Solcelleinvertere til solcellerFor at kunne bruge strøm fra dit solcelleanlæg skal strømmen omformes via en inverter. Der findes mange typer invertere – få et overblik over, hvilken…
Sådan beregnes ÅOP: Forstå de reelle omkostninger ved dit boliglånHvis du skal låne penge til en bolig, er det vigtigt at kende til nøgletallet ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent. Tallet viser, hvor…
Derfor skal du kende forskel på provenu og hovedstolHvis du skal låne penge til en bolig, kommer du helt sikkert til at støde på begrebet provenu, som er det beløb, du får udbetalt til boligkøbet. Men…
Det skal du vide, inden du skriver under på et pantebrevEt pantebrev er et særligt juridisk dokument, hvor du stiller din bolig som sikkerhed for, at du kan optage lån i den. Men hvad er det helt præcis, du…
Find hoved og hale i, hvad lånebegrebet hovedstol betyderHvis du skal låne penge til at købe en bolig, kommer du helt sikkert til at støde på begreber som hovedstol, provenu og restgæld. Her kan du blive…
Det skal du vide, før du anvender lerpudsLer kan anvendes både som puds og maling på dine indvendige vægge. Ler fås i dag i flere farver og er mere klimavenlig end de traditionelle pudstyper.
Hæleri – sådan undgår du at købe stjålne ting fra indbrudHvert år sælges der hælervarer, der stammer fra indbrud, for flere milliarder kroner i Danmark. Ved bl.a. at bruge MitID og MobilePay kan du undgå at…
Fliserens: Rensning af udendørs fliser og belægningerDu kan både selv rense dine udendørs fliser eller få et firma til at udføre fliserens og imprægnering. Men pas på – både fliser og miljø kan tage…
Sådan bremser du tagbrande i etageejendommeEn tagbrand i en etageejendom har ofte store konsekvenser for mange mennesker på samme tid. Der er heldigvis måder at forebygge tagbrande – samt måder…
Fordele og ulemper ved et-rumsventilatorerEt-rumsventilation er en smart måde at undgå varmespild og samtidig få luftet effektivt ud. Hvis du kobler flere ventilatorer sammen, kan de ventilere…
Solceller integreret i tag og facadeKan du lide idéen om solceller, men ønsker du ikke de store sorte paneler placeret oven på et aluminiumsstativ på dit eksisterende tag? Så er…
Sådan gør du din dør og terrassedør mere indbrudssikkerAlle yderdøre – hoveddør, terrassedør og kælderdør – i din bolig bør være sikret mod indbrud, så tyve ikke kan bryde ind eller gå ud. Læs og se,…
Køb af vask til køkkenetEn køkkenvask skal kunne holde til hverdagens brug og både have en størrelse, holdbarhed og stil, der passer til dig og din familie. Derudover har…
Er opkonvertering af lån en god idé?Ved en opkonvertering bytter du dit fastforrentede realkreditlån ud med et andet fastforrentet lån med en højere rente. Du kan reducere restgælden,…
Isolering – få det store overblik over isoleringsmaterialerIsolering er et vigtigt materiale i byggeriet, og uanset om du skal renovere eller bygge nyt, har valget af isoleringsmateriale betydning for…
Indret din have i etager og tiltræk langt flere fugleFugle foretrækker haver med mange forskellige etager. Så drømmer du om et rigt og varieret fugleliv lige udenfor vinduet, kan din haveindretning…
Vild have - det skal du videHaven bliver af mange forbundet med hækklipning, græsslåning og lugning mellem stauderne. Men sådan behøver det ikke være. I en vild have lader du…
Kig efter disse miljømærker, når du vælger nyt køkkenDer findes et væld af forskellige mærkningsordninger, hvis du gerne vil vælge et mere bæredygtigt køkken. Vi gennemgår de mest udbredte og relevante.
Få et højbed i haven - alt du behøver at videHøjbede er godt at dyrke grøntsager og prydplanter i og kan bruges til at skabe rum i haven. Det kræver dog lidt ekstra opmærksomhed i forhold til…
Flyt i sommerhuset som pensionist – kan jeg det?Har du planer om at flytte permanent i dit sommerhus, når du bliver pensionist, er det vigtigt, at du kender reglerne. Få styr på reglerne for at…
Indendørs og udendørs brug af træTræ er et alsidigt byggemateriale – både inde og ude – og er et mere bæredygtigt byggemateriale end fx beton. Få en guide til brug af træ, og se en…
Tørke - sådan kan det ramme boligenEkstrem tørke kan i sjældne tilfælde give alvorlige skader på huse i form af revner, fordi jorden under huset svinder ind. Problemet opstår sjældent i…
Boligydelse til pensionister – sådan er reglerneSom pensionist og førtidspensionist spiller både husstandsindkomst og formue ind på, hvor stor en boligydelse du kan få. Tjek, om og hvor meget du kan…
Sådan håndterer du konflikter i dit byggeprojektKonflikter med håndværkere og arkitekter kan ikke kun være opslidende for de stridende parter. Det kan også koste dyrt i advokatudgifter og forsinke…
Boligsikring – sådan er reglerne, og sådan får du detBåde indkomst og formue spiller ind på dine muligheder for at modtage boligsikring. Læs om reglerne, hvor meget du højst kan modtage og få en…
Regler for tildeling af boligstøtte til lejereBoligstøtte er målrettet borgere med lave indkomster og høje huslejer - især pensionister, studerende og børnefamilier med lav formue og…
Alt om børneværelsetEt godt børneværelse er en vigtig ramme for barnets liv. Det skal rumme både børneseng, opbevaring af legetøj, plads til ophold, leg og lektielæsning,…
Plastik i boligenDer findes plastik i byggematerialer, installationer, møbler, produkter og emballager – og meget mere. Det er svært at komme uden om plastik i boligen…
Regler for leje og fremleje – sådan fungerer lejelovenLejeloven har til formål at beskytte lejere og beskriver bl.a. formkravene til en lejekontrakt, hvornår man må opsige et lejemål samt reglerne for,…
Sådan klager du, hvis du bor til lejeTror du, at du betaler for meget i husleje, eller er du blevet uenig med din udlejer omkring vedligeholdelse, istandsættelse eller noget helt tredje…
Ren besked om rådighedsbeløbetBanker og realkreditselskaber benytter sig af det såkaldte ”rådighedsbeløb” i deres kreditvurdering af kunderne. Vi ser nærmere på, hvad begrebet…
Variabelt forrentede lån i realkreditselskabetDu har mange muligheder med rentetilpasningslån – fx F1-lån, F5-lån eller F-Kort lån. Bliv klogere, før du vælger dit realkreditlån.
Tolagsbelåning øger opsparing og spreder risikoenSkal du købe ny bolig, gælder det om at få de optimale lån. Med tolagsbelåning får du mulighed for billig afdragsfrihed og hurtige afdrag på den dyre…
Indefrysning af stigninger i grundskyld og ejendomsværdiskatHvis din grundskyld eller ejendomsværdiskat stiger i 2024 og frem, kan du vælge at indefryse stigningerne i skatten. Der er dog nu renter på lånene.…
Soveværelse - alt, hvad du skal videIndret dit soveværelse rigtigt og få godt lys og indeklima. Få en passende temperatur, så du undgår fugtproblemer, og læs, hvordan bedst gør rent. Læs…
Alt om bryggersI gamle dage blev et bryggers brugt til at brygge øl. I dag kan fx anvendes til vaskerum, opbevaring, grovkøkken eller værksted. Få gode råd om,…
Sådan undgår du en oversvømmet græsplæneMed klimasikring gennem planter, bede og belægninger kan du nedsætte risikoen for en oversvømmet græsplæne. Læs mere om, hvad du kan gøre.
Sådan er reglerne, når du flytter til udlandetReglerne er forskellige alt efter, om du bor i udlandet mindre eller mere end et halvt år. Læs om alt fra pension til bolig, sygdom og ophold i…
Boliglån: Sådan bruger du din friværdi som pensionistHvis du vil bruge friværdien i din bolig som et supplement til din pension, bør du planlægge det i god tid, for lånemuligheder for pensionister er…
Omvendt forældrekøb – fordele og risiciEt omvendt forældrekøb, hvor en søn eller datter køber en bolig til deres forældre, kan være en særdeles god investering for både forældre og børn. Se…
Økonomisk støtte til pensionister i ejerboligSom pensionist kan du godt få økonomisk hjælp, selv om du ejer din bolig. Læs om mulighederne for boligydelse, varmetillæg, indefrysning og rabat på…
Økonomien i et forældrekøbForældrekøb af en lejlighed kan både give overskud og underskud. Læs, hvad et forældrekøb koster i København, Aarhus, Odense og Aalborg, hvad man kan…
Russervindue: Et vindue med indbygget ventilation og lyddæmpningEt russervindue er et dobbelt vindue, som tager frisk luft ind forneden, varmer luften op i mellemrummet, og frigiver den opvarmede luft i toppen.…
Sådan sikrer du et godt arbejdsmiljø på byggepladsenSkal du bygge om, bygge til eller bygge nyt er det ikke ligegyldigt, hvilke arbejdsforhold, du tilbyder dine håndværkere. Læs her, hvordan du sikrer…
Dagslysindfald: Luk solen ind i din boligHvis du skal købe bolig eller bygge nyt, skal du overveje, hvordan boligen skal ligge i forhold til verdenshjørnerne, så solens stråler og lysets…
Udskiftning af lyspærer til LED-pærerDu kan spare mange penge i strøm ved at skifte traditionelle lyspærer til LED-pærer, men du kan også få forringet lyskvalitet, hvis du vælger de…
Få styr på dagslyset, når du køber bolig eller skal bygge om, til eller nytNogle gange er det lysindfaldet eller udsigten, der gør en bolig rar at være i. Skal du bygge om eller til eller købe ny bolig, er det vigtigt, at du…
Hvad er en flexbolig?Flexboliger og helårshuse uden bopælspligt kan være et billigt alternativ til et traditionelt sommerhus. Men hvad er en flexbolig, hvilke lån kan du…
Lysets betydning for sundhed og velvære i boligenLys er vigtigt for vores helbred. Jo ældre du bliver, desto mere opmærksom bør du være på at få den rette mængde lys. Læs her, hvad du skal være…
Trapper i havenTrapper i haven kan være en praktisk løsning til at udligne niveauforskelle og kan samtidig give et dynamisk udtryk til haven. Du kan blandt andet…
Køb af boligStart med at anskaffe et lånebevis i din bank eller kreditforening og spar så meget som muligt op til en udbetaling, da renterne på et boliglån er…
Salg af boligDer er en lang række dokumenter og overvejelser, du skal have styr på, hvad end du sælger via ejendomsmægler, eller selv ønsker at stå for salget.
Skal du skifte realkreditselskab?Skifter du realkreditselskab, er der i nogle tilfælde penge at spare. Men omkostningerne ved en flytning sluger i nogle tilfælde besparelsen de første…
Tidsplan for dit byggeprojektEn god og detaljeret tidsplan er et vigtigt redskab til at styre et byggeprojekt, så det bliver færdigt til tiden. Se her, hvordan du gør.
Hvad er bidragssatser?Når du optager et realkreditlån, betaler du udover renter også et løbende gebyr til realkreditinstituttet kaldet bidrag. Her kan du blive klogere på,…
Sådan kan du nedbringe radon i din bolig med udluftning og ventilationForhøjet indhold af radon i din bolig kan hænge sammen med et generelt dårligt indeklima, men det betyder ikke, at det altid er nok bare at lufte ud.…
Radonsikring af kælderenHar du kælder, vil det typisk være her, problemet med radon er størst. Sikring mod radon er derfor noget, du bør overveje, hvis kælderen brugt til…
Radonsikring i nybyggeriHvis du skal bygge et nyt hus, skal du ifølge bygningsreglementet sikre det mod radon. Der findes flere måder at radonsikre huset på, blandt andet med…
Radonsikring ved energirenoveringEnergirenovering er godt for både miljø og pengepung. Men når huset bliver mere tæt, kan det give problemer med radioaktive jordgasser som radon, der…
Kryb og skadedyr der går i madvarerEr du i tvivl om, hvilket dyr der har været i din mad? Her kan du læse om de mest almindelige både skadelige og uskadelige kryb og skadedyr, der kan…
Kryb og skadedyr der ødelægger boligenHar du oplevet, at træet i konstruktionen af dit hus er blevet angrebet at borelystne biller og sultne insekter? De er ikke alle farlige, men de…
Hønsehus i haven – alt, hvad du skal videEr det ok at bruge det gamle legehus som hønsehus, og hvordan laver du en redekasse? Bliv klogere på reglerne om hønsehuse, og hvordan de bedst…
Tilskud til energiforbedringer fra energiselskaberneEnergiselskaberne var frem til udgangen af 2020 forpligtet til at nedbringe energiforbruget hos brugerne. Derfor kunne du få støttekroner og gratis…
Kalk i drikkevandetTilstoppede brusehoveder og kaffemaskiner er et kendt fænomen de steder i landet, hvor drikkevandet indeholder mest kalk og dermed er hårdest. Få gode…
Dyk ned i sommerhusets historieSommerhusets historie går helt tilbage til 1700-tallets Danmark. Læs her hvordan arkitekturen, størrelsen og indretningen har ændret sig gennem tiden.
Sådan forebygger du nabostøjNabostridigheder skyldes ofte støj fra fx musik, varmepumper, plæneklippere og byggeprojekter. Læs, hvad du kan gøre ved problemerne.
Altanhave - sådan gør duPlant blomster, planter, krydderurter og grøntsager på din altan. Så skaber du en flot og indbydende altanhave, der fungerer som et grønt fristed og…
Servitutter - hvad er det?Servitutter er de tinglyste byrder og bestemmelser, der kan være på en ejendom. Før du skriver under på en købskontrakt er det vigtigt at undersøge,…
Sådan undgår du naboens kæledyr på din grundEr du generet af, at naboens katte, hunde eller andre dyr strejfer rundt på din grund? Læs her, hvad du kan gøre ved problemet.
Placering og montering af solcellerSkal du have solceller, er det vigtigt at tænke placering og montering ind fra start. Æstetik, lokalplan, naboer og dit tag kan give udfordringer. Du…
Huskøb: Gode råd, før du køber din første boligDer er mange ting du skal forholde dig til, når køber din første bolig. Derfor bør du forberede dig godt, inden du sætter en underskrift på…
Forsikring ved indbrudVed indbrud er det ikke nødvendigvis kun din indboforsikring, der skal dække. Er der sket skader på din bolig, er det husforsikringen, der dækker.…
Sådan fungerer kloaksepareringStigende regnmængder overbelaster stadig flere boligers kloaknet, hvorfor mange kommuner kræver regnvandet ledt væk via et separat kloaknet. Hvad kan…
Sådan kan du radonsikre din boligRadon trænger op i boligen gennem selv små revner og sprækker, men der findes metoder til at sikre sig mod den usynlige gas. Ventilation, montering af…
Sådan virker et radonsugEt radonsug kan effektivt reducere mængden af kræftfremkaldende radon i din bolig. Læs, hvordan et radonsug virker, og hvad det koster.
Etablering af radonspærreEn radonspærre kan begrænse mængden af radon, der siver op i din bolig fra undergrunden. En radonspærre, eller radonmembran som det også kaldes, fås…
Sådan undersøger du din bolig for radonDet er simpelt at undersøge sin bolig for radon, og den sikreste måde er med dosimetrer. Bestil én eller flere radonmålere, og placér dem i de rum, du…
Sådan påvirker radon i boligen dit helbredRadon i boligen er et problem for mange tusinde danskere. Læs her, hvad radon er, og hvorfor det er farligt.
Hvad er radon?Radon kan trænge ind i boliger gennem revner og sprækker. Mængden afhænger bl.a. af jordbundsforhold, bygningens konstruktion, og måden man bruger…
Sådan sælger du selv din boligDer kan være penge at spare ved et boligsalg, hvis du sælger selv. Det kræver, at du er tryg ved papirarbejdet og kontakten til købere. Få gode råd…
Fugtproblemer efter hulmursisoleringKrakelerede mursten eller puds, der skaller af ydermuren, er skader, der kan opstå som følge af efterisolering af hulmuren. Årsagen er, at…
Sådan vedligeholder du din kloakMere regn i fremtiden betyder øget risiko for oversvømmelser på din matrikel samt flere kommunale krav til håndtering af spildevand. Læs her, hvordan…
Hvem har ansvaret for og ejerskab af materialer leveret på byggepladsen?Hvis ansvar er det at sikre materialer på byggepladsen, og hvis risiko er det, hvis der sker tyveri af byggematerialer? Og hvad sker der med…
Det hjælper regnorme med - og sådan får du flere af demRegnorme er vigtige nyttedyr i din have, fordi de blandt andet ilter jorden og giver dine planter gode vækstbetingelser. Bliv klogere på regnorme og…
Slip for skadedyr i køkkenhavenKøkkenhaven er et slaraffenland for skadedyr. Men der findes råd for, hvordan du slipper for, at salaten bliver til snegleføde.
Velkommen til det intelligente hjemI fremtidens intelligente hus kan du automatisere og fjernbetjene alt fra lys og gulvvarme til underholdning og sikkerhed. Ikke blot for…
Køkkenhaven måned for månedKomposten skal vendes, kartoflerne lægges til spiring, frøene sås og grøntsagerne vandes. Men hvornår skal du hvad? Her får du Videncentret Bolius'…
Genbrug af varme med varmegenvindingVed varmegenvinding udnytter du den varme, der i forvejen er i huset. Du bruger altså mindre energi til opvarmning og får samtidig et bedre indeklima.…
Sådan skifter du bankHvis du er utilfreds med vilkårene i din bank, er det værd at overveje et bankskifte. Vi guider dig til, hvordan du gør.
Sådan planter du et æbletræÆbletræer er med god grund efterspurgte træer i haven. De giver masser af sund og lækker frugt - og så er de smukke og giver haven stemning. Læs her,…
Sådan håndterer du byggeaffald med PCBBygherrer, dvs. også private boligejere, har pligt til at screene for PCB ved renovering eller nedrivning af bygninger, der er opført i perioden…
Sådan vælger du de rigtige solcellerPrisen for solceller er afgørende for, om de er en god investering. Men hvad er forskellen på de dyre og billige af slagsen? Læs her, hvordan…
Storm - sådan dækker forsikringen skaderDin husforsikring dækker normalt skader efter storm, men det er ikke alt, du kan få erstatning for. Læs her, hvordan du er dækket ved stormskader.
Fordele og ulemper ved el-gulvvarmeEl-gulvvarme er en dyr måde at varme et rum op på. Men det kan være en let løsning, hvis du fx ønsker at etablere gulvvarme i et lille badeværelse.
Energiberegning af nye huseHvis du bygger nyt, skal du skal have lavet en energiberegning, inden huset tages i brug. Energiberegninger er kompliceret byggeteknisk stof, som du…
Gulvkonvektor (radiator i gulvet)En radiator under en rist i gulvet kaldes en konvektor og kan være en god opvarmningsform, især hvis du har vinduer helt ned til gulvet. En konvektor…
Valg af radiatorNår du skal vælge radiator, skal du både tage højde for, hvor stort et areal, der skal varmes op samt boligens isoleringsstand. Bliv klogere på,…
CementpulvermalingCementpulvermaling leveres i pulverform og skal blandes med vand, inden den bruges på mineralske underlag som mur, puds og beton. Malingen giver en…
Olieemulsionsmaling og plastalkydmalingMed olieemulsionsmaling og plastalkydmaling har malingsproducenter forsøgt at forene de gode egenskaber fra olie- og plastmaling i ét produkt. Læs…
Plastmaling (akrylmaling)Plastmaling, som også kaldes akrylmaling, hører til de mest anvendte malinger både udendørs og indendørs. Plastmaling fås i forskellige udgaver til…
Det skal du vide, før du anvender silikatmalingSilikatmaling bruges til facader af mursten, puds og beton og giver en flot og meget holdbar overflade, som tillader muren at ånde.
Pleje af græsplænenEn græsplæne kræver mere pleje end man umiddelbart skal tro, hvis man vil holde den grøn plæne og slippe for problemer med mos og visne pletter. Læs…
Hjælp til valg af haveredskaberDe rigtige haveredskaber kan gøre havearbejdet både nemmere og sjovere. Sørg for, at de er nemme at håndtere, er af ordentlig kvalitet og har den…
Planlægning af havenPlanlæg din have med en god haveplan, så får du en smuk og spændende have, og det behøver ikke nødvendigvis at give mere arbejde.
Problemer i græsplænenEr din græsplæne plaget af mos, ukrudt, muldvarpeskud eller visne pletter? Læs her, hvordan du slipper af med problemerne ved at give plænen en…
Mindre projekter i havenDer er utallige små projekter til overkommelige penge, du kan gå i gang med, når haven skal have et lille løft. Find inspiration her.
Sådan planlægger du en køkkenhaveDer er meget, du skal tænke over, når du planlægger og anlægger din køkkenhave. Hvor stor skal den være, hvor meget tid vil du bruge, og hvad skal den…
Ny græsplæneBåde når du anlægger en græsplæne med rullegræs eller ved såning, er det vigtigt, at jorden er forberedt. Der skal fræses, planeres og rives, hvis…
Skure, legehuse og andre større projekter i havenOvervejer du et redskabsskur, et legehus til børnene, et drivhus til sarte planter, en havedam eller et stort, farvestrålende blomsterbed, kan du få…
Dræbersnegle - sådan slipper du af med demDræbersnegle kan hurtigt blive til et mareridt for haveejere, hvis den får lov at sprede sig. Læs, hvordan du blandt andet med sneglehegn kan bekæmpe…
Sådan får du flere fugle i havenFugle foretrækker en varieret have med frugter, bær og gode skjulesteder. Du kan tiltrække flere fugle til haven ved at fodre rigtigt og have vand i…
Love og regler om skorsteneDer er en række krav til, hvilke materialer en skorsten skal være lavet af samt dens udformning. Derudover er der også regler for, hvor ofte…
Nedlæggelse af skorstenNår du nedlægger en pejs, et fyr eller en brændeovn, skal du huske at afmelde skorstenen. Derudover skal du også tage stilling til, om det er bedst at…
Murede skorsteneMurede skorstene er en næsten uundværlig del af arkitekturen på mange ældre huse. I dag bygges murede skorstene op af præfabrikerede moduler for…
Stålskorstene - fordele og ulemperEn stålskorsten er nemmere og billigere at sætte op end en muret skorsten. Det er en fin løsning, hvis du gerne vil have en brændeovn, men ikke har…
Regler for skorstensfejningBlandt andet for at minimere risikoen for skorstensbrand har du pligt til at få din skorsten efterset og eventuelt renset af en skorstensfejer mindst…
Flade tage med småstenTidligere lagde man småsten på de flade tage med tagpap eller gummidug for at beskytte tagdækningen. Det anvendes ikke i dag, men der er stadig huse,…
Stråtage - fordele og ulemperStrå er et traditionelt byggemateriale med mange gode egenskaber, som kan bruges til stort set alle tagformer. Læs her, hvad du bør vide om stråtage.
