte bliver slutresultatet smukkere. Bonus er desuden, at man slipper for ftalater og andet giftigt stads i hjemmet. 

Kranse gør sig både godt på hoveddøren og familiegravstedet på kirkegården, ligesom guirlander pryder på alt fra trapper til over vinduerne i en karnap. 

Vælg gran med omhu

I princippet kan man bruge alle slags pyntegrønt eller bøjelige fleksible grene til at binde kranse. Guirlander bindes dog bedst af pyntegrønt.

Gran bør vælges efter, hvor pynten skal hænge, og hvilken holdbarhed de har. For det er ikke helt ligegyldigt, hvad man anvender hvor.

Udendørs betyder det knapt så meget som indendørs, hvor luften er tør. Skal krans eller guirlande hænge indendørs i mere end en uge, så er det vigtigt, at de ikke drysser for meget i takt med, at de tørrer op. Er vi udendørs, så kan alle typer af gran bruges. Thuja, rødgran, fyr, nordmannsgran, nobilis, hemlock og enebær. Indendørs holder nobilis og nordmannsgran sig rigtig godt. 

Pyntegrønt kan enten hentes fra egen have, hvis den er udstyret med dette. Men det nemmeste er at købe sine materialer hos en, der forhandler pyntegrønt, eller hos den lokale skovfoged. Lad dine friske grønne materialer ligge ude i haven, hvor de får fugt fra nattedug og regn, så holder de længere. 

Bind med ét eller flere materialer

Du kan vælge at binde med kun ét materiale eller blande tre-fire forskellige i en gentagende rytme alt efter udtryk.

Et godt råd er ikke blande for mange forskellige materialer sammen. Det kan skabe et rodet resultat. Kun i de tilfælde hvor man så at sige maler med den komplette farveskala og bevidst blender mange materiale i et tilrettelagt gentagende mønster kan det lade sig gøre.

Du bør altså vælge imellem konsekvent enkelhed eller bevidst mangfoldighed.

Når man først har prøvet at binde nogle gange, opnår man lidt mere rutine, og projektet virker pludseligt lettere og mere overskueligt. Alt er trods alt en læring, og øvelse gør mester.

Det skal du bruge til en krans:

 • Pyntegrønt
 • En god beskærersaks
 • Vindseltråd
 • Snor
 • Halmkrans (lave fx en krans af store brugte søndagsaviser, der snøres sammen og bindes til en krans)
 • Ekstra pyntematerialer som fx kogler, dekorative grene, bånd, kugler eller andre genstande

(Se billeder længere nede på siden)

Sådan binder du din krans:

 1. Klip mindre stykker gran i forskellige størrelser fra 5 cm endestykker til maksimalt 15 cm lange endestykker. Sørg for at have en lille bunke klar, inden du går i gang.
 2. Start et vilkårligt sted på halmkransen og snør vindseltråd en omgang eller to rundt. Bind den fast uden at klippe rullen af. 
 3. Du lægger nu gran kviste i samme retning ovenpå hinanden en smule forskudt. Drej vindseltråd omkring og læg nye kviste, der dækker for vindseltråden. Kør vindseltråd omkring på ny så de små grankviste fastgøres. Med jævne mellemrum fastgør du tråden i tilfælde af, at den knækker. Således undgår du, at vindselsnøren går op. 
 4. Når du er nået hele vejen rundt med gran, fastgøres vindseltråden endeligt med et ekstra stykke til ophæng. 
 5. Du kan nu begynde at færdigpynte din krans med kogler og bånd efter temperament. Kogle og andet pynt sættes fast med vindseltråd.
 6. Skal kransen hænge på døren, sættes der et lille søm eller skrue op til at hænge kransen på. Alternativt kan du nøjes med at binde den på. Brug altid et søm, der ikke kan ses, eller som let kan tages ud, når kransen skal ned igen.  

Under disse billeder kan du se, hvordan du laver din egen guirlande.

Sådan binder du en guirlande

Materialer: kraftig snor, pyntegrønt, vindseltråd, god beskærersaks.

 1. Klip et passende længde snor af og sæt gerne ekstra 40 cm i enderne til ophæng. 
 2. Bind gran på snoren og vikkel vindseltråd omkring som da du bandt kransen. 
 3. Husk for hver 20 cm at vikle vindseltråden ekstra fast med en stram løkke, så den ikke går op. 
 4. Når du når enden (de ca. 40 cm før) færdigvikles tråden.
 5. Du kan nu hænge din guirlande, hvor du ønsker den.