Byg nyt hus

Få byggeriet af dit nye hus på skinner med viden og gode råd fra denne temaside. Læs bl.a., hvilke regler du skal overholde, når du bygger nyt hus, få forslag til, hvordan du planlægger byggeriet, og tips til at undgå typiske problemer.

Planlæg dit nye hus

Finansiering af byggeprojekter

Finansiering af byggeprojekter

Fakta

Ajourførtdato: mandag 28. august 2017

Ønsker du selv at opføre et nyt hus, eller planlægger du en ombygning af din nuværende bolig, kan du låne pengene i realkreditinstituttet eller i banken.

Budget til din byggesag

Budget til din byggesag

Fakta

Ajourførtdato: onsdag 2. august 2017

For at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser i din byggesag er det afgørende at udarbejde et godt budget. Læs her, hvordan du kan undgå "rod i økonomien" i dit byggeprojekt.

Inspiration - det har andre lavet

Hus med cirkler og buer på trekantet grund

Boligreportage

Ajourførtdato: tirsdag 5. september 2017

Familien Græbes husbyggeri startede som et mareridt, men endte med en vifteformet drømmebolig på en trekantet grund med en fantastisk udsigt.

Køkkenalrum midt i trækronerne

Køkkenalrum midt i trækronerne

Boligreportage

Ajourførtdato: søndag 8. januar 2017

Familie har en helt speciel udsigt fra deres nye villa på en grund med 10 meters højdeforskel. Læs mere om og lad dig inspirere af billederne af det unikke hus, som blandt andet byder på et fantastisk køkkenalrum.

Rundt hus uden tagrender

Rundt hus uden tagrender

Boligreportage

Ajourførtdato: fredag 27. oktober 2017

Birthe og Knud Brix ville ikke have et typehus på den skønne parkgrund. I stedet fik de et cirkulært hus med udsigt hele vejen rundt og utraditionelle løsninger. Se billedserie af det runde hus.

Fra lille skovhus til luksushus ved Furesøen

Fra lille skovhus til luksushus ved Furesøen

Boligreportage

Ajourførtdato: mandag 7. maj 2018

Da Joan og Uffe vandt budrunden på det lille skovhus med den fantastiske beliggenhed, blev det starten på opfyldelsen af en gammel drøm. I dag bor de i et tofamiliers luksushus lige ved Furesøen sammen med Uffes far og hans kone.

Byg nyt hus

Undgå fugtproblemer, når du bygger

Undgå fugtproblemer, når du bygger

Fakta

Ajourførtdato: onsdag 5. juli 2017

Byggematerialer, der er blevet våde eller fugtige i løbet af byggeprocessen, kan give alvorlige problemer i det nye hus eller den nye tilbygning. Hvis de bliver bygget ind i de færdige konstruktioner, kan der bl.a. opstå skimmelsvamp.

Energiklasser for nye enfamiliehuse

Energiklasser for nye enfamiliehuse

Fakta

Ajourførtdato: onsdag 3. februar 2016

I dag inddeles nye enfamiliehuse i energiklasser, afhængigt af hvor stort deres energiforbrug er - ligesom hårde hvidevarer.

Arkitektoniske muligheder med træ

Arkitektoniske muligheder med træ

Fakta

Ajourførtdato: tirsdag 12. juni 2018

Der findes uendelige arkitektoniske muligheder, hvis du vil bygge i træ. Inden du går i gang, bør du dog sætte dig grundigt ind i træets muligheder og begrænsninger.

Regler og ansvar, når du bygger nyt hus

Regler og pligter når du bygger om, til eller nyt

Regler og pligter når du bygger om, til eller nyt

Fakta

Ajourførtdato: tirsdag 4. juli 2017

Når du som boligejer skal i gang med et byggeprojekt, er der en række love og planer, du skal overholde. Her får du en gennemgang af noget af den lovgivning og de reglementer, så du kan komme godt fra start.