Tagbelægninger af metalEt tag af metal er både vindtæt, vejrbestandigt og vandtæt. Metal er let at forme, og det gør tagbelægninger af metal velegnede til tage med skæve og…
Græs som tagbelægningEt græstag eller tørvetag virker kølende om sommeren og holder godt på varmen om vinteren. Taget kan optage store mængder regn- og smeltevand og kan…
Få flotte og sikre belægninger i havenVælg en jævn belægning til husets indgangssti af fx natursten eller betonfliser, der ikke bliver glatte i regnvejr. Til de små havestier kan du vælge…
Terrasser af sten og betonfliserEn stenterrasse holder længe og kræver ikke megen vedligeholdelse. Der findes mange forskellige materialer at vælge imellem til stenterrassen – bl.a.…
Alt om terrasser af træEn træterrasse kan skabe en fin overgang mellem hus og have. Der findes mange egnede træsorter, men fælles for dem alle er, at de kræver løbende…
Planlægning af terrasse: Dette skal du overveje, inden du går i gangHvor stor skal terrassen være? Skal den være af sten eller træ? Skal den være hævet eller i niveau med haven? Er der regler, som skal overholdes? Få…
Valg af træ til havens småbygningerNoget træ egner sig bedre end andet til redskabsskuret eller pavillonen i haven. Der er stor forskel på træsorters holdbarhed og pris, men…
Alternativer til trykimprægneret træDer er mange alternativer til trykimprægneret træ, hvis du vil undgå kemikalier. Vælg træet ud fra dets særlige egenskaber og konstruér fornuftigt.…
Klassificering af træTræ forhandles i mange forskellige størrelser og tykkelser. Hvis træet skal bruges til bærende konstruktioner, er der helt specifikke krav til…
Hvordan er kvaliteten af det danske drikkevand?Kvaliteten af det danske drikkevand er generelt god men kan variere fra egn til egn. Vandets smag, lugt, farve, temperatur og indholdet af…
Vandrensningsanlæg i hjemmetEt privat vandrensningsanlæg kan forbedre smagen af dit drikkevand og fjerne forurenende stoffer. Men der findes også systemer, der renser vandet for…
Private vandboringerDet er billigere at få vand fra en privat drikkevandsboring end fra et vandværk. Men vandet bliver ikke automatisk kontrolleret for skadelige stoffer.
Grønne tage, der holder på regnvandetGrønne tage med stenurter eller fx græs, er først og fremmest en naturlig detalje på huset. I denne artikel kan du læse om grønne tage med sedum,…
Fald på terræn tæt på husetUndgå alvorlige fugtskader på huset ved at sørge for, at terrænet tæt ved huset har et fald, så regnvandet kan løbe væk fra husets sokkel.
Bortledning af regnvand og forebyggelse af oversvømmelseSom husejer er det dit ansvar, at nedløbsrør, tagrender, brønde, riste og kloakker på din grund fungerer, så regnvandet bliver ledt væk. Et grønt tag,…
Bliv klogere på hvad en faskine erEn faskine opsamler regnvand og leder det direkte ned i jorden. Dermed aflastes kloaksystemet ved kraftig regn, og du sparer evt. udgiften til at…
Indvendige vægge af betonelementerIndervægge af betonelementer er normalt en del af husets bærende og stabiliserende system af vægge. De må derfor ikke uden videre fjernes eller…
Indvendige vægge af lecabeton (letklinkerbeton)Lecabeton anvendes til indervægge i både etageejendomme og enfamilieboliger – samt i typehuse og specialtegnede huse. Indervæggene kan…
Tunge indvendige væggeTunge indervægge kan opføres af mursten, lecabeton (letklinkerbeton) eller betonelementer. En tung indervæg er normalt bærende og kan samtidig være…
Indvendige vægge af murstenEn indervæg af mursten kræver et fundament eller et andet fast underlag at stå på, da den vejer meget. Oftest er den også bærende og stabiliserende…
Sådan genkender og bekæmper du husmårHusmåren kan flytte ind på loftet i både parcelhuse og sommerhuse. Den kan være svær at komme af med igen, og det mest effektive er derfor at spærre…
Boliger for singler – hvilke økonomiske muligheder har du?Selv om renterne er lave, er det svært som single at låne penge til en bolig i de dyre områder af landet. Læs, hvor dyr en bolig du har råd til som…
Vand i haven - sådan undgår du ulykker og skaderHavedamme og badebassiner kan udvikle sig til dødsfælder, og dit hus kan i øvrigt lide skade ved tømning og lækager. Læs om, hvordan du får…
1-års og 5-års gennemgang (eftersyn)I en byggekontrakt er der ofte aftalt 1-års og 5-års eftersyn af byggeriet. Gennemgangene bruges til dels at kontrollere om mangler efter aflevering…
Sådan anlægger du en nem haveSelvom du ikke har tid eller lyst til at bruge mange timer om ugen på havearbejde, kan du godt få en smuk og spændende have. Det gælder blandt andet…
Sådan bekæmper du ukrudt i havenDet tidlige forår er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven, men det er aldrig for sent at gå i gang. Få styr på, hvornår du…
Sådan bekæmper du ukrudt mellem fliser og i belægningerUkrudt mellem fliserne på terrasse og i indkørsel kan bekæmpes med en stiv kost og en fugerenser. En ukrudtsbrænder gør arbejdet lettere på store…
Sådan bruger du en ukrudtsbrænderEn ukrudtsbrænder gør det lettere at bekæmpe ukrudt mellem fliser og i belægninger. Ukrudtet skal kun svitses kort - ikke brændes helt af.
Valg af blomsterplanter til den nemme haveHvis du vil have en nem have, skal du plante nemme planter. Her får du forslag til nemme blomsterplanter, løgplanter og roser til alle typer bede i…
Sådan vælger du træer og buske til den nemme haveVed at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små…
Valg af fliser til badeværelsetVælg fliser og klinker, så de både i farver og størrelse passer til badeværelsets proportioner, og hvad der er byggeteknisk muligt. Men hvad koster…
Valg af blandingsbatteri til bruserenRegnvandsbruseren giver dejligt bløde vandstråler, mens brusesættet med håndbruser er mest fleksibelt. Læs alt om blandingsbatteriers fordele og…
Sikre lamper i badeværelsetDet er ikke alle typer lamper, du kan hænge op tæt på brusenichen eller badekarret i dit badeværelse. Sørg for at vælge lamper, der er godkendt til…
Sådan vælger du toiletEt væghængt toilet er nemt at gøre rent, mens et stående toilet er lettest at reparere. Hvad skal du ellers vide, når du køber et toilet? Læs her.
Valg af udsugningsventilator til badeværelserDet er vigtigt at fjerne fugt fra badeværelset, hvis du vil undgå dårligt indeklima og skimmelsvamp. Der er krav til, hvor meget udluftning der skal…
Hvem skal du melde flytning til?Når du flytter, skal du melde det til Folkeregistret. Få overblik over, hvem du ellers skal melde flytning til.
Hvorfor hyre et flyttefirma?Der kan være mange udfordringer forbundet med at flytte fra en bolig til en anden, og det kan være hensigtsmæssigt at overlade opgaven til et…
Forsikring under flytningI forbindelse med flytning er det ekstra vigtigt, at du har dine forsikringsforhold i orden. Ellers kan det blive dyrt, hvis dele af dit indbo bliver…
Sådan klarer du flytningen selvMange vælger selv - eller med gode venners hjælp - at flytte deres indbo til den nye bolig. Læs her, hvordan du griber flytningen an, og hvordan du er…
Bliv klogere på præfabrikerede kvisteMange vælger i dag en præfabrikeret kvist frem for en traditionelt bygget kvist på taget. Der er et bredt udvalg af præfabrikerede løsninger, som…
Præfabrikerede parcelhuse: Sådan bliver et hus med færdige elementer byggetMed industrialiseringen i 1960'erne begyndte man at præfabrikere huse. I dag består meget nybyggeri af typehuse, som er opført af præfabrikeret…
Alt du skal vide om bygningsreglementetBygningsreglementet skal sikre, at et byggeri udføres, så det overholder kravene til sikkerheds-, sundheds- og energimæssige forhold.
Præfabrikation af moduler og elementerSiden 1960'erne er mange elementer i byggeriet blevet præfabrikeret. Det gør byggeriet billigere, og det er kun fantasien, der sætter grænser for,…
Sådan undgår du skimmelsvamp i din boligSkimmelsvamp vokser, når der er fugt i dit hjem. Luft derfor godt ud i dit hjem, tænd for emhætten, når du laver mad, luk døren til badeværelset og…
Sådan minimeres risikoen for skimmelsvamp i nye bygningerOfte skyldes skimmelsvamp i nye bygninger, at byggematerialer og bygningens konstruktioner ikke har været ordentligt beskyttet mod regn og fugt under…
Sådan minimeres risikoen for skimmelsvamp i ældre huseSkimmelsvamp i ældre huse kan bl.a. skyldes kolde ydervægge, konstruktionsfejl og dårlig udluftning. En af de helt store syndere er indvendig…
Sådan tester du for skimmelsvamp i din boligDer findes forskellige målemetoder til at finde ud af, om der er skimmelsvamp i en bolig, bl.a. ved hjælp af luftmåling, Mycometer-test og…
Antenner og parabolerDu kan modtage flere kanaler med en parabol end med en antenne, men du binder dig typisk også til et relativt kostbart abonnement. Læs mere om…
Flagstænger og flagreglerHvilke typer flagstænger er der? Hvornår skal du hejse flaget op i din flagstang? Find ud af det her og se listen over officielle danske flagdage
Udvendige markiserEn markise overdækker din terrasse eller altan, og den kan give din bolig et ekstra udendørs rum gennem hele sommeren i både sol og regn.
Regler om affald og affaldssorteringLandsdækkende ensrettede regler for affaldssortering skal gøre det nemmere for danskerne at sortere korrekt. Jo mere af affaldet, der sorteres, desto…
Vedligeholdelsesfrie vinduerIngen vinduer er helt vedligeholdelsesfrie. Der er dog vinduer, som kræver meget lidt vedligeholdelse, men alle vinduer bør efterses mindst en gang om…
Det vedligeholdelsesfrie husDer er ingen huse, der er helt vedligeholdelsesfrie. Men der findes hustyper og materialer, der kræver mindre vedligeholdelse end andre.
Få et tag, der kræver minimal vedligeholdelseIntet tag er helt vedligeholdelsesfrit, men mange typer af tage kræver stort set ikke andet end et årligt tjek for utætheder. Læs her, hvad…
Vedligeholdelse af gulveDet helt vedligeholdelsesfri gulv findes ikke, men det er muligt at komme tæt på. Se her, hvilken type vedligeholdelse, dit gulv kræver.
Vedligeholdelsesfri facadeIngen facader er helt vedligeholdelsesfri. Men der findes typer af facader, som kræver meget lidt vedligeholdelse.
Få et flot og praktisk udekøkkenEt udekøkken skal være en god funktionel arbejdsstation, hvor du kan tilberede mad udenfor. Det skal have et godt arbejdsbord, en vask med vand og…
Sådan får du mest ud af grillenDer bliver grillet som aldrig før. Men hvilken grill skal du vælge? Og skal der tændes op i grillen med gas eller briketter?
Havelåger og porteEn havelåge eller port kan være en fin markering af, hvor dit hus og din have begynder. Derfor er det vigtigt, at havelågen eller porten passer til…
Plankeværk og faste hegnEt plankeværk eller fast hegn har den ønskede højde og tæthed med det samme i modsætning til et levende hegn. Til gengæld kræver det mere…
Pudsede lofterPudsede lofter ses i dag oftest i ældre huse og lejligheder, da de besværlige at etablere og kan være dyre. Til gengæld har de en smuk tekstur og er…
Gipslofter - det skal du videEt loft af gipsplader ligner meget et klassisk, pudset loft, hvis du spartler og maler det. Du kan få en helt jævn overflade uden synlige samlinger…
Lofter med trælister eller brædderLofter af trælister eller brædder er relativt billige og nemme at montere. Trælofter er ikke kun forbeholdt sommerhuse og 70’er villaer, men kan skabe…
Lydregulerende lofterEt lydregulerende eller lyddæmpende loft kan være en løsning i rum, hvor der er meget støj og dårlig akustik. Et sådant loft kan i visse tilfælde give…
Overblik over typer af loftsbeklædningGipspladelofter er de mest almindelige i danske boliger. I ældre huse er lofterne som regel pudsede, mens sommerhuse og huse fra 1960'erne og…
Hvad bliver der gjort mod klimaforandringerneHavene vil stige, og der forventes mere nedbør og flere storme. Både globalt, nationalt og lokalt arbejdes der på løsninger, som skal dæmme op mod…
Sådan beskytter du din bolig mod forhøjet grundvand og oversvømmede kloakkerI Danmark forventes mere og kraftigere regn. Det kan betyde flere oversvømmelser, blandt andet på grund af forhøjet grundvand, som kan gøre stor skade…
Boliger i lavtliggende og kystnære områder: Sådan beskytter du mod oversvømmelserVi vil få flere og mere omfattende oversvømmelser, der vil få konsekvenser for lavtliggende og kystnære beboelsesområder. Det vil ødelægge husene,…
Nybyggeri: Sådan beskytter du mod ekstremt vejrKlimaændringer vil medføre flere ekstreme vejrforhold, som bør tænkes ind, når der opføres nye huse. Boligerne vil blive udsat for mere fugt, vand,…
Sådan påvirker storm og stormflod dit husKlimaforskere forventer mere blæst og flere storme. Det stiller større krav til husets konstruktion, og især huse ved vestvendte kyster kan være…
Valg af køkkenelementerHøjskabe kan rumme en masse, og hjørneskabe er smarte til at udnytte pladsen optimalt. Der er fordele og ulemper ved alle køkkenelementer. Her kan du…
Sådan indretter du køkkenet praktiskDer er meget at tænke over, når du skal indrette dit nye køkken – både når der skal laves hverdagsmad og festmenuer, er indretningen vigtig. Det er fx…
Blomstrende have på den nemme mådeDet kræver ikke nødvendigvis grønne fingre og hårdt arbejde at få haven til at blomstre. Vælg de rigtige planter og kom godt fra start, hvis du vil…
Gør haven vinterklarBeskyt sarte planter mod frost, og ryd op i bede, terrasse og skur. Du kan godt lægge terrasse, beskære træer og buske og plante nyt om vinteren, hvis…
Sådan holder du dit drivhus varmt hele åretForlæng sæsonen i dit drivhus ved at holde drivhuset varmt hele året. Isoler drivhuset eller opvarm det. Læs mere her.
Gødning til haven - sådan bruger du detPlanter har brug for gødning for at blive store og flotte. Køkkenurter, roser, sommerblomster og græsplæner har brug for lidt ekstra.
Sådan vander du havenHen over sommeren er det nødvendigt at vande nogle af havens tørstende planter. Med det rette vandingsudstyr kan du slippe lettere ved vandingen, men…
Gør haven spændende om vinterenDin have behøver ikke at være kedelig om vinteren. Der findes både stedsegrønne og vinterblomstrende planter samt planter med smukke grene eller bær,…
Tage med stålplader der ligner teglStålplader, der ligner tegl, anvendes især til renovering af ældre parcelhuse. Materialet er dog lige så velegnet til nybyg. Få overblik over fordele…
Tage med bitumenplader (Onduline)Bitumenplader, eller Ondulineplader, anvendes ofte på mindre bygninger. Materialet minder om tagpap, og pladerne er udformet som bølgeeternitplader.
Tage med plastikpladerTagbelægning med plastikplader bruges især på mindre bygninger som carporte eller udestuer. Tag af plasticplader er forholdsvis nemt at lægge for gør…
Tage med gummibelægningerTagbelægning af gummi er ikke særlig anvendt i Danmark, og de fleste produkter på markedet egner sig mest til at reparere eksisterende tagbelægninger…
Typiske problemer med vinduerKondens på ruden, utætte fuger, nedbrudte glaslister, defekte og slidte beslag er typiske problemer, der kan opstå med vinduer.
Undgå og fjern misfarvninger på badeværelsets fugerMisfarvede fuger i badeværelset er ikke nødvendigvis tegn på dårlig hygiejne men oftest blot et æstetisk problem. Har skimmelsvamp sat sig i fugerne,…
Kan et eksisterende hus ombygges til lavenergihus?Det er både dyrt, kompliceret og omfattende at bygge et eksisterende hus om til et lavenergihus. Det kræver ekstra isolering af loft, gulv og…
Hvad er et passivhus?Passivhuset blev især populært i Danmark i slutningen af 00’erne, hvor det blev betegnet som et bæredygtigt og økonomisk alternativ til datidens…
Typiske skader på vinduer og døre af træRåd, løse hængsler og problemer med at åbne og lukke er blandt de typiske skader på vinduer og døre af træ. Læs mere om skaderne, og hvordan de kan…
Typiske skader på facaderSætningsskader, råd og svamp samt maling, der skaller af, er nogle af de typiske skader på husets facader. Et nedbrudt bræt kan du måske selv…
Guide til typiske skader på gulveSprækker i parketgulvet, ridser på laminatgulvet og knækkede fliser er nogle af de mest typiske skader på gulvet.
Typiske skader på tageEn ødelagt understrygning, et utæt undertag eller skotrende kan være skyld i, at der trænger fugt ind i tagkonstruktionen. Det kan give alvorlige…
Typiske skader på installationerSkader på boligens tekniske installationer kan få alvorlige konsekvenser i form af brand- og vandskader. De kan også betyde flere tusinde kroner…
Sådan vælger du energirigtige vinduerVinduerne betyder meget for boligens varmetab, så der stilles ret strenge krav til varmeisolering og energibalance. Vær opmærksom på vinduets…
Trykprøvning af huseI dag er det et krav, at nye huses tæthed skal kontrolleres og godkendes, inden man flytter ind. For at teste tætheden udføres en såkaldt trykprøvning…
De 10 bedste råd til at nedsætte varmeregningenDet kan betale sig at lave energiforbedringer, medmindre du allerede bor i en bygning med et meget lavt varmeforbrug. I de fleste tilfælde sparer du…
Undersøg, hvor varmen slipper ud af dit hus med termografiHvis dit hus trænger til at blive tætnet eller efterisoleret, kan en termografisk undersøgelse vise, hvor dit hus er utæt, mangler isolering og har…
Her taber dit hus varmeHuse, der er utætte eller dårligt isolerede, taber masser af varme til omgivelser. Det giver en høj varmeregning og CO2-udledning.
Lavenergihus bygget af stålskelet beklædt med pladerDu kan relativt hurtigt bygge et lavenergihus med vægge af stål, isoleringsmåtter og plader. Men der er, som ved alt andet, både fordele og ulemper…
Lavenergihus bygget af flamingoklodserEt hus af flamingoklodser og beton er godt isoleret og meget tæt. Huset er let at bygge, men du bør overlade det til en fagmand at støbe betonen.
Bolig bygget af stålpladerEt hus af stålplader lukkes hurtigt under opførslen og er enkelt at isolere. Solvarmen ledes ned i jorden og kan varme facaden op om aftenen og…
Lavenergihus bygget af teglblokkeEt hus af teglblokke er godt isoleret, da teglblokkene har en masse hulrum, som enten er fyldt med luft eller et isoleringsmateriale.
Bolig opført i massive gasbetonblokkeEt hus med ydervægge af massive gasbetonblokke er både godt isoleret og relativt tæt.
Mekanisk ventilationMekanisk ventilation eller tvungen ventilation kan være mere effektiv end naturlig udluftning gennem vinduer, døre og andre ventilationsåbninger.…
LuftsolfangereMed en luftsolfanger kan du holde sommerhuset, kælderen eller andre kolde rum tørre, så du undgår fugtskader og dårligt indeklima.
Udluftning og naturlig ventilationHvorfor skal du lufte ud, og hvordan gør du det bedst muligt? Bliv klogere på naturlig ventilation og se fordelene og ulemperne ved at lufte ud i…
Ventilation af boligenVentilation af boligen er vigtig, hvis du vil have et sundt indeklima og undgå fugtskader. Boligen kan ventileres mekanisk, naturligt eller på begge…
Fliser og belægninger som nedsætter risikoen for oversvømmelseDu kan nedsætte risikoen for oversvømmelse af din kælder ved at vælge flisebelægninger, som lader vandet sive igennem, eller leder vandet fra fliser…
Sådan undgår du støj og træk fra dit ventilationsanlægHvis du vil undgå problemer med støj, træk og et for stort elforbrug, bør du få en professionel ventilationsmand til at installere og indregulere dit…
Halogenlys: Bliv klogere på energieffektivitet og regler for indbygningsspotsHalogenlys bliver stadig anvendt flere steder i boligen, selvom LED-lys har vundet indpas. Halogenpærer er ved blive udfaset, men de kan stadig købes,…
LED-lys i boligenLED-pærer sidder efterhånden i de fleste lamper i de danske boliger. Det skyldes deres lave energiforbrug, den lange levetid og ikke mindst deres…
Lamper til udendørs brugDer findes et bredt udvalg af lamper til udendørs brug, og det gælder om at vælge den type, der dækker dine behov. Der er fx stor forskel på, om lyset…
Sammenlægning af lejlighederVil du sammenlægge 2 lejligheder? Du skal spørge din andels- eller ejerforening og søge tilladelse hos kommunen.
