Tema

Bo Bæredygtigt

Din bolig er et vigtigt omdrejningspunkt for en mere bæredygtig hverdag. Det gælder, når du vedligeholder, bygger ud, om eller til og i din generelle adfærd. Få viden, råd og ny inspiration til at bo mere bæredygtigt.

5 principper for en bæredygtig bolig

Vælg materialer med lavt klimaaftryk og lang levetid

Vedligehold og genbrug mere

Udnyt pladsen i hus og have bedre

Brug mindre energi, og vælg en grønnere energikilde

Find fælles løsninger, og del mere

Bæredygtige byggematerialer

Når der bliver produceret nye byggematerialer, koster det ressourcer, og produktionen belaster klimaet og udleder CO2. Byggematerialer står for 10-15 procent af den årlige udledning af drivhusgasser, anslås det. 

Ved at vælge de byggematerialer, der har et lavt klimaaftryk og en lang levetid, kan du være med til at nedbringe CO2-udledningen. 

5 byggeprojekter: Sådan vælger du bæredygtigt

Pris, æstetik og funktion - der er mange forhold, der kan have indflydelse på, hvilket materiale du vælger til dit byggeprojekt. Men er bæredygtighed et forhold, du tænker over? Få gode råd til det bæredygtige valg af gulv, terrasse, køkkenbordplade, skur eller efterisolering.

chevron_left
chevron_right

Konkrete idéer til en bæredygtig bolig og hverdag

Vi har samlet en lang række gode råd til at gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Du kan enten tage vores test med tre spørgsmål og få gode råd tilpasset din boligtype og interesser, eller du kan se alle de gode råd samlet. 

Test dig selv  Se alle

Køb havemøbler af træ

Træ er et mere bæredygtigt materiale, end hvis du vælger havemøbler i plastik, som kræver fossile brændstoffer under produktionen. Skal du ud at investere i havemøbler, er det altså bæredygtigt at vælge nogle i træ.

Tænd langsomt for varmen

Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.

Lån en boremaskine

Vi behøver ikke alle sammen eje vores egen boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter.

Sig nej tak til reklamer og aviser

Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.

Brug en eldrevet plæneklipper

…i stedet for en benzindrevet, da benzin er en større belastning for miljøet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.

Drop spagnum

Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Brug servicet flere gange

Spar på vand, sæbe og elektricitet ved at springe opvasken af glas, tallerken og bestik op en gang imellem. Medmindre servicet er fyldt med mange madrester, kan det måske genbruges til næste måltid.

Genbrug skruer, beslag og hængsler

Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.

Bo på mindre plads

Du kan sikre et lavere varmeforbrug, og du får mindre at rengøre og vedligeholde ved at udnytte arealet bedst muligt.

chevron_left
chevron_right

Udforsk bæredygtighed

Materialer

Boligforbedringer

Ombygninger og renoveringer er steder, hvor du kan gøre en stor klimamæssig forskel. Få gode råd til, hvordan du indtænker bæredygtighed i din køkken- og badeværelsesrenovering, eller hvordan du udnytter boligen bedre uden en tilbygning.

chevron_left
chevron_right

Udearealer

Din have kan være et bæredygtigt frirum for både dyr, insekter og din familie. Bliv klogere på, hvordan du udnytter dine udearealer med køkkenhave og vilde områder, og hvordan du anlægger grønnere terrasser og belægninger omkring din bolig.

chevron_left
chevron_right

Energirenovering

chevron_left
chevron_right

Kunne du bruge vores indhold?

Har du spørgsmål?

Måske passer vores forslag til at bo bæredygtigt ikke til dine behov - eller har du stadig spørgsmål? Skriv til vores fageksperter gennem brevkassen Spørg Bolius

Henrik Bisp

Fagekspert i arkitektur, byggeteknik og huseftersyn

Sarah Sonne Glatz

Fagekspert i bæredygtighed

Tilmeld dig nyhedsbrevet Bo Bæredygtigt


Ja tak, jeg vil gerne modtage:

  • Velkomstmail med 20 gode tips og råd
  • Inspiration til at bo mere bæredygtigt
  • Aktuel og relevant viden fra fageksperter
  • Nyheder min. hver fjerde uge

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du vores retningslinjer.

Om indsatsen 'Bo Bæredygtigt'

Sammen med Realdania ønsker vi at styrke viden og handlemuligheder i forhold til at bo bæredygtigt. Derfor lancerer vi indsatsen 'Bo Bæredygtigt', der skal arbejde for at få danskerne til at vælge mere bæredygtigt og dermed sænke klimaaftrykket for boligen. Vi sætter fokus på daglig adfærd og forbrug i hjemmet, og de valg, der skal tages ved bygge- og renoveringsprojekter.

Læs mere om indsatsen her