Tema

Vinduer

Vinduet har stor betydning for din bolig. Både funktionelt og arkitektonisk. Se, hvordan du finder de rigtige vinduer til din bolig, og få råd om isoleringsevne, materialer og vedligeholdelse.

Energiforbedringer, ombygninger eller dårligt vedligehold kan gøre det nødvendigt at udskifte vinduer i boligen.
Men der findes også mange gode argumenter for at vedligeholde og bevare de eksisterende vinduer, så længe som muligt.

Et godt vindue med træramme i kernetræ eller ædeltræ har en levetid på op mod 100 år. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, om det er nødvendigt at udskifte vinduet, eller om det er tilstrækkeligt at vedligeholde eller reparere vinduesrammen eller eventuelt udskifte ruden.

Tjek, om dine vinduer trænger til udskiftning

Det kan være svært at vurdere, om det er nødvendigt at udskifte vinduerne, eller om det er tilstrækkeligt med en reparation eller udskiftning af ruden. Bliv klædt på til at afveje fordele og ulemper ved bevaring og udskiftning.

Sådan tænker du bæredygtigt, hvis du vil udskifte vinduer

Det kræver mange råmaterialer og energi at producere nye vinduer. Hvis du sikrer, at vinduerne holder ordentligt på varmen, og du derudover vedligeholder og bevarer dine vinduer, vil du spare på energien og ressourcerne til produktion af nye vinduer. 

Få viden, inspiration og gode råd til at bo bæredygtigt. 

Se Tema

Udskiftning af vinduer

Udskiftning af vinduer er som udgangspunkt en opgave, du skal overlade til en proffessionel håndværker. Men er du vant til renoveringsarbejde og ikke mindst grundig, kan du selv udskifte dine vinduer.
Vi viser her, hvordan du måler op, fjerner det gamle vindue og hvordan du sætter det nye vindue i.

Vedligehold af vinduer

Ingen vinduer er helt vedligeholdelsesfri. Men mens trævinduer kræver jævnlig overfladebehandling, kan vinduer af plast og træ-alu i store træk nøjes med en grundig afvaskning. Få råd om vedligehold og reparationer af vinduer i forskellige materialer, så vinduerne holder længst muligt.

Tyveri- og børnesikring af vinduer

Indbrudssikring

Indbrudstyve skaffer sig ofte adgang til boligen gennem vinduet. Du kan gøre det svært for tyven med to enkle tiltag:

  1. sæt sikringsbeslag på vinduerne
  2. skru glaslister fast med sikringsskruer

Læs mere på Bo trygt

Børnesikring

For at forhindre at et barn kan falde ud ad vinduet, kan du montere et sikkerhedsstop, så barnet ikke kan åbne vinduet mere end 10 cm.
Monter sikringen øverst i vinduet, hvor barnet ikke kan nå.

Mere børnesikker bolig