Lejligheder i uudnyttede loftrumDet er bedst at inddrage et loftsrum til beboelse, hvis taget alligevel skal skiftes ud. Brug loftet til helt nye lejligheder eller til udvidelse af…
Projektkøb af ejerlejlighederVed projektkøb køber du en lejlighed, som endnu ikke er bygget. Derfor skal du gennemgå salgsopstilling og købsaftale meget omhyggeligt, før du…
Er du klar til at bo i bofællesskab?I et bofællesskab har både skrevne og uskrevne regler stor betydning. Derfor bør du nøje overveje om bofællesskabets værdier stemmer overens med dine…
Økologiske bofællesskaberDe små alternative samfund er dukket op flere og flere steder i landet gennem de seneste år. Læs her, hvis du overvejer at flytte i økologisk…
Bofællesskab - hvad er det?I et bofællesskab deler du din tilværelse med andre ligesindede, og samtidig får du mulighed for at bo mere bæredygtigt. Læs om her hvad det vil sige…
Bofællesskabets organiseringBofællesskaber organiseres på mange forskellige måder, og graden af fællesskab varierer. Der er også forskel på ejerforhold, finansiering,…
Lavenergihus fra 2007Lavenergivillaen har jordvarme og indbyggede solceller i taget, der er kamufleret som ovenlys. Den er en del af projektet Fremtidens Parcelhus.…
Foreninger for boligejereSom boligejer kan du have interesse i eller pligt til at være med i en lokal eller landsdækkende forening. Her kan du gøre din indflydelse gældende,…
Regler om bopælspligtDer er bopælspligt i de fleste boliger for at undgå boligspekulation og affolkning. Læs mere om reglerne for, hvor længe din bolig i praksis kan stå…
Vedligeholdelse af afløb og kloakUndgå problemer med tilstoppede vaske, lugtende afløb og skader på kloakledningerne. Læs her, hvad du selv kan gøre, og hvad du skal overlade til de…
Guide til biopejse og elpejseBiopejse og elpejse kræver hverken skorsten eller besværet med at slæbe brænde ind. Til gengæld bør de ikke opfattes som en opvarmningsform, da de…
Lavenergihuse: Hvad er et lavenergihus, og hvilke fordele og ulemper er der?Lavenergihuse bruger mindre energi end almindelige enfamiliehuse. Læs mere om lavenergihuse samt fordele og ulemper.
Tæpper og indeklimaTæpper påvirker indeklimaet i dit hjem på godt og ondt. Sørg for at støvsuge og lufte regelmæssigt ud i rum med tæpper – og undgå helt tæpper i…
Fordele og ulemper ved varmepumperDer er mange penge at spare på varmeregningen i længden, hvis du udskifter dit olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Desuden udgør varmepumper et…
Fordele og ulemper ved pillefyrEt pillefyr kan give dig besparelser på varmeregningen på op mod 50 procent sammenlignet med oliefyr. Til gengæld kræver pillefyr plads og en del…
Opvarmning med masseovn: Fordele og ulemperMasseovne har været anvendt i Finland i århundreder og er efterhånden også blevet udbredt i Danmark i en udviklet version. Masseovne giver jævn varme,…
Køb af naturgas til din boligSelvom naturgas til rumopvarmning skal være udfaset i 2030, vil mange boligejere stadig skulle bruge naturgas mange år frem. Du kan frit vælge,…
Køb af træpiller til pillefyrDer er ingen regler for, hvilke egenskaber træpiller til et pillefyr skal have. Gå derfor efter den bedste kvalitet frem for at købe de billigste.
Luft til luft-varmepumperEn varmepumpe er billig, nem at installere og bruges oftest i et sommerhuse. Og så bruger den langt mindre strøm end en elradiator.
At bygge om vinteren (Vinterbyggeri)Vinterbyggeri kræver en række foranstaltninger som varme, afdækning mv. Du er som bygherre forpligtet til at betale for vinterforanstaltninger. Til…
Opvarmning af sommerhuseBruger du sommerhuset uden for sæsonen, skal det kunne varmes op. En varmepumpe er en god og billig løsning.
Sådan håndterer du et svampeangreb på dit husNår du opdager et svampeangreb, bør du hurtigst muligt finde årsagen, udbedre skaderne og sørge for, at svampen ikke kan gro igen. Sørg også for at…
Ægte hussvamp – en af husets store fjenderÆgte hussvamp kan vokse flere millimeter om dagen og angriber oftest skjulte tag- og gulvkonstruktioner. Derfor kan den nå at gøre stor skade i din…
Hold krybekælderen ventileretDet er vigtigt, at en krybekælder er tør. Ellers kan fugt og kondens give skimmelsvamp, råd og borebiller. God ventilation og eventuelt dræning og…
Trænedbrydende svampe der kan ødelægge dit husSvampe i boliger lever af organiske materialer som træ og tapet og kan nedbryde dele af din bolig med stor hast, hvis de får gunstige forhold. Læs…
Papirisolering til isolering af din boligPapirisolering kan bruges som hulmursisolering og til isolering af fx loft. Du kan godt selv efterisolere med papirisolering, men i de fleste tilfælde…
Fordele og ulemper ved halm som isoleringHalm som isolering er et af de mest klimavenlige byggematerialer på markedet, og halmhuse har undergået en stor udvikling de seneste år. Materialet…
Perlite som isoleringPerlite er et godt alternativ til mineraluld og ekspanderet polystyren. Det isolerer godt, er brandsikkert og angribes ikke af mikroorganismer. Til…
Fordele og ulemper ved hør som isoleringHørisolering er fremstillet af fibre fra hørplanten. Læs her, hvilke muligheder der er ved at bruge hør som isoleringsmateriale, og se, hvilke fordele…
Det skal du vide om bærende væggeDe bærende vægge holder taget eller den overliggende etage oppe, og disse vægge er derfor meget vigtige for dit hus. Hvis du fjerner en bærende væg,…
Stabiliserende vægge, hvad betyder det?Stabiliserende vægge forhindrer huset i at vælte, når stormen presser på husets facader og gavle. Du kan ikke uden videre fjerne en stabiliserende…
Fundamenter til huseFundamenter opføres på forskellige måder afhængig af, hvordan underlaget er. Sætningsrevner i huset kan skyldes, at der er problemer med fundamentet.…
VindforankringVindforankring er en sikring af husets bygningsdele, så huset ikke vrider sig, eller bygningsdele bliver revet fra hinanden i en storm. Revner i…
Helårsbeboelse eller sommerhusDer gælder forskellige regler for boligen alt efter, om den har status som helårsbeboelse eller sommerhus. Få helt styr på reglerne her.
Hems under loftet – definition og reglerEn hems kan være en praktisk måde at skaffe lidt ekstra areal eller sovepladser. Men hvilke regler og lovkrav gælder for en hems, og hvad skal du…
Beboelsesrum, en definitionHvornår må et rum bruges til beboelse, og hvilke rum tæller som beboelsesrum? Her er en guide til, hvilke krav der er til et beboelsesrum, hvis du…
Definition af hus og bygningstyperDet kan være uklart, hvordan man definerer huse og bygningstyper. Læs her en række definitioner, og bliv bl.a. klogere på forskellen på et kædehus og…
Sundhedsskadelige fibre i byggematerialerSundhedsskadelige fibre fra byggematerialer er under normale omstændigheder ikke et problem i danske boliger. Problemerne kan opstå i forbindelse med…
Sundhedsskadelig formaldehyd i byggematerialerSelv små mængder af formaldehyd fra afgasning af byggematerialer og møbler kan genere boligens beboere. Resultatet viser sig i form af irritation af…
Sundhedsskadelig PCB i byggematerialerPCB er en af de farligste miljøgifte i verden og er i dag helt forbudt at anvende. Men et ukendt antal boliger kan stadig indeholde PCB-holdige…
Sundhedsskadelige imprægneringsvæsker i byggematerialerTryk- og vakuumimprægneret træ udgør ikke den store sundhedsmæssige trussel mod helbredet, men det er en trussel for det omgivende miljø, fordi…
Sundhedsskadelig malingVandbaseret maling er mindre sundhedsskadeligt end oliebaseret maling. Læs, hvordan du undgår at bruge sundhedsskadelig maling indendørs, og hvordan…
Oprensning af en forurenet grundDet kan være dyrt og kompliceret at rense en forurenet grund og fjerne forurenet jord. Der findes ordninger, der kan dække dine udgifter, men du kan…
Valg og udskiftning af elastiske tætningsfuger i bad og køkkenDe bløde elastiske fuger i badeværelset og køkkenet holder vand og snavs ude af samlinger og optager bevægelser, men de har en begrænset levetid. Læs…
Sådan maler du vægge og lofterDu får det bedste resultat ved at lave et ordentligt forarbejde, når du skal male vægge og lofter. Læs her, hvordan du trin for trin griber…
Vælg den rigtige maling indendørsDer er stor forskel på træmaling og vægmaling, og den enkelte maling kan anvendes til forskellige materialer. Læs her, hvordan du vælger den rette…
Sådan tjekker du dit badeværelse for fugtproblemerÆldre badeværelser kan have utætte gulve, vægge eller rør, hvor vandet kan sive ud. Vandet kan give skimmelsvamp, ødelægge materialer og nedbryde…
Bliv klogere på patriciervillaenEn patriciervilla er en stor, klassisk villa bygget i perioden fra 1860 til 1930. Læs om de imponerende villaer og deres unikke kendetegn her.
Bliv klogere på byhusetByhuse blev bygget i de større byer i perioden fra 1800 til 1920. Det er prangende huse med mange detaljer mikset frit sammen fra forskellige…
Bliv klogere på murermestervillaenMurermestervillaen er et godt, enkelt og klassisk enfamiliehus bygget i perioden fra 1915 til 1930.
Bliv klogere på landhusetLandhuset blev bygget i perioden fra 1700-tallet til 1950. De ældste landhuse er bindingsværkshuse med stråtag, mens de senere landhuse har murede…
Typehuset fra 1960 til 1980Typehuset fra 1960'erne og 1970'erne er det mest almindelige enfamiliehus i Danmark. Det er som regel opført i gule mursten, har store termovinduer…
Husbåde - alt om køb, regler og vedligeholdelseVil du bo på vandet med havudsigt, bølgeskvulp og frisk luft? Læs her, hvordan du køber en husbåd, hvilke regler du skal overholde, og hvor meget…
Bliv klogere på 1950'ernes murermestervillaEn murermestervilla fra 1950'erne er en robust, rummelig og velbygget villa i 1 ½ plan. Huset er bygget af røde eller gule mursten, har rødt tegltag…
Bliv klogere på bungalowenEn bungalow er en lille, sparsom familiebolig bygget i 1920'erne og 1930'erne. Huset har en karakteristisk kvadratisk form med pyramidetag og typisk…
Bliv klogere på funkisvillaenFunkisvillaen er et rendyrket funktionalistisk hus uden overflødig pynt, bygget i 1920'erne eller 1930'erne. Huset er ofte hvidpudset og har fladt tag…
Den modernistiske villaDen modernistiske villa fra 1950'erne og 1960'erne er et kasseformet hus med et fladt tag. Huset har synlige trækonstruktioner, store glaspartier og…
Den funktionelle villaDen funktionelle villa er et dansk bud på et funktionalistisk hus fra 1930'erne. Den er kendetegnet ved at være bygget med danske byggetekniker og…
Statslånshuset: Arkitektur og kendetegnEt statslånshus er et lille, billigt hus fra perioden 1938-1958. Huset er bygget efter den såkaldte statslånsordning, som stillede strenge krav til…
Få overblik over 12 typiske hustyperI denne artikel er 12 typiske hustyper fra 1700-tallet til i dag listet op. Læs en kort beskrivelse af dem og dan dig et overblik.
Skunk - sådan efterisolerer du den og hvad kan du bruge den tilSkunke er i mange huse blot spildplads, men de kan i nogle tilfælde bruges til opbevaring. Under alle omstændigheder sparer du på varmen ved at…
Indvendige trapper: Få overblik over typer, materialer og reglerTænk på materialer, æstetik, anvendelse og plads, når du skal vælge indendørs trapper til din bolig.
Tagformer på huse - fordele og ulemperTaget har stor betydning for husets udtryk. Derfor er der ofte lokalplaner, som beskriver, hvordan taget på dit hus må se ud. Mange steder må et tag…
Værd at vide om terrændækTerrændækkets funktion er at forhindre fugt, kulde og gasser fra jorden i at trænge op i boligen samt sørge for, at bygninger står stabilt. Bliv…
Alt om gelænder til trappe, altan og terrasse - sådan er reglerneEt gelænder skal sikre mod faldulykker fra trapper, altaner og terrasser. Derfor er der regler for, hvordan de skal udformes. Læs om dem her.
Hvad er en pumpebrønd?En pumpebrønd kan opsamle kloakvandet, når det regner kraftigt, så du slipper for oversvømmelse af kælderen. Det er den sikreste løsning, men også den…
Hold huset tørt med et omfangsdrænEt omfangsdræn kan være en god løsning på fugt i fx soklen, fundamentet og kældervægge. Det er dog en bekostelig affære og kræver de rette…
Sikkerhed, når du arbejder med motorsavEn motorsav kan være et farligt stykke værktøj, især hvis man er uøvet. Her får du gode råd om, hvordan du kan undgå ulykker med motorsaven.
Sikkerhed når du arbejder på en stigeStå ikke på de 3 øverste trin på stigen. Her er risikoen for at falde ned nemlig meget større, fordi du ikke har noget at holde fast i. Få her gode…
Sikkerhed når du laver el-arbejdeDet kan være farligt at lave gør det selv-arbejde i de elektriske installationer. Her får du gode råd om, hvordan du kan sikre dig selv og din bolig…
Beregningsprogrammer til boligenInternettet vrimler med gratis beregnere, hvor du kan regne på alt lige fra besparelsen af en efterisolering til en totalfinansiering af boligen. Vi…
Tegneprogrammer til boligenDer findes mange tegneprogrammer, du kan bruge til din bolig. De kan være brugbare hvis du fx vil skitsere en ombygning af dit hus eller indretning af…
Boligforhold ved skilsmisseBoligen er central ved en skilsmisse, og det kan være svært at blive enige om en bodeling. Læs, hvem der har ret til boligen, hvis I er uenige, og…
Budget til din byggesagFor at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser i din byggesag er det afgørende at udarbejde et godt budget. Læs her, hvordan du kan undgå "rod i…
Kvadratmeterpriser ved byggesagerAt regne med en "kvadratmeterpris" er en hurtig måde at få et skøn over, hvad ens byggesag vil komme til at koste. Læs her, hvad en kvadratmeterpris…
Planlægning og styring af byggesagerAlle byggesager, store som små, kræver planlægning og styring. Og jo større byggesagen er, desto vigtigere er planlægningen, hvad end det drejer sig…
Hovedentreprise og andre entrepriseformerHvad er fag-, hoved- og totalentreprise? Hvilken entrepriseform vil passe bedst til dit byggeprojekt? Her kan du få et overblik, så du er godt rustet,…
Styring af håndværkereAt styre håndværkere på en byggesag kræver byggeteknisk viden, god kommunikation samt erfaring med planlægning og koordinering. Har du ikke det, bør…
Indvendige vægge af koksVægge af koks blev brugt som skillevægge fra ca. 1900 til 1950. I dag er det ikke muligt at lave nye koksvægge, da materialerne ikke findes mere. Der…
Indvendige vægge af gipsDet er forholdsvis nemt og billigt at opbygge en indvendig væg af gips. Det er også let at pille en gipsvæg ned igen, da den sjældent er bærende eller…
Indvendige vægge af brædder og pudsDer laves ikke indervægge af brædder og puds i dag. Pudsede bræddevægge er et stykke historie, som du støder på i ældre huse og ejendomme.
Alt om lette indvendige væggeLette indervægge kan bestå af et træ- eller stålskelet med gipsplader, gasbeton (porebeton), koks eller bræddevægge med puds. En let indervæg er…
Alt om indvendige vægge af gasbetonDet er relativt nemt at bygge med gasbeton, når der skal opføres indvendige vægge. Prisen ligger også i den billige ende, hvilket gør gasbeton til et…
Køb af emhætteFaktorer som, sugeevne, støjniveau, elforbrug, design og pris bør indgå i dine overvejelser, når du skal købe en emhætte.
Vandhaner med kogende vandKogende vandhaner er praktiske i et køkken, hvor der er behov for at få varmt vand nu og her. Læs her om fordele og ulemper ved vandhaner med kogende…
Køkkener i høj kvalitetGennemførte detaljer, lækre materialer og lang holdbarhed er nogle af fordelene ved et kvalitetskøkken. Der er kun én ulempe - prisen.
Køb af armaturer og blandingsbatterierHvad skal du være opmærksom på, når du køber blandingsbatterier, som benyttes ved vaske i bryggers, toilet og køkken? Få svaret her.
Makeover til dit køkkenMange af os kan få opfyldt vores køkkendrømme ved at give det nuværende køkken en makeover frem for at købe et helt nyt. Ved at give dit køkken en…
Tag med teglstenTidligere dominerede de røde tegltage ethvert bybillede. I dag fås tegltagsten i et hav af farver og former, som har stor indflydelse på husets…
Tag med skifer af fibercementFibercementskifer eller kunstskifer (tidligere kaldet eternitskifer) kan bevare sit udseende i mange år og kræver minimal vedligeholdelse. Det er…
Tag med naturskiferNaturskifer er en forholdsvis kostbar tagbeklædning, men til gengæld kan denne tagtype holde i over 100 år, kræver sparsom vedligeholdelse og er smuk…
Tag med tagpapTagpap har mange gode egenskaber, da det er et yderst fleksibelt materiale, der er muligt at lægge på alle typer af tagkonstruktioner. Læs her, om…
Tag med bølgeplader af fibercementTage med fibercementbølgeplader (tidligere kaldet eternitbølgeplader) anses for at være helt tætte. Det betyder, at pladerne sagtens kan lægges uden…
Køb af byggematerialer på internettetDet kan være svært at vurdere kvaliteten af byggematerialer, du køber på nettet. Gå efter mærkningsordninger og certificerede varer og husk, at du har…
Køb af byggematerialer i udlandetKøb af byggematerialer i udlandet kan måske - måske ikke - betale sig. Vær opmærksom på, at der oftest ikke er de samme krav og standarder til…
Facader af gasbetonGasbetonblokke er forholdsvis billige, nemme at arbejde med og har en relativt god isoleringsevne. I dag er facader af gasbetonblokke normalt pudset i…
Facader med træbeklædningDet er relativt billigt at bygge et hus med træfacade. Men træ kræver omhyggelig og hyppig vedligeholdelse, da der eller kan komme råd og svamp.
Facader med fibercementpladerFibercementplader er næsten vedligeholdelsesfri og kan fremstilles i mange former og farver. Sammen med andre materialer kan de skabe flotte og…
Facader af mursten (tegl)De traditionelle facader opført i mursten kan holde i mange hundrede år, hvis de er opført korrekt. Samtidig kræver en murstensfacade næsten ingen…
Sådan vælger du overflade til din facadeHusets facade er både med til at skabe husets udseende og skal samtidig beskytte mod vejr og vind. En facade kan bare være en tynd beklædning yderst…
Selvklæbende film og belægninger på dine ruderVil du undgå indkig, falmede møbler, eller generer solen dig, kan film eller folie på dine ruder være en løsning.
Spar penge med vandbesparende vandhanerI dag er det nødvendigt, at vi alle har fokus på vores forbrug af de naturlige ressourcer, heriblandt drikkevandet. Vandbesparende vandhaner og…
Køb af ovnPrisen på en ovn til indbygning strækker sig fra få tusinde kroner og op til 30.000 kroner. Kvalitet og pris følges dog ikke altid ad. Læs her, hvad…
Generelt om huses stabilitetDet er vigtigt, at dit hus er stabilt og fast forankret til et godt fundament, så det uden problemer kan bære vægten af sne på taget og modstå…
Forhindr kloakvand i din kælder med et højvandslukkeEt højvandslukke kan forhindre kloakvand i at løbe baglæns i kloakken og op igennem dit kælderafløb eller toilet, når det regner kraftigt. Det skal…
Køb af køleskabInden du køber et nyt køleskab, bør du overveje dine krav til størrelse og finesser. For at spare mest muligt på elforbruget bør du gå efter et…
Køb af kogepladerValg af kogeplade til køkkenet er først og fremmest et spørgsmål om design, pris og funktionalitet.
Køb af fryserDer findes utallige frysere på markedet. Der er forskel på størrelse, isoleringsevne, energiforbrug og pris. Hvilken fryser skal du gå efter? Her er…
Køb af vaskemaskineEnergiforbrug, vandforbrug, kapacitet og specielle vaskeprogrammer er noget af det, du skal lægge mærke til, når du skal købe ny vaskemaskine. Få…
Køb af opvaskemaskineNår du køber opvaskemaskine, er energiforbrug, støjniveau og pris nogle af de ting, du bør kigge på.
Love og regler om at inddrage loftet til beboelseDer er en del krav, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at inddrage loftrummet til beboelse. Du skal både overholde lokalplanen,…
Sikre låse og nøglerNår du skal vælge nye låse, skal du sikre dig, at de er borebeskyttede og svære at dirke op. Læs også, hvornår det er en god idé at udskifte dine…
Valg af alarm til hjemmetTyverialarmer er med til at sikre dit hjem mod indbrud, hvis vinduer, døre og låse er sikret. Læs om de forskellige alarmer, du kan vælge i mellem.
