- Det med at man skal bruge sprit på hænderne på arbejdspladsen eller derhjemme, det synes jeg er direkte forkasteligt. Man skal adskille sygehushygiejne fra almindelig hygiejne, alt andet er destruktivt for vores immunforsvar.

Ordene kommer sikkert og med stor overbevisning i stemmen. Kvinden bag er rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen også kendt som fru Grøn, hvis gode råd om rengøring i hjemmet du med jævne mellemrum kan læse her på sitet, i vores boligmagasin, på Facebook eller i vores nyhedsbrev.

Rengøringseksperten Fru Grøn fik UG i rengøring

Der er tung, faglig ballast bag Fru Grøns rengøringsråd og holdninger.

Fru Grøn blev husholdningselev på Holckenhavn Gods som bare 15-årig. Senere blev hun forsøgsassistent og så projektleder hos Statens Husholdningsråd, hvor hun arbejdede med sit speciale, at teste, hvordan man fjerner pletter på tøj uden brug af en masse kemikalier.

- Jeg blev uddannet på Ankerhus i 1973 som husholdningslærer, og der lærte man alt om vask og rengøring. Jeg fik UG-minus (UG var topkarakter, red.) i vask og rengøring. Den eneste grund til, jeg ikke fik et rent UG, var, at jeg glemte at putte mølkugler ved noget uldtøj, jeg skulle hengemme henover sommeren, fortæller hun med et grin.

Vi skal ikke desinficere vores liv

I dag er Anne Grete Rasmussen rengøringsekspert og selvstændig grøn konsulent. Navnet Fru Grøn valgte hendes studerende til hende, mens hun stadig underviste på Ankerhus som lektor i sundhed og miljø.

- Jeg mener ikke, man skal desinficere sit private liv, med mindre man er syg. Man skal ikke bruge  desinficerende midler. Og heller ikke midler på sprayflaske, for det indånder man i højere grad. Det kan være ok med almindeligt håndopvaskemiddel med vand, men det er et problem med skrappe, antibakterielle midler som fx Klorin og midler, der indeholder alkoholer til hånddesinfektion.

- Jeg vil gerne alle de midler til livs, der står på hylderne i supermarkederne. Back to basics til det, vi lærte på husholdningsskolen. Vi er i en tid, hvor det er markedet og rengøringsproducenterne, der styrer, mener hun.

Drop universalrengøringsmiddel

Hvad er din rengøringsfilosofi?

- For det første, HOLD rent frem for at GØRE rent. Hvis du gør rent oftere, så behøver du kun vand og en mikrofiberklud. Væn dig til at bruge børsten i toiletkummen hver morgen og brug en mikrofiberklud eller en svamp 2 gange om ugen, du har hængende til håndvasken, så behøver du ikke rengøringsmidler. Eller du kan bruge et blidere rengøringsmiddel en enkelt gang om ugen.

- For det andet, Fjern smuds manuelt. Brug en tandbørste, mikrofiberklud, skuresvamp etc. Så bruger du ikke kemikalier.

- For det tredje, Målret rengøringsmidlet alt efter snavset, brug ikke et universalrengøringsmiddel til alt. Mange midler i dag er universalmidler, men hvis det kun er én slags smuds, fx kalk, du skal fjerne, så bruger du unødvendigt meget kemi med et universalrengøringsmiddel. Skal du fx fjerne kalk, skal du bruge syre. Er det fedt, sukker eller proteiner, skal du bruge sæber som opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Er det farve, skal du bruge noget med blegende virkning.

Brug simple rengøringsmidler

Hvilke rengøringsmidler har man brug for?

- Simple midler som håndopvaskemiddel, eddike, brun sæbe og et toiletrengøringsmiddel. Brug ikke antibakterielle eller desinficerende midler med alkohol og/eller klor. Jeg mener ikke, man skal desinficere sit private liv, med mindre man er syg.

- Og brug ikke spraymidler, det kan du indånde. Det er ok med almindeligt håndopvaskemiddel med vand, men det er et problem med antibakterielle midler med klor, og midler med duftstoffer. Mange har jo parfumeallergi i dag.

God investering at gøre rent med børnene

Hvad er dit bedste rengøringsråd?

- Nogle gode måtter, så du ikke slæber skidt ind. Forebyg, at der kommer skidt, brug jævnligt mikrofiberkluden sammen med vand på spray, det er det sundeste. Og lær børnene nogle gode vaner, som fx lige at tørre vasken efter i det daglige.

Hvad er dit vigtigste budskab til danskerne om rengøring?

- Rengøring skal være sjovt. Det er en fast del af vores liv. Og at gøre rent i fællesskab er en vigtig del af det. Vi skal lære vores børn at deltage i fællesskabet, også når det kommer til rengøring.

- Det er godt at gøre rent sammen pga. nærværet, at være fælles om det i familien i stedet for at lade andre ordne det, og det er vigtigt at få snakken om ressourcer og kemikalier. Og børn vil jo gerne. - Mine børn synes også, det var sjovt og hyggeligt, selvfølgelig var der sure miner i starten, og jeg ville faktisk have rengøringsdame, men min mand sagde, at det skulle vi være fælles om. Så vi brugte lørdag formiddag fra kl 10, til vi var færdige. Min søn var 5 minutter om badeværelset i starten, så måtte man lige tjekke det efter. I dag er han så god og hurtig til det.

- Mange siger, nej det er for besværligt med børnene, men når de bliver ældre, bliver det faktisk en hjælp for familien. Det er en god investering at bruge tid på, det mens de er små.