1-års og 5-årsgennemgang (eftersyn)

1-års og 5-årsgennemgang (eftersyn)

Fakta

Ajourførtdato: fredag 18. august 2017

I en byggekontrakt er der ofte aftalt 1- og 5-års gennemgang af byggeriet. Gennemgangene bruges til at finde mangler ved byggeriet, som ikke blev opdaget ved afleveringen af det færdige byggeri.

Byggeriets Ankenævn

Byggeriets Ankenævn

Fakta

Ajourførtdato: mandag 9. januar 2017

Hos Byggeriets Ankenævn kan du klage over kvaliteten og prisen på håndværksarbejde. Det koster 300 kr. at få en klage behandlet plus sagsomkostninger på op til 3.000 kr., hvis du ikke får medhold.

Byggetilladelse

Byggetilladelse

Fakta

Ajourførtdato: fredag 16. februar 2018

De fleste byggeprojekter kræver, at du søger byggetilladelse til kommunen. Det er meget forskelligt, hvad det koster, og hvor lang tid det tager at få en byggetilladelse.

Spørg eksperterne om nybyggeri

Spørg Bolius

- se svarene på brugernes spørgsmål

Blafrende dampspærre i nybygget hus, skal vi leve med den larm?

Publiceret: mandag 18. marts 2019

Hej Bolius Vi har for præcis tre år siden overtaget et nybygget hus fra Huscompagniet. Vi har været glade for hele processen og resultatet. Desværre oplever vi nu at dampspærren inde i vores køkkenalrum (med skrålofter og akustikplader) "blafrer" når vi åbner og lukker døre. Det skete allerede fra starten af - men det var så sjældent at vi ikke tænkte videre over det. Vi har talt med byggefirmaet om at det er da ikke rigtigt - men deres svar er at det var sådan man lavede den slags i 2016. Dvs de ikke mener at have en mangel at udbedre. Kan det være rigtigt at man i et nyt hus skal leve med et loft der knitrer som en plasticpose? Vi har genboer der har bygget med et andet firma og her endte de med at pille hele loftet ned og montere et lag gips bag deres akustikplader og på den måde fastgøre dampspærren fuldstændigt... Kan I hjælpe med et svar på om det er bygget efter forskrifterne. Vi vil jo nødigt stå fx i forbindelse med et fremtidigt salg og skulle give afslag af denne grund :-( På forhånd tak! Jes

Fejl på nøglefærdigt hus, entreprenør tilbyder dårlig lappeløsning - kan syn og skøn afgøre sagen?

Publiceret: torsdag 4. oktober 2018

Hej Vi har fået bygget et nyt nøglefærdigt hus som vi overtog den 15/12-17. Da huset desværre ikke var færdigt til tiden udvendigt, havde vi kun indvendig aflevering på huset. Først i juni 2018 har vi udvendig gennemgang på huset. Her vælger vi at tage en byggesagkyndig med, da vi efter stilladset er væk konstatere at murværket er forfærdeligt udført. Murværket er fyldt med mørtelrester, rustfarvede pletter, hvide syreskader, meget hvide kalkudlejringer, fuger uden for tolerancer og skæve vægge, manglende mørtel i fuger og under sålbænke mv. (Alt med i byggesagkyndiges rapport). Murværket fremstår meget uens i både i ligge- og studsfugerne. Entreprenør vil ikke murer om men har tilbudt os en filtsning eller en nedvaskning af murværket og rette enkelte steder op. Vi har bedt entreprenør om kompensation ved en evt. filtsning for fremtidig vedligeholdelse, kompromis ift skalmurning (kontrakt), 9 mdr. Forsinkelse mv. med afslag. Entreprenør har mundtligt erkendt, at det ikke er firmaets standard, murerne er fyret og ligeledes vores byggeleder. Vi har sat advokat på og vil nu have syn og skøn på (har fået bevilliget retshjælp). Men vi er naturligvis super nervøse for udfaldet. Risikere vi at stå dårligere efter et syn og skøn? Hvordan ser en syn og skønsmand på murværk og bliver der bare fastsat et beløb på f.eks. t.kr. 50 og så skal vi selv udbedre huset? Skal lige nævnes at alle vores Velfac skydedøre har rust i skinnerne fra syreskader samt alle sorte rammer har syreskader fra mørtel (verserende sag mellem entreprenør og Velfac). Har vi fordel ved at huset endnu ikke er færdigt (ift AB forbruger)? Kan vi gøre krav for murværk og vinduer i sikkerhedsstillelsen i AB forbruger? Kan det være rigtigt, at man som bygherre er så ringe stillet ift. de store maskodonter? Mange spørgsmål fra to frusterede nybyggere som havde en drøm.... Mh Grith & Dennis