Trykimprægneret træ - godt og skidtEgenskaber som lang holdbarhed og stor modstandsdygtighed over for vind og vejr får mange til at bruge trykimprægneret træ til næsten alle formål -…
Indbruds- og tyverisikring af boligenDer begås årligt mange tusind indbrud i Danmark. Læs her om tyverisikring, hvor tyvene typisk kommer ind, og hvad du selv kan gøre for at forhindre…
Få mere dagslys i din boligDagslys i boligen giver et bedre indeklima, er godt for din sundhed og giver en lavere elregning og varmeregning. Læs, hvordan du får mere dagslys i…
Ovenlys i skrå tagfladerDer er mange muligheder for at trække lys ind i boligen ved hjælp af ovenlys. De fås i standardformer og -størrelser, men kan også fremstilles efter…
Dagslys som opvarmningDagslys kan give et godt tilskud til opvarmningen af boligen, hvis du tænker den passive solvarme ind i boligens energiregnskab, når du bygger om, til…
Solafskærmning - sådan skærmer du dit hus af for solenSolafskærmning kan holde både varme og lys ude og fås både som udvendig og indvendig. Få overblik over fordele og ulemper ved forskellige typer af…
Generelt om dagslysDagslys giver varme, lys og energi. Derfor stræber de fleste efter at få meget dagslys ind i boligen. Men hvad er fordelene og ulemperne ved dagslys?
Forsikring, når du køber boligHvis du tegner en ejerskifteforsikring, når du køber bolig, kan du undgå en del ubehagelige overraskelser. Du kan nemlig få dækket udgifterne til…
Forsikring, når du bygger om eller tilDu bør kontakte dit forsikringsselskab, inden du går i gang med at bygge om eller til i større stil. Ellers kan du risikere, at din husforsikring ikke…
Valg af farve til ydervæggenÆndrer du farve på husets ydervægge, kræver det overvejelser om, hvordan du finder en farve, der passer til din bolig. Du kan give huset et nyt…
Leg med farver onlineSmå online programmer på giver dig mulighed for virtuelt at farvelægge dit hjem og lege med farvekombinationer. Det kan være en stor hjælp, når du…
Valg af farver indendørsDer er meget at tage højde for, når du skal vælge farver til din bolig. Hustype, lysindfald og rummenes funktion er bare nogle af de faktorer, som kan…
Brug af farvesystemer: Find den rette farve til pletmalingHvad er et farvesystem, og hvordan bruger du det, når du skal finde den rigtige farve til pletmaling af boligen? Med kendskab til farvesystemer og…
Limfarve: Værd at vide, før du går i gangDet kan være svært at blande en god limfarve. Til gengæld er det en billig og miljøvenlig maling, som giver et flot mat resultat.
Generelt om personlig rådgivning på bygge- og boligområdetSom boligejer eller kommende boligejer vil du typisk få brug for professionel rådgivning. Men der er stor forskel på rådgivere, og det er op til dig…
Om juridiske rådgivere på bygge- og boligområdetVed bolighandler og byggesager har du brug for juridisk rådgivning. I dag kan alle slå sig ned som juridisk rådgiver. Derfor er det vigtigt, at du…
Gratis byggerådgivning – her kan du få hjælpDu kan få gratis eksperthjælp til din bolig fra bl.a. brancheorganisationer, producenter, og uvildige organisationer. Se her, hvor du kan finde gratis…
Byggerådgivere: Hvem kan du bruge til hvad?Der kan være stor forskel på, hvad forskellige rådgivere kan tilbyde af ydelser. Sørg for at vælge den byggerådgiver, der passer til dine behov, og…
Økonomisk rådgivning for boligejereBåde banker og pensionsselskaber tilbyder gratis økonomisk rådgivning, men der findes også et stort udvalg af privatøkonomiske rådgivere, som tilbyder…
Sikring af din bolig nytårsaftenDer sker mange skader nytårsaften, men du kan gøre dit til at begrænse dem. Kend fyrværkeriloven, undgå brand, vær forsigtig med fyrværkeri og lås…
Udskiftning af tagbelægningSkal du skifte husets tagbelægning, så overvej, om den nye belægning passer til husets stil, og om det byggeteknisk kan lade sig gøre. Tjek også, om…
Undertage - hvad er det, og hvordan undgår du problemer?Et undertag gør dit tag mere tæt, og sammen med tagbelægningen skal det beskytte mod fugt udefra. Undertaget kan være lavet af faste plader eller af…
Valg af ny tagbelægningDe forskellige typer tagbelægning har forskellige egenskaber, som du bør kende og vurdere, før du får nyt tag. Udover pris og holdbarhed er det…
Love og regler om tagbelægningerDu kan ikke altid selv bestemme, hvilken tagbelægning du vil have til dit hus. Udover lovkrav i bygningsreglementet kan der også i din lokalplan være…
Budrunder ved køb og salg af boligEr der flere købere til en bolig, kan sælger vælge at sende den i en budrunde. Sælger kan selv bestemme, om han eller hun vil acceptere et af buddene.
Gør dit hus lettere at sælgeDu kan gøre flere små og større ting for at gøre dit hus klar til salg, så du øger chancen for nemmere og hurtigere at sælge det. Læs, hvilke små og…
Huseftersynsordningen – tilstandsrapport og elinstallationsrapportHuseftersynsordningen, som omfatter udarbejdelse af tilstandsrapport og elinstallationsrapport, er lavet for at sikre mod uforudsete økonomiske…
Hegnsloven og hegnsynHvor højt må dit hegn være, og er der bestemte krav til materialer og udformning? Og hvad gør du, hvis du og din nabo er uenige om hegnet mellem jeres…
Generelt om dine pligter som husejerSom husejer har du mange store og små forpligtelser, både i det daglige og i særlige situationer. Nogle pligter er lovfæstede, mens andre snarere…
Sådan sikrer du et godt naboskabAlmindelig sund fornuft og god gammeldags venlighed er nogle af kodeordene, når du skal sikre dig et godt forhold til dine naboer.
Regler og pligter når du bygger om, til eller nytNår du skal i gang med et byggeprojekt, er der en række love og planer, du skal overholde. Her får du en gennemgang af noget af den lovgivning og de…
Husk dine vinterpligter som boligejerDu er ansvarlig for snerydning af fortov og færdselsarealer ved dit hus, og så skal du sørge for, at istapper fra husets tag ikke falder ned i hovedet…
Bliv klogere på fordele og ulemper ved afdragsfrie lånRealkreditlån med afdragsfrihed er populære blandt danske boligejere. Den ekstra luft i økonomien kan fx bruges til at betale af på dyrere gæld, men…
Finansiering af byggeprojekterØnsker du selv at opføre et nyt hus, eller planlægger du en ombygning af din nuværende bolig, kan du låne pengene i realkreditinstituttet eller i…
Sådan fastsættes prisen på ejerboligerFaktorer som rente og arbejdsløshed er afgørende elementer i prisfastsættelsen af boliger. Derudover spiller et utal af andre faktorer ind på…
Her er alt, du skal vide om omlægning af realkreditlånHvis du har et fastforrentet realkreditlån, bør du holde vågent øje med renteudviklingen. Når renten falder eller stiger tilpas meget, kan der nemlig…
Standardaftaler til byggeprojekterNår du skal indgå en aftale om et større byggeprojekt eller opførelse af et nyt hus, vil du typisk indgå en såkaldt entreprisekontrakt med de firmaer,…
Forbrugeraftale ved håndværkerarbejdeForbrugerrådet har i samarbejde med en række parter udviklet aftaleskabelonen AB-Forbruger, der kan være til god støtte for dig som forbruger, når du…
Isolering og varmetabI moderne byggeri anvendes en lang række forskellige materialer, der med deres evne til at isolere er med til at holde på varmen i boligen og begrænse…
Ulykker i boligenStatistisk set er boligen et farligt sted at opholde sig. En del skadestuebesøg finder sted som følge af faldulykker i eller omkring boligen. Læs her,…
Undgå brand i din boligHvert år udbryder der brand i ca. 4.300 boliger. I mange tilfælde er det mindre brande, men cirka 60 mennesker dør om året på grund af brand. Du kan…
Undgå faldulykker i boligenPersonskader efter et fald er langt den hyppigste type uheld i hjemmet. Specielt udsatte grupper er børn og ældre, som har cirka tre gange større…
Børnesikker bolig - sådan skal du gøreSmå børn kommer let galt af sted. Men du kan selv gøre meget for at børnesikre din bolig. Læs her, hvor ulykkerne oftest sker, hvilke ting der er…
Jordvarme – sådan virker detEt jordvarmeanlæg er en varmepumpe, der udnytter varmen i jorden og kan producere 4-5 gange så meget energi, som den forbruger. Læs mere om den…
Generelt om bæredygtige boligerI en bæredygtig bolig er der blevet gjort en række forskellige tiltag for at skåne miljøet. Du kan gøre din bolig mere bæredygtig ved at spare på…
Bygninger der kan åndeNår fugtig luft nemt slipper ud af boligen og ny, frisk luft kommer ind, taler man om, at en bygning kan ånde. Der er forskel på, hvor åndbare…
Sådan forebygger du vandskade i kælderenDer er meget, du kan gøre, for at forebygge en vandskade i din bolig. Det handler blandt andet om at vedligeholde kloakken, så den kan klare regn og…
Sådan reagerer du på vandskader efter skybrudDet er vigtigt at reagere hurtigt på vandskader efter skybrud, da du ellers risikerer fugtskader, som kan udvikle sig til skimmelsvamp på kort tid.…
Små forbedringer af huse fra 60'erne og 70'erneEn række forskellige tiltag kan kvikke et ellers kedeligt parcelhus op. De fleste forbedringer er mindre gør det selv-projekter. Læs om dem her.
Typiske skader på huse fra 60'erne og 70'erneHusene fra 1960’erne og 1970’erne er gennemgående ikke så dårlige som deres rygte, men der er uheldige eksempler og en række skader, som går igen på…
Fordele og ulemper ved huse fra 60'erne og 70'erneHuse fra 60’erne og 70’erne er kendt for at være overkommelige i pris og ofte beliggende tæt på byerne. Til gengæld trækker husenes ofte ensformige…
Store forbedringer af huse fra 60'erne og 70'erneStørre renoveringsprojekter på parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne kan omfatte tag, vinduer, køkken og bad, og forbedringerne kan med fordel…
Generelt om at inddrage loftet til beboelseHvis du mangler plads i dit hus, kan du overveje at inddrage et uudnyttet loftsrum til beboelse. Om det er muligt, afhænger bl.a. af husets…
Tagterrasser – regler og udfordringerEn tagterrasse er en god mulighed for at udvide boligen. Den kan enten opbygges på et hus med fladt tag eller som en del af et hus med hældning på…
Arkitektoniske muligheder, når du inddrager loftet til beboelseDet er en arkitektonisk udfordring at inddrage loftet til beboelse. Men det er samtidig en god mulighed for at tilføre din bolig nogle ekstra…
Solvarmeanlæg – få varme og varmt vand fra solenAktiv solvarme er en både økonomisk, energivenlig og bæredygtig måde at få varmt brugsvand og kan være et godt tilskud til opvarmningen af din bolig.…
Fakta om solcellerSolceller producerer elektricitet direkte af solens lys og kan både sættes op på bygningens tag eller på jorden. De kan også anvendes i stedet for…
Gode råd om indendørs belysningBelysning inden døre handler om mere end valg af lamper. Det handler også om placeringen af lyset og pæretyper. Hvis du bruger lys bevidst, kan det…
Gode råd om udendørs belysningUdendørs belysning skal både give lys til orientering, sikkerhed og skabe den rette stemning. Få hjælp til at vælge den rigtige type belysning her.
Udendørs belysning med omtankeUdendørs belysning skal vælges med omtanke, hvis det ikke skal blive til lysforurening. Vælg kun det lys og de lamper, som er nødvendige, og undgå at…
Forskellige elpærers lyskvalitetDer er mange lyspærer på markedet i dag. Nogle lamper kan kun bruge de traditionelle lyspærer, men de fleste kan udskiftes til LED. Få overblik over…
Asbest i boligerSelvom asbest ikke længere bruges i byggematerialer, findes det stadig i mange boliger. Når materialer med asbest skal fjernes, skal de behandles…
Alt du skal vide om gulve i badeværelserDet er vigtigt, at gulvet i badeværelset er vandtæt, så der ikke kommer råd og svamp i de omkringliggende konstruktioner. Der er flere måder at tætne…
Gør det selv-arbejde i badeværelsetDet er kompliceret at bygge et nyt badeværelse selv. Mange regler skal overholdes, og mange af opgaverne skal udføres af autoriserede håndværkere. Læs…
Love og regler om badeværelserDer er helt specifikke love og regler for vådrum. Når du skal bygge eller renovere badeværelse skal du overholde de krav, der findes i…
Vægge i badeværelserDer er flere krav til vægkonstruktionen, materialerne og overfladerne i badeværelset. Især omkring brusenichen og ved badekarret. Læs mere her.
Valg af ny køkkenbordpladeOvervej dine behov, inden du vælger ny bordplade til dit køkken. Er du bedst tjent med en hårdfør kompositbordplade eller en klassisk, massiv…
Reparation og vedligehold af inddækninger og tagrenderInddækninger og tagrender bliver ofte overset, når huset skal vedligeholdes, men begge er helt centrale for at holde taget tæt og få vandet ledt væk.…
Tjek husets tagrenderEn utæt eller tilstoppet tagrende giver stor risiko for fugtskader på facade, sokkel og tag. Læs her, hvordan du tjekker dine tagrender og sikrer dig…
Spar på varmen - tjek boligens tætningslisterTætningslister i vinduer og døre skal være monteret korrekt og være i god stand - ellers forsvinder varmen ud, mens støj lettere kommer ind. Få tips…
Planlæg årets vedligeholdelseStore og små vedligeholdelsesopgaver trænger sig hele tiden på for husejeren. Læs her, hvordan du prioriterer opgaverne og lægger en plan for årets…
Materialer, der kræver minimum vedligeholdelseVisse materialer og bygningsdele kræver mere vedligeholdelse end andre. Få tips til, hvilke materialer du kan vælge, som kræver minimum…
Kend dit hus fra før 1930Pompøse krummelurer fra barokken, rokokoens elegante lethed eller romersk inspirerede søjler fra klassicismen. Her kan du læse om de forskellige…
Sådan får du viden om ældre huse opført før 1930Få en oversigt over de bedste bøger og hjemmesider med viden og gode råd om, hvordan du bedst istandsætter dit gamle hus, så husets stil og historie…
Værd at vide, før du køber et ældre hus fra før 1930Drømmer du om at købe et gammelt, idyllisk bondehus med stråtag, en fornem patriciervilla fra 1900 eller en smuk gammel murermestervilla fra…
Typiske skader på ældre huse opført før 1930Utætte tage, sætningsrevner og murbier i fugerne er eksempler på de typiske skader, som rammer gamle huse, der ikke er vedligeholdt godt nok. Andre…
Husbukke kan ødelægge træet i din bolig - sådan undgår du demHusbukke kan ødelægge træværket i din bolig totalt, hvis et angreb ikke opdages i tide. Vær på vagt og søg professionel hjælp, hvis du har mistanke om…
Sådan undgår du væggelus i boligenAntallet af tilfælde med væggelus i de danske hjem har været stigende. Væggelus lever af at suge blod og forårsager derfor ubehagelige reaktioner hos…
Rotter i boligenRotteproblemet er voksende, og rotter kan give alvorlige problemer, men hvis du følger nogle enkle råd, kan du være med til at forebygge problemerne.
Boliglån i banken: Find det billigsteSkal du optage et boliglån i banken til ny bolig eller en ombygning, der ikke kan dækkes af et realkreditlån? Læs mere her og bliv forberedt til mødet…
Jordstråler - myte eller sandhedEksistensen af jordstråler, og om de er sundhedsskadelige, er dybest set et spørgsmål om tro. Naturvidenskaben affærdiger strålerne som vås, men…
Viden om stråling og afgasning i boligenIndeklimaet påvirkes af de mange stoffer, som frigives fra fx maling, møbler, byggematerialer og elektriske apparater. Nogle stoffer giver irritation,…
Flade tage, godt eller skidt?Problemer med flade tage ses især på huse fra 70'erne, hvor beklædningen af de flade tage var udført med tagpap af dårlig kvalitet og med mangelfuld…
Feng Shui, virker det?Feng Shui er en inspirerede praksis, der bl.a. angiver regler for optimal placering af møbler og valg af farver i boligen. Feng Shui kan dog også…
Alt du skal vide om lokalplanerEn lokalplan fastlægger, hvordan kommunen politisk har besluttet, at udviklingen skal være i et bestemt område og kan fx beskrive, hvor og hvordan der…
Byggematerialer til ældre huseHvis du vælger de forkerte byggematerialer, når du ombygger eller renoverer dit ældre hus, risikerer du at gøre mere skade end gavn.
Byggematerialer med patinaHvis naturlige byggematerialer bliver vedligeholdt, bliver de kun smukkere at se på med tiden. De får patina frem for blot at blive nedslidte.
Omkostninger ved at købe boligUdover den kontantpris, der står på salgsopstillingen, er der en række udgifter forbundet med at købe bolig – fx tinglysning, gebyrer og forsikring.…
Lån til boligkøbDer er mange forskellige typer lån at vælge imellem til dit lejligheds- eller huskøb. Hvilket boliglån, der passer til dig, afhænger blandt andet af,…
Terrænregulering af grundenDu kan terrænregulere grunden for at forebygge mod udfordringer med vand. Det er også en mulighed, hvis du vil udnytte grunden optimalt. Inden du går…
Tjek din grund, inden du graverOvergravede ledninger kan være både besværlige og farlige. Forbered dig derfor altid godt, inden du stikker spaden i jorden, og tjek blandt andet…
Køb og bortskaffelse af jord – det skal du videJord er ikke bare jord. Fx gælder der særlige regler for bortkørsel af jord. Læs, hvad du skal være opmærksom på, når du flytter jord.
Køb af byggegrundDer er en del love og regler, du bør være opmærksom på, og som kan være afgørende for, om du kan bygge det hus du ønsker, hvis du skal købe grund og…
Arkitektens skitseforslagArkitektens skitseforslag giver dig det første overblik over dit byggeprojekt. I samarbejde med arkitekten bearbejdes ideen, den økonomiske ramme…
Hovedprojekt - hvad skal du vide?Hovedprojekt er betegnelsen for et endeligt, færdigtegnet byggeprojekt. Hovedprojektet skal bruges til at indhente tilbud fra håndværkere og vigtigst…
Ophavsret til arkitektarbejdeEn arkitekts originale arbejde er omfattet af Ophavsretsloven. Bygherren har ret til at bruge arkitektens tegninger, men arkitekten har fortsat…
Rejsegilde - hvad er det, og hvorfor holder man det?Når husets spær er rejst, er der tradition for, at bygherren holder rejsegilde for håndværkerne. Oprindeligt var det for at berolige onde ånder, men…
Betaling til håndværkeren eller byggefirmaetSørg for at aftale med håndværkeren eller entreprenøren, hvordan betalingen skal foregå, inden dit byggeprojekt går i gang. Sørg også for at få…
Ekstraregninger i byggeprojekterDet er ikke altid muligt at undgå ekstraregninger i et byggeprojekt. Men er aftalerne klare og arbejdsopgaverne præcist beskrevet, når du indgår…
Tilsyn med byggeprojekterFå en uvildig rådgiver til at føre tilsyn med dit byggeprojekt. Det kan spare dig for bøvl, forsinkelser, fejl, mangler og ekstraregninger. Vælg ikke…
Sådan får du en svømmesø i havenSvømmesøer er et nyere fænomen i Danmark, men har flere fordele frem for traditionelle swimmingpools. Dels kan de konstrueres, så de falder naturligt…
Badebassiner til haven: Her er, hvad du skal videBadebassiner er gode til leg og afkøling på de varme sommerdage og findes i mange størrelser og prisklasser. Før du køber et badebassin, er der en…
Hold boligen kølig om sommerenEt airconditionanlæg er fristende, når solen bager og nattetemperaturen sniger sig op over de 20 grader. Men det er en dyr løsning, hvis bare målet er…
Det skal du vide, før du etablerer en svimmingpool i havenEn swimmingpool i haven er en af de mest kostbare og arbejdskrævende installationer, men til gengæld kan du have glæde af den i mange år fremover.
Udendørs spa - køb og vedligeholdelseEn udendørs spa eller et vildmarksbad er en afstressende oplevelse, og fornøjelsen bliver ikke mindre af, at den foregår under åben himmel. Få gode…
Undgå indbrud i ferienMange indbrud kan undgås med simple tiltag, hvis du forbereder sig, inden du tager på ferie. Få gode råd til, hvordan du får tyven til at gå forbi dit…
Byt dig til en feriebolig - sådanInternettet gør det let at bytte bolig med en anden familie i ferien. Og besparelsen på dyre hoteller kan du i stedet investere i oplevelser. Læs her,…
Tjek om din grund er forurenetEr du i tvivl om din grund er en forurenet grund, kan du starte med at lede på Danmarks Miljøportal. Læs her, hvordan du ellers finder ud af, om din…
Køb og salg af forurenet grundDer er mange ting, du skal være opmærksom på ved køb og salg af en forurenet grund. Læs, hvad du bør vide om handel med forurenede grunde, værditab,…
Nye kviste på eksisterende huseEn kvist bidrager positivt til en loftsetage med mere lys, ekstra gulvplads og en god rumhøjde. Inden du går i gang, skal du dog søge kommunen om…
Fra garage til beboelse - sådan gør duAt inddrage en garage til beboelse kan være en billig måde at få ekstra kvadratmeter på. Men inden du går i gang, skal du have en byggetilladelse fra…
Loft til kipFjerner du det vandrette loft og fører det til kip i stedet, kommer rummene til at virke større. Det er dog et omfattende og kompliceret arbejde, der…
Forbedring af pistolgangEn pistolgang er funktionel, men ude af trit med nutidens boligideal. Lys maling og ovenlysvinduer kan være måder hvorpå, du kan friske det ofte mørke…
Etablering af kælderEtablering af en kælder kan være en løsning, hvis du gerne vil have mere plads, men ikke må udvide pga. bebyggelsesprocenten på din grund. Læs her,…
Udgravning af eksisterende kælderVed at grave kælderen dybere får du mulighed for at isolere kældergulvet og sikre kælderen mod opstigende fugt og radon. Kælderen bliver dermed mere…
Kælder under nyt husMeget få nyopførte huse har en kælder, men der er flere fordele ved at have en. Blandt andet kan kælderen anvendes til opbevaring, vaskerum og fyrrum.
