Se huset her

Hvem bor her?

Henrik Linskov Kjær, 35 år, montør inden for energi og VVS, og sambo Jacob Ravn.

Huset er en arbejderbolig fra 1887 i 2 etager, i alt 101 m2, beliggende centralt i Århus.

Stilen er moderne design og formgivning i hvide og lyse farver med få loppemarkedsfund.

Husene i det gamle arbejderkvarter i Århus har tradition for flere familier på hver matrikel i gaderne, hvor stokroser står knejsende og brostenene smykker gaden. I dag er gadens beboere mere privilegerede, og mange har hver sit hus - som er renoveret til funktionelle, moderne boliger midt i byen.

I et af husene bor Henrik og Jacob på 7. år. Henrik, der står bag mange af boligens løsninger, er med egne ord 'perfektionist med en særlig særinteresse rettet mod bolig-gadgets og høj grad af funktionalitet'. Han fortæller om hans passion for at omforme det gamle flerfamilies hus til en egoistbolig med funktionelle løsninger som udgravning af kælder, udnyttelse af dagslys gennem ovenlysvinduer og den rette placering af køkkenet rettet mod både ude- og inde-rum.

LÆS OGSÅ: Lyst kontor i den mørke garage

Design, keramik og eventyrstemning i byggeforeningshuset

Med afsæt i lilleputgaden og dens gammeldags udtryk er selve indtrykket af boligen overraskende stor og overraskende lys. Her hersker en æstetisk stemning, præget af designere som Phillip Starck, Arne Jacobsen og Le Corbusier, nøje afstemt med hvide og grå nuancer - og kun brudt af få komplementære elementer i form af ældre funkis-keramik eller grove murstensvægge.

- Lyset strømmer igennem hele huset, og fra forstuen er der frit udsyn igennem rummene. Vores køkken er placeret mod nord og har udgang til gårdhaven og en åben planløsning til spisestuen, forklarer Henrik.

Intet sted forstyrres øjet af uindbudte synsoplevelser og hele indtrykket er defineret ved en rolig og næsten asketisk stemning.

SE OGSÅ: Indret din bolig med nordisk design

Gravede 42 tons jord op

Parret har selv tegnet grundplanen og har igennem et par år flyttet adskillige vægge, gravet og fjernet 42 tons jord fra kælderen, lavet en køkken tilbygning på 10 m2 i stueetagen og har lavet nyt badeværelse.

- I så lille et hus betyder 10 m2 egentlig en del. Vi elsker beliggenheden, men vi havde brug for at optimere størrelsen på huset, så vi kunne få mere ud af arealet. Vi har øget højden i kælderen med 60 cm og har med de tre dobbelte skydedøre fra spiseafdelingen ud mod gårdhaven lavet en åben løsning, der udvisker fornemmelsen af ude og inde. Vores mål var ikke at fjerne fornemmelsen af gammelt byhus men mere at få fusioneret det med moderne tænkning, så vi får det bedste fra to verdener, forklarer han.

Selve indretningen afspejler det samme værdisæt. En radiator hos perfektionisten Henrik er ikke bare et simpelt redskab, men en smuk brugsting fra Hudevad, der indgår som en del af interiøret og derfor er befriet fra uklædelige rør og i stedet bliver et skulpturelt element i huset.

Andre gennemtænkte valg er svanestolen af Arne Jacobsen, en quoker i køkkenvasken og så måtte en danskvandmaskine 'customizes', altså specialdesignes, for at få implementeret et vola-armatur.

Fugerne i muren, der er bygget op af gamle sten, er indfarvet, så den helt rigtige nuance mellem varmt og koldt blev opnået.

LÆS OGSÅ: Bo småt - men godt og funktionelt

Detaljerne, der bryder funktionaliteten

Ganske få steder er den moderne funktionalitet brudt af spændende og anderledes input fra Jacob, der har en anelse mere tilbagelænet tilgang til indretningen. Han har tilføjet gamle funkiskeramik fra Saxbo, en pudsig plasticfigur fra filmen Jaws, den engelske titel på filmen 'Dødens Gab' fra 1970'erne og enkelte andre loppefund.

- Her er et område, hvor Jacob og jeg ikke er enige, for jeg er ikke glad for gamle ting. Jeg holder derimod af at være den første, der indtager en brugsting, så andres 'sjæl' ikke påvirker mit ejerskab. Men vi har fundet en balance. Jacob begrænser sine loppemarkedsindkøb, og jeg ender med at kunne lide de ting, han faktisk bringer til huse. For jeg kan jo godt se, at de danner en smuk komplementaritet til de mere stringente designerting, som jeg elsker.

LÆS OGSÅ: Et hjem med tusinder af detaljer