Hvem er ansvarlig for ekstraudgiften - vores rådgiver(arkitekt), entreprenøren eller kan det være os selv?

Publiceret: torsdag 27. september 2018

Hvem er ansvarlig - vores rådgiver(arkitekt) eller Entrepenøren? Hej Bolius, Vi totalrenoverer vores 60'er villa. Vi hyrer en arkitekt til at forestå processen. I kontrakten med ham skriver han blandt andet, at han står for: - Optegning af det samlede projekt til håndværker. - Beskrivelse til Håndværkere incl Fællesbetingelser - Byggeri med tilsyn ( omfang af tilsyn efter nærmere aftale med bygherre) Efter at have arbejdet med udbudsmateralet sammen med arkitekten over lang tid, bliver det udsendt, og vi vælger derefter en entrepenør. I udbudsmaterialet skriver vi blandt andet, at vi skal have køkkenmoduler fra Ikea men fronter fra et andet firma. Vi har på det tidspunkt selv lavet en ikeategning som skitse, og selvom den jo hverken er endelig, fyldestgørende eller noget som helst andet, så bliver den vedlagt udbudsmaterialet som bilag (når man udskriver denne type fil fra ikeas tegneprogram, kommer der en pris på automatisk, som i dette tilfælde jo heller ikke er fyldestgørende). Da vi ikke er helt færdige med at vælge fronter, så bliver der ikke vedlagt en skitse af disse til udbudsmaterialet. Byggeriet går i gang. På et byggemøde går det op for os og entrepenøren, at han (entrepenøren) har taget den pris der stod på ikea-bilaget, som værende den totale pris på hele køkkenet. Der står i udbudsmaterialet, at fronter skal indkøbes fra det andet firma. Der står dog også, at vi som bygherre skal levere en skitse af fronterne (men ikke noget om hvornår) og da vi spørger arkitekten (før valget af entrepenør) om hvornår i processen den pågældebde skitse skal bruges svarer han, at det kan vi lige tage med entrepenøren, når vedkommende er valgt. Nu står vi så her, hvor entrepenøren siger, at fronterne ikke er med i tilbudet, og arkitekten er tavs, og vi ikke mener, at det er rimeligt, at vi skal betale den difference, når nu vi taler om en totalentreprise med fast pris. Desværre har vi samme situation på et blødtvandsanlæg, og en skydevæg, så tilsammen løber det op i godt og vel 250.0000 inkl. moms + minimum 2 ugers forsinkelse. Altså en situation, hvor entrepenøren mener at vores udbudsmateriale har været for uspecifikt, og at han derfor er i sin gode ret til at kræve penge for materialer og arbejdstimer, Arkitekten er tavs, og vi ikke synes, at det er rimeligt at regningen ender hos os, da vi jo blot har fulgt vores arkitekts vejledning og stolet på hans ekspertise iforhold til udfærdigelse udbudsmaterialer. Hvordan skulle vi som lægmænd kunne vide, hvordan udbudsbeskrivelser fortolkes? Burde vores Arkitekt ikke stå på mål for kvaliteten af udbudsmaterialet? Eller burde entrepenøren have spurgt mere ind? Kan vi nægte at betale entrepenør eller arkitekt, skal vi sagsøge eller må vi æde regningen? De bedste hilsner, Mai B.O.

Bolius - et helejet Realdania selskab