Tjek dit hus efter stormenEfter en kraftig storm er det afgørende, at du som husejer undersøger, om der er sket skader på dit hus. Tagkonstruktion, inddækninger, tagrender og…
Tjek husets sokkelSoklen er et af de mere udsatte steder på huset. En revne i soklen kan forvolde stor skade, da den giver mulighed for at fugt fra jorden kan trænge…
BebyggelsesprocentDer er regler for, hvor meget du må bygge på din grund. Normalt er bebyggelsesprocenten 30 procent i parcelhuskvarterer og 15 procent i…
Bruttoetageareal på boliger – hvad er det?Bruttoetagearealet er boligens samlede boligareal. Arealet har betydning for din ejendomsværdiskat. Læs her, hvordan du beregner arealet.
Hvordan beregner man grundens areal?Arealet af din grund har betydning for, hvor stort dit hus må være. Læs her, hvordan du beregner det.
Arealer i BBR-registretI BBR skal bebygget areal på din grund være angivet korrekt - ellers risikerer du at betale forkert skat. Tjek, hvordan du får korrekt arealopmåling.
Vedligehold husets indvendige træværkTræværk på slidflader inde i huset skal løbende vedligeholdes og ses efter, så det ikke bliver ødelagt af slid og ælde.
Tjek husets kviste og skån taget for skaderTagets kviste sidder et udsat sted, og bliver de ikke vedligeholdt korrekt, kan det have uheldige konsekvenser for tagkonstruktionen omkring dem. Se…
Tjek husets skorstenEn skorsten har en placering og en funktion, der gør den udsat for skader. Bliver den ikke vedligeholdt ordentligt, eller bliver den brugt forkert,…
Tjek vinduer, havedøre og yderdøre af træVinduer og døre er meget udsatte for vind og vejr. For at undgå råd og svamp er det vigtigt at tjekke dem en gang om året. Træet må hverken være for…
Giv dit sommerhus et forårstjekUtætheder, løsrevet tag eller skader på facader. Dit sommerhus kan have fået mange skader i vinter, så giv det et forårstjek, så skaderne ikke…
Tjek dine røgalarmerI tilfælde af brand kan en røgalarm være forskellen på liv og død. Derfor skal du give dine røgalarmer et grundigt tjek jævnligt for at sikre dig, at…
Tjek husets karnapper og havestuerDa karnapper og havestuer ofte er opført i andre materialer end det eksisterende hus, bør du være ekstra grundig med at tjekke dem for fejl og skader,…
Vedligehold husets brønde og undgå vandskaderVedligeholdelse af husets brønde er vigtig for at undgå vandskader. Du har som ejer af ejendommen vedligeholdelsespligten af samtlige typer af brønde,…
Tjek bygningens udvendige træværkLøbende vedligeholdelse af det udvendige træværk forlænger træets holdbarhed markant. Du bør derfor efterse husets træværk hvert år og ikke mindst…
Vedligeholdelse af husets kloakDu er som husejer selv ansvarlig for alle kloakledninger og kloakbrønde på din grund. Hvis du ikke vedligeholder din kloak, risikerer du både…
Undgå, at dit hus brænderMange brande i private boliger opstår i skorstene samt skyldes beboernes uforsigtighed ved komfuret. Brande, hvor der omkommer mennesker opstår…
Undgå, at køb af nyopført enfamiliehus bliver et mareridtDu må ikke lade dig forblænde, når du køber et nyopført hus. Mange forventer, at et helt ny hus er uden fejl og mangler, og er ikke kritiske nok. Tag…
Undgå, at nedrivning af vægge bliver et mareridtDer kan opstå revner og sætningsskader - og i værste tilfælde kan huset styrte sammen - hvis du uden videre fjerner en bærende eller stabiliserende…
Undgå, at opførelsen af dit nye drømmehus bliver et mareridtLav en kontrakt med de firmaer, der skal stå for projektering og udførelse af dit nye hus. Kontrakten kan sikre, at dit byggeri bliver færdigt til den…
Støjgener i lejlighed og rækkehusStøj fra naboer, under- eller overboer kan være en daglig gene. Læs her, hvad du kan gøre for at mindske støjproblemerne, og hvordan du selv undgår at…
Dug og kondens på vinduerDug og kondens på indersiden af vinduer opstår, når varm og fugtig luft rammer rudens kolde overflade. Undgå dug på indersiden af en rude i længere…
God lydkvalitet og akustik i dine rumMøbleringen og overflader på gulve, lofter og vægge er med til at bestemme, om der er god eller dårlig lyd i boligen. Læs her, hvad du kan gøre for at…
Støjgener der kommer udefraGenerende støj fra trafik og virksomheder kan bekæmpes med støjskærme, og selve boligen kan tætnes med lydisolerende vinduer.
Støjgener fra andre rum i din boligLyd forplanter sig nemt gennem boligen og kan være generende for de andre beboere, men det er oftest muligt at lydisolere vægge, lofter og gulve med…
Kontrakt med byggefirma til nyt enfamiliehusNår du skal bygge nyt hus, skal du sørge for at skrive kontrakt med alle involverede parter. På den måde undgår du tvivl om, hvad der er blevet…
Inspirationskilder til byggeri af dit nye husDu kan finde inspiration til dit drømmehus overalt. Se i aviser, magasiner, bøger og på nettet, eller kør en tur i nye og gamle villakvarterer. Jo…
Energiklasser for nyere enfamiliehuseSiden 2006 er nye enfamiliehuse blevet kategoriseret i energiklasser baseret på det beregnede energiforbrug. Se og bliv klogere på energiklasserne…
Typehus, specialtegnet hus eller selvbygNår du skal bygge nyt hus, er en af de første ting, du skal tage stilling til, om du vil have huset opført af et typehusfirma, om du vil have en…
Tilsyn og kontrol med udførelsen af dit nybyggeriAt bygge nyt hus er en kompliceret proces. Det kan give ro i maven at ansætte en professionel til at føre tilsyn med byggeriet. En tilsynsførende kan…
Sikkerhed i legehusetI private haver gælder der ikke særlige regler for sikkerheden i legehuse. Men er det bygget forkert, kan det være livsfarligt. Se her, hvordan du gør…
Flugtveje og redningsåbningerVed brand skal folk både kunne komme ud af en bygning og brandvæsenet skal kunne komme ind. Derfor er der regler for hvor store døre, vinduer og lemme…
Valg og placering af røgalarmerRøgalarmer er lovpligtige i nye boliger. Men det er også en god investering, der kan vise sig at redde liv i tilfælde af brand i alle boliger, nye som…
Brandsikre konstruktioner og materialer: Det skal du være opmærksom påBrandsikkerhed og brandmodstandsevne fylder meget i bygningsreglement for at sikre, at brande ikke opstår, og for at forhindre, at en brand ikke…
Brandforsikring af boligenHvad er en brandforsikring og hvad dækker den? Læs her, hvad du kan forvente at få erstattet, hvis uheldet er ude og din bolig udsættes for brand.
Lyddæmpende glasBor du tæt på en motorvej eller lige op ad en togbane, kan du mindske lydgenerne i din bolig ved at sætte lyddæmpende glas i vinduerne. Læs mere her.
Glasbyggesten - her kan du bruge dem i boligenGlasbyggesten fås både i klare, matte og farvede udgaver og bruges typisk i en bruseniche eller til at trække lys ind i et rum. Læs om de mange…
Personsikkerhedsglas – et krav i de fleste hjemSikkerhedsglas forhindrer, at du kommer til skade, hvis glasset går i stykker. Personsikkerhedsglas fås som enten lamineret, hærdet eller begge dele…
Brandbeskyttende glas, hvad og hvor skal du bruge detBrandbeskyttende glas kan, i modsætning til almindeligt glas, modstå varme, uden at det sprænges. Særlige typer kan desuden sørge for, at temperaturen…
Matteret og andre former for ikke klart glasVil du have lys i et rum, men samtidig slippe for indblik fra forbipasserende, kan du vælge glas, der ikke er helt gennemsigtigt. Læs om mulighederne…
Udlejning af helårshusOpholder du dig længere tid i udlandet eller har du svært ved at sælge dit hus, vil du måske gerne udleje huset for en periode. Her kan du bl.a. læse…
BBR – registrér dine oplysninger om din bolig korrektBygnings- og Boligregistret, BBR, indeholder oplysninger som opførselsår og areal for din og alle bygninger i Danmark. BBR-informationerne har…
Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuseHunde, katte og andre almindelige kæledyr samt høns kan du normalt holde uden problemer, men der er en række love og regulativer, som skal overholdes.…
Sådan undgår du sort arbejdeSort arbejde kan give problemer, hvis det er dårligt udført, eller nogen kommer til skade i forbindelse med det. Samtidig er der risiko for straf,…
Hvilke projekter kræver en byggetilladelse - og hvordan ansøger du?De fleste byggeprojekter kræver, at du søger byggetilladelse til kommunen. Det er meget forskelligt, hvad det koster, og hvor lang tid det tager at få…
Sådan finder du den rigtige farve til husetDer er mange ting, der har betydning for, hvilke farver der passer bedst til din bolig. Læs her om hvilke farver, der passer til bestemte typer huse.
Ydervægge i murstenshuseYdervægge i et murstenshus kræver næsten ingen vedligeholdelse, hvis de er opført korrekt. Mursten har gode brand- og lydisolerende egenskaber, men…
Valg og vedligeholdelse af dørhåndtagDørhåndtag, eller dørgreb som det korrekt hedder, findes i forskellige udformninger og materialer, bl.a. smedejern, træ, bakelit, stål og plastik. Du…
Køb af hoveddør og andre yderdøreEn massiv dør af eg eller mahogni holder i mange år, men kræver mere vedligeholdelse end en moderne yderdør af MDF-plade. MDF-døren tåler til gengæld…
Reparation og vedligeholdelse af yderdøreEn hoveddør kan holde længe, hvis den vedligeholdes korrekt. Se hvordan du undgår, at døren binder, justerer hængsler, reparerer løse dørhåndtag eller…
Vedligeholdelse af nyere trævinduerVinduer af træ skal jævnligt efterses, vedligeholdes og males for at fungere bedst muligt og have en lang levetid.
Fordele og ulemper ved plastvinduer til boligerVinduer med ramme og karm af kunststoffer er nye typer vinduer på det danske marked, og de udmærker sig ved ikke at skulle vedligeholdes som…
Udskiftning af ruder i nye og gamle vinduerBåde enkeltlagsruder i gamle vinduer og termoruder i nyere vinduer kan gå i stykker. Bliv klogere på hvilken type glas, du skal vælge, og hvordan du…
Her er vinduets historie gennem de seneste 120 årI artiklen gennemgås vinduets historie fra år 1900 frem til 2021. Vinduets udvikling i Danmark hænger sammen med både arkitektur, energi og…
Alt, du behøver at vide om træ- og aluvinduerVinduer med ramme og karm i en kombination af træ og aluminium er de mest populære i Danmark. De har mange fordele, men i visse konstruktioner kan…
Løs og hultlydende facadepudsLøs puds i facaden skyldes oftest fugt. Find årsagen til, at der kommer fugt, og gør noget ved det, før skaden udvikler sig.
Plæneklippere til den store haveSkal du vælge en cylinder- eller rotorklipper, skal den have elstart og bioklip? Hvordan forlænger du dens levetid og begrænser motorens forurening.…
Bekæmpelse af mosegriseMosegrise laver muldskud i græsplæner ligesom muldvarpe og kan fortære en hel køkkenhave. Læs mere om mosegrise her, og hvad du kan gøre for at…
Muldvarpe i haven - sådan bekæmper du demMuldvarpen graver lange gangsystemer og skyder jord op i havens bede og plæne. Den anses af nogle for et skadedyr og er meget vanskelig at bekæmpe.
Undgå fugtproblemer, når du byggerByggematerialer, der er blevet våde eller fugtige i løbet af byggeprocessen, kan give alvorlige problemer i det nye hus eller den nye tilbygning. Hvis…
Sådan håndterer du byggeaffaldHvornår har du pligt til på forhånd at anmelde byggeaffald til kommunen? Hvordan håndterer du dit byggeaffald, og er der noget, du skal være ekstra…
Korrekt opbevaring af byggematerialerGod planlægning af byggepladsen og rigtig opbevaring af byggematerialerne er med til at sikre en god byggeproces og forebygger bl.a. fugtskader og…
Vejrets betydning, når du byggerKvaliteten af udendørs byggeri er i høj grad afhængig af, hvordan vejret arter sig. Omhyggelig planlægning og de rigtige foranstaltninger kan i højere…
Guide: Sådan vælger du det rigtige drivhusEt drivhus giver mulighed for at forlænge sæsonen for hjemmedyrkede grøntsager betydeligt og kan samtidig bruges som et sted, hvor du selv kan nyde…
Sådan gør du haven sommerferieklarInden du rejser på sommerferie, skal haven gøres klar til en periode uden pasning. Med enkle forberedelser kan du sørge for, at du stadig har en…
Love og regler om bekæmpelse af skadedyrDer er ganske få regler, du skal overholde i forbindelse med bekæmpelse af skadedyr. De vigtigste er at følge vejledningen på de bekæmpelsesmidler, du…
Hvad er sølvfisk, og hvordan undgår du dem?Sølvfisk – eller sølvkræ – er en hyppig gæst i mange hjem, men er blandt boligens mest harmløse skadedyr. Du kan dog undgå og bekæmpe dem. Få gode råd…
Områdeklassificering af grundeSiden 1. januar 2008 har næsten al byzone været omfattet af reglerne for områdeklassificering. For de fleste boligejere betyder det, at kommunen nu…
Nyttedyr i havenNyttedyr, som pindsvin, insekter og fugle, kan hjælpe dig med at bekæmpe de skadedyr, du har i haven. En varieret og ikke alt for ryddelig have…
Plantesygdomme: Sådan forebygger og bekæmper du demFå styr på de forskellige plantesygdomme, der typisk rammer bær, frugttræer, roser og andre planter i haven. Få gode råd til at forebygge og bekæmpe…
Skadedyr i havenDet er surt, når grådige larver gnaver huller i kålplanterne, og rosenknopperne er helt klistret ind i bladlus. Læs her, hvordan du forebygger og…
Køb af havemøbler i træHvor længe skal dine havemøbler kunne holde, og hvad vil du bruge af tid og kræfter på vedligeholdelse? Få et par gode råd til køb af havemøbler af…
Vedligehold dine havemøbler i træDu kan give dine havemøbler i træ et længere liv gennem jævnlig vedligeholdelse. Rengør, slib og giv dem olie, bivoks eller maling. Her kan du læse…
Bliv klogere på kolonihaverKolonihaver opstod som nyttehaver og fristeder for arbejderbefolkningen i de tætbefolkede byer. Der findes kolonihaveforeninger i hele landet, og de…
Køb og finansiering af kolonihaverKøber du et kolonihavehus ligger det oftest på lejet jord. Huset skal du købe af den tidligere ejer, mens grunden udlejes af haveforeningen. Læs alt…
Sådan klipper du hækkenDet er vigtigt at klippe hækken med jævne mellemrum, hvis du vil undgå, at den med tiden bliver ranglet og vokser sig for stor. Få tips til, hvordan…
Sådan planter du i havenForår og efterår er gode tidspunkter at plante i haven, men det er ikke ligegyldigt, hvad du planter hvornår. Få fifs til, hvornår du skal plante…
Tekniske installationer til havedammenVandrensningsanlæg, luftpumper og andre tekniske installationer gør det meget lettere at holde vandet i havedammen rent, friskt og iltrigt.
Den dyrevenlige havedamHvis du indretter havedammen rigtigt, kan du tiltrække mange forskellige dyr. Undgå stejle kanter, og sørg for lavt vand og gode skjulesteder.
Sådan vedligeholder du havedammenHvis du vil undgå, at havedammen udvikler sig til en stinkende algesump, skal du vedligeholde den jævnligt.
Sådan anlægger du en havedamDet kræver en del arbejde at anlægge og vedligeholde en havedam. Til gengæld trækker du nyt plante- og dyreliv til din have.
Køb af håndklædetørrer til badeværelsetEn håndklædetørrer opvarmes af vand eller el, hvor opvarmning med vand er billigst i drift. Nogle håndklædetørrere kan kombinere varmt vand med…
Køb af håndvask til badeværelsetDer er flere ting at overveje, når du skal købe håndvask. Håndvaskens størrelse skal passe både til behovet og til badeværelsets størrelse. Overvej…
Køb af brusekabineMed en bruse- eller dampkabine på badeværelset kan du få vandmassage, tyrkisk bad eller bad med tropisk regnskyl hjemme hos dig selv. Men tjek…
Supplerende opvarmning med gasovnMed en gasovn kan du hurtigt varme selv store lokaler op, og det er nemt at købe brændsel - hvis du ikke har noget mod at bære tunge flasker.
Den oliefyldte el-radiator er en effektiv varmesprederEn oliefyldt el-radiator er en effektiv og bekvem måde at få ekstra varme i et rum på. Men husk at kontrollere, at radiatoren har en tilstrækkelig høj…
StukStuk er udsmykning af lofter og vægge. Tidligere blev stuk lavet af kalk eller gips, men i dag fås stuk også af plast eller polystyren. Læs her om…
Vindueskarm eller vinduesplade - få overblik over materialevalg og udformningVindueskarme og vinduesplader bliver ofte forvekslet med hinanden. Lær at kende forskel, og bliv klogere på materialevalg til det, der i folkemunde…
Fodpaneler og indfatninger om døre og vinduerFodpaneler dækker mellemrummet mellem gulv og væg, og indfatningen er den liste, der skjuler overgangen mellem væggen og en dør eller et vindue.
Skurvogn til håndværkere: Disse krav skal du have styr påHvis dit byggeri varer mere end tre arbejdsdage, skal du sørge for, at der er en skurvogn med aflåseligt toilet til håndværkerne. Loven stiller en…
Økonomiske forhold ved køb og salg af ejendomme på landetEjendomme på landet kan være underlagt særlige forhold om beskatning og finansiering, og nogle har landbrugspligt. Læs, hvad forskellen er på at købe…
Love og regler for huse på landetDer er en del love og regler, som du bør sætte dig ind i, hvis du overvejer at købe hus på landet. Få her et overblik over, hvilke love og regler du…
Værd at vide, før du køber en landejendomMere ro og bedre plads er ofte noget af det, der lokker, når folk vælger at flytte på landet. Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler om…
Grus, salt og alternative tømidler mod sne og isDer er fordele og ulemper ved både salt og grus, når fortov og indkørsel skal holdes isfrit. Men der er også andre midler som kan bruges mod is og…
Sådan vælger du ydervægge til dit husHusets ydervæg skal holde kulde, fugt og vind ude, holde på varmen indenfor, samt være stærk nok til at bære taget og være brand- og lydisolerende.
Ydervægge af blokke i hele væggens tykkelseDe er hurtige og nemme at bygge med. Blokkene isolerer godt og kan bruges til lavenergihuse. Nogle steder kræver det dog dispensation fra lokalplanen…
Murstenshus eller træhus som helårshus - hvad er bedst?Træhuse og murstenshuse er lige sunde at bo i. Det afgørende for et godt indeklima – uanset hustype – er, om huset er velisoleret, fugtfrit og har…
Skimmelsvamp og ejerskifteforsikringDu kan få dækket angreb af skimmelsvampe på en ejerskifteforsikring, men ikke i alle tilfælde. Det afhænger bl.a. af husets konstruktioner, alder og…
Skimmelsvamp og husforsikringSkimmelsvamp kan dækkes af husforsikringen, hvis den er opstået som følge af en anden skade, som husforsikringen dækker. Men det varierer hvor meget…
Køb af bolig på tvangsauktionDer kan være penge at spare ved at købe bolig på tvangsauktion. Men der er også en risiko for at brænde fingrene. Læs mere om muligheder og risici.
Hvad er en tvangsauktion?Det har store økonomiske og personlige konsekvenser, når din bolig tvangssælges. Gå i dialog med kreditorerne og forsøg at afværge tvangsauktionen, så…
Sådan fjerner du skimmelsvamp i din boligSkimmelsvamp kan ofte vaskes af, men nogle gange er du nødt til at fjerne de materialer, hvor skimmelsvampen gror og udskifte dem med nye. Vigtigst er…
Sundhedsfaren ved skimmelsvampGanske få mennesker reagerer på de sundhedsskadelige stoffer i skimmelsvamp. Men de, der gør, kan få symptomer som fx hovedpine, koncentrationsbesvær,…
Hvad er skimmelsvamp?Skimmelsvampe er overalt i naturen. De bliver først et problem, når de flytter ind i dit hus i større omfang.
