Guide
Kartofler 5/5: Gem dine kartofler
Når kartoffelsæsonen lakker mod enden, skal du til at overveje, hvad du skal gøre med de sidste kartofler i jorden, hvis du ikke har nået at spise dem alle. Mange kartofler kan nemlig holde sig længe, hvis de behandles og opbevares korrekt. Guide 5/5.
1
Lad planterne visne
Lad kartoffelplanterne visne helt ned, før du graver kartoflerne op. Kartoflerne får på den måde tid til at danne en tykkere skræl og kan derved holde sig længere.
2
Lad kartoflerne ligge
Lad kartofler ligge så længe som muligt i jorden. Men grav dem gerne op, så snart jordtemperaturen nærmer sig 8-10 grader - det er typisk omkring 1. oktober, men det kan variere fra år til år. Hold derfor øje med vejret.
3
Høst
Når du høster dine kartofler, så brug en greb til at løsne jorden. Tag dine kartofler op og lad dem tørre et par timer, gerne i solen. Kartoflerne skal være helt tørre før de gemmes.
4
Læg kartoflerne i kasser
Læg kartoflerne i lystætte kasser. Lys får kartoflerne til at blive grønne og uspiselige. Kasserne må til gengæld ikke være lufttætte, da det øger risikoen for råd.
5
Tørt, mørkt og køligt
Stil kasserne tørt, mørkt og køligt. Kartoflerne kan ikke tåle frost og temperaturer under 5 grader, så en temperatur lige over 5 grader er ideelt til opbevaring.
6
Tjek for råd
Tjek jævnligt dine kartofler. Hvis der er tegn på sygdom eller råd i én eller flere knolde, skal du fjerne dem. Det sikrer, at de ikke smitter de resterende kartofler.