Hvem står bag?

Bag projektet står ejeren af huset, Mikkel Pedersen, Væksthus Hovedstadsregionen og Business Center Bornholm.

Desuden var Steensbergs Tegnestue samt Center for Forskning og Udvikling i Byggeri, Energi og Miljø i VIA University College med i projektet.

- Det var ikke pænt. Men det var stort, og det var et hus med mange kvadratmeter og mange muligheder, starter Mikkel Pedersen.

For halvandet år siden forelskede han og familien, der dengang bestod af kone og søn, sig håbløst i det slidte byhus fra 1866 på Kirkestræde i Nexø på Bornholm. Siden er endnu en søn flyttet ind i byhuset.

- I starten ville vi bare købe et stort hus og selv sætte det i stand, men vi fandt hurtigt ud af, at hvis vi skulle renovere, så kunne vi lige så godt gøre det så energimæssigt som muligt, fortæller Mikkel Pedersen videre.

Gammel og slidt – blev til energimæssigt fremskridt

Prisen på byhuset var overkommelig: 550.000 kr. Der var med andre ord også råd til en renovering, herunder ikke mindst at se på husets forbrug af energi.

Men hvordan energirenoverer man et gammelt byhus – uden at huset mister sin historiske charme eller sin sammenhæng med den gamle bydel i Nexø?

Heldigvis fik Bornholms Bygge- og Anlægsklynge nys om huskøbet. De kontaktede de nye ejere og spurgte, om de havde lyst til at gøre deres energirenovering til et demonstrationsprojekt – så andre i området, der også bor i gamle byhuse, kunne få glæde af deres erfaringer og ideer.

- Vi sagde ja – og så kom der et helt hold eksperter på banen, forklarer Mikkel Pedersen.

- Når vi holdt byggemøder, sad der både repræsentanter fra Energitjenesten, Steenbergs Tegnestue og VIA University College rundt om bordet, og jeg indrømmer gerne, at det selvfølgelig gjorde renoveringen mere kompliceret, end vi havde forestillet os – for der var naturligvis mange meninger om, hvordan tingene skulle gribes an.

LÆS OGSÅ: Byhuset

Viden udveksling gik begge veje

Heldigvis havde familien fat i den lange ende – det var og er deres hus, og det var og er dem, der skal bo her og have deres familie der – og at det derfor var dem, der traf beslutningerne og ikke eksperterne:

- Men vi har selvfølgelig været fleksible og lyttet til – for vi har mødt en masse kloge og interessante mennesker, siger Mikkel Pedersen.

Mikkel Pedersen, der er uddannet tømrer, har omvendt også delt ud af sin praktiske viden i projektforløbet. Eller som Henrik Blyt fra VIA University College udtrykker det:

- Vi har bidraget med den teoretiske viden, men Mikkel Pedersen har heldigvis bidraget med den praktiske viden. Desuden har vi lært en masse om, hvor vigtigt det er at få brugeren med og involvere ham i alle beslutninger.

Lokalplan betød nytænkning i gamle rammer

En af de mange udfordringer ved energirenoveringen var, at Kirkestræde 47 ligger i den gamle del af Nexø. Byhuset er derfor omfattet af en bevarende lokalplan og ifølge den, må husets ydre ikke ændres. Det betød bl.a., at familien ikke kunne få lov at placere ovenlysvinduer, som de ville. Det betød også, at der ikke måtte anbringes solfangere eller solceller på taget. Det var heller ikke muligt at slippe for fjernvarmetilslutningen, selv om huset efter renoveringen har et meget lille varmebehov – nærmere bestemt 35 kWh om året pr. kvadratmeter.

I stedet måtte der nytænkes inden for visse rammer. En stor del af varmebehovet i huset dækkes derfor nu af en varmepumpe, der henter varme fra udsugningsluften i husets ventilationsanlæg. Desuden er der lagt 48 meter jordrør på den 850 kvadratmeter store grund. Det hæver temperaturen i tilførslen af frisk luft til ventilationsanlægget.

Huset har desuden fået helt nyt betondæk ned mod kælderen, og den indvendige isolering er op til 50 cm tyk. Den har reduceret boligarealet fra 210 til 160 kvadratmeter, men som Mikkel Pedersen bemærker, er der fortsat rigelig plads til familien.

Træfiber-isolering og skandinavisk træ

VIA University College har målt fugt- og temperaturniveauet for at undersøge, hvor godt træfibrene transporterer fugt. Derfor er der for hver 20 cm indsat fugt- og temperaturfølere i hele konstruktionen, således at den absolutte fugtighed kan bestemmes. Og der er så vidt muligt brugt certificeret, skandinavisk træ ved renoveringen, ligesom der er brugt så lidt stål og pvc som muligt, alt sammen for at gøre ombygningen så bæredygtig som mulig.

Renoveringen har kostet Mikkel Pedersen og hans familie omkring 800.000 kr., så huset alt i alt står dem i omkring 1,5 millioner kroner. Og selv om forløbet har kostet tid og kræfter, har Mikkel Pedersen ikke fortrudt, og hans budskab til andre, der køber et gammelt hus, er klart:

- Hvis I alligevel skal renovere, så gør det ordentligt – alt andet ville være dumt.

Håndværkerne er forbrugernes rådgivere

  • Renoveringer udgør mere end 95 % af aktiviteten i byggebranchen.
  • 40 % af Danmarks energiforbrug går netop til opvarmning af private boliger.
  • Ofte er det håndværkerne, der rådgiver og vejleder husejerne, hvorfor de har en nøglerolle i arbejdet med at nedbringe energiforbruget i bygninger.
  • Derfor har Business Center Bornholm udviklet kurset ”Grøn Håndværker” i samarbejde med VIA University College og Bornholms Erhvervsskole. Kurset varer 4 uger, har kørt 2 vintre og 60 af Bornholms 4-500 håndværkere har deltaget.
  • Også arkitekter skal vide mere om energirenovering, og derfor har VIA University College sammen med Arkitektskolen i Århus udviklet kurser i bæredygtig energirenovering.