Beskæring af træer og buskeDet er bedst at beskære træer og buske om sommeren, hvor planten hurtigere kan hele sårene efter grensaksen. Beskær kun, hvis du har en god grund til…
Gør haven forårsklarForårets komme betyder havearbejde. Der skal ryddes op, plantes nyt, luges, gødes og beskæres. Det er også nu, jagten på dræbersnegle skal i gang,…
Sådan vedligeholder du udvendigt træværkGod vedligeholdelse af udvendigt træværk kræver den rigtige type maling og ikke mindst et grundigt stykke forarbejde. Her får du gode råd til, hvordan…
Vælg den rigtige maling til den murede og pudsede ydervægDet kan være en både god og smuk løsning at male den murede og pudsede facade, men det er vigtigt, at du vælger den rigtige type maling til opgaven -…
Sådan maler du gamle trævinduer med et flot og holdbart resultatDet er tidskrævende arbejde at vedligeholde og male trævinduer, men det kan godt betale sig at gøre det - og gøre det i tide, for belønningen er…
Sådan maler du en pudset facadeDet er et større projekt at male husets facade, og du bør forberede dig grundigt og udføre arbejdet omhyggeligt. Til gengæld vil du også få glæde af…
Køreplan for renovering af badeværelseBadeværelset er det dyreste og mest byggeteknisk komplicerede rum at bygge om. Derfor er det ekstra vigtigt at planlægge. Vi forklarer dig de tre…
Sådan gør du badeværelsegulvet skridsikkertDu kan forebygge glatte gulve på badeværelset ved at bruge mindre fliser eller fliser med en ru overflade. Alternativt findes der en række produkter,…
Sådan fungerer fjernvarme til opvarmning af din boligFjernvarme er en kollektiv varmeforsyning, der spiller en stor rolle i udfasningen af fossile opvarmningsformer som naturgas og olie.
Opvarmning med elradiatorElradiatorer er den dyreste måde at varme dit hus op og koster op mod dobbelt så meget som andre opvarmningsformer. Til gengæld er en elradiator nem…
Opvarmning med gasfyrGasfyr er på vej retur, og der er indført flere tiltag for at mindske antallet af gasfyr. Bl.a. kan du få tilskud til varmepumpe, hvis dit område er…
Opvarmning med oliefyrI 2013 blev det ulovligt at installere oliefyr i nye huse. Fra 2016 blev det også ulovligt at installere oliefyr i ældre huse beliggende i områder med…
Sådan vælger du det bedste og billigste bredbåndDer er mange teknologier, fordele og ulemper, du med fordel kan overveje, når du skal have en ny internetforbindelse. Og prisen er afgørende for…
Foreningen Bedre ByggeskikForeningen Bedre Byggeskik opstod i 1915 og har haft stor indflydelse på den danske byggetradition. Foreningen arbejdede for enkle, smukke, praktiske…
Energimærkning af boligerDe fleste får lavet et energimærke, når deres bolig skal sælges, da det er lovpligtigt. Men selvom du ikke skal sælge, kan det også være en god idé at…
Udenlandske håndværkere i DanmarkHvad må udenlandske håndværkere lave - og hvilke regler gælder? Hvilke fordele og ulemper er der? Hvordan gør du, og hvad skal du være opmærksom på?
Tilbud fra håndværkere og håndværkeraftalerHvad er forskellen på et tilbud og et overslag? Hvad vil det sige at få udført arbejde "efter regning"? Og hvad skal en god håndværkeraftale…
Fejl og mangler ved håndværkerarbejdeHvad er fejl og mangler? Hvordan afgøres det, om noget er en fejl? Hvordan opdager du fejlene, og hvordan kan du forebygge, at de opstår?
Sådan finder du gode håndværkereHvor finder du de gode håndværkere? Er det en fordel at bruge lokale håndværkere? Og er det en god idé at bruge hjemmesider, der formidler kontakten?
Hvilke håndværkere laver hvad? Få styr på håndværkernes fagområderHvilke håndværkere kan og må lave hvad? Hvilke regler gælder? Hvad kræver autorisation?
Afleveringsforretning - når håndværkeren er færdigHvordan kontrollerer og overtager du håndværkerens arbejde, når det er færdigt? Hvilke procedurer bør du følge? Og kan du tage et byggeri i brug,…
Klager over håndværkerenHvornår kan du klage over håndværkerens arbejde, hvad kan du klage over, og hvordan gør du det korrekt? Hvilke ankenævn findes, og hvad kan du bruge…
Love og regler om kælderenHvad må du bruge kælderen til? Må du bo i din kælder? Og skal du søge tilladelse hos kommunen, hvis du fx vil lave et badeværelse i kælderen? Bliv…
Indbrudssikring af kælderenKældervinduer er et yndet sted for indbrudstyve at komme ind. Læs mere om, hvordan du sikrer, at din kælder ikke bliver indgangsparti for tyve.
Store forbedringer af kælderenHvordan kan du gøre din kælder langt mere indbydende og egnet til ophold via større ombygningsprojekter? Hvilke muligheder er der, og hvilke regler…
Udnyt din kælder bedre med disse små forbedringerHvordan kan du gøre din kælder mere indbydende og egnet til ophold – uden at skulle ud i større ombygningsprojekter? Hvilke muligheder er der, og…
Generelt om kælderenKælderen kan være det perfekte sted til opbevaring, vaskerum, hobbyrum, værksted eller som fyrrum. Læs her, hvilke typer af kældre der findes, og…
Sådan tjekker du for fugt i kælderen - og slipper af med detFugt i kælderen er et velkendt problem for mange. Men hvad er de hyppigste årsager til fugt, hvilken betydning har den, og hvordan slipper du af med…
Renovering af kælder genereltPlanlægger du en større eller mindre renovering af din kælder? Her kan du få overblik over, hvilke overvejelser du kan gøre dig, inden du går i gang.
Fordele og ulemper ved gulvvarme i nye gulveGulvvarme giver en behagelig varme og større frihed til at indrette boligen. Gulvvarme kan dog være en dyr løsning - især elgulvvarme.
Bliv klogere på luftrensereLuftrensere kan blandt andet fjerne gasser, støv, røg og pollen, men ofte kun i et lille omfang, og nogle luftrensere kan give åndedrætsbesvær og…
Tagrensning og maling af fibercementtageDu kan gøre dit fibercementtag (tidligere kaldet eternittag) pænere, men du får det sjældent til at holde længere ved at rense og male det. Er der…
Magneter mod kalk i vandrør (magnetiske kalkspaltere)Kalk i vandet forkorter vaske- og opvaskemaskinens levetid. En magnetisk kalkspalter kan ifølge producenterne fjerne kalk ved hjælp af magneter…
Reducér din vandregningVand er en både dyr og en knap ressource. Men med mindre investeringer og små ændringer i hverdagen kan du spare både vand og penge. Læs her, hvordan…
Reducér din varmeregningVarmeforbruget i dit hus afhænger af husets isolering, din adfærd og husets varmekilder. Ved at ændre på de tre ting kan du spare på varmen, jordens…
Reducér din varmeregning ved at forbedre vinduerneNæsten uanset hvilke vinduer du har, kan du forbedre dem og spare på varmen uden at udskifte hele vinduet. Du kan fx nøjes med at udskifte ruderne og…
Reducér din varmeregning ved at udskifte vinduerneOfte er det muligt at reparere de gamle vinduer eller udskifte de eksisterende termoruder med nye energiruder. Men i nogle tilfælde er vinduerne så…
Realkreditlån - hvilke typer er der?Hvad er et realkreditlån, hvilke forskellige typer findes der, og hvordan skaber du overblik over, hvilket lån du bør vælge? Bliv klogere her.
Trægulves fordele og ulemperGulvbrædder og gulvplanker af træ findes i mange varianter. Her får du en gennemgang af de forskellige trægulves fordele og ulemper.
Gulvopbygninger og gulvbelægninger i træ, linoleum, vinyl og epoxyDet, der ligger under gulvet, er mindst lige så vigtigt som selve gulvet. Og gulvopbygningen skal stemme overens med den gulvtype, du har valgt.
Pudsning af indvendige murede væggeFra et arkitektonisk syn kan det både være godt og skidt at give sig i kast med at pudse indvendige murstensvægge. Kaster du dig ud i opgaven, så sørg…
Valg af nyt gulvDer er mange overvejelser, du bør gøre dig, inden du vælger nyt gulv. Der er fordele og ulemper ved alle typer gulvbelægning, og du skal bl.a. vælge…
Valg af overfladebehandling til pudsede facaderValg af overfladebehandling til en pudset facade handler ikke kun om udseende og æstetik. Hvis du vælger en forkert maling til din pudsede facade, kan…
Tjek, om dit hus er stormsikkertEn stærk storm kan få tagsten til at flyve af, vælte vægge og ødelægge tage og mure. Tjek dit hus før stormen og undgå de værste skader.
Opdag utætheder i taget, før skaden skerRåd, svamp og vandskader er ubehagelige følger af utætheder i et tag. Det kan derfor betale sig at holde øje med tagets tilstand. Læs her, hvordan du…
Insekter i hjemmetBekæmpelse kan være nødvendigt, hvis du bliver generet af insekter i boligen. Læs, hvordan du genkender, bekæmper og forebygger de mest almindelige…
Red dit hus - tjek det for råd og svampRåd og svamp kan nedbryde træværk og andre organiske byggematerialer i huset. Det er derfor vigtigt, du opdager problemer i tide.
Opdag revnerne i dit hus og undgå alvorlige følgeskaderRevner i dit hus er en alvorlig skade. De farligste revner er dem, der opstår og udvikler sig hurtigt. Tjek dit hus for revner en gang om året, så du…
Tjek dine vand- og varmerør for utæthederUtætheder i vandrør og varmerør kan koste både vand, tid og penge. Skaderne kan opstå på grund af ældning, forkert konstruktion eller frost, så hold…
Tjek dine elinstallationers brandrisikoElinstallationer eller elapparater er ofte skyld i brande i private boliger. Du kan forebygge uheld ved at tjekke og vedligeholde dine…
Smukke huse med puds - overvejelserDet er en stor ændring at pudse facaden på et hus, og der er en række overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang.
Reparation af indfarvet tyndpudsEn tyndpudset muret ydervæg kræver vedligeholdelse og er svær at reparere, så den får en pæn, ensartet overflade. Læs her, hvordan du griber opgaven…
Reparation af mørtelfuger i murede facaderØdelagte mørtelfuger mellem murstenene i facaden kan være årsag til nedbrydning af murværk og fugtskader på dit hus. Sørg for at reparere dårlige…
Valg af maling/kalk til facader med ny pudsVælger du at male eller kalke facadens nye puds, kan du få en overflade, der kan stå flot i mange år. Sørg for at vælge den rigtige maling, da forkert…
Valg af overfladebehandling til facader af murstenDet frarådes normalt at male direkte på murværk, da en malet mur kræver mere vedligeholdelse. Hvis du alligevel vælger at male din murede facade, kan…
Reparation og vedligeholdelse af pudsede facaderJo hurtigere du opdager skader i pudsede facader, jo billigere er det at udbedre dem. Læs her, hvordan du undersøger pudsede facader for skader og…
Pudsning af murede facader - godt eller skidt?Du kan vælge mellem flere typer af puds, som skjuler murstenene mere eller mindre. Læs om de forskellige typer og om fordele og ulemper her.
Indeklimaets betydning for helbredetEt dårligt indeklima kan give irriterede øjne, hovedpine og allergi - og i værste fald mere alvorlige sygdomme. Læs, hvordan indeklimaet påvirker din…
Sådan håndterer du sundhedsfaren ved brændeovne og pejseBrænderøg er usund. Her kan du læse om, hvordan du mindsker sundhedsproblemerne, når du fyrer i din brændeovn eller pejs.
Tjek dit indeklimaEr indeklimaet i din bolig godt? Her kan du læse om, hvordan du tjekker indeklimaet for problemer med fugt, skimmelsvamp og radon.
Hvad er skimmelsvamp?Skimmelsvampe trives godt på fugtige steder i din bolig. Opdager du skimmelsvamp, bør du fjerne det, da det kan gøre mennesker syge. Bliv klogere her.
Udlejning af værelseHvordan skal kontrakten udformes, hvor høj må huslejen være, og hvornår kan du sige lejeren op, når du udlejer et værelse? Få gode råd til udlejning…
Støjgener i boligenStøj kan både være generende og direkte sundhedsskadelig. Derfor er der god grund til at gøre noget ved støjproblemer i boligen. Her kan du læse, hvad…
Forældrekøb af ejerlejlighedHvis du vil hjælpe dit barn med en bolig, har du mulighed for at købe en lejlighed og efterfølgende leje den ud til dit barn. Læs her hvordan.
Regler for husets højde: Så højt må du bygge dit husInden drømmene om en ny 1. sal flyver alt for højt, skal du undersøge, om du overhovedet må bygge en etage oven på dit hus. Du skal også sikre dig, at…
Arkitektoniske muligheder når huset skal have nyt tag og 1. salSkal huset have nyt tag og udvides med en 1. sal, vil ombygningen ændre husets karakter markant. Læs mere om de arkitektoniske muligheder her.
Tilbygning eller 1. sal: Hvad er bedst?Hvis du står og mangler ekstra kvadratmeter, og dit tag alligevel skal skiftes, er der god økonomi i at bygge en 1. sal på huset frem for en…
Køreplan for bygning af ny 1. salOrdentlig planlægning og god projektering er nøglen til et vellykket resultat, når du bygger ny 1. sal. En god byggerådgiver kan hjælpe dig igennem…
Generelt om at bygge 1. salMange moderne parcelhuse kan fint udvides opad, så du på den måde kan få mere plads uden at skulle afgive en stor bid af haven. Det forudsætter dog,…
Få overblik over de skjulte konstruktioner i dit husSkjulte konstruktioner er noget af det, som kan give boligejere de grimmeste overraskelser. Læs om de mest problemfyldte konstruktioner, og hvilke…
Sådan fører du kontrol med dit byggeprojektMange fejl og mangler kan undgås, hvis der løbende føres kontrol med et byggeprojekt. Især de komplicerede konstruktioner som fundamenter, tag, vådrum…
Byggesjusk - sådan undgår, opdager og reagerer duHvis du oplever byggesjusk, så sørg for at give håndværkeren besked hurtigst muligt. Sørg også for, at du har en udførlig beskrivelse af, hvordan fejl…
Tjek udluftningen af dit husDet er vigtigt, at dit hus bliver udluftet rigtigt. Det gælder både for husets opholdsrum og bygningskonstruktioner, da det ellers kan have alvorlige…
Sådan fungerer en dampspærreEn dampspærre forhindrer, at der kommer fugt i boligens konstruktioner og forebygger dermed, at der opstår skimmelsvamp og råd. Både når man opfører…
Overvejelser, inden du bygger om eller tilSkiftende livsvilkår og krav til boligen kan gøre det nødvendigt at bygge huset om eller opføre en tilbygning. Læs her om, hvilken betydning…
Hvordan har indretning ændret sig gennem tidenIndretningen af et rum er i høj grad med til at påvirke vores oplevelse af det. Læs her om, hvad der skaber et rum, og hvordan udnyttelse og…
Bliv klogere på bevaringsværdige huseDen ydre del af en bygning kan udpeges som bevaringsværdigt, hvilket giver kommunen ret til at stille krav til bygningens udseende ved ombygning.…
Bliv klogere på fredede huseEt fredet hus fortæller om en periode i danmarkshistorien. Alle typer huse kan fredes, lige fra herregårde og industri til villaer og etageejendomme.…
Værd at vide om vinduerVinduer sørger for lys og frisk luft og findes i mange forskellige typer og materialer. Samtidig skal de kunne holde på varmen og være tætte. Derfor…
Gode vejledninger til gør det selv-arbejdeDer er masser af hjælp at hente, hvis du vil lave gør det selv-arbejde. Du kan bl.a. få gode råd og vejledninger hos producenter, på gør det…
Guide til køb og valg af nye vinduerVær opmærksom på, at dine nye vinduer skal passe til huset, og køb dem i en ordentlig kvalitet med ventilationsmuligheder. Sørg også for, at de lever…
Generelt om gør det selv-arbejdeGør det selv-arbejde kan ofte både spare dig for mange penge og give dig en forståelse for, hvordan din bolig er bygget. Men "gør det selv" med…
Forsikringer ved gør det selv-arbejdeDine almindelige forsikringer dækker langt fra alle skader ved gør det selv-arbejde. Det kan fx derfor være en god idé at tale med dit…
Undgå ulykker ved gør det selv-arbejdeMange gør det selv-folk ender på skadestuen efter en gør det selv-ulykke. Det kan undgås, hvis du fx bruger det rette sikkerhedsudstyr. Få gode råd…
Love og regler om gør det selv-arbejdeHvilket gør det selv-arbejde må du selv udføre i dit hjem? Må du fx selv montere nye stikkontakter eller udskifte din vandhane? Se her, hvilket gør…
Generelt om brændeovne og pejseBrændeovne og pejse er hyggelige og kan være en god måde at varme boligen op på. Men røgen kan genere mange mennesker i dit nabolag. Læs om typer af…
Brænde til brændeovne og pejseBrug kun tørt og rent træ i brændeovnen, hvis du vil undgå forurening og skorstensbrand. Nyfældet brænde skal tørre mindst et år, før det er klar til…
Køb af brændeovn eller pejsDet er vigtigt, at din nye brændeovn eller pejs passer i størrelsen til det eller de rum, der skal opvarmes, og til din skorsten. Læs alt om din nye…
Brændeovne og pejse i lejlighederDu skal have have styr på reglerne, hvis du ønsker en brændeovn eller pejs i din lejlighed. Og så er det nødvendigt med en brugbar skorsten. Ofte er…
Sådan fyrer du i og vedligeholder brændeovne og pejseFyr med tørt brænde, høj temperatur og godt med ilt. Forkert fyring giver risiko for skorstensbrand, røggaseksplosioner og sundhedsfarlig forurening.
Tjek, om dit hus trænger til efterisoleringDet er en god idé at tjekke, hvor godt dit hus er isoleret. Det kan du gøre ved at se nærmere på husets tegninger, på varmeregningen, på…
Kan efterisolering betale sig?Det kan betale sig at efterisolere, når besparelsen på varmeforbruget på sigt betaler udgifterne til isolering. Det afhænger blandt andet af, hvor og…
Efterisolering, fugt og dampspærreNår du efterisolerer, skal du være opmærksom på, at temperatur- og fugtforhold i bygningens konstruktioner ændres. Det kan øge risikoen for råd og…
Generelt om efterisoleringDer er flere gode grunde til at efterisolere dit hus. Efterisolering kan gøre din varmeregning mindre, forbedre indeklimaet og øge husets værdi. Et…
Derfor er det som boligejer vigtigt at vide noget om renterNår du som boligejer ved lidt om renten på boliglån, bliver det nemmere at vælge den lånetype, der er den rigtige for dig, så du ikke spiller hasard…
Typiske ombygningerMed tiden kan der opstå behov for mere plads eller for ændringer af din bolig. Afhængig af behov og økonomi kan du bygge om på mange måder.
Parcelhusets arkitektur og historieParcelhuset har forandret sig gennem tiden i takt med udviklingen i tendenser og boligbehov. Læs om parcelhusets tidsrejse her, og bliv klogere på…
Smukke tilbygningerInden du bygger til, er det vigtigt, at du overvejer både muligheder, arkitektur og sammenhængen med resten af huset. Her kan du læse om mulighederne…
Generelt om byggematerialerBåde lovgivningen, kommunen, håndværkeren og boligejeren stiller krav til byggematerialer. Uanset om du bygger nyt eller renoverer, er det også…
Køb af byggematerialerDet muligt at opnå rabatter, hvis du køber større mængder byggematerialer på en gang. Hvis håndværkeren står for indkøbet, får håndværkeren rabatten.…
Byggematerialers kvalitet: Guide til valg af byggematerialerLavpris byggematerialer kan være udmærkede, men ofte kan det betale sig at vælge de lidt dyrere varianter. Den højere pris betyder ofte, at de blandt…
Love og regler om byggematerialerBygningsreglementet stiller krav til byggematerialers styrke, brandsikkerhed, isoleringsevne og deres påvirkning af menneskers sundhed. I lokalplanen…
Mærkningsordninger for byggematerialerDer findes mange forskellige mærkningsordninger, du skal være opmærksom på, når du skal vælge byggematerialer. Her får du et overblik over nogle af de…
Annekser og hytter - regler og inspirationDer er mange regler, du skal overholde, hvis du vil opføre en hytte eller et anneks på grunden. Få styr på dem her.
Værd at vide om udestuer – regler og inspirationEr en udestue, en havestue og en vinterhave det samme? Hvilke regler gælder, hvis du vil anlægge en udestue, og hvordan skal den se ud? Få svar og…
Carporte og garagerHvornår må du opføre en garage uden at søge tilladelse hos kommunen? Må du bruge din garage til beboelse? Hvor tæt må du bygge din carport på skel?…
Love og regler for skure, carporte, garager og andre små bygningerFå overblik over grundens små og mindre bygninger her. Læs, hvordan de er forsikret, samt hvilke regler du skal overholde, hvis du vil opføre en ny…
Investering i sommerhusMed en lav rente og 75 procent realkredit-finansiering kan et lille sommerhus i dag fås for en månedlig nettoydelse omkring 4.900 kr. - plus ejer- og…
Helårsbeboelse i sommerhuseDu må normalt ikke bo i dit sommerhus hele året. Men er du fx pensionist, har du mulighed for det, hvis du har ejet dit sommerhus i et år. Læs alle…
Udlejning af sommerhusDer er regler for, hvor meget du som privatperson må udleje dit sommerhus. Og hvis du selv står for udlejningen, skal du huske at opgive indtægten på…
Luk sommerhuset ned for vinterenMed en lille indsats kan du holde både skader og tyve fra døren, når sommerhuset skal lukkes ned for vinteren. Læs, hvad du skal gøre.
Byg nyt sommerhusDet er en større proces at planlægge og bygge sit eget sommerhus, og du skal tage stilling til mange spørgsmål.
Generelt om sommerhuseDer er blevet bygget sommerhuse i Danmark i over 100 år. Få et samlet overblik reglerne for nybyg af sommerhuse og byggetekniske forhold.
Genbrug boligens varme med varmeflytningEt anlæg til varmeflytning giver dig mulighed for at spare på varmen ved at genbruge den varme, der allerede er i din bolig.
