Hvordan forenes skrå vægge på en ny førstesal med store malerier og ønsket om mere vægplads?

Dét blev udfordringen, da Britta og Lars Lynge byggede om. Parret havde netop skiftet deres store villa ud med et mindre hus, men endte alligevel med at ville bygge til. Lars Lynge er nemlig kunstner, og parret ønskede sig mere lys og bedre plads til hans store malerier i det nye hus.

Her bor...

Britta og Lars Lynge er begge lærere, men har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Huset, de forvandlede, er fra 1965, i ét plan og kun halvt så stort som i dag. Efter ombygningen har huset fået to etager. Det nye boligareal er 262 kvadratmeter plus 100 kvadratmeter istandsat kælder.

Nøgleord for boligen er lys, udsigt - og vægplads. Murværket er hvidskuret og på taget ligger tegl. Arkitekt Merete Nielsen har tegnet ombygningen.

De allierede sig med arkitekt Merete Nielsen fra Danske BoligArkitekter.

LÆS OGSÅ: Nybyggeri, om- og tilbygninger

Ekstra etage trods kommunale byggeregler

- Vores oprindelige plan var at bygge huset ud i længden - og ikke i højden. Det kunne jo give nye store vægge og masser af plads til malerierne. Men da vi så den første skitse, som arkitekten lavede efter vores egen idé, var det tydeligt, at det ikke var den ‘rigtige’ løsning - huset lignede næsten en klump, hvis vi forlængede det, fortæller Britta Lynge.

Arkitekt Merete Nielsen tegnede så det, hun så som den bedste løsning - nemlig en ekstra etage på det eksisterende hus.

- Problemet var en kommunal byggeregel, der siger, at husene i området ikke må have to etager med lige ydervægge på første sal, men højest bygges i 1 1/2 plan. Det betød, at førstesalen ville få skrå vægge, siger Merete Nielsen.

DET KOSTEDE DET

Det samlede budget var på 2 millioner kroner, og det holdt stik.

Skepsis over skrå vægge

Men i forhold til parrets ønske om plads til malerierne fokuserede hun ikke på tilbygningen, men på det eksisterende hus. Med den ekstra plads på 1. sal kunne der fjernes vægge og sammenlægges værelser, og resultatet ville være en stueetage med store, reelle rum og masser af ubrudt vægplads.

Lars Lynge var på forhånd skeptisk overfor de skrå vægge på 1. sal.

- Et hus i 1 1/2 plan var ikke det, jeg ønskede, men kunne godt se, at førstesalen ville give det eksisterende hus helt nye muligheder. Merete Nielsens idé med at kombinere store kviste og et loft, der var åbent til kip ville give vægplads - og masser af lys og udsigt. Og det viste sig at holde stik, siger Lars Lynge.

SE OGSÅ: 70'er kælderbad blev til luksus og funktion i ét

Færre rum og åbent kig gav mere vægplads og luft

  • En del af rummene i det oprindelige hus er lagt sammen, og det har givet mere vægplads - selvom det kan lyde selvmodsigende, at fjerne vægge og værelser, og alligevel få mere plads på væggene.
  • Sammenlægningen af flere værelser til større og mere reelle rum har skabt nye, større vægflader til Lars Lynges malerier.
  • For at få det åbne kig gennem huset er der valgt skydedøre i alle centrale rum - på begge etager. Det gør også, at åbne døre ikke optager vægplads, men i stedet forsvinder ind i væggen.
  • Store vinduespartier og masser af lys går igen i hele huset som en rød tråd. Trappen til første sal har fået eget trappetårn, og på første sal er de skrå vægge delvist ophævet ved at bygge rummelige kviste.

KUNSTEN PÅ VÆGGENE

Har Lars Lynge lavet. Han er maler og skulptør, og har i en årrække kun beskæftiget sig med sit kunstneriske virke. Lars Lynge har udstillet en del i Danmark.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Ægteparret Lynge boede allerede i byen, da de gik på jagt efter nyt hus.

- Vi har gået mange ture i byens kvarterer for at indkredse det område, vi helst ville bo i. Så dukkede dette sted op, og det lå fantastisk. Men huset på grunden var simpelthen så kedeligt - hvad der på den anden side gav masser af muligheder, fortæller Lars Lynge og fortsætter:

- Vi talte med et par, der tidligere havde set på det, og de syntes, at det var for stor en mundfuld at gå i krig med. Men Britta så potentialet, og så lå det jo som vi drømte om. Man kan ændre alt, men ikke beliggenheden.

Udsigt over Horsens fjord i fokus

Og husets beliggenhed er virkelig skøn. Huset er placeret med udsigt over Horsens fjord - i en frodig have i et attraktivt villakvarter.

- Vi boede i huset i knap et år før vi gik i krig med ombygningen - både for at lære det at kende, men også for at finde ud af, hvordan vi gerne ville have, at det skulle se ud i fremtiden. Vi havde mange overvejelser - også om, hvorvidt grundens værdi kunne bære, at vi satte en masse penge i projektet, men det mente vi nok, at den kunne, fortæller Britta Lynge.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.