- Jeg har boet i huset siden jeg var barn og har som voksen omformet det, så det passer lige til os. Vi har lavet så mange forandringer i huset, at vi næsten ikke selv kan huske udgangspunktet.

Jannik Larsen har lavet mange ændringer i det hus, der har stået i familiens eje siden 1927. Ejendommen blev bygget i 1905 som et tofamilieshus, og Janniks bedsteforældre og forældre har boet i det 430 kvadratmeter store hus.

Jannik, der er medejer og ophavsmand til køkken- og indretningsfirmaet Larsen og Schiøtz, har selv boet i huset hele sit liv på nær nogle enkelte år. I dag bor han der med sin kone Nicola Hueg og deres tre børn Milos, Samson og Louis.

Masser af plads og designdetaljer

- Jeg er jo nok sådan en lidt skæv opfindertype, fortæller Jannik om sin uddannelse til bådebygger, om freelanceår som møbeldesigner, og om år som designer for tyske Zwillingstaal.

- Jeg er sådan en, der får lyst til at udforske, og jeg er sådan en, der vil ændre ting, hvis jeg tror, jeg kan forbedre dem.

Hele huset bærer præg af den indstilling, og lige meget hvor vi vender blikket hen, er der designs eller justeringer formet af Jannik.

Jannik bestemmer det arkitektoniske, Nicola farver og kunst

I familien er det Jannik, der er beslutningstager, hvad angår den arkitektoniske indretning og detaljerne omkring rummets løsninger:

- Da jeg var barn, var huset et kollektiv, befolket med kunstnere og arkitekter. Hele mit liv har jeg hørt på diskussioner og snak om farver, design, arkitektur, kunst og formgivning. For mig er dette en livsform snarere end et tillært stykke håndværk, og naturligt nok bliver jeg den styrende i masser af sammenhænge, der har med rummenes indretning at gøre.

- Nicola er interesseret i farverne og i kunsten, vi hænger på væggene. Hun er vokset op i et kunsthandlerhjem og har været den, der har præget vores fælles liv inden for dette område, fortæller Jannik.

Inde- og udekøkken i et

Husets centrale rum er det store køkken, der via terrassen fungerer som husets uformelle indgang. Rummet er med sine 34 kvadratmeter stort og lyst og konstrueret, så man følger en S-form, når man går igennem rummet.

- Det giver en god fornemmelse og en mere afslappet bevægelse, forklarer Jannik.

Køkkenkube kan tages med udenfor

Køkkenet er bygget op omkring en genial køkkenkube, der kan slås op og i afhængigt af behovet. Den kan rulles ud på terrassen om sommeren, og i både terrasse og køkkengulv er der indlagt vand, der kan tilknyttes modulet, så det kan fungere som et selvstændigt køkkenelement. En af de geniale detaljer ved modulet er den indbyggede vask, der med et justerbart armatur kan lukkes ind under bordpladen som en skuffe.

Kuben virker som en åben skulptur, og børnene ligger i den, når der laves mad. Der bliver flyttet en del på den, og til jul ender den inde i dagligstuen og fungerer som en buffet.

Vask minder om skib

Flere steder i rummene ses Janniks skæve tankegang materialiseret, bl.a. i husets vaske. Vasken i badeværelset er lavet som en smuk skulptur, og bådebyggeren Jannik fornægter sig ikke i designet. Den er formet af krydsfiner lagt ovenpå hinanden, limet og skåret ud i en strømlinet form. Med 15 gange bådlak gir den minder om noget fra et skib.

I badeværelset i kælderen har han lavet en vask kaldet ”Missing zink. Den består af en smuk 4 cm flad granitplade uden kanter, der er konstrueret med så nøjagtig en skrånende vinkel, at vandet løber fra. I badeværelset har han designet et flot træ, der som en skulptur på væggen bærer alle familiens håndklæder.

Find sjælen i gamle huse

Omkring konstruktionen af huset fortæller Jannik, at han har måttet lave 13 bærende konstruktionsændringer, før huset kunne komme til at stå, som det gør i dag. Der er ikke overladt noget til tilfældighederne, og tanken har været at udnytte rummene optimalt.

- Hele min holdning til byggeri, og det at tegne køkkener, bunder nok i den opfattelse, at gamle huse har sin egen virkelighed, og at man bør lede efter det ægte i hvert enkelt hus.

Nutidens familier har ændrede behov i forhold til fortidens huse, og for mig er det en sjov udfordring at finde sjælen i de gamle huse, at fremelske det ægte, i et miks hvor moderne køkkenkomfort bliver hørt.