Gulvvarme i ældre huseDet er dyrere at lægge gulvvarme i et ældre hus end i et nyt hus. Gulvvarmen er også dyr i drift, medmindre huset er velisoleret og tæt, da en stor…
Intelligente Bygningsinstallationer (IBI)Med et IBI anlæg kan du programmere lamperne, fyret eller andre installationer i dit hus, så de bliver styret automatisk. Du behøver ikke at være en…
Hvilke tekniske installationer i boligen må du selv lave?De fleste skader på tekniske installationer sker på vandinstallationen. Du må normalt ikke selv montere og reparere elinstallationer, vvs og kloak.
Fra oliefyr til naturgasfyrSelvom der er fordele ved at udskifte det gamle oliefyr med et naturgasfyr, så er der endnu flere fordele ved at vælge en mere klimavenlig energiform…
Genbrug af regnvandDu behøver ikke at bruge rent drikkevand fra vandhanen til toiletskylning, vasketøj, bilvask og havevanding. Ved at opsamle regnvand i eksempelvis en…
Byggeriets AnkenævnHos Byggeriets Ankenævn kan du klage over kvaliteten og prisen på håndværksarbejde eller hvis du får leveret vinduer, døre eller køkkener med fejl og…
Sådan isolerer du skunke, skråvægge og loft i hus med beboet 1. salI huse med en beboet 1. sal er det lettest at isolere taget ved at montere isolering i skunke samt isolere skråvægge og loft indefra. Se her, hvordan…
Undgå mus i dit husMus kan forårsage store skader og i værste fald ødelægge elektriske installationer, hvilket forøger risikoen for brand. Læs, hvordan du holder mus væk…
Sådan håndterer du rådyr i havenRådyret kan være en hyggelig gæst i haven, men da det ynder at tage for sig af havens beplantning og æde sig gennem både køkkenhave og frugttræer, kan…
Pindsvinet: Godt at vide om pindsvin i havenVillahaver er et vigtigt levested for pindsvin. Men er haven alt for pæn, får du næppe de stikkende, men nyttige pindsvin på besøg i din have.
Egern i haven - sådan får du flere af demEgernet er et af de allermest populære dyr i vores haver. De er hverken nyttedyr eller skadedyr, men kan være hyggelige at kigge på, når de klatrer og…
Undgå ræve i din haveRæven er et af vores mest almindelige rovpattedyr og et velkendt syn både i den danske natur og i byerne. Læs, hvorfor en ræv kan være et skadedyr, og…
Hvad er et vejlaug?Grundejere, der har fælles vedligeholdelsespligt i forhold til en privat fællesvej, stifter ofte et vejlaug. Her kan du læse om, hvad et vejlaug er,…
Hvad er en offentlig vej?Som grundejer har du visse forpligtelser, hvis din grund støder op til en offentlig vej. Du skal holde gangarealer rene og frie for sne, is og…
Offentlig vej eller privat fællesvej?Som grundejer har det betydning for dig, om din grund grænser op til offentlig vej eller privat fællesvej. Men hvordan ændrer en offentlig vej status…
Hvad bør du undersøge, når du køber hus?Inden du køber hus, bør du undersøge, om der kan være uforudsete økonomiske udgifter forbundet med købet samt hvilke forpligtelser, du vil få som…
Hvad er en privat fællesvej?Private fællesveje er veje, der er privatejede, men som kan anvendes af alle. Her kan du læse om, hvilke forpligtelser du har som grundejer på en…
Hvad er en grundejerforening?Som grundejer vil du enten have mulighed for eller pligt til at være medlem af en grundejerforening. Her kan du læse om, hvad en grundejerforening er,…
Sådan slipper du for naboens tobaksrøgNaborøg forekommer oftest i etageejendomme, hvor den stiger op fra underboens lejlighed via rør, bagtrapper og sprækker. Heldigvis er der gode…
Rengøring af et tidligere rygerhjemHvis du overtager en bolig fra en storryger, arver du også lugten og nikotinresterne. Læs, hvordan du rengør boligen, fjerner røglugten og kommer de…
Køb af sommerhus - det skal du overvejeInden du køber et sommerhus, skal du træffe en lang række valg om prisniveau, beliggenhed, størrelse, tilstand og grund. Se hele listen over, hvad du…
Byg om i sommerhusetEn ombygning kan forbedre sommerhusets funktionalitet, indretning og udseende og kan med fordel udføres i forbindelse med større renoveringer…
Byg til i sommerhusetEn tilbygning kan give mere plads i sommerhuset til et bedre køkken, større opholdsrum eller flere sovepladser, men kræver grundige overvejelser og…
Sådan er reglerne om gylleLugten af gylle er ofte generende for naboer til svinefarme. For at mindske gener og bevare et godt naboskab er der love og regler for, hvordan…
Mos på tagetMos gror især på tage med skygge og lille taghældning. Mos er ikke skadeligt, men større puder bør fjernes, da de kan løfte tagbelægningen. Fjern mos…
Alger, mos og lav på udendørs overfladerBegroninger som alger, mos og lav trives især på fugtige og skyggefulde overflader. Tænk dig om, inden du fjerner begroningerne, da det kan give…
Køb af brædder til terrassenNår du skal vælge brædder til din terrasse, er der flere ting, du skal tage med i dine overvejelser. Holdbarhed, vedligeholdelse, bæredygtighed og…
Købe nye vinduer eller bevare de gamle?Ældre vinduer er tit i bedre kvalitet end nye, og er ofte smukkere og mere velproportionerede. Med nyere vinduer får du bedre isoleringsevne og…
Skrotning af gamle olietankeDe fleste olietanke skal skrottes, når de bliver 40 år gamle, men der er undtagelser. Læs her, hvornår din olietank skal køres til skrot.
Etablering og forsikring af olietankeDet er lovpligtigt at have en forsikring på din olietank, der sikrer dig mod olieforurening. Læs, hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer en…
Sådan får du en ny altan til dit husOvervejer du at få en altan på dit hus, skal du undersøge, om huset kan holde til den ekstra vægt og søge om byggetilladelse hos kommunen. Sørg for,…
Sådan får du altan til din lejlighedVil du have en altan til din lejlighed, kræver det, at altanen kan monteres på bygningen, kan holde til vægten og belastningen fra dem, der anvender…
Arkitektoniske muligheder med træDer findes uendelige arkitektoniske muligheder, hvis du vil bygge i træ. Desuden er træ et fornybart materiale med et lavt CO2 aftryk og derfor et…
Overfladebehandling af udvendigt træværkStort set alt udvendigt træværk skal overfladebehandles, hvis det skal kunne tåle det danske klima. Læs her om overfladebehandling af træværk.
Udendørs trækonstruktioner uden overfladebehandlingUbehandlet træ kan give din facade eller terrasse et helt særligt udtryk, men levetiden er kortere end med overfladebehandlet træ. Se her, hvilke…
Træspån som tag og facadebeklædningTræspån kan bruges til dit tag som tagdækning og som beklædning på gavle og facader. Læs mere om anvendelsen og montering af træspån.
Trætjære - det kan du bruge det tilTrætjære kan bruges som overfladebehandling på alle udvendige træflader. Det giver træet næring og modvirker revnedannelse og fugtophobning.
Værd at vide, før du køber en ideel anpartIdeelle anparter oprettes som regel kun ved tofamiliehuse, hvor der er behov for, at flere parter har andel i bygningen og grunden. De minder meget om…
Regler og love for ombygning af ideelle anparter i tofamiliehuseSom ejer af en ideel anpart i en villalejlighed er du både underlagt Byggeloven og reglerne i samejeoverenskomsten. Læs, hvad du må lave i din…
Hvilke forpligtelser har du som ejer af en lejlighed?Der hører visse forpligtelser med, når du køber en ejerlejlighed. Det gælder både i forhold til vedligeholdelse og fællesudgifter.
Regler og love for ombygning af ejerlejlighederSom ejer af en ejerlejlighed er du både underlagt Bygningsreglementet og de gældende regler og vedtægter i din ejerforening. Her kan du se, hvad du må…
Hvordan fungerer en ejerforening?Hvem bestemmer i en ejerforening, og hvordan ændres vedtægterne? Kan du blive pålagt at flytte, hvis du ikke overholder reglerne, som er vedtaget i…
Værd at vide, når du overvejer at købe en ejerlejlighedDer kan være mange informationer at holde styr på, når du står over for at skulle købe en ejerlejlighed. Få her et overblik over, hvad du som køber…
Værd at vide ved indflytning i en lejeboligHvad skal du være opmærksom på, når du flytter i lejelejlighed, hvem står for vedligeholdelsen, og kan du blive smidt ud af din lejlighed, hvis du…
Hvilke ombygninger må du foretage i en lejelejlighed?Lejere har også mulighed for at sætte et personligt præg på deres lejlighed - fx med et nyt køkken, bad eller gulv. Reglerne kan være forskellige i…
Værd at vide, inden du lejer en lejlighedHvilke typer lejelejligheder findes der? Hvordan er du som lejer beskyttet af loven? Og hvad er rimeligt at betale i husleje? Bliv klogere her.
Regler for ombygning af andelslejlighederI forbindelse med ombygning er du underlagt byggeloven samt andelsforeningens regler og vedtægter. Se, hvilke forbedringer du må lave i din lejlighed,…
Det skal du vide, når du køber andelsboligDet er vigtigt, at du ser dig for, når du køber andelsbolig. Læs her om de økonomiske og juridiske aspekter omkring andelsboliger og find ud af, hvad…
Hvilke forpligtelser har du som andelshaver?Der hører visse forpligtelser med til at være andelshaver. Her kan du læse om forpligtelser i forhold til vedligeholdelse og økonomi.
Sådan fungerer en andelsboligforeningHvad er en andelsbolig, hvilke typer findes der, og hvordan bliver reglerne i en andelsforening fastsat? Find svar på, hvordan andelsforeninger er…
Konstruktiv træbeskyttelseUdvendigt træværk kan beskyttes ved at konstruere bygningsdele, så træet skærmes mod sol og regn. Det kaldes konstruktiv træbeskyttelse. Det sikrer…
Vedligeholdelse af et træhusAlle overflader, konstruktioner og sammenbygninger på et træhus skal vedligeholdes, så træets egenskaber og udseende ikke forringes og nedbrydes.
Huse af massive træelementerMassive træelementer til at bygge huse med består af mange små trælister, der er limet eller sømmet sammen. Massive træelementer kan bruges i husets…
Isolering af kælderen – sådan gør duVarmen kan forsvinde, og du kan døje med træk og kolde gulve i stueetagen, hvis din kælder er dårligt isoleret. Læs, om din kælder bør efterisoleres,…
Sådan isolerer du gulvet, når der ikke er kælderDet er dyrt at isolere gulvet i stueetagen i en bolig uden kælder. Til gengæld slipper du for fodkulde og træk. Læs, hvordan gulvet efterisoleres og…
Reparation og vedligeholdelse af indvendige døreIndvendige døre kan med tiden få skavanker såsom løse hængsler, nedslidte dørtrin og flækkede fyldninger. Læs, hvordan du bevarer og reparerer dem, og…
Køb af indvendige døreBoligens indvendige døre bør passe til husets stil og udtryk. Læs her om de tre hovedtyper af indvendige døre og hvilke der egner sig bedst til din…
Skydedøre - fordele og ulemperDer er flere fordele ved skydedøre, eksempelvis tager de ikke ret meget gulvplads, og de kan give et visuelt enkelt udtryk til rummet. Læs her om…
Sådan isolerer du et loft indefraI huse med loft til kip, skrå vægge eller et fladt tag er det som regel lettest at isolere loftet indefra. Se eksempler på, hvordan du gør, hvad det…
Isolering af varmerør og varmekildeDet er forholdsvist nemt og billigt at isolere varmerør og varmekilde, og du kan hurtigt spare penge ved at isolere begge dele.
Regler om postkasser og brevsprækkerDet er ikke ligegyldigt, hvor du placerer din postkasse eller brevsprække. Og der findes også regler for udformningen, samt hvad der skal stå på den –…
Valg af stikkontakterTraditionelle stikkontakter består af en afbryder med stikudtag, mens nyere stikkontakter ofte blot har et simpelt stikudtag. Men hvad må du selv…
Energisparende belysning: Elpærer med lavt energiforbrugI takt med at mange elpærer er blevet udfaset, har energivenlige pæretyper vundet indtog i de danske boliger. Læs her, hvordan du vælger det bedst…
Sådan isolerer du husets ydervægge indefraIndvendig efterisolering af ydervægge kræver særlig ekspertise og kan kun anbefales i huse, hvor det ikke er muligt at efterisolere udvendigt på grund…
Sådan isolerer du ydervægge udefraDet er 30 procent mere effektivt at isolere ydervæggene udefra end at isolere dem indefra. Se eksempler på, hvad det koster, og hvad du kan spare.
Hulmursisolering af husets ydervæggeHvis dit hus egner sig til hulmursisolering, er det en nem og billig måde at sænke varmeforbruget og opnå besparelser på varmeregningen, når der skal…
Sådan efterisolerer du husets ydervæggeDet er stort set altid en god idé at isolere husets ydervægge, hvis huset ikke allerede er blevet isoleret. Her kan du få et par råd til, hvordan du…
Sådan skifter du til energirigtige vinduerDer er penge at spare ved at skifte til energirigtige vinduer. Men før du udskifter de gamle vinduer, bør du overveje, om du kan nøjes med at udskifte…
ByggeskadeforsikringEr du bygherre, og står du ikke selv for byggestyring og entrering med håndværkere, skal du tegne en obligatorisk byggeskadeforsikring, som følger…
Elektroniske dørlåseHvis du er træt af at glemme din nøgle, kan du skifte den almindelige dørlås ud med en elektronisk. Der findes forskellige typer elektroniske dørlåse…
Fugt i soveværelset – sådan undgår du detMange soveværelser har problemer med for meget fugt, der bl.a. kan skyldes for lav temperatur og for lidt udluftning. Det kan give skimmel og flere…
Sådan indretter du dit walk-in closetHar du pladsen til det, er et walk-in closet yderst praktisk til opbevaring af tøj og sko. Find inspiration til indretning af dit walk-in closet her.
Skader ved efterisoleringEfterisolering kan forbedre både varmebudgettet og indeklimaet, og samtidig er det med til at sænke energiforbruget. Læs mere om skader ved…
Isolering af uudnyttet loftEt uudnyttet loft kan isoleres på flere måder. Se eksempler på, hvad isolering af loft koster og find ud af, hvad du kan spare af penge i…
Sådan efterisolerer du et mansardtagEt hus med mansardtag kan isoleres indefra, hvis der er plads. Ellers må det gøres udefra, og det kan være dyrt.
Tinglysning af ejendomTinglysning er både en offentlig registrering samt en måde at sikre sig rettighederne over fx sin bolig. Det kan oftest svare sig at få professionel…
Energiforbedring af vinduerDet er som regel en god idé at energiforbedre vinduerne, hvis de er mere end 15 år gamle. Læs, hvornår du kan nøjes med at energiforbedre det…
Trænger taget på dit hus til isolering?Det er som regel en god idé at isolere taget på dit hus, hvis taget er fra før 1980 og ikke allerede er blevet efterisoleret. Se, hvilken metode du…
Indret din bolig til hele livetDer er flere tiltag og tekniske løsninger, der kan gøre det lettere for gangbesværede og personer med bevægelseshandicap at færdes frit i egen bolig.
Bofællesskaber for ældreSom ældre kan der være mange fordele ved at vælge bofællesskabet og ved at dele noget af sin tilværelse og de daglige opgaver med andre.
Ældrevenlig ejerboligMange ældre bor i hus, og 4 ud af 5 ønsker at blive der længst muligt. Men det kræver at boligen er ældrevenlig. Læs her, hvordan boligen kan blive…
Fup og fakta om lynHvor ofte slår lynet ned, må du tale i telefon når det tordner, og er det bedst at lægge sig fladt ned, hvis lynene står rundt om ørerne på en? Få…
Sådan sikrer du boligen mod lynnedslagHeldigvis er det sjældent, at lynet slår ned i private boliger, men det sker fra tid til anden, og så er der enorme kræfter på spil. Det er dog nemt…
Lav din egen super-kompostDu kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde…
Køreplan til nyt køkkenEt nyt køkken er ofte en større ombygning, end man umiddelbart tror. Der er mange beslutninger, der skal træffes, omkring udseende, holdbarhed og…
Køreplan til din nye tilbygningEn ny tilbygning kræver god planlægning, før selve byggeriet kan gå i gang. Her får du en køreplan for projektet.
Køreplan til renovering af dit husVed en renovering kan du forbedre og forny din bolig og samtidig udnytte pladsen bedre. Her får du en køreplan for, hvordan du kommer godt i gang med…
Bo bedre med miljømærkningDet kan være svært at navigere i hvilke produkter til boligen, der er mere eller mindre bæredygtige. Men hvilke miljømærker findes der, og hvilken…
Rytterlys til din bolig - få masser af dagslysRytterlys er et markant arkitektonisk virkemiddel og en flot måde at få masser af dagslys i huset på. Rytterlys kan laves på nye huse, tilbygninger og…
Valg af tagvinduer til skråtageTagvinduer – eller ovenlysvinduer – fås i forskellige udformninger og materialer, men de har det tilfælles, at de giver lys og luft til mørke rum…
Valg af tagvinduer til flade tageTagvinduer til flade tage kan fås i mange forskellige udformninger – både standard og specialfremstillede. Fælles for dem er, at de giver lys og luft…
Husforsikring - hvad dækker den, og hvad dækker den ikke?Husforsikringen dækker skader, der er opstået efter brand, storm og mange andre forhold. Sørg for at læse forsikringsbetingelserne for din…
Generelt om forsikringer for boligejereDer findes forskellige relevante forsikringer for husejere. Én type forsikring dækker skader på huset, en anden tyveri af indbo. Andre dækker fx…
Prisen for at eje sin boligDe samlede omkostninger ved at eje en bolig er sammensat af mange forskellige poster. Udgifter til renter og afdrag på lån udgør ofte kun lidt over…
Byggesager ved voldgiftsrettenDu kan klage til Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed og få sagen afgjort i voldgiftsretten, hvis du bliver uenig med din entreprenør i en…
Syn og skønVed syn og skøn vurderer en uvildig sagkyndig person en sag, hvor to parter er blevet uenige. Det kan være en boligejer og en håndværker, der er…
Fuger i murværkFugerne i et murværk med til at gøre facaden tæt og holdbar, og det er derfor vigtigt at bruge den rigtige mørtel.
Fuger i flisegulveFugerne i et flisegulv består af en blanding af cement, kalkmørtel og sand eller fint grus. Fugerne kræver ikke særlig vedligeholdelse og vil forblive…
Fuger i trægulveVælger man at fuge sit trægulv, skal fugemassen have den rigtige elasticitet og hårdhed, da den ellers vil revne, når gulvet arbejder.
Valg af fuger til badeværelsetPå badeværelset kan der både være hårde mørtelfuger og elastiske silikonefuger. Hvilken fuge, der anvendes, afhænger af, om de materialer, som der…
Fuger omkring vinduer og døreDine fuger er en vigtig del ved overgangen mellem væg og vinduer. Få styr på, hvilken type fuge du har, og læs om, hvordan du skifter den her.
Sådan tjekker du hulmursisoleringen i dit husEfterisolering af hule ydermure er en nem, billig og effektiv form for isolering. Inden du sætter gang i arbejdet, er det vigtigt, at der foretages en…
Efterisolering af loft og tagEnergiforbruget er i mange ældre huse stort, da mange er med ingen eller begrænsede mængder af isolering. Du kan sænke energiforbruget, og potentielt…
Udvendig facadeisoleringUdvendig isolering af facaden er den mest energieffektive måde at efterisolere bygningens ydervægge på. Men det er en større proces – læs, hvad du…
Sådan vælger du den bedste hulmursisolering til din boligSkal du efterisolere din hulmur, kan du vælge imellem flere isoleringstyper fx mineraluld, polystyren og papirisolering. Alle materialer til…
Indefrysning af ejendomsskatEr du eller din ægtefælle pensionist eller efterlønsmodtager, er det muligt at få et såkaldt pensionistlån. Det vil sige, at man udsætter betalingen…
Arveregler for sommerhuseDet er almindeligt, at sommerhuse går i arv. Forældre kan også, imens de lever, give det som gave eller sælge det til næste generation på favorable…
Skatteregler ved boligsalgEn eventuel fortjeneste ved salg af en ejer- eller andelsbolig er typisk omfattet af den såkaldte parcelhus- eller sommerhusregel, som fritager ejeren…
Bolig og arvereglerHvad sker der med din ejendom, når du dør? Og hvornår er det en god idé at oprette et testamente? Læs mere om, hvem der arver din bolig.
Risiko for kulilteudslip fra gasinstallationer og oliefyr i enfamiliehuseGasfyr og oliefyr til enfamiliehuse er ret sikre installationer, og udslip af giftig kulilte til beboelsesarealer er meget sjældne. Risikoen kan…
Tjek din bolig for brandfarlige loft- og vægpladerI mange enfamiliehuse finder man stadig bløde træfiberplader, der er på indersiden af ydervæggene eller på loftet. Pladerne har været ulovlige at…
Løbesod på skorstenen - sådan undgår du detLøbesod giver mørke skjolder udenpå skorstenen og kan resultere i en sur lugt i din bolig. For at fjerne årsagen til løbesod, skal skorstenen…
Skader på skorsteneSkader på skorstene er typisk løse og manglende fuger, defekte mursten og revner eller afskalling af puds og maling. Men der er flere måder at udbedre…
Sådan beskytter du ubeskyttede bjælkeender i gavlenUbeskyttede bjælkeender eller remender i gavlen på huset er udsat for regn. Det kan medføre svampe- og rådskader i bjælkerne.
Undgå problemer med skjulte tagrenderSkjulte tagrender kan være årsag til fugtskader på huset. De kræver derfor ekstra omhyggelig pasning eller kan bygges om til synlige, åbne tagrender.
