Måske skal du have nye vinduer? Trænger gulvet til en slibning? Eller skal du skifte en defekt stikkontakt?

Alt afhængig af opgaven er der stor forskel på, om de danske boligejere vælger at gøre det selv, eller om en professionel håndværker bliver tilkaldt.

83 % kaster sig ud i malerarbejde, mens kun 9-10 % går i gang med el- og vvs-arbejde i boligen. Det viser en ny undersøgelse blandt boligkøbere, som EDC har lavet.

Risikabelt gør det selv-arbejde

Og det er en fornuftig fordeling, påpeger Tine R. Sode, fagekspert i huseftersyn og forsikring hos Videncentret Bolius

– Det er begrænset, hvor meget skade vi kan gøre ved malerarbejde. Det værste, der kan ske, er, at det kommer til at se forfærdeligt ud, siger hun.

Derimod er det mere risikabelt at rode med el- og vvs-arbejde selv, hvor de fleste af opgaverne skal være udført af en autoriseret fagmand for at være lovlige.

– Der er en grund til, at du ikke selv må foretage meget af el- og vvs-arbejdet selv. Det er kompliceret, og der er mange ting, du kan komme til at gøre forkert. Og her er konsekvenserne større. Ved el-arbejde er der risiko for, at der kan opstå brand, som kan føre til personskade samt skader på bygningen. VVS-arbejde kan føre til utætheder, der kan ødelægge huset, siger Tine R. Sode. 

Salg af boligen

Måske rækker pengene ikke til en professionel håndværker, men hvis du kaster dig ud i at gøre det selv, kan det kommer til at koste dig i sidste ende, påpeger Tine R. Sode.

– Laver du noget, der går galt, så hænger du på den, og så kan det ende med, at du alligevel skal betale, siger hun.

Ulovlige eller dårligt udførte gør det selv-løsninger kan også sætte sit præg på prisen, når du skal sælge din bolig.

– Når tingene skal lovliggøres, skal det gøres af en autoriseret installatør. Det er som regel nemt at få et tilbud på dette, og udgiften hertil vil køber typisk forlange at få som afslag i handlen, lyder det fra ejendomsmægler Claus Sørensen fra EDC i Nibe. 

Det kan også blive sværere at sælge: 

– For mange amatørløsninger giver generelt en trist stemning i ejendommen og sænker købelysten hos køberne. En ting er det rent visuelle, men der kan også – måske helt ubegrundet – opstå frygt for alvorligere skjulte skader som følge af det forkert udførte arbejde, lyder det fra ejendomsmægleren.

Derfor lyder opfordringen fra EDC, at det oftest er klogere at udskyde et renoveringsprojekt, til økonomien giver plads til hjælp fra professionelle – og det er Tine R. Sode helt enig i.

Ulovligt gør det selv-arbejde

Når du køber et hus, køber du netop også den tidligere ejeres evt. gør det selv-arbejde.

Ulovligt el-arbejde bliver angivet i tilsynsrapporten, og sælger har pligt til at oplyse gør det selv-arbejde udført i boligen.

Men en del gør det selv-arbejde er ikke ulovligt, og hvis du sidenhen opdager, at det har medført skader – fx, hvis en dårlig isolering med en glemt dampspærre fører til skimmelsvamp – så vil det typisk være dækket af ejerskifteforsikringen. 

Undgå de største fejl

Hvis du skal undgå de største fejl i gør det selv-arbejdet, er rådet fra Tine R. Sode klart:

– Så skal du holde dig fra el- og vvs-arbejde, særligt det vvs-arbejde der har med drikkevand at gøre, mens el-arbejdet er kompliceret, og der er mange ting, du kan gøre forkert, siger hun.

Er du klar til at svinge hammeren selv, så er det vigtigt at huske en ting:

– Du må ikke hoppe over, hvor gærdet er lavest. Og sæt dig grundigt ind i tingene, før du begynder. Følg anvisninger fra både myndigheder og producenter, siger Tine R. Sode. 

Hvornår gør vi det selv?

Undersøgelsen af vores gør det selv-arbejde viser, at der er regionale forskelle. Mens 60 % af nordjyderne selv kaster sig ud i gulvrenovering, gælder det kun 25 % i Region Hovedstaden. 

Forskel på unge og gamle

Der er ikke kun regionale forskelle, når det handler om valget mellem at gøre det selv eller hyre en håndværker. Også alder og antal år som boligejer spiller ind, viser Videncentret Bolius Boligejeranalyse 2017. De yngre boligejere gør det oftere selv med hjælp fra familie og venner – både når det gælder småreparationer og større vedligeholdelsesarbejde. Jo ældre boligejerne er, desto flere får hjælp fra professionelle håndværkere. 

Bør du lave gør det selv-arbejde?

Tjek dine evner i Videncentret Bolius' quiz.