1. Sæt ny front på soklen

Hvis soklen på dit køkken er grim, kan du lime en ny sokkelfront på i stållaminat. Stållaminat kan købes i køkkenforretninger eller på nettet. Er soklen ujævn, kan du få skåret en ny frontplade hos tømmerhandlen i MDF. Vælg en tykkelse på ca. 9 mm og lim pladen på den gamle sokkel.

2. Sæt nye fliser på væggen

Du kan finde mange billige og flotte fliser, som fx de små glasmosaikfliser der fås i net, som du med lidt fingersnilde kan sætte op. Vælg fliser i en flot farve og sæt dem op på væggen langs køkkenbordet eller blot på væggen over komfuret.

3. Puds grimme fliser væk

Har du gamle, grimme fliser på væggen i dit køkken, kan du pudse op oven på fliserne, så de ikke kan ses. Brug en tyndpuds, der kan hæfte på stort set alle overflader, og som du bagefter kan male direkte på - fx Skalcem Multipuds.
 

4. Udskift overskabe med hylder

Overskabe kan give køkkenet et tungt udtryk. Udskift dem med hylder i en flot farve og brug hylderne til at vise dit flotteste service frem. Køb hylder med indbygget belysning så du samtidig skaber bedre arbejdslys. Vær dog opmærksom på, at det giver mere rengøring, da fedtet sætter sig der.

5. Udskift grebene på køkkenlågerne

Søg på nettet, der findes et hav af forskellige smarte greb. Pift også køkkenet op med fine holdere til viskestykkerne.

6. Skift lågerne

Køb nye låger til køkkenskabene i samme mål som de gamle. Du kan også male dine gamle køkkenlåger i en ny og spændende farve.

7. Lav selv nye låger

Du kan også selv lave nye låger. Skær dem i MDF-plader efter de gamle lågers mål. Hvis du ikke selv er meget fiks på fingrene, kan du få tømmerhandlen til at skære dem - de kan også fræse kanterne runde. Til sidst skal du bore et hul til hængslerne, her skal du bruge et såkaldt hængselbor. Mal lågerne i præcis den farve, der passer dig.

8. Udskift låger med gardiner

Pil de gamle låger ned og hæng gardiner op i stedet. De er også forholdsvist lette at udskifte, hvis du ønsker nye farver engang imellem.

9. Udskift skabe med skuffer

Pil skabslågerne af underskabene og sæt skuffer i i stedet det kan give bedre overblik. Skuffer kan købes enkeltvis i mange køkken- og møbelforretninger som fx Ikea.

10. Sæt nye lamper op

Et par flotte arbejdslamper over køkkenbordet pynter meget. Er køkkenet holdt i hvidt, kan du fx vælge lamper i en stærk farve som flot kontrast.

11. Slib træbordpladen og giv den olie

Har du en bordplade af træ, kan du slibe de skrammer og mærker væk, der er kommet gennem tiden og føle, du får en ny bordplade. Du kan måske også give bordpladen en anden glød ved at vælge en fx en oliebehandling med farve i. 

12. Skift bordplade

Vælg fx en ny bordplade i en helt anden farve eller andet materiale.

Sammenligning af udvalgte materialer til din køkkenbordplade

Materialer til køkkenbordplader

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Stål
135,37
Komposit
152,00
Laminat
-26,14
Massivt træ
-31,89
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for køkkenbordplader. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.