Mangelfuld ventilation af tageVentilation af loftsrummet og tagkonstruktionen er nødvendigt, så fugt inde fra huset ikke sætter sig i tagkonstruktionen og giver råd- og…
Synlig betonkant i gulvafløbDer er risiko for betydelige vandskader, hvis der er en synlig betonkant mellem gulvafløbets rist og afløbsskålen. Løsningen er at udskifte det gamle…
Derfor opstår hultlydende og løse fliser - og sådan udbedrer du demFliser på både vægge og gulve kan miste vedhæftningen til det underliggende lag helt eller delvist, hvis de ikke er sat korrekt op. Især på…
Tæring af jernrørEt vandrør bliver typisk utæt, fordi jernet, det er lavet af, er gennemtæret. Et utæt vandrør kan give akutte og alvorlige skader. Luk vandet og skift…
Sådan isolerer du badeværelsets aftræksrørAftræksrør eller ventilationsrør til udluftning af fx et badeværelse skal være isolerede. Går de gennem et koldt loftsrum eller et uopvarmet og…
Revnede gulvfliser i døråbningerRevner i flisebelægninger i døråbninger ses ofte i ældre parcelhuse. Revnerne skyldes typisk bevægelser og sætninger i betongulvet mod husets støbte…
Spar på varmen med energiforbedringer af boligenEnergirenovering af boligen kan være omfattende, og især hvis du bor i et utæt ældre hus. Du kan dog sagtens nedbringe energiforbruget og spare på…
Større energiforbedringer du kan lave i din bolig for at spare penge og energiEn større energirenovering kan være nødvendig i en ældre bolig. Der er ofte mange penge at hente på varmeregningen, og det vil næsten altid samlet…
Planlæg din energirenoveringDet kan næsten altid betale sig at lave energiforbedringer i et hus fra 1970'erne eller tidligere, hvis huset ikke allerede er blevet grundigt…
Dug i forsatsruderDug på forsatsruder generer udsynet og kan på sigt nedbryde vinduets maling og træværk. Undgå kondens i forsatsvinduer ved at tætne forsatsrammen.
Sådan reparerer du topforseglingen på vinduetOvergangen mellem rude og glasliste kaldes topforseglingen og er et af vinduets mest sårbare punkter. Revner den og er den utæt, kan det føre til råd…
Sætningsrevner - hvad er det?Sætningsrevner opstår på grund af forskydninger eller bevægelser i jorden under huset. De kan i yderste konsekvens gøre stor skade på en bygning, hvis…
Træfacader ved jordEn træfacade eller træbeklædning vil konstant være udsat for fugt fra jorden. Det giver råd og svamp gode levevilkår og nedbryder træet. Lav en…
Træstolper i jordTræ er oplagt at bruge som materiale, når der skal sættes stolper til hegn og udhuse. Det har dog en begrænset levetid, hvis det er i direkte kontakt…
Undgå vand i sokkelristeRegnvand kan løbe ind i din krybekælder, hvis sokkelristene i dit hus er placeret for lavt. Det kan give fugtskader og skimmelsvamp i krybekælder,…
Undgå skader fra revnede nedløbsbrøndeEn revnet nedløbsbrønd kan give vand i kælderen eller fugt i væggene, der kan få alvorlige konsekvenser. Læs her, hvordan du undersøger om din…
Fugtige kældervæggeFugtige kældervægge kan gøre kælderen uanvendelig, og der kan komme råd og svamp i træbjælker, der ligger over kælderen. Fugtproblemerne kan fjernes…
Skader på læmure af murstenLæmure står som regel udsatte steder, og selv solide læmure af mursten kan smuldre og blive porøse, hvis de er dårligt opført og udsat for vejr og…
Revner ved overliggere over vinduer og døreRevner ved overliggere over vinduer og døre opstår typisk, fordi der er løbet vand ind gennem fugerne til overliggernes armering. Når jernet ruster,…
Revner i soklenDer er forskel på, hvor alvorlige revner i soklen er. Revner, der udvikler sig, bør du få udbedret hurtigst muligt, så du undgår, at de bliver større…
Kalksandstensmur – den hvide murstenTypehuse med de karakteristiske hvide eller hvidgrå facadesten var især populære i 1970'erne, men med tiden kan de godt få et lidt kedeligt og…
Lette facadepartierMange parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne har en muret facade med lette træpartier. De lette facadepartier kræver ekstra vedligeholdelse og er i…
Valg af nye termoruderEn stor del af vinduets funktion ligger i selve ruden, og termoruder fås med forskellige egenskaber med hensyn til varmeisolering, støjdæmpning,…
Nyt tag til parcelhusetEn tagudskiftning er omfattende og dyr, og en lang række valg skal træffes. Til gengæld får du mulighed for at forbedre husets isolering, udseende,…
Eje, leje eller andel – hvad skal du vælge?Ejerlejlighed, andelslejlighed eller lejebolig. Hvilken form for lejlighed passer bedst til dig? Læs her om fordele og ulemper ved ejer-, leje- og…
Indendørs spa – vedligeholdelse og driftJo større vandbeholder du har, jo billigere bliver din tur i spabad. Læs, hvad en tur i en indendørs spa koster og få gode råd til at bruge boblebad.
Alt om høns i havenØget fokus på dyrevelfærd og selvforsyning har igen gjort det populært at holde høns i almindelige beboelseskvarterer. Men hvordan holder du dem, hvad…
Rotter i etageejendommeDet er lovpligtigt for alle at anmelde rottebesøg i etageejendomme til kommunen, selvom du blot har fundet tegn på rotter i baggården. Din pligt til…
Dækning af skader ved stormflodRammer en stormflod din bolig, dækker stormflodsordningen normalt. Du kan og skal dog beskytte dit hus eller sommerhus og dit indbo mod stormflod. Læs…
Vedligeholdelse af murermestervillaenHustypen er grundlæggende robust og velbygget, men den kan have enkelte svage punkter, ligesom arkitekturen gør, at du skal tænke dig grundigt om ved…
Udendørs bruser - værd at videUdebrusere findes både som en enkel løsning, der tilsluttes haveslangen, og som en permanent bruser med varmt vand og afløb, der skal sættes op af en…
Vedligeholdelse af bungalowenBungalowen er en dansk fortolkning af de internationale funktionalistiske enfamiliehuse fra første del af sidste århundrede. Det kan betale sig at…
Vedligeholdelse af den modernistiske villaDe modernistiske villaer er funktionelle arkitekttegnede huse bygget i 1950'erne og 1960'erne. I dag kan det originale materialevalg og konstruktioner…
Hvad kan du lave i haven om efteråret og vinteren?Der er masser af havearbejde at tage fat på – også efterår og vinter. Beskær fx træer og buske, så længe der ikke er hård frost, og plant nye træer,…
Tjek, om dit hus er klar til vinterenVinteren kan være streng ved dit hus. Især, hvis det ikke er tilstrækkeligt vedligeholdt. Se, hvad du bør tjekke på dit hus inden vinter for at undgå…
Alt om vejtræer: Få styr på love, regler, ansvar og pasningHvem har ansvaret for at pleje og passe vejtræer, og må du selv plante et træ på din vej? Læs mere om plantning, pasning og regler for vejtræer her.
Plantning af store træer i haven - sådan gør duDu kan selv plante 4-5 meter høje træer. Er de større, kræver det professionel hjælp. Se, hvordan du gør, og hvilke store træer der er bedst til…
Køreplan for jordvarmeanlægDu kan spare op til halvdelen af din varmeregning ved at udskifte et gammelt oliefyr med et jordvarmeanlæg. Læs om jordvarme kan være den rigtige…
Edderkopper i boligenDu kan ikke helt undgå edderkopper i dit hjem. Faktisk er edderkopper nyttedyr, der blandt andet spiser fluer og derfor kan være ganske praktiske at…
Luft til vand-varmepumpeDu kan reducere dine varmeudgifter væsentligt og bakke op om den grønne omstilling, hvis du udskifter et gammelt olie- eller gasfyr med en luft til…
Sådan beskytter du dit hus mod regnTaget er ikke boligens eneste beskyttelse mod regnvejr. Det er også vigtigt at se på tagrender, nedløb og tagnedløbsbrønde samt sikre, at vandet ikke…
Udendørs opbevaring af madvarer om vinterenDu sparer strøm og undgår madspild ved at opbevare fødevarer - navnlig frugt og grønt - udendørs i vinterhalvåret. Men pas på temperaturen, fugt, lys…
Indretning af skurHvordan får du mest ud af pladsen i dit skur? Med den rette indretning kan du både få mere plads og samtidig gøre det nemmere at finde de ting, der…
Isolering af skurMed et godt isoleret skur kan du bl.a. opbevare mad og maling og have en fryser stående. Læs, hvad du skal være opmærksom på, når du isolerer det,…
Forstå din varmeregningSæt dig ind i din varmeregning og spar penge. Udnytter du fx din varme ordentligt, eller betaler du ekstra for afkøling? Hvordan kommer…
Forstå din vandregningHvordan beregner din vandleverandør beløbene på din vandregning, og hvad betyder de enkelte poster? Det får du svar på her, hvor vi punkt for punkt…
Forstå din elregningHar du problemer med at forstå de forskellige punkter på din elregning, kan du blive klogere her. Se, hvad posterne, begreberne og beskrivelserne…
Gør dit hus klar til vinterens ferierInden du tager på ferie om vinteren, bør du lukke huset ned. Få naboen til at holde øje med huset og rydde sne, mens du er væk.
Langtidsopbevaring af tøj og småtingMange fylder kælder, skur og loft med fx tøj, dyner, elektronik og bøger. Men dine ejendele kan blive ødelagt, hvis de ikke opbevares korrekt. Læs,…
Sådan bruger og indretter du viktualierummetEt viktualierum kan bruges året rundt til konserves, olie og alle de andre ting, der ellers fylder op i køkkenet. Forkert konstruktion og isolering af…
Hold boligens rør varme og undgå frostsprængningerSker der skade på vand- eller varmerør i bygningen, er det en våd og ofte dyr oplevelse. Læs, hvordan du undgår frostsprængninger, og gør rørene klar…
Sådan forholder du dig før og efter en strømafbrydelseDet kan være ubehageligt, når strømmen forsvinder i hele eller dele af huset. Men du kan forberede dig på en strømafbrydelse. Læs, hvad du kan gøre,…
Fygesne på loftet - sådan undgår du detFygesne kan trænge ind gennem selv de mindste huller i taget. Undersøg derfor jævnligt, om der ligger sne på loftet i perioder med snevejr. Ellers…
Sne på taget og snekollapsSne på taget er for det meste harmløst men kan i sjældne tilfælde føre til kollaps. Oftest sker det for skure og udhuse, hvor konstruktionen ikke er…
Spar på energien i sommerhusetMange danskere bruger deres sommerhus året rundt. Så er det værd at overveje, hvordan udgifterne til el og varme kan holdes nede.
Luk en del af boligen af om vinteren - godt eller skidt?Det er som udgangspunkt en dårlig idé at lukke for varmen i dele af boligen. Læs hvorfor, og hvad minimumstemperaturen skal være.
Vandbaseret gulvvarmeVandbaseret gulvvarme, eller vandbåret gulvvarme, kan erstatte eller supplere radiatorer, og du får behagelig varme, hvis din bolig er velisoleret.…
Sådan holder du duerne vækDuer trives i byer og beboelseskvarterer, hvor de kan være til stor gene, hvis der er for mange af dem. De sviner, kan sprede sygdomme og ødelægge…
Grønne vægge (plantevægge)Grønne vægge er en slags vertikale haver, hvor der plantes i højden. Grønne vægge kan bruges både inde og ude.
Tag med betontagstenBetontagsten fås i samme former og farver som teglsten - og i mange andre udgaver. De er lidt billigere end teglsten og bliver brugt på meget…
Udendørs belægninger med teglDu kan bruge tegl eller mursten til belægninger i haven, fx gangstier eller terrasse. Tegl kan fås i mange farver, kan lægges i flotte mønstre og har…
Værd at vide om murstenMursten er et gammelt, velkendt og meget anvendt byggemateriale. I dag kan mursten fås i mange størrelser og farver – og være fremstillet af flere…
Forbandter i murværkForbandt eller murstensforbandt er det mønster, fuger og mursten danner i en muret væg. Forbandtet har betydning for murværkets styrke, og sammen med…
Gør køkkenet hovedrent - sådanHvordan gør du mest effektivt hele køkkenet rent? Hvor starter du, og hvilke rengøringsmidler skal du bruge, for at komme til bunds i alt fra…
Gør badeværelset hovedrent - sådanGiv badeværelset en grundig rengøring et par gange om året, lige fra afkalkning af toilettet til grundig rengøring af krogene i brusekabinen. Her er…
Gør hovedrent - sådanHvor tit bør din bolig få en hovedrengøring? Og hvilke ting skal gøres ekstra rent? Her er guiden til, hvordan du kan få alt fra gulvtæpper til…
Bliv klogere på bindingsværkEt bindingsværkshus har et skelet af træ, som bærer husets tag og holder på væggene. Læs her, hvilke forskellige former for bindingsværk der findes,…
Gør det selv-apps til din telefonDin smartphone kan blive til en lommelygte, et vaterpas eller et målebånd. Du kan have en en hel værktøjskasse ved hånden. Perfekt til husejere og…
Alt om skruer - disse typer findes der, og det kan du bruge dem tilDer findes skruer til mange forskellige formål. Læs og se, hvilke skruer du kan få, og hvad de kan bruges til.
Sådan gør du plæneklipperen forårsklarSpar benzin og undgå startproblemer: Giv din benzin plæneklipper et tjek, før du slår græs i foråret. Se, hvordan du skifter olie, renser luftfilter…
Tjek dit hus for skader efter vinterenVintervejret kan gøre stor skade på din bolig. Gennemgå derfor huset for skader, når foråret kommer. Se her, hvilke konstruktioner og dele på huset du…
Sådan vælger og bruger du rawlplugsRawlplugs bruges, når der skal hænges noget op på en hård væg. De forstærker det hul, skruen sidder fast i. Der findes rawlplugs til forskellige…
Sådan undgår du måger i dit kvarterMed nyere boliger i tidligere industrihavne og med flere mågearter der har tilpasset sig livet i byerne, er der opstået et ikke helt problemfrit…
Brug af sprøjtemidler i havenPesticider er giftige og dårlige for miljøet. Begræns derfor forbruget og brug bekæmpelsesmidler korrekt – eller bekæmp ukrudt og skadedyr på andre…
Hvad er grundskyld og hvordan beregnes den? Her er alt, du skal videGrundskyld, der også kaldes ejendomsskat, er en skat for den jord, som din bolig står på. Læs her, hvordan grundskylden beregnes og betales – og hvad…
Sådan gør du, hvis du er plaget af nabostøj i din lejlighedNabostridigheder i etageejendomme opstår ofte på grund af støjgener. Læs, hvordan du undgår nogle af de typiske konflikter, og hvor du kan henvende…
Gamle murværksdetaljerBåde gamle og nyere murede huse kan have fine murværksdetaljer, der giver bygningen form og karakter.
Indendørs belægninger af tegl og klinkerTegl og klinker er populære og velegnede til indendørs belægninger. De kan fås i flere forskellige farver og størrelser. Materialet er ler, som formes…
Alt du bør vide om kælegriseHvad skal du overveje, inden du køber en kælegris? Hvilke regler skal overholdes, og hvilke racer af kælegrise findes der? Det får du svar på her.
Bål i haven – med sikkerheden i ordenMange kommuner tillader ikke bål i haven, andre regler sætter begrænsninger for, hvor man må tænde bål, og hvor stort det må være. Læs, hvilke regler…
SømSelvom skruen giver sømmet stor konkurrence, findes der stadig mange slags søm til at sømme i med håndkraft. Her kan du læse om forskellige søm, og…
Snegle i haven - nyttedyr eller skadedyr?Når du går til kamp mod dræbersnegle i din have skal du passe på ikke at udrydde andre arter snegle - nogle af dem er nemlig nyttedyr.
Sådan beregnes din ejendomsværdiskatBåde boligens købsdato og din egen alder spiller ind på, hvordan SKAT beregner ejendomsværdiskatten. Læs mere om de ofte kringlede regler.
Sådan holder du og sliber dit trægulvHvor ofte skal gulvet slibes, og skal det have lak, olie eller maling? Læs om, hvordan du vedligeholder dine trægulve og afsliber dem her.
Hvilken behandling skal du give dit trægulv?Skal du vælge lud, sæbe, olie eller lak som overfladebehandling til dit nylagte eller nyslebne trægulv? Læs om fordele og ulemper ved de forskellige…
Få tilskud til dine boligforbedringerDer findes flere forskellige tilskudsordninger, du kan få glæde af, når du vil istandsætte eller energiforbedre din bolig. Se her, hvad du kan få…
Sådan kommer du i gang med solvarmeOvervejer du at supplere din nuværende varmekilde med solvarme? Læs her, hvornår solvarme er en fordel, og hvordan du kommer i gang.
Sådan er du forsikret, når huset rammes af skybrudDer kan ske store ødelæggelser på boligen, når skybruddet rammer. Heldigvis dækker forsikringen langt de fleste skader, når nedbøren kan defineres som…
Bolte, møtrikker og franske skruerNår almindelige søm og skruer ikke er store eller stærke nok til at holde noget sammen, kan du i stedet bruge bolte, såsom bræddebolte, eller franske…
Hvilke sømbeslag skal du bruge?De fleste konstruktioner af træ samles med sømbeslag. Der findes mange forskellige typer. Her kan du læse om de mest almindelige.
Ejerskifteforsikring: Hvad kan du bruge den til?En ejerskifteforsikring kan dække skjulte skader, som ikke er nævnt i fx tilstandsrapporten, og som sælger fraskriver du dig sælgeransvar. Læs, hvad…
Sådan anlægger du din egen stenterrasse eller havestiDrømmer du om at forlænge huset med en terrasse eller en havesti med sten eller fliser? Så læs her, hvordan du selv anlægger en stenterrasse.
Find og fjern husets kuldebroerKuldebroer i boligen kan give træk og kuldenedfald samt problemer med skimmelsvamp. Og så kan de ses på varmeregningen. Læs her, hvordan du opdager og…
Sådan får du mest ud af dit æbletræMed et par simple tricks kan du give dit æbletræ en god start, så det bliver smukt og giver masser af æbler. Bliv klogere på, hvordan du vælger…
Sådan vælger du de bedste æblesorterÆbletræer er efterspurgte træer i haven. De giver sund og lækker frugt - og de er smukke og giver haven stemning. Læs her, hvordan du vælger den…
Få overblik over de skjulte installationer i din boligDer kan opstå alvorlige skader i husets skjulte installationer. Her kan du læse mere om de mest problemfyldte installationer, og hvilke huse der har…
Sådan vælger, planter og passer du roserDer findes mange forskellige slags roser. Få en guide til, hvordan du vælger de rigtige roser til din have, og hvordan du passer, plejer og gøder dem.
Højtryksrenser – her skal du passe på med at bruge denMange danskere bruger en højtryksrenser til bl.a. at højtryksspule terrassen, taget eller facaden. Men er det en god idé? Læs, hvad du kan, og hvad du…
Terrassevarmer - hvilken skal du vælge?Hvilken type terrassevarmer varmer bedst, og hvilken en er mest miljøvenlig? Bliv klogere på de forskellige typer her.
Så meget koster det at sælge sit husHvad er en billig ejendomsmægler, hvad er prisen på tilstandsrapport, og hvad koster energimærke, tinglysning og gebyrer? Læs, hvad det kan koste at…
Så meget koster det at sælge en ejerlejlighedEjendomsmægler, advokat, tinglysning og ejerlejlighedsskema. Der er mange udgifter forbundet med at sælge ejerlejlighed. Læs, hvor billigt du kan…
Så meget koster det at sælge en andelsboligPrisen for at sælge din andelsbolig afhænger af, hvor meget du vil stå for, og om bestyrelsen vil hjælpe dig med salget. Læs, hvor lidt og hvor meget…
Højbedet: Plant i den rigtige jordVil du have succes med dine afgrøder i højbede, kræver det først og fremmest en rigtig god jord. Se, hvilken jord, der er bedst til et højbed, og…
Havens blomstrende bede: Optimér din jordVil du have succes med dine stauder og blomstrende buske kræver det først og fremmest en rigtig god jord. Se her, hvilken jordtype dine haveplanter…
Køkkenhaven: Optimér din jordEn god jord er vigtig for en velfungerende køkkenhave. Se her, hvilken jordtype dine grøntsager bedst vokser i, og hvordan du optimerer jorden i din…
Energilån: Lån penge til at spare på energienEn række mindre banker og en enkelt storbank tilbyder såkaldte energisparelån, hvor du bl.a. kan låne til energirenovering og installation af…
Her er alt, du skal vide om familiehandlerDu kan sælge dit sommerhus, din helårsbolig eller forældrekøbslejligheden billigt til dine børn gennem en såkaldt familiehandel, så de undgår…
Regler for tilskud og beskatning af solcelleanlægFå overblik over tilskud til solceller, og se, hvordan du bliver beskattet ved salg af strøm og ved salg af anlægget i forbindelse med flytning.
Få størst udbytte af dine solcellerSolcelleanlæggets størrelse, hvornår på dagen du bruger strøm, og måden du afregner på, har betydning for, hvor god en investering solceller er. Læs,…
Renovering eller bygge nyt – hvordan træffer du det bedste valg?Når du står over for et hus af ældre dato, kan du til tider stå med valget om at renovere eller at rive huset ned og bygge et helt nyt. Ofte fylder…
Få styr på reglerne for virksomhed i egen boligVirksomhed derhjemme? Er du en af de mange danskere, der gerne vil drive virksomhed fra dit eget hjem, er der masser af regler og love, du skal være…
Luk huset ned for sommerferienDet er ikke rart at vende hjem fra en ferie til skadedyr, lugtgener eller endnu værre – indbrud. Men med små indsatser kan du forebygge de uheldige…
Udskiftning af oliefyr - men til hvad?Olie som opvarmningskilde i boliger er på vej ud i kulden til fordel for fjernvarme og vedvarende energiformer. Men hvilke andre opvarmningsformer…